Suomi tekee paluun pyörätuolikoripallon EM-kisoihin: ”Pitkäntähtäimen tavoite on tulevaisuudessa”

22.8.2023 12:30 Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue osallistuu Sarajevossa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin syyskuun puolenvälin tiennoilla.

Päävalmentaja Mina Mojtahedi jakaa neuvoja pelaajille. Kuvat: Taneli Salo

Edellisen kerran Suomen miesten pyörätuolimaajoukkue pelasi EM-tasolla C-sarjan kisoissa Portugalissa vuonna 2015. Kesän aikana leireillyt maajoukkue tekee nyt paluuta kansainväliselle tasolle, kun se osallistuu Bosnia ja Hertsegovinassa käytäviin kisoihin.

- Edellisen EM-joukkueen pelaajista osa on jo lopettanut, joten elämme vahvaa uudelleenrakentamisen aikaa. Tulevat arvokilpailut ovat tärkeä alku uudelle projektille, jossa pitkäntähtäimen tavoitteena on nousta B-sarjaan viiden kuuden vuoden päästä, joukkueen päävalmentaja Mina Mojtahedi taustoittaa.

Peliuransa jo päättänyt Mojtahedi on yksi Suomen menestyneimpiä pyörätuolikoripallon pelaajia. Hänen meriittilistaltansa löytyy niin yliopistomestaruuksia Yhdysvalloista kuin Saksan ammattilaissarjasta. Mojtahedin uran kovin saavutus oli pyörätuolikoripallon Champions Cupin voitto. Mojtahedi näkee, että maajoukkuetoiminnan uudelleenkäynnistämisellä on tärkeä signaali etenkin nuorille.

- Monelle nuorelle on tärkeää, että lajista löytyy selkeä päämäärä ja tavoite – tässä tapauksessa maajoukkue. Toivottavasti maajoukkuetoiminnan myötä pystymme innostamaan uusia harrastajia lajin pariin sekä tarjoamaan tavoitteellisille urheilijoille selkeän päämäärän.

- Olemme tehneet taustalla koko ajan lajin kehittämistyötä, jotta saisimme lisää urheilijoita mukaan ja sitä kautta piristämään kansallista sarjaamme. Mitä enemmän meillä on pelaajia, sitä parempi se on lajille, Mojtahedi toteaa.

Mojtahedi näkee, että laji on ottanut maailmalla suuria harppauksia eteenpäin vuosituhannen vaiheesta.

- Pelikovuus ja intensiteetti on noussut vuosien saatossa todella paljon. Toki on muistettava, että myös välineet ovat kehittyneet paljon. Vaikka pelin pääperiaatteet ovat pysyneet samoina, pelaajien yksittäinen taitotaso on noussut valtavasti. Kaikki lähtee jo siitä, miten teknisesti nykyään tuolia käsitellään, Mojtahedi kertoo.

Tanska vastassa elokuun lopussa

Maajoukkueen leirikesä kulminoituu loppukesään, jolloin joukkue hioo kuvioitaan kohti EM-kisoihin. Tulevasta kisajoukkueesta löytyy muutamia kahden lajin spesialisteja, joille alkukesä toimii toisen lajin näyteikkunana.

Maajoukkue valmistautuu arvokisoihin kohtaamalla samoihin kisoihin osallistuvan Tanskan kahdesti valmistavissa maaotteluissa Helsingissä 26.–27.8. Ottelut pelataan lauantaina 26.8.2023 klo 17:45 ja sunnuntaina 27.8.2023 klo 9:45 Mäkelänrinteen uintikeskuksen palloiluhallissa.

- Tulevat ottelut toimivat tärkeänä valmistautumisena kohti EM-kisoja. On hienoa pitkästä aikaa päästä pelaamaan toista maajoukkuetta vastaan ja samalla saamaan esimakua siitä, mikä meitä odottaa EM-kisoissa.

- Olemme satsanneet paljon uuden pelitavan sisään ajamiseen. Se on vaatinut paljon ja olemme muuttaneet harjoittelua paljon kansainvälisempään suuntaan. Nyt meillä on uusi pohja luotu ja osaamme perusasiat jo hyvin. Nyt nämä asiat pitää saada siirrettyä harjoituskentältä itse otteluihin, Mojtahedi päättää.

