Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

28.2.2022 21:36 Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

Koper oli jälleen hyvä Susijengille - Euroopan mestari Slovenia kaatui toisen kerran. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jos Susijengi onnistuikin viime perjantaina hurmaamaan Espoo Metro Areenan kotiyleisön pelirohkeudellaan ja -intensiteetillään, Koperin kaupungissa Adrianmeren rannalla nähtiin jotain vieläkin parempaa.

Ennen taukoa Sasu Salin naulasi kaksitoista pistettä, susipuolustus rähisi Slovenian kokeneen miehistön ja valmennusjohdon hermoromahduksen partaalle, Mikael Jantunen esitteli kokonaisen tukijalkaliikkeiden repertuaarin ja jopa wanha herra Shawn Huff kiisi halki yläilmojen kahden käden donkkiin.

- Ekassa chänssissä vähän skagasin, mutta toisen mahdollisuuden kun sain, niin piti laittaa alaspäin. En ihan uskaltanut jäädä roikkumaan, kapteeni Huff nauroi kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Kuten arvata saattoi, Euroopan mestari ja olympianelonen tiivisti puolustustaan, alkoi perjantaina sivussa olleen Klemen Prepelicin (20/4) johdolla herättää kotiyleisöä peliin ja sai pallonpaineella eron loppuhetkillä pariin otteeseen kolmeen pisteeseen.

Vaikeina hetkinä Susijengi löysi yhdentoista miehen rotaatiostaan kuitenkin ratkaisijoita. Ilari Seppälä (13/1/2 blokkia) torjui Prepelicin kolmosen ja pisti oman vapauttavan heiton sisään runsas minuutti ennen loppua.

- On se aika hyvä pelaaja, ”Seppä” Seppälä naurahti.

- Kyllä kaikkemme yritettiin, muttei häneltä voi kaikkea ottaa pois. Hyvä, että loppuhetkillä onnistuin kolmosessa, kun muutaman heitin ohi avauspuoliskolla.

Elias Valtonen (11/5/4 syöttöä) upotti puolestaan viimeisellä minuutilla kolme vapaaheittoa, blokkasi Prepelicin ajoyrityksen ja nappasi aivan loppusekunneilla tärkeän levypallon Slovenian rautaan kimmonneesta tasoitusyrityksestä.

Susijengi siirtyi voitollaan lohkon kärkeen haettuaan kolme voittoa neljästä ottelusta. Ruotsi voi varmistaa Susijengille paikan seurajoukkuekauden 2022–23 aikana pelattavasta MM-jatkokarsinnoista jo tänään, jos se kukistaa lohkon hännänhuipun Kroatian.

Leveyttä ja laajuutta, Littlekin avauspisteille

Perjantain ottelun tapaan susiluotsi Henrik Dettmann peluutti yhtätoista pelaajaa, joista kukin kävi kentällä vähintään seitsemän peliminuutin ajan.

Ja jälleen kerran onnistujien lista on pitkä – Salin ja Jantunen, Seppälä ja Valtonen, kolmannella neljänneksellä pelikovuuden ruumiillistumaksi noussut Alexander Madsen (2/6) tai vaikkapa 17-vuotias Miro ”The Little One” Little (5/0), joka merkkautti kolmannella jaksolla vajaan pariminuuttisen aikana rohkean korilleajon, oivaltavan korisyötön ja metri kaaren takaa heitetyn kolmosen.

Vanhempi susikööri aisti Koperin Bonifika Arenalla myös historian painon – Susijengin vuoden 2013 EM-kisojen uroteot olivat mm. Sasu Salinilla ja Shawn Huffilla tuoreessa mielessä Adrianmeren rannalle saapuessa.

- Tänne on aina kiva tulla. Täällä on paljon ystäviä, minulla on paljon hyviä muistoja Sloveniasta seurajoukkuevuosilta ja vuoden 2013 EM-kisoja tulee muisteltua aina, Sasu Salin hymyili.

- Matsi meni vähän liian täpäräksi kuin olisimme fantastisen alkupuoliskon jälkeen tahtoneet, mutta tällaisen karsintarupeaman jälkeen ja tällaista joukkuetta vastaan voi olla vain tyytyväinen.

Dettmann: ”Olemme onnellisia, että voimme pelata koripalloa"

Lehdistötilaisuuteen saapuessaan Susijengin ikiaikainen päävalmentaja Henrik Dettmann oli tyytyväinen, mutta vakava.

- Olemme onnellisia, että voimme pelata koripalloa, kun ottaa huomioon, miten Ukraina joutuu samaan aikaan taistelemaan maansa ja itsenäisyytensä puolesta, Dettmann totesi.

