Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

22.3.2019 17:16 Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa torstaina päättyneet kisat olivat koripallon osalta jättimenestys: Suomen naisjoukkue voitti upeasti kisojen 1. divisioonan. Miehet sijoittautuvat 2. divisioonassa hienosti viidenneksi.

Suomen naisten Unified-joukkue oli ensimmäistä kertaa mukana kesämaailmankisoissa ja heti kotiin tuomisena oli kirkkaimmat mitalit.

- Meillä oli kerrassaan huikea reissu. Ensimmäistä kertaa meillä oli mukana sekä naisten että miesten joukkueet. Se toi paljon lisää yhteishenkeä ja tsemppiä heikompiin hetkiin. Isompi porukka eli kahta hauskempaa, iloitsee naisjoukkueen valmentaja Milla Haglund. 

Kisajärjestelyt toimivat moitteetta Abu Dhabissa. Haglundin mukaan harvemmin Unified-koripalloa päästään pelaamaan niin hulppeissa olosuhteissa kuin tällä kertaa. Vaikka sää helli kisajoukkuetta, päivät vietettiin tiukasti hallilla.  

Naisten joukkue veti koko turnauksen voitosta voittoon aina luokittelupeleistä lähtien. Finaalissa kaatui isäntämaan, Arabiemiirikuntien joukkue tiukkojen ja jännittävien vaiheiden jälkeen 12-6.

- Kyllähän voittaminen on aina kivempaa, näin se urheilussa menee. Toki Unified-koriksessa kaikella muullakin on lopputulosta suurempi arvo kuin itse voittamisella. On tärkeää, että kesämaailmankisoissa saamme erilaisia pelejä ja ennen kaikkea kokemuksia.

Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)
Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)

Kansainvälisessä Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastavat voivat pelata Unified-koripalloa. 

Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa yhtäaikaisesti kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa, vaan urheilijoiden tehtävänä on tukea heitä ratkaisuissaan.

- Kaikissa maissa Unified-koris ei ole vielä kovinkaan tunnettua. Sen saimme kokea, kun vastaan tuli kaikenlaista tapaa pelata. Suomen joukkue sai tarkkailijoilta ainoana puhtaat paperit. Pelasimme sellaista korista kuin pitääkin, Haglund jatkaa.

Muita Euroopan maita ei naisten koripalloon Suomen lisäksi osallistunut. Ennen kisoja joukkueille ei ole tietoa, mitkä maat kisoihin osallistuvat. 

- Vaikka Lähi-idän maissa koripallokulttuuri ei ole vielä niin vahvaa kuin Euroopassa, saimme todella kovia ja tiukkoja pelejä.

Haglundin mukaan aina turnauksien alussa on aistittavissa kaikista jännitystä. Mutta mitä pidemmälle turnaus eteni, sitä enemmän jännitys kaikkosi pelaajista.

Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana. (Kuva: Ulla Karlsson)
Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana.


- Finaali oli meiltä ehdottomasti kisojen paras peli. On muistettava, että moni ei ole koskaan ollut näin suuressa tapahtumassa mukana. Oli hienoa, että pystyimme ottelu ottelulta pelaamaan parempaa koripalloa. 

- Finaalissa puolustus toimi, mutta pallot eivät meinanneet upota hyökkäyspäässä koriin. Onneksi äänekkäät fanimme auttoivat meitä! Suomen joukkue kannusti hienosti puolin ja toisin muidenkin lajien urheilijoita aina, kun oli mahdollista mennä seuraamaan muita lajeja.

Haglundille Arabiemiirikunnissa järjestetyt Special Olympics -kesämaailmankisat olivat mahtava kokemus. 

- Vielä en ole ehtinyt purkaa omassa päässä tätä mahtavaa rupeamaa, mutta ajatuksia on paljon herännyt, vaikka pää on vieläkin ihan pyörällä. Kyseessä oli ainutlaatuinen tapahtuma, jossa kaksi viikkoa on toimittu äärimmäisen intensiivisesti. SO-maailmassa tapahtuu päivittäin paljon ja jokainen hetki on ainutlaatuinen, Haglund kertoo.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Turnauksen voittaminen oli upea saavutus. Sen merkitystä ei voi vähätellä, vaikkakin voittaminen itsessään ei ole kaikki kaikessa Special Olympics -maailmassa. Kotiin tuomisina Haglund näkee mitaleitakin tärkeämmän arvon tulevaisuutta ajatellen.

