Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

23.2.2024 23:47 Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

1. jakso – Serbia 17 Susijengi 20

Susijengi vihjasi ennen ottelua viritelleensä Serbialle muutamia yllätyksiä, ja Belgradin Aleksandar Nikolic -hallin loppuunmyyty kotiyleisö hämmästeleekin, kun häkellyttävää joukkuepuolustusta esittävä Susijengi nelistää 5–13-johtoon johtajanaan järisyttävällä itseluottamuksella pelaava Elias Valtonen.

Alkushokista tauottuaan Serbia käyttää kokoylivoimaansa hyödykseen hakemalla jakson aikana seitsemän hyökkäyslevypalloa ja kalastamalla Luka Mitrovicin johdolla Susijengin isolle miehistölle urakalla virheitä. Aleksa Avramovicin ja Vanja Marinkovicin kolmoset vievät Serbian 17–15-johtoon, kunnes Elias Valtosen kolmonen ja Micke Jantusen layup palauttavat tahtipuikon sinivalkopaidoille.

2. jakso – Serbia 36 Susijengi 34

Ennakoidusti Serbia jaksaa jauhaa peruspeliään ja odottaa vastustajan herpaantumista. Aleksa Avramovicin johtama pallollisen puolustus pusertaa elintilaa pois Susijengin pelinrakentajilta samalla, kun Serbian isot miehet vetäytyvät tukkimaan korinalustaa. Susijengi saa kelpo määrän hyviä heittopaikkoja, mutta kolmoset kimpoilevat raudoista.

Susipuolustus pitää pitkälti pintansa, vaikka Serbia yrittää viritellä karkumatkaa Mitrovicin onnistumisilla ja syventämällä ison susimiehistön virhevaikeuksia. Ennakkoluulottomasti pelaava Remu Raitanen ja aina varma Sasu Salin upottavat kuitenkin jakson aikana viisi pistettä mieheen ja pitävät Susijengin kahden pisteen päässä.

Tilastojen valossa tauolla erottuvat toisaalta Serbian ylivoima levypallopelissä (23–12), toisaalta Susijengin mainio työ korinalustansa vartijana: Serbian kahden pisteen heitot 7/19.

3. jakso – Serbia 58 Susijengi 51

Jakson alussa nähdään ottelun alun toisinto. Susijengin aloitusviisikko pysäyttää Serbian pallonliikkeen ja saa kotiyleisön raivon partaalle. Elias Valtonen nautiskelee donkin ja upottaa kolmosen, Alexander Madsen torjuu serbialaisheiton katsomoon ja säkittää neljä perättäistä vapaaheittoa. Serbiluotsi Svetislav Pesicin pyytämän aikalisän jälkeen Edon Maxhuni vie vieraat vapaaheittoviivalta 39–48-johtoon.

Jakson loppu on Susijengille tervanjuontia. Remu Raitasen onnistunut kolmonen jää ainoaksi hyökkäyspään suomalaisonnistumiseksi. Serbit pakottavat susihyökkäyksen pakotettuihin ratkaisuihin ja pallonmenetyksiin, joista serbihyökkäys jauhaa Filip Petrusevin ja Aleksa  Avramovicin johdolla kuuden minuutin aikana nopeita vastahyökkäyksiä lukemin 19-3.

4. jakso – Serbia 77 Susijengi 61

Saatuaan jalkansa kaasupolkimelle Serbia ei hellitä, vaan lietsoo Aleksandar Nikolic -hallin yhä suuremmille kierroksille viemällä jakson alun 9–0 samalla, kun hyvätkin susiheitot kalahtelevat rautoihin. Serbialle merkitään kolmannen ja neljännen jakson aikana yhdeksän minuutin jakso murskapistein 28–3.

Susijengi katkaisee pitkän kuivan kautensa nousemalla Elias Valtosen, Edon Maxhunin ja Topias Palmin onnistumisilla kymmenen pisteen päähän (67–57) vielä viisi minuuttia ennen loppua. Ohuet saumat palata voittokamppailuun ovat vielä olemassa, mutta kehno kaukoheittopeli ei anna vetoapua ja Serbia merkitsee taululle kuudentoista pisteen voiton.

Ottelun ratkaisu

Isäntäjoukkueella oli ottelussa kokemus-, koko- ja taitoetu puolellaan, mutta Susijengi saapui Belgradiin vastaamaan Serbian fyysisyyteen ja onnistui erityisesti päästessään pelaamaan aloitusviisikollaan. Jos ottelun ensimmäisen ja kolmannen jakson alkupuoliskoista muodostetaan yhdeksän minuutin jakso, Susijengi vei sen 28-8.

