Suomen nuoret korismiehet suuntaavat Thaimaahan universiadeihin

6.8.2007 Suomi-koriksen lupaavista nuorista pelaajista koottu haastajamaajoukkue ottaa osaa elokuun 8.-18. päivä Thaimaan Bangkokissa järjestettäviin universiadeihin eli ”opiskelijoiden olympialaisiin.” Universiadeissa mittelee keskenään 24 maata, mukaan lukien maailman huiput USA:sta lähtien. Suomi kohtaa omassa alkulohkossaan Venäjän ja Taipein.

- En ole henkilökohtaisesti ollut aiemmin universiadeissa mukana, mutta tiedän, että kyseessä on kovatasoiset kisat, joihin moni maa osallistuu parhaimmistollaan, universiadijoukkueen päävalmentaja Jarmo Laitinen kertoo.

- Universiadijoukkueiden kokoonpanoissa olevat pelaajat ovat uransa alkuvaiheessa olevia tulevaisuuden huippuja. Hanno Möttölä muisteli taannoin, että hänen universiadivuonnaan kaikki USA:n joukkueessa olleet kaksitoista pelaajaa päätyivät myöhemmin NBA:han, jatkaa Laitinen.

Universiadien tämän vuoden osanottajat ovat 1983 tai myöhemmin syntyneitä urheilijoita, jotka suorittavat toisen koulutusasteen jälkeistä tutkintoa.

- Suomessa kyse on lähinnä yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoista, mutta järjestelmä on tietenkin hieman erilainen eri maissa, täsmentää Laitinen.

Venäjä ja Taipei alkulohkovastustajina

Suomen universiadijoukkueen runko koostuu pelaajista, jotka ovat kuluneen kesän aikana harjoitelleet joko miesten tai 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen mukana.

- Meillä on koossa hyvä nippu motivoituneita tulevaisuuden pelaajia, joilla on kova halu lähteä tekemään itsestään huippuammattilaisia, analysoi Laitinen joukkuettaan.

- Suoritustasomme määräytyy pitkälti sen mukaan, kuinka nopeasti saamme joukkueen hitsautumaan yhteen. Olemme saaneet universiadijoukkueen kokoon vain yksiin harjoituksiin, joka on tietysti vähän siihen nähden, että kisojen osanottajajoukkueista muutama on matkustanut viikkoa etukäteen Thaimaaseen harjoitellakseen, jatkaa Laitinen.

Bangkokissa Suomen alkulohkovastustajiksi on arvottu koripallomammutti Venäjä sekä omalla joukkueellaan kisoihin osallistuva Taiwanin pääkaupunki Taipei.

- Alkulohkoja on kahdeksan ja nopealta vilkaisulta näyttää siltä, että lohkot on rakennettu siten, että jokaisessa lohkossa on yksi iso korismaa, yksi pieni maa ja yksi siltä väliltä. Ilmeisesti tällä yritetään varmistaa, että isoimmat pääsevät jatkoon, puntaroi Laitinen.

Kolmen joukkueen alkulohkoista kaksi parasta pääsee jatkokierroksille.

Näytön paikka

Laitinen mainitsee joukkueen avainpelaajaksi Lappeenrannan NMKY:n Juha Stenin, joka on nuoresta iästään (24 vuotta) huolimatta ehtinyt pelata jo kaksi vuotta ammattilaisena Saksassa.

- Sten on kokemuksellaan ja pallonkäsittelyllään ehdotonta kärkeämme. "Juppe" on jo koripalloammattilaisuuden partaalla ja jo sillä arvokas pelaaja meille.

20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa vakuuttavaa jälkeä tehnyt Gerald Lee Jr., Valparaison yliopiston kaukoheittoekspertti Samuel Haanpää sekä Namika Lahden Ville ja Vesa Mäkäläinen kuuluvat myös valmentaja Laitisen luottopelaajiin.

- "Junnu" Lee on kansainvälisen tason pelaaja, Samuel Haanpää on kehittynyt kahdessa vuodessa erittäin paljon ja Mäkäläiset tulevat varmasti otteluihin kovalla asenteella. Lee joutuu tosin valitettavasti lähtemään Yhdysvaltoihin kesken turnauksen.

- Kaikille mukana oleville pelaajille tämä on tietysti näytön paikka ja erinomainen tilaisuus tehdä itsestään nimeä tulevaisuutta silmälläpitäen, päättää Laitinen.

Suomi lähtee turnaukseen yhdellätoista pelaajalla, sillä Tampereen Pyrinnöstä Espoon Honkaan siirtynyt 207-senttinen Petri Heinonen ei ole ehtinyt toipua täysin angiinasta, jonka johdosta Heinonen joutui olemaan sivuissa 20-vuotiaiden miesten EM-kisoista.

Avausottelussaan Suomi kohtaa varhain keskiviikkoaamuna Venäjän. Taipei ja Suomi ottavat yhteen perjantaina.

Suomen universiadimaajoukkue, Bangkok (Thaimaa) 8.-18.8.2007

Ahvenniemi Olli

206 cm

1983

Kauhajoen Karhu (FIN)

Brace Kwamena

195 cm

1987

Kauhajoen Karhu (FIN)

Haanpää Samuel

203 cm

1986

Valparaiso (NCAA, USA)

Laitinen Tero

200 cm

1987

Kouvolan Kouvot (FIN)

Lee Gerald Jr.

