Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

22.3.2019 17:16 Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa torstaina päättyneet kisat olivat koripallon osalta jättimenestys: Suomen naisjoukkue voitti upeasti kisojen 1. divisioonan. Miehet sijoittautuvat 2. divisioonassa hienosti viidenneksi.

Suomen naisten Unified-joukkue oli ensimmäistä kertaa mukana kesämaailmankisoissa ja heti kotiin tuomisena oli kirkkaimmat mitalit.

- Meillä oli kerrassaan huikea reissu. Ensimmäistä kertaa meillä oli mukana sekä naisten että miesten joukkueet. Se toi paljon lisää yhteishenkeä ja tsemppiä heikompiin hetkiin. Isompi porukka eli kahta hauskempaa, iloitsee naisjoukkueen valmentaja Milla Haglund. 

Kisajärjestelyt toimivat moitteetta Abu Dhabissa. Haglundin mukaan harvemmin Unified-koripalloa päästään pelaamaan niin hulppeissa olosuhteissa kuin tällä kertaa. Vaikka sää helli kisajoukkuetta, päivät vietettiin tiukasti hallilla.  

Naisten joukkue veti koko turnauksen voitosta voittoon aina luokittelupeleistä lähtien. Finaalissa kaatui isäntämaan, Arabiemiirikuntien joukkue tiukkojen ja jännittävien vaiheiden jälkeen 12-6.

- Kyllähän voittaminen on aina kivempaa, näin se urheilussa menee. Toki Unified-koriksessa kaikella muullakin on lopputulosta suurempi arvo kuin itse voittamisella. On tärkeää, että kesämaailmankisoissa saamme erilaisia pelejä ja ennen kaikkea kokemuksia.

Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)
Unified-partneri Emma Kivistö ja urheilija Heidi Sillanpää tuulettavat finaalissa. (Kuva: Lauri Jaakkola, VAU ry)

Kansainvälisessä Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastavat voivat pelata Unified-koripalloa. 

Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa yhtäaikaisesti kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa, vaan urheilijoiden tehtävänä on tukea heitä ratkaisuissaan.

- Kaikissa maissa Unified-koris ei ole vielä kovinkaan tunnettua. Sen saimme kokea, kun vastaan tuli kaikenlaista tapaa pelata. Suomen joukkue sai tarkkailijoilta ainoana puhtaat paperit. Pelasimme sellaista korista kuin pitääkin, Haglund jatkaa.

Muita Euroopan maita ei naisten koripalloon Suomen lisäksi osallistunut. Ennen kisoja joukkueille ei ole tietoa, mitkä maat kisoihin osallistuvat. 

- Vaikka Lähi-idän maissa koripallokulttuuri ei ole vielä niin vahvaa kuin Euroopassa, saimme todella kovia ja tiukkoja pelejä.

Haglundin mukaan aina turnauksien alussa on aistittavissa kaikista jännitystä. Mutta mitä pidemmälle turnaus eteni, sitä enemmän jännitys kaikkosi pelaajista.

Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana. (Kuva: Ulla Karlsson)
Sekä naisten että miesten Unified-joukkueet tapasivat Suomen suurlähettilään Riitta Swanin (kuvassa keskellä) kisojen aikana.


- Finaali oli meiltä ehdottomasti kisojen paras peli. On muistettava, että moni ei ole koskaan ollut näin suuressa tapahtumassa mukana. Oli hienoa, että pystyimme ottelu ottelulta pelaamaan parempaa koripalloa. 

- Finaalissa puolustus toimi, mutta pallot eivät meinanneet upota hyökkäyspäässä koriin. Onneksi äänekkäät fanimme auttoivat meitä! Suomen joukkue kannusti hienosti puolin ja toisin muidenkin lajien urheilijoita aina, kun oli mahdollista mennä seuraamaan muita lajeja.

Haglundille Arabiemiirikunnissa järjestetyt Special Olympics -kesämaailmankisat olivat mahtava kokemus. 