Ratkaiseviksi tekijöiksi nousivat lopulta Serbian kokoylivoima ja intensiteetti. Serbia kiskoi levypallot parempaan talteen luvuin 42-29, haki 16 hyökkäyslevypalloa ja nosti niistä 17 pistettä. Iso serbikalusto kulutti myös ison susikaluston kärsivällisesti loppuun: Alexander Madsen ja Elias Valtonen saivat kumpikin viisi virhettä, Remu Raitanen neljä ja Daniel Dolenc viiteen minuuttiin kolme virhettä.

Vaikka susipuolustus onnistui pitämään Serbian pelitilanneheittojen onnistumistarkkuuden alhaisena (24/60, 40%), serbit juoksivat Susijengin lukuisista pallonmenetyksistä (18 kpl) 15 pistettä nopeilla vastahyökkäyksillä. Susijengin iltapuhdetta ei helpottunut ottelun loppua kohden hyytynyt kolmen pisteen heittopeli: 30 heittoa, joista vain seitsemän sisään (23,3%).

Ottelun hahmot

Elias Valtonen (10/9) jatkoi siitä, mihin Okinawan MM-kisoissa jäi ja osoitti olevansa Euroliiga-tason pelaaja molemmissa päissä kenttää. Mikael Jantunen (11/5) oli toinen elintärkeä lenkki paitsi osana Susijengin joukkuepuolustusta, myös henkilökohtaisella ratkaisuvalmiudellaan.

Edon Maxhuni (10/0/6 syöttöä) oli ahtaassa paikassa Serbian Aleksa Avramovicin vartioinnissa, mutta ammensi belgradilaisyleisöstä energiaa ja vapautti susihyökkäystä syötöillään. Penkiltä parhaat tyylipisteet kirjasi Remu Raitanen (8/3), joka upotti tukun tärkeitä heittoja joukkueensa sitä eniten kaivatessa.

Serbian peliä piti ensimmäisellä puoliskolla kasassa Luka Mitrovic (19/9), joka oli lähes yksin vastuussa Susijengin ison kaluston saattamisesta virhevaikeuksiin. Serbian takakentän tehomies Aleksa Avramovic (18/3/4 riistoa) vertyi molemmissa päissä kenttää ottelun vanhetessa ja viime syksyn MM-hopeajoukkueen kakkossentteri Filip Petrusev (8/6/5 syöttöä) säästi parhaansa Serbian karkumatkan huipennukseen.

Sanottua

”Tulimme peliin energisesti, puolustimme erittäin kovaa ja näytimme Serbialle pelaavamme tänään voitosta. Lopulta Serbia löysi kuitenkin ylimääräisen vaihteen ja ehkäpä se oli kokemattomuuttamme, että meistä tuli arempia ja aloimme menettää palloa. Näin kuitenkin pitkässä juoksussa paljon positiivisia asioita tästä pelistä, mistä rakentaa jatkoon.”

-Susikapteeni Sasu Salin

”Tulimme MM-hopeamitalistin kotisaliin nauttimaan ja taistelemaan, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sen kalliimmaksi omat virheemme tulivat. Serbia juoksi 15 pistettä pallonmenetyksistämme ja nosteli 17 pistettä hyökkäyslevypalloista, eikä tuollaisilla lukemilla Belgradissa kovin helposti voita. Pitkät EM-karsinnat ovat kuitenkin nyt alkaneet ja nyt käännämme katseemme kohti Tanskaa.”

-Päävalmentaja Lassi Tuovi

Serbia – Susijengi 77–61 (17–20, 36–34, 58–51), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Belgrad (Serbia) 23.2.2024

Susijengi: Mikael Jantunen 11/5, Edon Maxhuni 10/0/6 syöttöä, Elias Valtonen 10/9, Sasu Salin 8/3, Remu Raitanen 8/3, Alexander Madsen 6/3, Topias Palmi 4/1, Luukas Vaara 2/1, Daniel Dolenc 2/1, Ilari Seppälä 0/0/3 syöttöä, Perttu Blomgren 0/0, Jacob Grandison 0/0.

Serbia: Luka Mitrovic 19/9, Aleksa Avramovic 18/3/4 riistoa, Filip Petrusev 8/6/5 syöttöä, Dejan Davidovac 7/6/3 syöttöä/3 riistoa, Dusan Beslac 7/2, Vanja Marinkovic 7/1.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

28.11.2020 22:29 Susijengi

Shermadini kuningas korien alla, Georgia Susijengiä väkevämpi

EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.