 
6.4.2024 23:00 Pääjuttu

BC Nokialle kolmas perättäinen Suomen mestaruus pyörätuolikoripallossa

Tehokas ensimmäinen neljännes petasi keltapaidoille hyvän etumatkan, joka piti loppuun saakka ja varmisti mestaruuspystin pysymisen Nokialla.

5.3.2024 08:31 Pyörätuolikoripallo

Emma Virtanen pyörätuolimaajoukkueen päävalmentajaksi – Mina Mojtahedille huippupesti YK:hon

Uudelleenrakennusvaiheessa olevan pyörätuolimaajoukkueen valmennusjohtoon tulee muutoksia. Emma Virtanen nousee joukkueen päävalmentajaksi, kun viimeiset vuodet joukkuetta johtanut Mina Mojtahedi siirtyy uusiin tehtäviin.

23.9.2023 17:43 Pyörätuolikoripallo

Suomelle mieluisa päänahka pyörätuolikoriksen EM-kisojen päätösottelussa

Suomi kukisti Tanskan pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-51 (24-23). Voiton myötä Suomi sijoittui viidenneksi ja samalla sen ranking tulee nousemaan.

22.9.2023 16:43 Pyörätuolikoripallo

Suomi kaatoi Unkarin pyörätuolikoriksen EM-kisoissa - pelaa lauantaina viidennestä sijasta

Suomi kukisti perjantaina Unkarin pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa 61-19 (31-9). Voiton myötä Suomi pelaa turnauksen päätöspäivänä lauantaina kisojen viidennestä sijasta Tanskaa vastaan.

21.9.2023 15:44 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Portugalin käsittelyssä pyörätuolikoriksen EM-kisoissa

Suomi kohtasi turnauksen kolmantena päivänä Portugalin, joka kukisti suomalaiset 65-44 (36-20). Suomen turnaus jatkuu Sarajevossa perjantaina, kun se pelaa sijoista 5-8. toisen lohkon joukkueita vastaan.

20.9.2023 21:36 Pyörätuolikoripallo

Suomelle avausvoitto pyörätuolikoripallon EM-kisoissa, Armenia kaatui selvänumeroisesti

Suomi otti avausvoiton miesten pyörätuolikoripallon C-sarjan EM-kisoissa kukistamalla Armenian 72-26 (41-8).

19.9.2023 21:04 Pyörätuolikoripallo

Suomi taipui Irlannille pyörätuolikoripallon EM-avauksessa

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen EM-kisoihin palannut Suomi roikkui pitkään Irlannin mukana, mutta joutui lopulta taipumaan 48–62 (22–30) miesten C-sarjan EM-kisoissa Sarajevossa.

18.9.2023 10:00 Pyörätuolikoripallo

Miesten pyörätuolimaajoukkue aloittaa EM-kisat tiistaina

Miesten pyörätuolimaajoukkue palaa kansainväliselle tasolle kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue aloittaa Sarajevossa käytävät C-sarjan EM-kisat tiistaina Irlantia vastaan.

1.9.2023 14:52 Pyörätuolikoripallo

Joni Laine: ”Joukkuehenki on ollut todella hyvä ja porukka on valmistautunut kovaa koko kesän ajan”

Suomen pyörätuolikoriksen maajoukkue valmistautuu parhaillaan syyskuussa käytäviin C-sarjan EM-kisoihin. Edellisen kerran joukkue nähtiin EM-tasolla kahdeksan vuotta sitten. Joni Laineen mukaan joukkueen valmistautuminen EM-paluuseen on mennyt suunnitelmien mukaan.

1.7.2022 08:50 Pyörätuolikoripallo

Suomen pyörätuolikoriksen nuorten maajoukkue hakemassa tärkeää kokemusta Pajulahdessa järjestettävässä EPYG:ssä

Uutta tulemista tekevä Suomen pyörätuolikoripallon maajoukkueen nuoret saavat tulevana viikonloppuna tärkeitä kansainvälisiä otteluita, kun joukkue osallistuu Suomessa järjestettävin European Para Youth Gamesiin. Loppuviikon ottelut ovat katsottavissa BasketFinlandin Youtube-kanavalta.

Näytä lisää vastaavia