- Vielä en ole ehtinyt purkaa omassa päässä tätä mahtavaa rupeamaa, mutta ajatuksia on paljon herännyt, vaikka pää on vieläkin ihan pyörällä. Kyseessä oli ainutlaatuinen tapahtuma, jossa kaksi viikkoa on toimittu äärimmäisen intensiivisesti. SO-maailmassa tapahtuu päivittäin paljon ja jokainen hetki on ainutlaatuinen, Haglund kertoo.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Turnauksen voittaminen oli upea saavutus. Sen merkitystä ei voi vähätellä, vaikkakin voittaminen itsessään ei ole kaikki kaikessa Special Olympics -maailmassa. Kotiin tuomisina Haglund näkee mitaleitakin tärkeämmän arvon tulevaisuutta ajatellen.

- Aina kun urheilijat menevät omiin seuroihin, he vievät intoa eteenpäin seuraaville. On mahtavaa, että kisat ovat saaneet jalansijaa suomalaisessa mediassa. Toivottavasti saamme uusia innokkaita harrastajia mukaan ja tuodaan sitä kautta kulttuuria korisperheeseen ja urheilupuolellekin. 

Koripalloliiton Special Olympics Unified -sarjassa pelattiin 2018-19-pelikaudella jo viidessä eri divisioonassa peräti 20 joukkueen voimin. Abu Dhabin turnaus on jälleen yksi osoitus siitä, että Unified-koripallon kaltaiselle toiminnalle on kasvava kysyntä.

- Me otamme kaikki uudet harrastajat innolla mukaan. Jokaisen! 

 
14.3.2019 13:52 Unified-koripallo

Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

13.2.2019 15:14 Unified-koripallo

Unified-joukkueet Special Olympics -kesämaailmankisoihin Abu Dhabiin

Naisten ja miesten Unified-joukkueet suuntaavat maaliskuussa Abu Dhabissa järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

22.4.2019 09:48 Susiladies

Äijäsen Sedis Basquet taipui ensimmäisessä välierässä

Anniina Äijäsen edustama Sedis Basquet aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Gironalle.

22.4.2019 09:36 Susijengi

Lindbomin huippuvire siivitti Rosa Radomin voittoon – Ahoselle komea tupla-tupla

Carl Lindbom jatkoi vahvoja otteitaan Puolan liigassa, kun hän rikkoi toisen kerran viime viikolla 20 pisteen rajan. Roope Ahonen sen sijaan taituroi tupla-tuplan Espanjan LEB Orossa.

21.4.2019 22:45 Miesten I divisioona A

Lahti Basketball on miesten I divisioona A:n mestari

Lahti Basketball juhlii miesten I divisioona A:n mestaruutta kaadettuaan LoKoKo Bisonsin suoraan kolmessa ottelussa. Lahti vei ratkaisevan finaalin nimiinsä lukemin 107-88 (61-44).

21.4.2019 16:03 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut juhlii naisten Korisliigan mestaruutta toista vuotta peräkkäin

Naisten Korisliigan neljäs finaaliottelu tarjosi pääsiäisen ratoksi laadukasta naiskoripalloa, josta ei tunnelmaa ja jännitystä puuttunut. Catz taisteli viimeiseen asti, mutta lopulta trilleriksi venynyt ottelu kruunasi Peli-Karhut Suomen mestariksi toista kertaa peräkkäin ottelun päättyessä kahden pisteen erolla 71-73 (37-37). Suomen mestaruus on PeKalle viides.

20.4.2019 11:11 Susiladies

Anniina Äijänen aloittaa Espanjan liigan välierät sunnuntaina - Anissa Pounds kehittyi kauden aikana

Anniina Äijäsen kausi Espanjassa jatkuu sunnuntaina, kun hänen edustamansa Sedis Basquet aloittaa välierät Gironaa vastaan. Anissa Poundsin kausi sarjaporrasta alempana sen sijaan loppui viime viikonloppuna.

19.4.2019 20:58 Korisliiga

Kataja, Karhu Basket ja Vilpas suorastaan murskaavia kotikentillään – Kouvot haki voiton Tampereelta

Vieraskentillä suurin lukemin hävinneet BC Nokia, Seagulls ja KTP pyrkivät pesemään kasvonsa maanantaina.

19.4.2019 18:16 Pääjuttu

Mäkelänrinteen lukion tyttöjoukkue voitti koululaisten MM-kultaa!

Pitkäperjantaina Kreetan Heraklionissa päättyneet koululaisten MM-kisat olivat jättimenestys, kun Suomea tyttöjen koripallossa edustanut Mäkelänrinteen lukion joukkue voitti koululaisten maailmanmestaruuden. Mäkelänrinteen lukion poikien joukkue sijoittui turnauksessa 11.

