Suomi retuutti Islannin poikaa

25.8.2001 Suomi oli toivotun ylivoimainen Islantia vastaan keskiviikon EM-karsintaottelussa Espoon LänsiAuto Areenalla. Islantilaiset saivat oppitunnin sisäpelaamisen aakkosista ja saivat maistaa myös omaa lääkettään, kun Suomi intoutui latomaan avausjaksolla kolmen pisteen heittoja oikein urakalla sisään. Suomen voittolukemat kirjattiin tasapainoisen esityksen jälkeen 97-66 (53-26).

Ottelu sai suomalaisittain lentävän lähdön, kun Hanno Möttölä ja Juha Luhtanen tuikkasivat Suomen kahdessa ensimmäisessä hyökkäyksessä kolmoset mieheen. Alkutahdit oli alle 40 sekunnissa löyty, eikä taakse ollut enää katsomista. Suomi karkasi reilussa seitsemässä minuutissa 19-6-johtoon.

- Ne (kolmoset) olivat heti sellainen niskalenkki islantilaisista, että taisi naapurin pelihalut mennä, myhäili Hanno Möttölä, joka oli jo toistamiseen Suomen paras pistemies.

209-senttinen Möttölä kokosi kaikkiaan 23 pistettä monipuolisella arsenaalilla. Möttölä hassutti islantilaispuolustajiaan milloin nopeilla pyörähdyksillään, milloin väkevillä ajoillaan ja milloin takuuvarmalla hyppyheitollaan. Kotiyleisöä Möttölä huudatti muutamalla näyttävällä donkillaan. Tällä kertaa Möttölän ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä yksin kantamaan hyökkäysvastuita, vaan Suomi vyörytti laajalla rintamalla.

- Pelasimme paljon paremmin kuin keskiviikkona ja oli sitä paitsi huomattavasti hauskempaa. Saimme varmasti kaikki tästä pelistä itseluottamusta, arvioi Möttölä, joka keskiviikkona Islannissa tehtaili 42 pistettä, tasan puolet Suomen kokonaissaaliista.

Riihelä antoi vahvan näytön

Yksi Suomen ehdottomista onnistujista, Möttölän ohella, oli nilkkavaivaisen Maurizio Pratesin pelaavassa kokoonpanossa korvannut Pasi Riihelä. Ennakkoluulottomasti peliin tullut Riihelä takoi jo avausjaksolla, jolloin ottelu ratkaistiin, täydellisellä heittopelillä kymmenen pistettä. Illan päätteeksi viime kaudella ruotsalaisseura M7 Basketia edustaneen Riihelän tilastosarakkeissa komeilivat merkinnät 14 pisteestä ja kymmenestä levypallosta.

- Meillä on todella kova 12-13 miehen ryhmä. Treeneissä on pelipaikasta kovasti taisteltu. Tänään sain mahdollisuuden ja oli minun päivä, iloitsi Riihelä.

Muista suomalaisista mainiot ottelut pelasivat puolustuspään tahtoahertajat Markku Larkio ja Juha Luhtanen sekä Jukka Toijala (6/2), joka johti erinomaisesti peliä ja löysi namusyötöillään joukkuetovereilleen helppoja tekopaikkoja Teemu Rannikon kärsiessä virhevaikeuksista.

Puolustus toimi

Larkion ja Luhtasen johtama puolustuspeli oli Suomen suurimpia valtteja. Islannin takamieskaarti tiedettiin vaarallisiksi heittäjiksi, mutta lauantaina tulivoima ei päässyt valloilleen vasta kuin viimeisellä neljänneksellä. Vaikka Jon Arnor Stefansson tekikin 19 pistettä, jäi Helgi Jonas Gudfinsson suomalaispuristuksessa kahteen ja Logi Gunnarson neljään pisteeseen.

- Tänään puolustuksemme toimi alusta saakka niin kuin se toimi Islannissa 11. minuutista lähtien. Emme antaneet turhaa tilaa Islannin ”periferiapelureille”. Olimme aggressiivisempia levypalloissa ja nopea hyökkäyksemme toimi. Koko joukkue pelasi hyvin, ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä, summasi maajoukkueen päävalmentaja Ari Tammivaara.

