Susijengi kaivautui vaikeimman kautta voittoon Fribourgissa

23.2.2020 23:29 Kuten niin monta kertaa aiemminkin, Susijengi syttyi peliin jouduttuaan selkä seinää vasten. Sveitsi oli jo vasaroimassa nauloja sunnuntain EM-karsintavieraansa arkkuun, kun Susijengi löysi asemansa puolustuspäässä ja Sasu Salin heittojyvänsä. Susijengi kaivautui lopulta 18 pisteen takaa-ajoasemasta tuiki tärkeään 64-69 (36-21)-vierasvoittoon.

Sasu Salin ilakoi 19 pistettä Sveitsin sukkaan toisella puoliskolla. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

”Vamos!” karjahti Sasu Salin sydämensä pohjasta juostuaan skriinin takaa Edon Maxhunin syötöstä lähteneen kolmoseen, joka tasoitti sunnuntai-illan EM-karsintaottelun pisteisiin 61-61.

Sasun kelpasi karjua, sillä torstaisesta Georgia-jatkoaikatappiosta sisuuntunut Sveitsi oli saanut vieraansa näyttämään avauspuoliskolla väsyneiltä ja hengettömiltä. Kahdentoista pelatun minuutin jälkeen Sveitsi oli karannut 29-11-johtoon ja pakottanut päävalmentaja Henrik Dettmannin korottamaan ääntään tasolle, jota ei ole Suomen vaihtopenkillä kuultu sitten 1990-luvun.

Kuitenkin, kuten niin monta kertaa aiemmin – kuten Bosnian Zenicassa marraskuun 2018 MM-jatkokarsinnoissa – Susijengi löysi taisteluilmeensä, kun sitä eniten kaivattiin. Puolustus puolustukselta, levypallo levypallolta ja skriini skriiniltä vierasjoukkue kavensi liekinheittimensä löytäneen Sasu Salinin (25/7, kolmoset 4/7) johdolla eron ensiksi alle kymmenen ja vähitellen tasoihin.

Isot minuutit pelinrakentajana kantaneen Ilari Seppälän (7/2) viime hetkien onnistuneet kakkoset takasivat Susijengille lopullisen etulyöntiaseman, eikä Sveitsillä enää vieraidensa loppuhetkien menetyksistä huolimatta ollut rutiinia kääntää ottelun kulkua.

Susijengi kohosi EM-karsintalohkossaan kolmossijalle yhdessä Serbian kanssa, joka kaatui torstaina ällistyttävästi kotonaan Georgialle. Georgia johtaa lohkoaan kahdella voitolla. Lohkon hännillä majailee siis voitoton Sveitsi.

Tilanne kerrallaan kuilusta ylös

Ottelun ensimmäinen puolisko oli sanalla sanoen painajaismainen. Matti Nuutinen (7/6) piti hyökkäyspään onnistumisillaan Susijengiä jokusen minuutin väkisin pinnalla, mutta muuten ruuti oli läpimärkää ja jäistä: vierasjoukkueen kahden pisteen heitoista upposi avauspuoliskolla 23,8% ja kolmen pisteen heitoista vain 6,7%. Susijengin elämänlankana oli vapaaheittopeli – kymmenestä avauspuoliskon yrityksestä upposi kahdeksan.

Vastaavasti toisessa päässä kenttää Sveitsi oli aktiivisempi, aggressiivisempi ja rohkeampi. Arnaud Cotture (6/6/3 blokkia) tälläsi perättäiset alley oop -donkit koriin omista korkeuksistaan, 170-senttinen Jeremy Jaunin (5/5/3 riistoa) hullaannutti kotiyleisön onnistumisillaan. Sveitsin korkeaoktaaninen hyökkäys pysähtyi vasta Dettmannin komentamaan aikalisään tilanteessa 29-11.

- En tiedä oltiinko me Serbia-pelin jälkeen jotenkin huonolla jalalla liikkeellä vai mitä, mutta oli tosi vaikea saada hommaa toimimaan. Lopulta kun kerättiin itsemme ja maltettiin pelata tilanne kerrallaan, alkoi peli sujua ihan eri tavalla, Susijengin kapteeni Shawn Huff (2/7) arvioi kokonaiskuvaa.