- Aina kun urheilijat menevät omiin seuroihin, he vievät intoa eteenpäin seuraaville. On mahtavaa, että kisat ovat saaneet jalansijaa suomalaisessa mediassa. Toivottavasti saamme uusia innokkaita harrastajia mukaan ja tuodaan sitä kautta kulttuuria korisperheeseen ja urheilupuolellekin. 

Koripalloliiton Special Olympics Unified -sarjassa pelattiin 2018-19-pelikaudella jo viidessä eri divisioonassa peräti 20 joukkueen voimin. Abu Dhabin turnaus on jälleen yksi osoitus siitä, että Unified-koripallon kaltaiselle toiminnalle on kasvava kysyntä.

- Me otamme kaikki uudet harrastajat innolla mukaan. Jokaisen! 

 
14.3.2019 13:52 Unified-koripallo

Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

13.2.2019 15:14 Unified-koripallo

Unified-joukkueet Special Olympics -kesämaailmankisoihin Abu Dhabiin

Naisten ja miesten Unified-joukkueet suuntaavat maaliskuussa Abu Dhabissa järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

24.6.2019 15:16 Korisliiga

Henri Ventoniemi Korihaiden pelipaitaan

Uudenkaupungin Korihait on solminut vuoden mittaisen sopimuksen sentteri Henri Ventoniemen kanssa. Lisäksi laituri Elias Lahdensuun siirtyy Uuteenkaupunkiin yksivuotisella sopimuksella.

23.6.2019 23:24 Susijengi

Petteri Koposesta Saksan mestari!

Petteri Koponen pääsi juhlimaan Saksan Bundesliigan voittoa, kun Bayern München kaatoi sunnuntaina Alba Berliinin dramaattisten vaiheiden jälkeen jatkoajalla 93-88, 76-76 (32-46). Näin Bayern München voitti toisen peräkkäisen mestaruuteensa suoraan otteluvoitoin 3-0.

23.6.2019 21:56 Sudenpennut

20-vuotiaiden miesten maajoukkue nousi suosta ja maksoi kalavelkoja Puolalle

Juhannusviikonlopun tuplamaaotteluissa Puolan Władysławowossa Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue kiri 17 pisteen takaa 62-70 (41-24) -voittoon. Sudenpentujen mainio toinen puoliaika kulminoitui päätösneljännekseen, jolloin Puola jäi vain viiteen pisteeseen.

22.6.2019 22:29 Sudenpennut

Puola kiri ohitse Suomen 20-vuotiaista miehistä päätösneljänneksellä

Puolan Władysławowossa viikonlopun aikana kaksi valmistavaa maaottelua pelaava Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue hävisi kesän ensimmäisessä maaottelussaan Puolalle 62-58 (29-36). Sudenpennut johti ottelua 33 minuuttia, mutta lyhyt musta hetki kostautui tappion muodossa.

21.6.2019 11:56 MU20

Suomen 20-vuotiaat miehet juhannukseksi Puolaan

Portugalissa pidettäviin B-divisioonan EM-kisoihin valmistautuva Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue matkustaa juhannukseksi Puolaan, jossa Sudenpennut saa vastaansa Puolan A-divisioonajoukkueen sekä lauantaina että sunnuntaina.

20.6.2019 13:31 Susiladies

Helmi Tulonen Espanjan kakkossarjaan Celtan riveihin

Susiladies-pelaajien Euroopan valloitus saa jatkoa, kun Helmi Tulonen, 20, on tehnyt sopimuksen Espanjan kakkossarjassa pelaavan Celta de Vigo Baloncesto. Tulonen pelasi päättyneellä kaudella Saksan Bundesliigaa Saarlouis Royalsissa.

20.6.2019 08:58 Susijengi

Petteri Koponen lähellä Saksan mestaruutta – ”Vielä yksi tarvitaan”

Petteri Koponen oli sinetöimässä Bayern Münchenin toista voittoa ALBA Berliinistä Saksan Bundesliigan finaaleissa. Bayern München on nyt voiton päässä mestaruudesta.

