Susijengi antoi myrskyvaroituksen Euroopalle, Ranska voittoon jatkoajan jälkeen

6.9.2015 Susijengi kävi lähellä jymy-yllätystä EM-avauksessaan, kun Jamar Wilson sytytti Suomen takaa-ajoon ja Sasu Salin heitti pelin jatkoajalle hallitsevaa Euroopan mestaria vastaan. Suomelta loppui bensa bonusajalla ja isäntämaa Ranska tyylitteli loppulukemiksi yli 10 000 katsoja edessä 97-87 (45-37, 81-81).

Jamar Wilson pelasi loistavan pelin EM-debyytissään, mutta Ranska veti pidemmän korren.

Sasu Salin vei kolmosellaan ottelun jatkoajalle...

... jota yleisön lisäksi pääsi tuulettelemaan koko Susijengin penkki.

Kapteeni Shawn Huff oli tärkeässä osassa Suomen päätösneljänneksen kirissä.

Petteri Koponen upotti hyppyheittoja päällystakkinsa Nicolas Batumin ulottuvien käsien ylitse.

Yli 10 000 katsojaa oli pakkautunut Park&Suites Arenalle.

Huomenna Susijengi ottaa mittaa Israelista. Kuvat: Ville Vuorinen.


Ranska nappasi ottelun alussa ohjakset käsiinsä täyteen pakatussa Park&Suites Arenassa. Susijengin puolustukselle epätyypillisesti ranskalaiset pääsivät ajamaan keskelle, mistä he pääsivät pudottamaan helppoja syöttöjä, jotka päätyivät Ranskan isojen miesten donkkeihin.

Samalla Suomen hyökkäyspeli oli kaksijakoista, kun suomalaiset saivat aikaan joko laadukkaan heiton tai murheellisen menetyksen, joista ”Les Bleus” juoksi nopeita tyylilleen uskollisena.

Kun Suomi kaipasi piristysruisketta, Kansalainen Wilson eli Jamar Wilson osoitti ensimmäisellä EM-neljänneksellään, että mistä mies on tehty: ”Jammu” jallitti 11 pistettä putkeen, upottaen vaikeita hyppyheittoja ja akrobaattisia veivejä ranskalaispuolustajien keskeltä.

Toinen EM-debytantti Joonas Cavén upotti kolmosen kulmasta toisella yrityksellään tullessaan kentälle, Erik Murphy taisteli irtopalloista mallikkaasti ranskalaisjättien keskellä ja Petteri Koponen upotti tavaramerkkihyppyheittonsa pariin kertaan, mutta isännät kuittasivat jokaisen onnistumisen toisessa päässä.

Puoliajan jälkeen Suomi veti eron ripeästi kolmeen pisteeseen 48-45, mutta Boris Diawin pelinrakennus korin läheltä ja Joffrey Lauvergnen ilmavat viimeistelyt kasvattivat eron takaisin hipomaan kymmentä pistettä. Energinen Wilson kuitenkin sytytti joukkueen jälleen takaa-ajoon luomalla itsensä lisäksi paikkoja muille.


Uskomaton nousu, Salin heitti Susijengin jatkoajalle


Päätösneljänneksellä Suomen puolustus nousi sille tasolle, jolla se on parhaimpina hetkinä nähty yltävän. Susijengin painostava puolustus infernaaliseksi yltyneessä metelissä pakotti Ranskan ohiheittoihin ja menetyksiin.

Suomi yltyi hurmosmaiseen takaa-ajoon, kun Wilson pääsi juoksemaan helpon lay-upin riiston jälkeen. Leen nosto hyökkäyslevypallosta vei Susijengin kahden pisteen päähän 76-74, mutta Shawn Huffin lay-back vei pelin vihdoinkin tasoihin 76-76 kolme minuuttia ennen loppua.

