Susijengi heiton päässä suuryllätyksestä Liettuassa

21.8.2013 22:10 Susijengi kävi keskiviikkona onnistuneen kaukoheiton päässä megayllätyksestä vieraskentällä kolmen vuoden takaista MM-pronssimitalisti Liettuaa vastaan. Vilnan Siemens Areenan 10,000-päinen kotikatsomo sai loppusummerin soidessa huokaista helpotuksesta, kun Petteri Koposen kolmonen kimposi renkaasta ja Liettua sai poistua kentältä 78–76 (39–42)-voitto matkassaan.

Susijengi repi ja puri Liettuassakin, tässä mallia näyttää Tuukka Kotti.

Petteri Koposella oli voittoheitto ilmassa viime sekunnilla.

Sasu Salinin ja kumppaneiden ensimmäinen Liettua-voitto kolmeen vuoteen oli millin päässä.

Teemu Rannikko paimentaa joukkonsa huomenna Tshekkiä vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen.

Kun Suomi kohtasi Liettuan edellisen kerran miesten maaottelussa kesällä 2010, Liettua sivalteli Siemens Areenan tulostaululle komeat 32 pisteen voittolukemat.

 

Kolme vuotta myöhemmin Euroopan menestyneimpiin koripallomaihin kuuluva Liettua pelastui hädin tuskin ehjin nahoin susien hampaista, kun Suomi kävi vain yhden heiton päässä ensimmäisestä Liettua-voitostaan 19 vuoteen.

 

Liettua oli ahdistanut Susijengin selkä seinää vasten alle viisi minuuttia ennen ottelun loppua lukemissa 72–63. Suomi sai kuitenkin Liettuan nimimiehet vielä kuriin ja nuhteeseen ja nousi kori korilta takaisin peliin mukaan Petteri Koposen kahden kolmosen ja Samuel Haanpään vapaaheittojen johdattamana.

 

Liettualaisyleisö sai kokea kauhun hetkiä aivan pelin loppumetreillä, kun Linas Kleizan vapaaheitto osui rautaan vain seitsemän sekuntia ennen päätösvihellystä. Tuukka Kotti avasi levypallosta ratkaisupaikan Petteri Koposelle, joka kuljetti pallon Liettuan vaihtopenkin eteen ja kohosi kahden puolustajan välistä kolmoseen.

 

Erinomaisen ottelun pelanneen Koposen heitto kuitenkin osui rautoihin, ja liettualaiskatsojat päästivät suustaan helpotuksen huokauksen.

 

– Hyvä heitto. Juuri sellainen, jonka halusimme. Yleensä tuollaiset menevät sisään, luonnehti Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann Koposen viime hetken heittoa.

 

– Erinomainen nousu meiltä lopussa. Olemme inhottava vastustaja, kun jaksamme keskittyä kärsivällisesti omaan peliin ja pelata joukkueena.

 

Susijengin kaksi edellistä Liettua-maaottelua päättyivät liettualaisten suurinumeroisiin voittoihin: 59–91 (2010) sekä 62–90 (2008).

 

– Urheilijan näkökulmasta kahden pisteen tappio harmittaa enemmän kuin 20 pisteen tappio, mutta pelistä oli löydettävissä paljon positiivista. Jos pystymme kolmessa vuodessa parantamaan peliämme niin, että voimme taistella Liettuan kanssa voitosta, kyllä se jotain kielii, Susijengin takakentän pitkäaikainen keulahahmo Teemu Rannikko veisteli.

 

Susijengi vahvuusalueellaan 30 minuuttia

 

Susijengi osoitti jo kolmen viikon takaisessa Ranska-vierasottelussa karistaneensa viimeisetkin jännityksen rippeet peleistään Euroopan maineikkaimpia koripallomaita vastaan.

 

Liettua-ottelu kuului samaan jatkumoon, sillä Suomi pääsi ensimmäisen puoliajan lisäksi hyödyntämään vahvuuksiaan mainiosti kolmannen jakson avauspuoliskolla ja neljännen jakson jälkipuoliskolla.

 

Liikkuva joukkuepuolustus jäädytti liettualaishyökkäyksen sijoilleen, vastahyökkäykset liettualaispäätyyn lähtivät parhaimmillaan selkeästi ennen kuin Liettua ehti ryhmittyä takaisin puolustukseen ja pallo liikkui jouhevasti mieheltä miehelle.

 

Kun Suomi heitti vielä ensimmäisellä puoliajalla kolmosensa koriin 72,7% tarkkuudella, asiantunteva liettualainen koripalloyleisö ei voinut tauolla muuta kuin pyöritellä päätään.

 

Kahden vuosikymmenen voittamisen rutiinin kyllästämä Liettua käytti kuitenkin etsikkoaikansa, kun sellaista tarjottiin. Kolmannen neljänneksen jälkimmäinen viisiminuuttinen merkittiin Liettualle 11-1, kun Susijengi kompasteli pelikonseptinsa toteuttamisessa molemmissa kenttäpäädyissä.