Susijengin suureksi sankariksi nousi Sasu Salin, joka upotti peräti 19 pistettä tauon jälkeen ja sai tuskanhien kihoamaan sveitsiläisten ohimoille joka kerta skriinin taka juostessaan. Urotekoihin ylsi kuitenkin useampi ryhmän jäsen.

Matti Nuutinen sitoi pelätyn Patrick Baldassaren (10/6), Ilari Seppälän pelirohkeus kasvoi yhtenään pelin edetessä. Seppälä onnistuikin kahdesti korinteossa vahvoilla ajoillaan sveitsiläispuolustuksen ytimeen viimeisellä puolitoistaminuuttisella. Susijengin sisäpuolustuksen lukkona otti puolestaan isännän elkein paikkansa Alexander Madsen (8/10/2 blokkia).

- Sveitsi oli ekalla puoliskolla hyvä, mutta me puolestaan todella huonoja. Vedettiin vapaat kolmoset ohi ja vapaat layupit ohi. Tauolla päätettiin, että otetaan ne heitot mitkä tulee, mutta laitetaan ne sisään ja samalla nostettiin intensiteettiä pakissa, Madsen arvioi.

- Ei se epäselväksi jäänyt, että Sasu meidät nosti hyökkäyspäässä mukaan peliin. Sveitsi kyllä teki meille myös palveluksen vapaaheittoviivalta (14/31). Hyvä, että oli tuo kuudes pelaaja häiritsemässä heitä vapariviivalla, jatkoi Madsen nostaen lippaa Fribourgin illassa ulvoneelle satapäiselle suomalaisfanien laumalle.

Maxhuni loisti jokerin roolissa

Susijengin varsinainen jokerikortti oli kuitenkin ensimmäisen EM-karsintaottelunsa pelannut 21-vuotias Edon Maxhuni (3/3/5 syöttöä).

Vaikka korintekijänä tunnetun Maxhunin heittojyvä ei ollut parhaimmillaan (pelitilanneheitot 1/7), hän toi Susijengin hyökkäykseen paljon kaivattua liikettä, puhkoi sveitsiläispuolustusta läpiajoillaan ja merkkautti joukkueensa ylivoimaisesti parhaan +/- -lukeman, +17, vain neljässätoista peliminuutissa.

Maxhuni saalisti sveitsiläisille uhrautuvalla puolustuksellaan myös kolme hyökkääjänvirhettä ja onnistui korinteossa tärkeimpään mahdolliseen aikaan päätösneljänneksen puolivälissä, kun Susijengin korinteko sakkasi hetken hurmion jälkeen.

- Mun duuni tässä jengissä on tuoda nuorena pelaajana energiaa kentälle ja tehdä se mahdollisimman hyvin. Tuntuu tosi hyvältä saada voitto tuollaisen uurastuksen päälle, aivan uskomaton fiilis, Maxhuni iloitsi matsin jälkeen.

- Olen tuntenut tän kaverin 16 vuotta ja tiedän yhden jutun: oli tilanne mikä tahansa, se ei pelkää. Se on aina valmis pelaamaan, susikapteeni Shawn Huff ylisti nuorta joukkuetoveriaan pelin jälkeen.

Susijengi jatkaa EM-karsintojaan 27.11., jolloin kisaisäntiin lukeutuva Georgia saapuu Espoo Metro Areenalle. Marraskuun karsintaikkunan toisessa ottelussa Susijengi haastaa Serbian Belgradissa.

Sveitsi – Susijengi 64-69 (21-11, 36-21, 50-43), miesten maaottelu, EM-karsintaa, Fribourg (Sveitsi) 23.2.2020

Susijengi: Sasu Salin 25/7, Topias Palmi 9/3, Alexander Madsen 8/10/2 blokkia, Matti Nuutinen 7/6, Ilari Seppälä 7/2, Alex Murphy 4/3, Jamar Wilson 4/2/3 syöttöä, Edon Maxhuni 3/3/5 syöttöä, Shawn Huff 2/7, Carl Lindbom 0/2, Mikko Koivisto 0/0, Tuukka Kotti 0/0.

Sveitsi: Marko Mladjan 12/4, Jonathan Kazadi 11/4/3 syöttöä, Patrick Baldassare 10/6, Natan Jurkovitz 8/12/3 syöttöä/2 blokkia, Roberto Kovac 7/0, Arnaud Cotture 6/6/3 blokkia.

