Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

22.3.2019 17:16 Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa torstaina päättyneet kisat olivat koripallon osalta jättimenestys: Suomen naisjoukkue voitti upeasti kisojen 1. divisioonan. Miehet sijoittautuvat 2. divisioonassa hienosti viidenneksi.

Suomen naisten Unified-joukkue oli ensimmäistä kertaa mukana kesämaailmankisoissa ja heti kotiin tuomisena oli kirkkaimmat mitalit.

- Meillä oli kerrassaan huikea reissu. Ensimmäistä kertaa meillä oli mukana sekä naisten että miesten joukkueet. Se toi paljon lisää yhteishenkeä ja tsemppiä heikompiin hetkiin. Isompi porukka eli kahta hauskempaa, iloitsee naisjoukkueen valmentaja Milla Haglund. 

Kisajärjestelyt toimivat moitteetta Abu Dhabissa. Haglundin mukaan harvemmin Unified-koripalloa päästään pelaamaan niin hulppeissa olosuhteissa kuin tällä kertaa. Vaikka sää helli kisajoukkuetta, päivät vietettiin tiukasti hallilla.  

Naisten joukkue veti koko turnauksen voitosta voittoon aina luokittelupeleistä lähtien. Finaalissa kaatui isäntämaan, Arabiemiirikuntien joukkue tiukkojen ja jännittävien vaiheiden jälkeen 12-6.

- Kyllähän voittaminen on aina kivempaa, näin se urheilussa menee. Toki Unified-koriksessa kaikella muullakin on lopputulosta suurempi arvo kuin itse voittamisella. On tärkeää, että kesämaailmankisoissa saamme erilaisia pelejä ja ennen kaikkea kokemuksia.

Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)
Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)

Kansainvälisessä Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastavat voivat pelata Unified-koripalloa. 

Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa yhtäaikaisesti kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa, vaan urheilijoiden tehtävänä on tukea heitä ratkaisuissaan.

- Kaikissa maissa Unified-koris ei ole vielä kovinkaan tunnettua. Sen saimme kokea, kun vastaan tuli kaikenlaista tapaa pelata. Suomen joukkue sai tarkkailijoilta ainoana puhtaat paperit. Pelasimme sellaista korista kuin pitääkin, Haglund jatkaa.

Muita Euroopan maita ei naisten koripalloon Suomen lisäksi osallistunut. Ennen kisoja joukkueille ei ole tietoa, mitkä maat kisoihin osallistuvat. 

- Vaikka Lähi-idän maissa koripallokulttuuri ei ole vielä niin vahvaa kuin Euroopassa, saimme todella kovia ja tiukkoja pelejä.

Haglundin mukaan aina turnauksien alussa on aistittavissa kaikista jännitystä. Mutta mitä pidemmälle turnaus eteni, sitä enemmän jännitys kaikkosi pelaajista.

Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana. (Kuva: Ulla Karlsson)
Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana.


- Finaali oli meiltä ehdottomasti kisojen paras peli. On muistettava, että moni ei ole koskaan ollut näin suuressa tapahtumassa mukana. Oli hienoa, että pystyimme ottelu ottelulta pelaamaan parempaa koripalloa. 

- Finaalissa puolustus toimi, mutta pallot eivät meinanneet upota hyökkäyspäässä koriin. Onneksi äänekkäät fanimme auttoivat meitä! Suomen joukkue kannusti hienosti puolin ja toisin muidenkin lajien urheilijoita aina, kun oli mahdollista mennä seuraamaan muita lajeja.

Haglundille Arabiemiirikunnissa järjestetyt Special Olympics -kesämaailmankisat olivat mahtava kokemus. 

- Vielä en ole ehtinyt purkaa omassa päässä tätä mahtavaa rupeamaa, mutta ajatuksia on paljon herännyt, vaikka pää on vieläkin ihan pyörällä. Kyseessä oli ainutlaatuinen tapahtuma, jossa kaksi viikkoa on toimittu äärimmäisen intensiivisesti. SO-maailmassa tapahtuu päivittäin paljon ja jokainen hetki on ainutlaatuinen, Haglund kertoo.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Turnauksen voittaminen oli upea saavutus. Sen merkitystä ei voi vähätellä, vaikkakin voittaminen itsessään ei ole kaikki kaikessa Special Olympics -maailmassa. Kotiin tuomisina Haglund näkee mitaleitakin tärkeämmän arvon tulevaisuutta ajatellen.

- Aina kun urheilijat menevät omiin seuroihin, he vievät intoa eteenpäin seuraaville. On mahtavaa, että kisat ovat saaneet jalansijaa suomalaisessa mediassa. Toivottavasti saamme uusia innokkaita harrastajia mukaan ja tuodaan sitä kautta kulttuuria korisperheeseen ja urheilupuolellekin. 

Koripalloliiton Special Olympics Unified -sarjassa pelattiin 2018-19-pelikaudella jo viidessä eri divisioonassa peräti 20 joukkueen voimin. Abu Dhabin turnaus on jälleen yksi osoitus siitä, että Unified-koripallon kaltaiselle toiminnalle on kasvava kysyntä.