 

Erinomainen osoitus Susijengin henkisestä vahvuudesta ja kypsyydestä olikin joukkueen nousu voittotaisteluun, vaikka Liettua näytti jäädyttävän pelin neljännen jakson alkuminuuteilla.

 

– Paljon hyvää tästä on ammennettavissa. Heitimme paljon ja heitto kulki todella hyvin. Vaikka tuollaisilla prosenteilla ei voi koko peliä heittää, osoitimme saavamme stoppeja tämän tason huippujoukkuetta vastaan, eli emme missään nimessä olleet vain heittopelin varassa, Rannikko arvioi.

 

Liettualaisyleisöltäkin suosionosoitukset saanut Petteri Koponen (20/4/7 syöttöä) oli Susijengin johtohahmo erityisesti hyökkäyspäässä.

 

Shawn Huff (14/7) rankaisi liettualaispuolustusta neljästi kaaren takaa ja kunnostautui Susijengin puolustuspään Hämähäkkimiehenä, joka tuntui ehtivän parhaimmillaan joka puolelle kenttää. Tuukka Kotti (11/7/4 syöttöä) pakotti Liettuan NBA-etukentän Donatas Motiejunas-Jonas Valanciunas tekemään ylitöitä korien alla.

 

Lisäksi Susijengin näkyvimpiin onnistujiin kuuluivat Gerald Lee jr (9/5) ja Sasu Salin (7/6).

 

Parannettavaakin jäi

 

Erinomaisesta iltapuhteesta huolimatta Susijengille jäi myös parantamisen varaa.

 

Liettua oli ottelun levypallokamppailussa selkeästi vahvempi ja erityisesti hyökkäyslevypallopelaamisessa. Ensimmäisellä jaksolla Suomelle merkittiin tukku huolimattomuudesta johtuvia pallonmenetyksiä, ja kolmannella jaksolla Liettua sai tukun vapaita ratkaisupaikkoja Suomen passivoiduttua.

 

– Meidän pitää uskaltaa antautua pelaamiseen tilanne kerrallaan eikä miettiä, jaksammeko loppuun asti. Tänään joukkueen pelirytmi hieman kärsi käyttäessämme laajaa rotaatiota, mutta samalla nämä ovat joukkueen kaksi vahvuutta: penkki ja joukkue, Dettmann arvioi.

 

Jo kolmannella vuosikymmenellä Susijengin takakentällä peliä johtava Teemu Rannikko oli valmentajansa linjoilla.

 

– Liettua on Euroopan isoimpia joukkueita, mutta siitä huolimatta annoimme heille liikaa toisia mahdollisuuksia. Puolustuslevypallot ovat suurin kehityskohteemme tämän pelin osalta.

 

Susijengi jatkaa Vilnan turnausta torstaina iltapäivällä pelattavassa ottelussa Tshekkiä vastaan. Viime vuodet Euroopan B-divisioonassa pelannut Tshekki on tekemässä nousua Euroopan eliittiin nimivahvalla ja yllätyskypsällä joukkueella.

 

– Nopea palautuminen edessä ja huomenna tulee taas erilainen vastustaja vastaan. Tshekki on ottanut meidän tavoin isoja harppauksia viime vuosien aikana. Heillä on konkarit mukana, mutta myös nuoret ovat antaneet merkkejä joukkueen uudesta tulemisesta. Tämän päivän Venäjä-voitto kertoo aika paljon, arvioi Rannikko torstain vastustajaa.

 

– Osa pelaajistamme hakee vielä rytmiään, mutta viimeistään perjantaihin mennessä kaikille saadaan niin paljon peliaikaa, että rytmi löytyy, Dettmann kaavailee.

 

Liettua – Suomi 78–76 (19–24, 39–42, 64–53), miesten maaottelu, Vilna (Liettua) 21.8.2013

 

Suomi: Mikko Koivisto 0/1, Antti Nikkilä 1/2, Kimmo Muurinen 0/0, Shawn Huff 14/7, Gerald Lee jr 9/5, Sasu Salin 7/6, Tuukka Kotti 11/7/4 syöttöä, Petteri Koponen 20/4/7 syöttöä, Samuel Haanpää 3/1, Hanno Möttölä 6/2, Roope Ahonen, Teemu Rannikko 5/1, Joonas Cavén, Ville Kaunisto 0/0, Antto Nikkarinen.

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.

19.10.2017 13:30 Maaottelu

Dettmann nimesi 19 pelaajaa marraskuun MM-karsintaikkunaan

EM-kotikisoissa menestystä niittäneen Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt 19 pelaajaa marraskuussa pelattaviin MM-karsintaotteluihin Bulgariaa ja Tshekkiä vastaan. Dettmannin koolle kutsuma lista koostuu yksinomaan Euroopassa ja Korisliigassa pelaavista ammattilaisista.

5.10.2017 Maaottelu

MM-karsintojen Suomi–Tshekki-ottelun VIP-paketit myynnissä

Susijengi aloittaa uuden jahdin marraskuussa, kun vuoden 2019 MM-karsinnat käynnistyvät. Suomi–Tshekki-ottelun VIP-paketit ovat nyt myynnissä.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

Näytä lisää vastaavia