Ottelutilastot: Sveitsi – Susijengi

 
8.8.2023 13:17 Susijengi

Susijengi EM-karsintoihin Serbian, Georgian ja Tanskan seuraksi

Vuosien 2024–25 EM-karsintalohkot arvottiin tiistaina iltapäivällä Münchenissa ja arpaonni toi Susijengin tanssikumppaneiksi koripallojätti Serbian, aina vaarallisen Georgian sekä lohkon haastajajoukkueen Tanskan kanssa karsintojen G-lohkossa.

15.2.2022 11:25 Susijengi

Susijengillä helmikuussa kaksinkertainen tanssivuoro Euroopan mestarin kanssa

Helmikuun MM-karsintaikkuna tarjoaa Susijengille maailmanluokan mittapuun, kun viime kesän olympialaisissa pronssiotteluun yltänyt hallitseva Euroopan mestari Slovenia asettuu Suomea vastaan ensiksi kotikentällä Espoossa ja sitten vieraskentällä Koperissa.

22.2.2021 11:43 Susijengi

Pähkinänkuoressa: EM-karsinnat 2020–21

Uusi kilpailujärjestelmä, pandemia, kuplajärjestelyt ja miehistönvaihdokset – vuosien 2020–21 EM-karsinnat olivat Susijengille vaiherikas ja haastava kokonaisuus, joka jännittävien kaarteiden jälkeen päättyi onnellisesti viidenteen perättäiseen EM-kisapaikkaan kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 09:29 Susijengi

Daniel Dolenc: ”Upeaa päästä kilpailemaan tämän tason pelaajien kanssa”

Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.

20.2.2021 19:17 Susijengi

Susijengi ja Georgia nimesivät kokoonpanonsa sunnuntaille

Susijengi ja Georgia ovat nimenneet pelaajatusinansa sunnuntai-iltapäivän EM-karsintahuipennukseen. Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimittänyt susitusinaan Mikko Koiviston ja Daniel Dolencin, kun taas Georgian kokoonpanoon kohosivat Luka Zakradze ja Kakha Jintcharadze.

20.2.2021 10:25 Susijengi

Horjumaton Georgia luottaa vahvuuksiinsa

EM-karsintalohko E:tä tappioitta johtanut Georgia sai perjantaina isän kädestä, kun Serbia nuiji joukkueen kumoon Tbilisin illassa. Susijengi odottaakin EM-karsintojen sunnuntaiseen päätösotteluun vastaansa sisuuntunutta kotijoukkuetta, joka hakee lohkovoittoa pelaamalla rutiinilla ja vahvuuksiensa kautta.

19.2.2021 19:50 Susijengi

Serbia nujersi Georgian, Susijengi jälleen EM-kisoihin!

Aiemmin päivällä Sveitsin nujertanut Susijengi päätti EM-karsintaperjantain riehakkaissa tunnelmissa, kun Serbia peittosi aiemmin tappiottoman lohkojohtaja Georgian lukemin 66–92 (31–47). Oman EM-kisapaikkansa varmistamisen lisäksi Serbia siivitti voitollaan kisoihin myös Susijengin, joka esiintyy syksyllä 2022 EM-näyttämöillä viidennen perättäisen kerran.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

19.2.2021 09:37 Susijengi

Petteri Koponen: ”Iso peli, lähdetään voittamaan”

Tänään perjantaina pelataan isoin panoksin, sillä voitto alkuiltapäivän EM-karsintaottelusta Sveitsiä vastaan veisi Susijengin millin päähän syyskuun 2022 EM-kisojen ovilta. Vaikka joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen, 32, on kokenut urallaan lähes kaiken, on iltapäivän peli kutkuttava hetki myös hänelle.

18.2.2021 18:12 Susijengi

Susijengi ja Sveitsi nimesivät miehistönsä perjantain otteluun

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja Sveitsin päävalmentaja Gianluca Barilari ovat nimenneet kokoonpanonsa perjantai-iltapäivän EM-karsinaotteluun Georgian Tbilisissä. Suora lähetys ottelusta alkaa Yle TV1:lla huomenna perjantaina klo 13.55.