- Me otamme kaikki uudet harrastajat innolla mukaan. Jokaisen! 

 
2.12.2021 12:09 Unified-koripallo

Katso upea minidokumentti Unified-koripallosta

Parhaillaan vietetään kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Special Olympics –koripallo on nostanut suosiotaan jatkuvasti Suomessa ja parhaillaan syyskaudella viiden eri seuran joukkueet pelasivat tosiaan vastaan.

26.8.2021 09:15 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa marraskuussa

Olympics-unified-koripalloleiri järjestetään 20.-21.11.2021 Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä Paralympiakomitean kanssa.

27.5.2021 09:18 Unified-koripallo

Unified-koripallo Planet Companyn yhteiskunnallisten vaikuttavien tekojen listalle

Unified-koripallon lisäksi vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukeva We deliver -rahasto on aiemmin valittu Planet Companyn asiantuntijoiden toimesta vaikuttavaksi teoksi.

26.3.2021 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

Aikuisten harrastesarjat, seniorisarjat ja Special Olympics -sarjat pysäytetään

Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen pysäyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan aikuisten alueellisten harrastesarjojen, seniorisarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta kokonaan. 

23.2.2021 17:35 Eteläinen alue

Nuorten valtakunnallisten ja kaikkien alueellisten sarjojen ottelut eteläisellä alueella tauolla maaliskuun loppuun asti, aluefinaalit perutaan

Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.

4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

2.5.2020 08:49 Unified-koripallo

Tietovisoja ja treenimotivaatiota etänä – Unified-joukkue pitää yhtä myös poikkeusaikana

Vaikka koris on tauolla, ei joukkueesta tarvitse luopua. PuHu Punaisten Unified-joukkue pitää yhteishenkeä yllä tapaamalla toisiaan viikoittain videon välityksellä. Joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka pitää säännöllistä yhteydenpitoa erittäin tärkeänä Unified-toiminnan osalta.

11.4.2020 09:58 Unified-koripallo

Nuoret Unified-korisaktiivit haluavat levittää lajin iloa koko Suomeen

Teemu Salmenaho ja Laura Hamdi ovat nuoresta iästään huolimatta Unified-koripallon konkareita. Ulkomaita myöten kokemusta kerännyt kaksikko haluaakin nyt jakaa tietoisuutta ja lajin riemua entistä laajemmalti koko maahan.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

13.9.2019 10:17 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa

Special Olympics -unified-koripalloleiri järjestetään 23.–24. marraskuuta Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä VAU ry:n kanssa.

14.3.2019 13:52 Unified-koripallo

Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

13.2.2019 15:14 Unified-koripallo

Unified-joukkueet Special Olympics -kesämaailmankisoihin Abu Dhabiin

Naisten ja miesten Unified-joukkueet suuntaavat maaliskuussa Abu Dhabissa järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

4.10.2022 17:06 Susijengi

Susijengin MM-jatkokarsintaottelut marraskuussa siirtyvät päivällä eteenpäin

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on tehnyt päätöksen siirtää MM-jatkokarsintalohkojen I ja J otteluita tulevassa karsintaikkunassa päivällä eteenpäin. Susijengi kohtaa uuden aikataulun mukaan Saksan vieraskentällä perjantaina 11.11. ja Viron kotikentällä Espoo Metro Areenalla maanantaina 14.11.

4.10.2022 13:13 Yhteistyökumppanit

We deliver -tuet jaettu, 200 000 tukieuron rajapyykki rikkoontui

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi syyskuussa 77 stipendiä vähävaraisien perheiden koripallon harrastamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

3.10.2022 19:00 Susijengi

Susijengin Game Worn -pelipaidat EM-kisoista huutokaupataan vähävaraisten tueksi

Lauantaihin asti käynnissä olevassa huutokaupassa on myynnissä Susijengin EM-kisojen viralliset pelipaidat. Huutokaupan tuotto käytetään lyhentämättömänä vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukevaan We deliver -rahastoon.

3.10.2022 09:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin vahva alkukausi sai jatkoa – sarjoja käyntiin Euroopassa ja Japanissa

Sasu Salin on aloittanut kauden vahvasti, kun hän oli Teneriffan pistetykki. Italiassa Mikael Jantunen aloitti hienosti ja kaudet starttasivat myös Saksassa ja Japanissa.

1.10.2022 21:25 Korisliiga

Korisliigassa kaksin verroin yllätyksiä – vajaarivinen Nokia kaatoi Vilppaan ja Kobrat taivutti Kauhajoen

Illan Korisliiga-kierroksen voittajia olivat BC Nokia, Kobrat, KTP-Basket ja Lahti Basketball.

1.10.2022 18:46 Naisten Korisliiga

Espoolaisjoukkueet avausvoittoihin – myös PeKa ja Kouvottaret saivat pistetilinsä auki

Naisten Korisliigan avauskierros saatiin pakettiin. Lauantain voittajia olivat EBT, Honka, PeKa sekä Kouvottaret.

Näytä lisää vastaavia