Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

22.3.2019 17:16 Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa torstaina päättyneet kisat olivat koripallon osalta jättimenestys: Suomen naisjoukkue voitti upeasti kisojen 1. divisioonan. Miehet sijoittautuvat 2. divisioonassa hienosti viidenneksi.

Suomen naisten Unified-joukkue oli ensimmäistä kertaa mukana kesämaailmankisoissa ja heti kotiin tuomisena oli kirkkaimmat mitalit.

- Meillä oli kerrassaan huikea reissu. Ensimmäistä kertaa meillä oli mukana sekä naisten että miesten joukkueet. Se toi paljon lisää yhteishenkeä ja tsemppiä heikompiin hetkiin. Isompi porukka eli kahta hauskempaa, iloitsee naisjoukkueen valmentaja Milla Haglund. 

Kisajärjestelyt toimivat moitteetta Abu Dhabissa. Haglundin mukaan harvemmin Unified-koripalloa päästään pelaamaan niin hulppeissa olosuhteissa kuin tällä kertaa. Vaikka sää helli kisajoukkuetta, päivät vietettiin tiukasti hallilla.  

Naisten joukkue veti koko turnauksen voitosta voittoon aina luokittelupeleistä lähtien. Finaalissa kaatui isäntämaan, Arabiemiirikuntien joukkue tiukkojen ja jännittävien vaiheiden jälkeen 12-6.

- Kyllähän voittaminen on aina kivempaa, näin se urheilussa menee. Toki Unified-koriksessa kaikella muullakin on lopputulosta suurempi arvo kuin itse voittamisella. On tärkeää, että kesämaailmankisoissa saamme erilaisia pelejä ja ennen kaikkea kokemuksia.

Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)
Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)

Kansainvälisessä Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastavat voivat pelata Unified-koripalloa. 

Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa yhtäaikaisesti kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa, vaan urheilijoiden tehtävänä on tukea heitä ratkaisuissaan.

- Kaikissa maissa Unified-koris ei ole vielä kovinkaan tunnettua. Sen saimme kokea, kun vastaan tuli kaikenlaista tapaa pelata. Suomen joukkue sai tarkkailijoilta ainoana puhtaat paperit. Pelasimme sellaista korista kuin pitääkin, Haglund jatkaa.

Muita Euroopan maita ei naisten koripalloon Suomen lisäksi osallistunut. Ennen kisoja joukkueille ei ole tietoa, mitkä maat kisoihin osallistuvat. 

- Vaikka Lähi-idän maissa koripallokulttuuri ei ole vielä niin vahvaa kuin Euroopassa, saimme todella kovia ja tiukkoja pelejä.

Haglundin mukaan aina turnauksien alussa on aistittavissa kaikista jännitystä. Mutta mitä pidemmälle turnaus eteni, sitä enemmän jännitys kaikkosi pelaajista.

Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana. (Kuva: Ulla Karlsson)
Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana.


- Finaali oli meiltä ehdottomasti kisojen paras peli. On muistettava, että moni ei ole koskaan ollut näin suuressa tapahtumassa mukana. Oli hienoa, että pystyimme ottelu ottelulta pelaamaan parempaa koripalloa. 

- Finaalissa puolustus toimi, mutta pallot eivät meinanneet upota hyökkäyspäässä koriin. Onneksi äänekkäät fanimme auttoivat meitä! Suomen joukkue kannusti hienosti puolin ja toisin muidenkin lajien urheilijoita aina, kun oli mahdollista mennä seuraamaan muita lajeja.

Haglundille Arabiemiirikunnissa järjestetyt Special Olympics -kesämaailmankisat olivat mahtava kokemus. 

- Vielä en ole ehtinyt purkaa omassa päässä tätä mahtavaa rupeamaa, mutta ajatuksia on paljon herännyt, vaikka pää on vieläkin ihan pyörällä. Kyseessä oli ainutlaatuinen tapahtuma, jossa kaksi viikkoa on toimittu äärimmäisen intensiivisesti. SO-maailmassa tapahtuu päivittäin paljon ja jokainen hetki on ainutlaatuinen, Haglund kertoo.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Turnauksen voittaminen oli upea saavutus. Sen merkitystä ei voi vähätellä, vaikkakin voittaminen itsessään ei ole kaikki kaikessa Special Olympics -maailmassa. Kotiin tuomisina Haglund näkee mitaleitakin tärkeämmän arvon tulevaisuutta ajatellen.

- Aina kun urheilijat menevät omiin seuroihin, he vievät intoa eteenpäin seuraaville. On mahtavaa, että kisat ovat saaneet jalansijaa suomalaisessa mediassa. Toivottavasti saamme uusia innokkaita harrastajia mukaan ja tuodaan sitä kautta kulttuuria korisperheeseen ja urheilupuolellekin. 

Koripalloliiton Special Olympics Unified -sarjassa pelattiin 2018-19-pelikaudella jo viidessä eri divisioonassa peräti 20 joukkueen voimin. Abu Dhabin turnaus on jälleen yksi osoitus siitä, että Unified-koripallon kaltaiselle toiminnalle on kasvava kysyntä.

- Me otamme kaikki uudet harrastajat innolla mukaan. Jokaisen! 

 
23.2.2021 17:35 Eteläinen alue

Nuorten valtakunnallisten ja kaikkien alueellisten sarjojen ottelut eteläisellä alueella tauolla maaliskuun loppuun asti, aluefinaalit perutaan

Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.