Tammivaaran islantilainen virkaveli oli samoilla linjoilla.

- Suomen transition-peli (siirtymäpeli) toimi tänään huomattavasti paremmin kuin meidän. Möttölä sai paljon enemmän apuja tänään muilta pelaajilta. Kunnioitan suuresti Suomen joukkuetta, joka on erittäin hyvä, nieli islantilaisluotsi Dridriki Ingi Runarsson rehdisti tappiotaan.

Parhaimmillaan Suomi johti ottelua lähes 40 pisteellä (79-41), kun peliä oli vajaat kahdeksan minuuttia jäljellä. Islanti sai loppupuolella heittoputken päälle ja kaunisteli voittolukemia hieman siedettävimmiksi.

Seuraavaksi Irlanti Salossa

Suomen veitsi kurkulla -ottelut jatkuvat EM-karsinnassa ensi keskiviikkona, jolloin Suomen vieraaksi Salohalliin saapuu Irlanti. Luvassa on hyvin eri tyyppinen ottelu kuin Islantia vastaan, vaikka suomalaisittain pelin henki on sama; voitto on pakko ottaa, jotta jatkomahdollisuudet pysyvät.

- Pelit vain kovenee. Mitään hyvänolon tunnetta (Islanti-voitosta) ei saa tulla, varoitteli Jukka Toijala.

Irlanti on Islantia pidempi, vahvempi ja monipuolisempi. Sillä on riveissään Euroopan huippumaissa (mm. Italia, Kreikka, Saksa) pelaavia ammattilaisia. Möttölän johtama korinaluskalusto joutuukin kovemmalle koetukselle tulevissa taistoissa kuin Islantia vastaan.

- Emme ole vielä päässeet tutustumaan Irlannin pelaajiin, joten en heistä paljoa tiedä. Sopii meille kuitenkin isot ja fyysisetkin vastustajat. Jos sieltä tulee vastaan isompia kavereita kuin Antti (Nikkilä) niin sitten saatamme olla pulassa, letkautti Möttölä.

Saman tien Möttölän ilme kuitenkin vakavoitui.

- Islanti oli pienuutensa vuoksi juuri sellainen joukkue, jollaista vastaan Nikkilän on vaikea pelata. Lupaan, että Antti tulee olemaan huomattavasti kovempi tulevissa peleissä, arvioi Möttölä 209-senttistä ja 127-kiloista joukkuetoveriaan, joka jäi lauantaina kahteen pisteeseen ja kahteen levypalloon.

Irlanti kohtaa lauantain myöhäisottelussa Sveitsin Dublinissa.

Suomi - Islanti 97 - 66 (52-26), miesten EM-karsintaa, Espoo 25.8.2001

Antti Nikkilä 2/2 Jussi Kumpulainen 7/7 Martti Kuisma 17/1 Markku Larkio 7/5 Pasi Riihelä 14/10 Roope Mäkelä 10/4 Juha Luhtanen 9/1 Hanno Möttölä 23/7 Jukka Toijala 6/2 Teemu Rannikko 2/2
 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

15.8.2011 Maaottelu

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.

12.8.2011 Maaottelu

Suomi viime hetken voittoon Unkarin huutomyrskyssä

Suomen koripallomaajoukkue aloitti EM-karsinnat riemastuttavalla vierasvoitolla, kun Gerald Lee Junior nosti voittokorin Petteri Koposen upeasta syötöstä vajaat kolme sekuntia ennen loppusummeria. Kori hiljensi Szolnokissa kotijoukkuettaan huumaavalla huutomyrskyllä kannustaneen yleisön ja viimeisteli tulostaululle lukemat 73-75 (37-37). Maanantaina Suomi kohtaa Helsingin Jäähallissa Portugalin.