19.4.2019 09:42 Korisliiga

Korisliigan puolivälierien ennakot 2/2: Vilpas toivoo tervettä pudotuspelitaivalta, Pyrintö saa haastajan Kouvolasta

BC Nokia yrittää kaataa Vilppaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Kouvoilla riittää vaihtoehtoja pelaavaan kokoonpanoon.

19.4.2019 07:47 Susijengi

Kanervon kausi päättyi pettymykseen – Lindbom käsi kuumana Puolassa

Antti Kanervon kausi Islannissa tuli päätökseen, kun Stjarnan hävisi viidennen ja ratkaisevan välierän IR:lle. Jamar Wilson ja Carl Lindbom olivat sitä vastoin vahvassa iskussa.

18.4.2019 22:57 Naisten Korisliiga

Catzin Roosa Kosonen: ”Luvassa on todella mielenkiintoinen ottelu”

Catzin oma kasvatti Roosa Kosonen kertoo joukkueen ottavan kaiken irti finaalisarjan välipäivistä, jolloin aika menee pelaajilla pitkälti palautumiseen ja seuraavaan otteluun valmistautumisessa.

18.4.2019 22:06 Miesten I divisioona B

Raiders Basket juhlii miesten I divisioona B:n mestaruutta

Raiders kaivoi finaalisarjan kolmannen voittonsa nujertamalla Tapiolan Hongan kotihallissaan numeroin 85-69 (35-41). Raiders vei mestaruuden otteluvoitoin 3-1.

18.4.2019 20:57 Miesten I divisioona A

Lahti Basketball hurjasteli toiseen voittoon Divari-A:n finaaleissa

Miesten I divisioona A:n toisessa loppuottelussa Lahti kävi ryöstöretkellä Loimaalla lyöden Bisonsin lukemin 68-92 (27-48). Lahti johtaa finaalisarjaa voitoin 2-0.

18.4.2019 15:04 Korisliiga

Korisliigan puolivälierien ennakot 1/2: Karhu Basket nojaa kotietuunsa, Kataja aloittaa urakkansa jäähallissa

Seagulls lähtee haastamaan hallitsevaa Suomen mestaria hieman siipirikkoisena. KTP luottaa siihen, että myös Joensuussa voi voittaa. Kaikki puolivälierät on katsottavissa Elisa Viihde Sportilta.

18.4.2019 14:25 Korisliiga

Seagullsin kapteeni ja tukipilari Tuukka Kotti solmi jatkosopimuksen ensi kaudelle

Yli 200 maaottelun Kotilla on meneillään toinen kausi Seagullsin riveissä.

17.4.2019 14:05 Korisliiga

Korisliigan puolivälieräsarjojen otteluohjelma julkaistu

Korisliigan pudotuspelit käynnistyvät pitkäperjantaina 19.4. Välieräjoukkueet ovat selvillä viimeistään maanantaina 29.4. Kaikki Korisliigan pudotuspeliottelut televisioidaan Elisa Viihteellä.

16.4.2019 23:26 Nuorten SM-sarjat

Tapiolan Honka nousi 17-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestariksi

17-vuotiaiden tyttöjen SM-sarjassa mestaruuskannua pääsi nostamaan runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Tapiolan Honka, joka päihitti Ringsiden ratkaisevassa finaalissa numeroin 69-81 (36-49).

16.4.2019 21:53 Nuorten SM-sarjat

Helmi Basket juhlii 16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruutta

16-vuotiaiden tyttöjen finaalisarja päättyi Helmi Basketin mestaruusjuhiin, kun joukkue nujersi Tampereen Pyrinnön kolmannessa kohtaamisessa lukemin 74-51 (40-32).

16.4.2019 21:46 Naisten Korisliiga

Catz taisteli selkä seinää vasten ja nappasi ensimmäisen voiton finaalisarjassa

Lappenrannan Catz kykeni venymään vaikean paikan edessä finaalisarjan ollessa jo 0-2 kotkalaisille. Ryhdikkäästi ottelun aloittanut Catz oli vähällä jälleen menettää otettaan voitosta päätösjaksolla, mutta lopulta Elena Reshetkon ja Valencia McFarlandin vapaaheitot toivat joukkueelle voiton lukemin 77-83 (29-40).

Näytä lisää vastaavia