19.6.2019 20:58 Pääjuttu

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2019-20 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

19.6.2019 09:57 Koripalloliitto tiedottaa

Koripalloliiton kilpailusäännöt pelikaudelle 2019-20 vahvistettu

Koripalloliiton liittohallitus on vahvistanut pelikauden 2019-20 kilpailusäännöt. Tähän alle on kerätty kilpailusääntöjen suurimmat muutokset, joista merkittävimmät ovat uudistunut lisenssijärjestelmä sekä laajentunut nuorten rinnakkaisedustusoikeus. Muitakin muutoksia on tullut, joten kilpailusääntöjen osalta kannattaa aina tarkistaa asia voimassa olevista säännöistä.

19.6.2019 09:50 Korisliiga

Finaalien MVP:ksi valittu Cameron Jones jatkaa Karhu Basketissa

Jones oli päättyneellä kaudella yksi Karhu Basketin toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden pääarkkitehdeistä. Vuoden mittaisessa jatkosopimuksessa on heinäkuun loppuun asti ulottuva ulkomaanoptio.

19.6.2019 08:47 Susiladies

Roosa Lehtoranta Belgian pääsarjan Antwerp Giantsiin

Naisten Korisliigaa päättyneellä kaudella Tapiolan Hongassa pelannut Roosa Lehtoranta, 22, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille, kun Peli-Karhut-kasvatti on tehnyt sopimuksen Belgian pääsarjassa pelaavan Antwerp Giantsin kanssa.

18.6.2019 12:33 Erotuomarit

Suomalaisia erotuomareita valittu kesän arvokilpailuihin

Kuluneen pelikauden aikana suomalaiset erotuomarit tuomitsivat kotimaan sarjojen lisäksi lähes sata kansainvälistä ottelua. Tulevana kesänä viisi suomalasista erotuomaria nähdään nuorten arvokisoissa sekä universiadeissa.

18.6.2019 09:31 Susiladies

Anniina Äijänen vaihtaa joukkuetta Espanjassa

Susiladiesin Anniina Äijänen, 23, jatkaa Espanjassa myös tulevalla kaudella. Espanjan pääsarjassa Sedis Basquetissa päättyneellä kaudella pelannut Äijänen siirtyy Universitario de Ferroliin, joka hakee kakkossarjasta nousua takaisin Liga Femeninaan.

17.6.2019 15:13 Susijengi

Ukrainan vuoro kokea Suomen miesten haastajamaajoukkueen iskukyky

Universiadeihin valmistautuva haastajamaajoukkue otti toisen voiton peräkkäisinä päivinä, kun sunnuntaista Latvia-voittoa seurasi tänään 75-68-voitto Ukrainasta.

17.6.2019 12:48 Pääjuttu

Vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukevalle We deliver -rahastolle merkittävä lahjoitus

Suomen Koripalloliiton ja PostNordin yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto on saanut nimettömänä pysyttelevältä taholta merkittävän rahallisen lahjoituksen.

17.6.2019 10:18 Susijengi

Koposen Bayern aloitti finaalit voitolla

Petteri Koposen edustama Bayern München aloitti Saksan Bundesliigan finaalit 74-70 (36-37)-voitolla ALBA Berliinistä.

16.6.2019 22:15 Universiadit

Miesten haastajamaajoukkueelle kova päänahka – Latvia kaatui vieraskentällä

Universiadeihin valmistautuva haastajamaajoukkue aloitti maaottelukesänsä upeasti, kun se kaatoi edellisissä universiadeissa kolmanneksi sijoittuneen Latvian lukemin 77-62 Riiassa pelatussa ottelussa.

15.6.2019 11:08 Susijengi

Petteri Koponen aloittaa finaalit Saksassa sunnuntaina

Petteri Koponen on raivannut tiensä Bayern Münchenin kanssa Saksan Bundesliigan finaaleihin. Sunnuntaina alkavissa finaaleissa Bayern München saa vastaansa ALBA Berliinin.

Näytä lisää vastaavia