18.2.2021 10:33 Susijengi

Sveitsistä on kehittynyt isommilleen painajainen

Epäitsekäs joukkuepeli, tulenpalavana roihuava henki, jokaisen tilanteen pelaaminen täysillä loppuun ja suruton kolmen pisteen heittopeli ovat olleet aseita, jotka ovat tehneet Sveitsistä painajaismaisen vastustajan oman EM-karsintalohkonsa joukkueille. Susijengin valmentajan Hanno Möttölän mukaan oma aktiivisuus onkin avainasemassa perjantain pelissä.

17.2.2021 11:01 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Oli selvää, että jos mahdollisuus avautuu, minä pelaan”

Toista kauttaan yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelaavalle Mikael Jantuselle, 20, oli syksystä asti ilmiselvää, että jos mahdollisuus pelata EM-karsintoja Susijengin paidassa kesken kauden avautuu, hän lentää Utahista karsintakkuplaan. Nuoresta iästään huolimatta Jantunen tulee olemaan avainroolissa, kun Susijengi kamppailee Tbilisissä EM-kisaputkelleen jatkoa.

16.2.2021 16:29 Susijengi

Susijengi Georgiaan neljäntoista miehen voimin

Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt neljätoista pelaajaa viikonlopun ratkaiseviin EM-karsintaotteluihin Georgian Tbilisiin. Susijengi on sitten marraskuun EM-karsintaikkunan vahvistunut Alex ja Erik Murphylla, Mikael Jantusella ja Petteri Koposella.

16.2.2021 10:01 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Kun isoja saappaita tarjotaan, haluan olla valmis”

Toista kauttaan ammattilaisena pelaava Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 22, on tehnyt huipentuvien EM-karsintojen aikana vahvan sisääntulon Susijengiin. Viron-Latvian liigaa johtavan Pärnun pelinrakentajana toimiva Maxhuni kertoo tähdänneensä jo vuodet siihen, että voisi jonain päivänä johtaa Susijengin peliä Rannikon, Koposen ja Wilsonin jalanjäljissä.

15.2.2021 10:06 Susijengi

Erik Murphy: ”On ollut ikävä tätä jengiä”

MM-kisakesänä 2014 suomalaisyleisölle esitellyn Susijengin ison pään luottomiehen Erik Murphyn, 30, edellisestä esiintymisestä sinivalkopaidassa on kuin varkain ehtinyt kulua runsaat kaksi vuotta. Tämän viikon ratkaisevien EM-karsintapelien kannalta onkin onni, että ”Susi-Erkki” on pitkän poissaolon ja kuntoutuksen jälkeen löytänyt peli-ilmeen ja -vireen Japanissa.

10.2.2021 16:00 Susijengi

Määrätietoinen Susijengi matkaa Georgiaan EM-kisapaikan perässä

EM-karsinnat paikoista syyskuun 2022 EM-kisoihin huipentuvat ensi viikolla Georgian Tbilisissä, minne Susijengi matkaa korkein panoksin. Kahdesta jaossa olevasta EM-kisapaikasta mittelevät samassa karsintalohkossa monivuotinen mitalisuosikki Serbia sekä Susijengin ”päävastus”, Tbilisin karsintakuplan avausottelussa vastaan asettuva Sveitsi.

4.12.2020 19:21 Susijengi

Susijengin EM-karsintalohkon ratkaisupelit Georgiaan, Susiladies palaa Portugalin

Susijengin, Serbian ja Georgian tasaväkinen kisa paikoista vuoden 2022 miesten EM-kisoihin huipentuu Georgian pääkaupungissa Tbilisissä ensi vuoden helmikuussa pelattavaan kolmanteen EM-karsintakuplaan. Susiladiesin karsinnat puolestaan huipentuvat Portugalin Matosinhosiin tammi- ja helmikuun taitteessa.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

30.11.2020 18:07 Susijengi

Georgia piti pintansa Sveitsiä vastaan

Viime sekunnin Serbia-voittonsa myötä peli-ilmeensä löytänyt Sveitsi nousi tappiotonta Georgiaa vastaan viidentoista pisteen takaa kummitteluetäisyydelle maanantai-iltana Espoon EM-karsintalohkossa. Georgia piti kuitenkin päänsä kylmänä ja voittotilinsä puhtaana Tornike Shengelian uroteoilla pistein 84–91 (39–46).

Näytä lisää vastaavia