Susijengi kesti paineet, peittosi Viron toistamiseen

30.7.2020 22:27 Vähintäänkin nuorekas Susijengi sai toistamiseen napattua päänahan Virolta 75-67 (34-34). Susijengillä oli hyvät ja huonot hetkensä, mutta yhtenäinen Suomi kaivoi puolustuspelinsä ja löysi tiensä voittoon vaikeuksien kautta Kisakallion Susi Training Centerissä.

Susijengi pieksi toistamiseen Viron, tällä kertaa Susi Training Centerissä. Kuva: Ville Vuorinen.

Susi Training Centerissä nähtiin eilistä huomattavasti intensiivisempi ja terävämpi versio Virosta, joka otti varaslähdön avausneljänneksellä. Hiljalleen ensimmäisen puoliajan aikana Susijengi sai kupletin juonesta kiinni ja toisen neljänneksen puoliväliin mennessä johtoasema siirtyi suomalaisille, vaikkakin puoliajalle mentiin tasalukemissa 34-34.

Läpi toisen puoliajan Susijengi ei enää luovuttanut johtoasemaansa, vaikka virolaiset nousivat kerta toisensa jälkeen iskuetäisyydelle.

Pelin suurin ero suomalaisten hyväksi, 13 pistettä (51-38), nähtiin leditaulussa kolmannen neljänneksen puolenvälin tienoilla. Susijengin jatkuvan pallonpaineen aiheuttamista muutamista menetyksistä kotijoukkue pääsi juoksemaan näyttäviä nopeita, oivaltavat syötöt ja pelaajien oikea-aikaiset leikkaukset löysivät helppoja lay-upeja, sekä Daniel Dolenc pääsi möyrimään korin läheisyydessä.

Huonoilla hetkillä, kuten vähän ennen päätösneljänneksen puoltaväliä, Viro pääsi vielä hetkellisesti neljän pisteen päähän (62-58), mutta Alexander Madsenin nosto virheen kera ja Topias Palmin jäätävä kolmonen laidasta pysäyttivät vieraiden orastavan kirin.

– Sen verran ollaan yhdessä treenattu, vaikka tuli vaikeampia hetkiä, niin yhteinen tekeminen on vankalla pohjalla tässä vaiheessa. Pelattiin yhdessä ja päästiin huonojen vaiheiden ylitse, Mikael Jantunen sanaili ottelun jälkimainingeissa.

”Tästä tuli entistä kovempia haaste”

Eilistä voittoa ei voi välttämättä sanoa helpoksi, mutta torstai-iltana Susijengi joutui tekemään täyden päivätyön väsyneillä jaloilla, jotta tasainen kamppailu oli edes mahdollinen. Valmentaja Lassi Tuovi antoikin kunniaa ottelun jälkeen vierasjoukkueelle.

– Viro ryhdistäytyi ja tällaisten back-to-back-pelien haaste on, että valmistautumisaika on lyhyt, mutta kyllä me pystyimme omaa peliä pelaamaan. Se oli itse asiassa hyvä, että Viro nosti tasoaan, niin tästä tuli entistä kovempi haaste, Tuovi aloitti.

– Loppujen lopuksi kun saatiin puolustus kuntoon, niin päästiin pelaamaan samanlaista peliä kuin eilenkin, mutta vähän vaikeuksien kautta. Eilen päästiin irti, pelaamaan ja nauttimaan koriksesta pitkästä aikaa ja se purkautui sellaisena riemuna, että heitot meni sisään. Tänään selvittiin hermopaineesta.

Kahteen voittoon ei kuitenkaan jäänyt tyytyminen, sillä Tuovi kaivoi esiin kokonaiskuvan, joka ulottuu kahta Viro-voittoa edemmäksi. Susijengi pelasi kaksi ottelua äärimmäisen nuorella kokoonpanolla, joista moni pelasi ensimmäiset tai ensimmäisiä maaotteluitaan.

– Näitä pelejä isompaa on näiden pelaajien sitoutuminen, jonka on nähnyt, kun on työskennellyt kaksi kuukautta näiden jätkien kanssa päivittäin. Se, että se huipentui kahteen voittoon, on hieno kliimaksi, mutta tässä on äärimmäisen motivoitunut porukka, mikä tarkoittaa todella hyvää suomalaisen koriksen tulevaisuudelle.