206 cm

1987

Old Dominion (NCAA, USA)

Mäkäläinen Vesa

200 cm

1986

Namika Lahti (FIN)

Mäkäläinen Ville

195 cm

1985

Namika Lahti (FIN)

Niemi Mikko

185 cm

1985

Youngstown State (NCAA, USA)

Sten Juha

191 cm

1983

Lappeenrannan NMKY (FIN)

Suotamo Joonas

209 cm

1986

Penn State (NCAA, USA)

Vanjoki Anselmi

194 cm

1988

Espoon Honka (FIN)

Joukkueen päävalmentaja Jarmo Laitinen, apuvalmentaja Kimmo Kujansivu ja fysioterapeutti Ismo Niemi.

 
20.8.2017 15:40 Universiadit

Suomi viipaloi Japanin paloiksi universiadien avausottelussa

Pieti Poikolan komentama Suomen miesten haastajamaajoukkue oli tulta ja tappuraa Taipein universiadien avausottelussa pilkkomalla Japanin paloiksi murskapistein 94-48 (48-26). Suomi oli scoutannut Japanin hyökkäyspään pelikirjan oivallisesti ja juoksi nopeasta vastahyökkäyspelistä selkeän voiton yhdentoista miehen rotaatiolla.

13.7.2017 13:50 Universiadit

Poikola kutsui 16 pelaajaa haastajamaajoukkueen rinkiin – ”joukkue syvä, lahjakas ja urheilullinen”

Miesten haastajamaajoukkueen päävalmentaja Pieti Poikola, 39, on kutsunut 16 pelaajaa vuoden 2017 universiadirinkiin. Poikolalla on käytettävissään poikkeuksellinen kokenut miehistö, jolla on takanaan kosolti pelikausia kotimaan kenttien lisäksi nuorten maajoukkuetasolta, Euroopan ammattilaiskentiltä sekä Yhdysvalloista.

10.7.2017 11:00 Universiadit

Pieti Poikola johtaa miesten haastajamaajoukkueen Taipein universiadeihin

Tampereen Pyrinnön kolmasti Korisliigan mestaruuteen johtanut Pieti Poikola, 39, johdattaa Suomen miesten haastajamaajoukkueen elokuussa Taipein universiadeihin. Poikola korvaa joukkueen penkin päässä Anton Mirolybovin, joka aloittaa elokuun alussa pestinsä saksalaisen Kirchheimin ruorissa.

13.7.2015 Maaottelu

Haastajamaajoukkueen universiadiurakka päätökseen, Montenegro voitti Suomen

Suomen haastajamaajoukkue päätyi 14. sijalla Etelä-Korean Gwangjussa pidetyissä universiadeissa hävittyään päätösottelussa Montenegrolle 74-57 (41-29). Kahdesta väsyneestä joukkueesta Montenegro oli se vähemmän väsynyt ja nappasi vankan johtoaseman jo avausneljänneksellä.

12.7.2015 Maaottelu

Kiina suupala Suomen haastajamaajoukkueelle

Kiinasta ei ollut vastusta Gwangjun universiadeissa Suomen haastajamaajoukkueelle, kun suomalaiset dominoivat peliä mielensä mukaan pelin alkuminuuteista lähtien. Suomen heittopelin lukko avautui vihdoinkin ja haastajamaajoukkue pääse ilottelemaan 53-89 (21-45) -voiton. Suomi pelaa huomenna 13. sijasta Montenegroa vastaan.

11.7.2015 Maaottelu

Serbian paikkapuolustus pysäytti haastajamaajoukkueen

Suomen haastajamaajoukkue hävisi Gwangjun universiadeissa laadukkaalle Serbialle 78-65 (34-28). Serbian paikkapuolustus hyydytti Suomen hyökkäyksen, kun suomalaispelaajat osuivat kehnosti kaaren takaa. Suomi pelaa tappion myötä sijoista 13.-16. ja huomenna vastaan astelee Kiina.

9.7.2015 Maaottelu

Haastajamaajoukkue voittoon Taiwanista, Murphy hurjassa vireessä

Suomen haastajamaajoukkue pelaa sijoista 9.-16. Gwangjun universiadeissa, kun Suomi voitti alkulohkonsa viimeisessä ottelussa Taiwanin 86-62 (42-32). Suomen ylivoimainen ykköspelaaja oli Alex Murphy, joka laadukkaan puolustuksensa lisäksi keräsi tupla-tuplan 30 pistettä ja 13 levypalloa.

8.7.2015 Maaottelu

Haastajamaajoukkueen heikko avausneljännes kostautui Australiaa vastaan

Miesten haastajamaajoukkue sai oppia kansainvälisten pelien raakuudesta universiadeissa, kun Australia käytti armottomasti hyväkseen Suomen heikon avausneljänneksen. Suomi joutui takaa-ajajan asemaan ja kelvollinen toinen puoliaika ei riittänyt, vaan Australia nappasi 82-69 (44-27) -voiton.

7.7.2015 Maaottelu

Urheilullinen Ranska selkeään voittoon Suomen haastajamaajoukkueesta

Suomen haastajamaajoukkue jäi alkulohko-C:n ennakkosuosikki Ranskan jalkoihin universiadeissa numeroin 85-47 (36-24). Selkeästi urheilullisempi Ranska dominoi levypallopeliä ja rankaisi jokaisesta pallonmenetyksestä.

5.7.2015 Maaottelu

Liettua vei Suomea universiadeissa

Suomen haastajamaajoukkue kärsi ensimmäisen tappionsa Etelä-Korean Gwangjussa pidetyissä universiadeissa, kun fyysinen Liettua nappasi 87-70 (41-32) -voiton. Suomi mitteli tasaisesti reilun vartin, mutta Liettua kuroi eroa rankaisemalla jokaisesta virheestä.

Näytä lisää vastaavia