Kuivan jakson jälkeen Tony Parker ja Diaw pääsivät juoksemaan 2-1-nopealla isännät takaisin johtoon, mutta Koponen kuittasi hyppyheitollaan suoraan kuljetuksesta. Nando De Colo kuittasi heti eron kolmeen pisteeseen jäätyään vapaaksi kaaren taakse 28 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Suomi pelasi pallon aikalisän jälkeen Koposen kautta Sasu Salinin käsiin, joka nostatti areenan desibelit infernaalisiin korkeuksiin tasoittamalla pelin 81-81. Salin hoiti hommansa myös toisessa päässä pysäyttämällä Parkerin voittoheittoyrityksen.

Jatkoaika oli taas Ranskan näytös, kun Susijengin heitot kolisivat raudoissa. Kolme minuuttia ennen loppua Suomi oli vielä kahden pisteen päässä 86-84, mutta momentum siirtyi Ranskalle, joka pääsi kaunistelemaan loppulukemat kotiyleisön esittämän Marseljeesin tahdissa.

- Kun mennään jatkoajalle, pienet erot ratkaisevat. Yksi tilanne sinne tai tänne ja peli saattaa olla siinä. Meiltä loppui bensa jatkoajalle, kun jouduimme käyttämään sitä niin paljon päästäksemme tasoihin, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kommentoi.


Dettmann: ”Olen erittäin ylpeä”


Yli 10 000 katsojaa, jotka kannustivat omiaan railakkaasti pääsivät todistamaan erinomaista koripallo-ottelua, jonka lopulta vei se voittamiseen rutinoituneempi eli hallitseva Euroopan mestari.

- Onnittelut Ranskalle voitosta. Kun peliä katsoi, voi vain todeta kuinka uskomattoman hieno laji meillä on. Katsomossa näkyi pelkkää iloa, jännitystä ja pelaajat tarjosivat yleisölle hienon, hienon ottelun, Dettmann kommentoi.

 

- Olen erittäin ylpeä tavasta, jolla joukkue tänään pelasi. Hienoa yritystä ja venymistä. Hienoa koripalloa. Meillä oli tänään vastassa yksi parhaista tai kenties turnauksen paras joukkue.

Gerald Lee jr. (10/7) ja Erik Murphy (7/11) painivat ulottuvia ja harteikkaita ranskalaissenttereitä vastaan hienosti. Kansalainen Wilson (21/1/4 syöttöä) oli Suomen ehdoton ykköspelaaja EM-debyytissään. Salin saldo oli 14 pistettä, mutta Suomen ehdoton ykkösnimi oli Kansalainen Wilson (21/1/4 syöttöä).

- ”Jammulta” aivan huikea peli tänään. Sanoin jo kesän alussa, että kyseessä on kova kaveri. Kaikki tietää, että kuinka hyvä hän on ajamaan korille ja niitä jätkiä tässä joukkueessa ei ole liikaa, itse 15 pistettä ja 7 syöttöä kirjauttanut Petteri Koponen kommentoi.

- Loistava peli häneltä ja yksi syy miksi taisteltiin voitosta.

- Oma peli kulki tänään. Pelaamme joukkueena ja olen varma, että huomenna onnistuja on joku toinen, Wilson kommentoi pelin jälkeen.

Ranskalta Tony Parker (23/5/3 syöttöä) teki kovia keroja aina kun Ranska joutui pulaan. Nicolas Batum (16/5) ja Nando De Colo (16/7/6 syöttöä) olivat myös vaikeita pideltäviä suomalaisille.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

18.1.2018 22:40 EM-kilpailut

”Me yhdessä!” – Susijengi, koripallon EM-kotikisat ja Lauri Markkanen keräsivät tunnustusta Suomen Urheilugaalassa

Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.

15.1.2018 14:00 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat toivat Helsinkiin yli 40 miljoonaa euroa

Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet koripallon EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

20.11.2017 EM-kilpailut

PostNord on Susijengin ylpeä kumppani: ”Tässä on ollut tekemisen meininkiä”

Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.