Siivouspalvelu Valtonen

Pisteissä mitaten etevimmäksi sudeksi Viroa vastaan nousi Elias Valtonen (14/4), joka esitteli sekä monipuolisia taitojaan että röyhkeyttään korintekijänä. Onnistumiset eivät jääneet pelkästään hyökkäyspäähän, kun ”Siivouspalvelu Valtonen” torjui kolmesti virolaisten heittoyrityksen rautojen yläpuolelta.

Madsen (12/6/2 torjuntaa) kunnostautui perinteikkäästi pick and roll -pelaajana, jonka rullauksista vastustajan olivat vääjäämättä myöhässä ja Kouvot-kasvatti pääsi nakuttelemaan vapaaheittoviivalta heitot 6/7. Madsenin lisäksi raskaamman kaluston Dolenc (6/1) pelasi erinomaisen pätkän toisella puoliajalla ja Jantunen teki sen, mitä Jantunen tekee, vaikka yleismiestä jäi vaivaamaan muutama ohiheitto korin alta.

– Sieltä kai pitäisi tehdä myös niitä koreja. Välillä menee sisään, välillä ohi, mutta siitä parannetaan, Jantunen hymyili.

Taiturimaisista kaaripelaajista yleisön silmään pistivät myös Henri Kantosen (5/5/4 syöttöä) kypsä pelinrakennus sekä Andre Gustavsonin (6/3) häkellyttävät ajot.

Susijengi-debytantteja nähtiin myös kaksi kappaletta. Touko Tainamo (0/1) päästettiin irti kalkkiviivoilla ja potentiaaliset miesten maajoukkueen avauspisteet jäivät sekunnin kymmenosien päähän. Kannelmäen pikkupiru Lassi Nikkarinen (1/0) taas sai pistetilinsä auki ja toi piristysruiskeen inhalla puolustuksellaan.

– Noh, oli se ihan mukavaa. Vähän ehkä jännitti, mutta muuten tuntui, että ihan ok, Nikkarinen sanoi ottelun jälkeen.

Susijengi pelaa seuraavan kerran ensi marraskuun EM-karsinnoissa 27.11.2020 Georgiaa vastaan.

Ottelutilastot

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

25.8.2023 14:24 Susijengi

Australia näytti mestarin elkeitä MM-avauksessa

Suomalaisyleisö rokkasi, Australian pelaajat kiukuttelivat ja Susijengin johto kasvoi parhaimmillaan kahdeksaan pisteeseen perjantain MM-avausottelussa. Sen jälkeen olympiapronssimitalisti Australia oppi virheistään, valjasti odotetut aseensa käyttöön ja karkasi 72–98 (40–45) -voittoon.

16.8.2023 21:40 Susijengi

Susijengi sai Latvialta kyytiä MM-kenraalissaan

Lauri Markkasta lepuuttanut Susijengi löi tukevat alkutahdit MM-kenraalissaan Latviaa vastaan Riiassa, mutta siihen joukkueen ilonaiheet jäivätkin. Latvia alkoi viritellä karkumatkaa jo ottelun toisella jaksolla ja ampaisi Susijengiltä karkuun kolmannella jaksolla Dairis ja Davis Bertansin ratkaisuilla. Loppulukemat merkittiin Latvialle 94–57 (39–32).

14.8.2023 22:03 Susijengi

Liettua revanssivoittoon sisukkaasta Susijengistä

Susijengi oli jo lähellä vainuta toisen perättäisen voittonsa Liettuaa vastaan maanantai-iltana Klaipedan hallin hiidenpadassa. Päätösjakson keskivaiheen musta pariminuuttinen takasi kuitenkin Liettualle 84-80 (45-43)-kotivoiton erinomaisella ilmeellä pelanneesta ja joka pallosta taistelleesta Susijengistä.

9.8.2023 21:40 Susijengi

Sisulla, ei tyylipisteillä: Susijengi karisti sinnikkään Viron kannoiltaan

Susijengin hyökkäyspelissä oli keskiviikkoiltana enimmän osan ottelusta käsijarru päällä, mutta tauolla rutkasti parantunut joukkuepuolustus ja leveästä rotaatiosta pelin loppuhetkillä löytyneet ratkaisijat takasivat Susijengille 86–80 (46–50) -voiton Virosta 5945-päisen kotikatsomon edessä.