5.8.2011 22:40 Maaottelu

Suomi voitti MM-kävijä Saksan EM-karsintojen kenraalissaan

Suomen koripallomaajoukkue järjesti melkoisen jymypaukun ensi viikolla käynnistyvien EM-karsintojen kenraaliharjoituksessaan. Suomi voitti EM- ja MM-kisojen vakiokävijä Saksan sen kotikentällä Hagenissa tuloksella 74-79 (41-36).

4.8.2011 Maaottelu

Suomi väänsi ”miniotteluissa” voiton Saksasta

EM-karsintoihin valmistautuva Suomen koripallomaajoukkue väänsi voiton Saksasta Hagenissa pelatussa harjoitusmaaottelussa. Suomi pelasi nousujohteisesti suljetuin ovin pelatun, neljästä kymmenen minuutin ”miniottelusta” koostuneen taiston vieden otteluiden yhteistuloksen nimiinsä 65-62.

29.8.2010 Maaottelu

Varamiehinen Suomi taipui kokemattomuuttaan Latvialle

Suomen koripallomaajoukkueen taival EM-karsinnassa päättyi tällä erää kitkerään kotitappioon Latvialle. Ilman neljää aloitusviisikon tähteään pelannut Suomi menetti kahdeksan pisteen johtonsa viimeisen viiden minuutin aikana ja hävisi lukemin 90-93 (50-42). Suomen EM-kisahaaveet lepäävät nyt kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) syyskuussa tekemien päätöksien varassa.

26.8.2010 Maaottelu

Israel hyödynsi Suomen uinahduksen

Suomen koripallomaajoukkue pysyi tavoitteessaan kolmen jakson verran EM-karsintaottelussaan Israelia vastaan. Nokia Areenalle pakkautuneiden 11 000 israelilaisfanin riemuksi kotijoukkue kuitenkin hyödynsi vieraidensa nukahduksen kolmannella jaksolla, karkasi ja vei voiton lukemin 85-71 (32-33).

23.8.2010 Maaottelu

Suomi teki huiman nousun, kärsi sydäntä raastavan tappion Italialle

Suomen koripallomaajoukkue osoitti jälleen taistelutahtonsa, kun susi-paidat kaivoivat itsensä kuopasta villisti pelissä eläneen kotiyleisön avittamana ja sai loppuhetkillä vielä mahdollisuuden voittoheittoon. Lopputuloksena oli kuitenkin sydäntä raastava tappio Italialle lukemin 83-85 (30-48).

21.8.2010 Maaottelu

Fyysisempi Montenegro hallitsi korinalustaa ja peliä

Suomen koripallomaajoukkue ei pystynyt järjestämään jymy-yllätystä EM-karsintojen lohkokärki Montenegrolle. Vahvasti EM-kisoihin matkalla olevat montenegrolaiset hallitsivat ilmatilaa ja tekivät fyysisyydellään Suomen illasta tukalan. Montenegro voitti dramaattisen lopun saaneen ottelun 91-71 (52-37).

14.8.2010 Maaottelu

Varamiehinen Suomi ei pysynyt Latvian kyydissä luistelukisassa

Upeaan Israel-voittoon keskiviikkona käytännössä ilman aloitusviisikkoaan venynyt Suomen koripallomaajoukkue ei kyennyt uusimaan yllätystä lauantaina. Hurjassa heittovireessä ollut Latvia voitti Riiassa pelatun EM-karsintaottelun murskalukemin 87-67 (54-26). Pääroolin ottelussa otti latvialaisten iloisen hyökkäyspelin lisäksi olosuhteet.

11.8.2010 Maaottelu

Suomen kakkosketju lähetti Israelin kotimatkalle tappio niskassaan

Vastoinkäymisten koettelema Suomen koripallomaajoukkue teki huikean tempun keskiviikkona Espoon Barona Areenalla. Käytännössä ilman aloitusviisikkoaan pelanneen Suomen junioripitoinen kakkosketju nöyryytti Israelin NBA- ja Euroliiga-tähtiä kukistamalla huiman jännitysnäytelmän päätteeksi ja kotiyleisön riemuksi vieraansa lukemin 84-83 (44-48).

Näytä lisää vastaavia