27.10.2017 12:00 EM-kilpailut

EM-kotikisojen asiakkaat: ”Tunnelma lähes täydellinen”

Helsingissä pelattujen koripallon EM-kotikisojen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan kävijöistä peräti 99,2 prosenttia suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen. EM-kisaotteluiden tunnelma hipoi asiakkaiden mielestä täydellisyyttä. Asiakastyytyväisyyskyselyn toteutti Sport Business School Suomen Koripalloliiton toimeksiannosta.

9.10.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967 (osa 10): Suomi-Romania ja kisojen yhteenveto

Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.

20.9.2017 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat kokosivat lähes 88.000 katsojaa

Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.

9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

8.9.2017 14:50 EM-kilpailut

Susijengin jatkopelit alkavat – puolivälieräpaikan tiellä vanha, tuttu Italia

Helsingin EM-alkulohkossaan pelaamastaan viidestä ottelusta neljä voittanut Susijengi on asettunut Istanbuliin ja aloittaa EM-jatkosarjansa kohtaamalla lauantaisessa neljännesvälierässä Italian. Susijengi ja Italia ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kohdanneet 11 kertaa, ja kohtaamisissa kymmenestä Italia on onnistunut vääntämään voiton.

8.9.2017 12:55 EM-kilpailut

Koponen ja Koivisto EM-alkusarjan tilastokärkinä, Markkanen kovaa valuuttaa

Kun vuoden 2017 EM-kisojen alkusarjan ottelut ovat muuttuneet osaksi koripallohistoriaa, löytyy kisojen tilastokärkien joukosta tukku suomalaisnimiä. Petteri Koponen jakaa kisojen syöttökuninkaan tittelin, Mikko Koivisto komeilee kisojen tarkimpana kolmen pisteen heittäjänä ja Lauri Markkanen on tehnyt tuhojaan piste- ja tehotilastoissa.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

6.9.2017 13:35 EM-kilpailut

Susijengi ja Islanti mittelevät kentällä ja katsomossa Helsingin EM-alkulohkon päätöspelissä

Islannin urheiluhistorian toiset koripallon EM-kisat ovat sujuneet joukkueelta alakanttiin – neljä tappiota suurin numeroin. Susijengin apuvalmentaja Mikko Larkas kuitenkin varoittaa omiaan ylenkatsomasta keskiviikon vastustajaansa. Yli 2,000 maanmiehensä edessä pelaava Islanti pääsee otteluun paineitta ja janoaa suurta päänahkaa kisaisännästä.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

5.9.2017 EM-kilpailut

Susijengin katsojaennätys jälleen uusiksi

Suomen EM-kotikisojen ottelu Kreikkaa vastaan keräsi Hartwall Arenalle jälleen jättiyleisön, ja maajoukkueiden uusi katsojaennätys kirjataan nyt lukemiin 12 327.

4.9.2017 16:10 EM-kilpailut

Nuori Kreikka pelaa voimapalloa ja pyrkii lähelle koria

Jo kolmannen peräkkäisen trilleriottelun EM-kotikisayleisölle tarjonnut Susijengi jatkaa EM-alkulohkourakkaansa tiistain myöhäisillan derbyllä Kreikkaa vastaan. Kreikka murjoi kisa-avauksessaan Islannin, mutta on sittemmin taipunut niin Ranskalle kuin Sloveniallekin ja taistelee Suomea vastaan kynsin hampain mahdollisuudestaan edetä Istanbulin jatkopeleihin.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

3.9.2017 12:15 EM-kilpailut

Kookas Puola suojelee koria ja jauhaa settipelejä

Kohdattuaan EM-kotikisojen ensimmäisissä otteluissaan modernia vauhtikoripalloa pelaavat Ranskan ja Slovenian saa Susijengi sunnuntaina kokea tuulahduksen itäeurooppalaisesta koripallosta, kun Puola juoksee Suomea vastaan Hartwall Areenalla. Susijengin apuvalmentajan Mikko Larkaksen mukaan Puola-ottelun avain on huolellisuus.

Näytä lisää vastaavia