4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

2.5.2020 08:49 Unified-koripallo

Tietovisoja ja treenimotivaatiota etänä – Unified-joukkue pitää yhtä myös poikkeusaikana

Vaikka koris on tauolla, ei joukkueesta tarvitse luopua. PuHu Punaisten Unified-joukkue pitää yhteishenkeä yllä tapaamalla toisiaan viikoittain videon välityksellä. Joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka pitää säännöllistä yhteydenpitoa erittäin tärkeänä Unified-toiminnan osalta.

11.4.2020 09:58 Unified-koripallo

Nuoret Unified-korisaktiivit haluavat levittää lajin iloa koko Suomeen

Teemu Salmenaho ja Laura Hamdi ovat nuoresta iästään huolimatta Unified-koripallon konkareita. Ulkomaita myöten kokemusta kerännyt kaksikko haluaakin nyt jakaa tietoisuutta ja lajin riemua entistä laajemmalti koko maahan.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

13.9.2019 10:17 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa

Special Olympics -unified-koripalloleiri järjestetään 23.–24. marraskuuta Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä VAU ry:n kanssa.

14.3.2019 13:52 Unified-koripallo

Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

13.2.2019 15:14 Unified-koripallo

Unified-joukkueet Special Olympics -kesämaailmankisoihin Abu Dhabiin

Naisten ja miesten Unified-joukkueet suuntaavat maaliskuussa Abu Dhabissa järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

3.3.2021 08:37 NCAA

Lotta-Maj Lahtinen palkittiin ACC:n vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi

Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:n Atlantic Coast -konferenssi valitsi Georgia Techin Lotta-Maj Lahtisen konferenssin vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi. Lisäksi Lahtinen ansaitsi paikan konferenssin kakkosjoukkueeseen (All-ACC Second Team) valmentajien äänestyksellä ja ykkösjoukkueeseen (All-ACC First Team) asiantuntijoista koostuneen Blue Ribbon Panelin toimesta.

2.3.2021 20:13 Korisliiga

Vilpas taisteli, mutta Seagulls piti pintansa – Shawn Huff johti korintekoa

Salon Vilpas antoi kotikentällään kovan vastuksen Helsinki Seagullsille, mutta sarjakärki ei suostunut taipumaan.

2.3.2021 18:11 Susijengi

Susijengi harppasi kaksi pykälää FIBA:n maailmanrankingissa

Molemmat ottelunsa helmikuun EM-karsintaikkunassa voittanut ja viidennen EM-kisapaikkansa saalistanut Susijengi on kohonnut kaksi pykälää FIBA:n tuoreimmassa (2.3.2021) maailmanrankingissa. Susijengi sijaitsee nyt rankingissa maailman 32. parhaana miesten koripallomaajoukkueena.

2.3.2021 08:51 NCAA

Jantunen palasi Utahin riveihin, Granlund ja Longwood yllätysvoittoon lopputurnauksessa

Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa Mikael Jantunen palasi Utahin kokoonpanoon Susijengin EM-karsintojen jälkeen ensimmäistä kertaa, kun Utah voitti Southern Californian. Jesper Granlund tykitti 10 pistettä, kun Longwood yllätti Big South -konferenssin lopputurnauksessa UNC Ashevillen.

1.3.2021 20:06 Korisliiga

Sisuuntunut KTP kynsi tiensä takaisin viivan päälle – Lahden heitot satoivat rautoihin

KTP-Basket haki pisteet Lahdesta ja pitää playoff-haaveensa yhä hengissä.

1.3.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsen joukkue porskuttaa edelleen tappioitta

Anniina Äijäsen Ferrolin voittoputki Espanjan Liga Femenina 2:ssa jatkui viikonloppuna, kun Ferrol otti 22. peräkkäisen voittonsa. Helmi Tulonen ja Annika Holopainen sen sijaan esiintyivät jälleen tehokkaasti.

1.3.2021 09:32 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen, Alex Murphy ja Elias Valtonen kaksinumeroisille pisteille

Petteri Koponen alkaa päästä vauhtiin Italiassa, Espanjassa Alex Murphy pääsi juhlimaan viime viikolla kahta voittoa ja Elias Valtonen jatkoi Saksassa siitä mihin Susijengin paidassa jäi.

1.3.2021 08:55 NCAA

Lotta-Maj Lahtinen 22 pistettä runkosarjapäätöksessä, ensimmäinen kunnianosoitus mielettömästä kaudesta

Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa Lotta-Maj Lahtinen päätti Atlantic Coast -konferenssin runkosarjan säkittämällä 22 pistettä Georgia Techin voitossa. ACC Network palkitsi viikonloppuna Lahtisen vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi.

27.2.2021 18:35 Korisliiga

Seagulls, Pyrintö ja Kauhajoki porskuttavat karkuun – viimeisillä playoff-sijoilla tiukka sumppu

Korisliigan kolmen kärki Helsinki Seagulls, Tampereen Pyrintö ja Kauhajoki vahvistivat asemaansa illan voitoilla.

26.2.2021 13:18 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen päässyt pelaamaan vapautuneesti - ”Tiedän mitä minulta vaaditaan”

Helmi Tulonen on pelannut hyvää kautta Espanjan Liga Femenina 2:n Ibaizabalin joukkueessa. Vaikka joukkueessa on tapahtunut muutoksia kauden aikana, on Tulonen ollut koko ajan joukkueensa avainpelaajia.

26.2.2021 10:32 Valmentajat

II-tason koulutuskokonaisuuden 1/2021 aloitus siirtyy

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. Koulutuksen aloitus siirtyy toukokuulle. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Koulutukseen hyväksytään varmasti 20 ensimmäistä ilmoittautumista, jotka täyttävät koulutuskriteerit. Ilmoittautuminen koulutukseen päättyy 19.4.2021.

Näytä lisää vastaavia