Mutta kansainvälisen hätätilanteen keskelläkin voitto on voitto. Perjantaina Dettmann totesi suomalaisyleisön nähneen välähdyksen ”tulevaisuuden Susijengistä”. Maanantai viimeistään alleviivasi, että tulevaisuus on valoisa.

- Meillä taisi avauspuoliskon jälkeen vähän uida hyvänolontunne puseroon ja aloimme ajatella, että homma hoituu automaattisesti. Kun Slovenia alkoi painostaa meitä puolustuksessa enemmän, tuli tukalat paikat, mutta siitäkin selvisimme.

Voiton hetkellä Dettmann alleviivasi myös karsintaikkunan suorituksen merkitystä. Vaikka Slovenialta puuttuikin riveistään ykköstykkinsä Luka Doncic, myös Susijengin sivussa olleista pelaajista saisi pari erinomaista viisikkoa.

- Olen todella, todella ylpeä siitä, miten pelaajani esiintyivät. Kaksi perättäistä voittoa hallitsevasta Euroopan mestarista. Teimme suomalaisen koripallon historiaa.

Slovenia – Susijengi 79–83 (16–26, 31–52, 49–64)

Susijengi: Mikael Jantunen 17/5, Sasu Salin 13/5, Ilari Seppälä 13/1/2 blokkia, Elias Valtonen 11/5/4 syöttöä, Shawn Huff 10/8, Jamar Wilson 7/0, Miro Little 5/0, Topias Palmi 3/1, Alexander Madsen 2/6, Alex Murphy 2/4, Erik Murphy 0/0, Remu Raitanen.

Slovenia: Klemen Prepelic 20/4, Mike Tobey 17/10/5 syöttöä, Jaka Blazic 15/4/3 riistoa, Edo Muric 9/12, Ziga Samar 8/3/5 syöttöä.
 

Ottelutilastot: Slovenia – Susijengi

 
25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

28.11.2021 21:46 Susijengi

Maxhuni ja Salin pommittivat Susijengin avausvoittoon MM-karsinnoissa

Yli 5000 susifania sai tuulettaa täysin palkein sunnuntai-iltana Espoo Metro Areenalla, kun Edon Maxhuni ja Sasu Salin takasivat viime hetkien kolmosillaan Susijengille elintärkeän MM-karsintavoiton Kroatiasta. Pieni viisikko, uhrautuva joukkuepuolustus ja erinomainen kaukoheittopeli olivat sinivalkean voiton elementit 77–71 (34–34) -voitossa.

25.11.2021 23:39 Susijengi

Håkansson tukahdutti Susijengin kiriyritykset Tukholman illassa

Susijengi oli jälleen lähellä kääntää piinallisen illan voitoksi, kuten aiemminkin viime vuosien arvokisakarsinnoissa. Jengi kiri Ruotsia vastaan pelatun MM-karsinta-avauksen päätösjaksolla 17 pisteen päästä kahden heiton tuntumaan, kunnes Ruotsin tähti Ludvig Håkansson otti kentän haltuunsa ja johdatti sinikeltapaidat arvokkaaseen 72–62 (31–19) -voittoon.

21.2.2019 22:10 Susijengi

Wilsonin kikkapussista löytyi 29 pistettä, Susijengin MM-unelma elää Ranska-voitolla

Susijengi iski kyntensä syvälle Ranskan lihaan 7009 katsojan edessä Espoo Metro Areenalla ja pääsi tuulettamaan rankasti elintärkeää 76-69 (31-33)-voittoa MM-karsintojen viimeisessä kotiottelussa. Susijengi sai tarvittavan vetoavun Bosnian voittaneelta Tshekiltä ja sai MM-kisapaikan kohtalon omiin tassuihinsa. Sunnuntaina Susijengi tarvitsee MM-kisoihin päästäkseen vähintään kolmen pisteen voiton Venäjästä Permissä.

30.11.2018 22:36 Susijengi

Susijengille sydäntäsärkevä tappio, Venäjä vei jatkoajalla

Susijengin päätösneljänneksen 13 pisteen johto ei riittänyt, kun Venäjä kipusi rinnalle ja jatkoajalla ohitse MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. 6. pelaaja tuki Susijengiä antaumuksella ja sydämellä loppuun asti, mutta itänaapuri väänsi 75-77 (36-27, 68-68) -voiton.

25.10.2018 15:32 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu Venäjää vastaan loppuunmyyty – Ranska-ottelun liput myyntiin 5.11.

Susijengin MM-karsintaotteluun on vielä reilut viisi viikkoa aikaa, mutta Espoo Metro Areenalla pelattava kamppailu Venäjää vastaan on jo myyty täyteen. MM-jatkokarsintojen viimeinen kotiottelu pelataan Ranskaa vastaan 21.2.2019 ja liput tulevat myyntiin 5.11.2018.

13.9.2018 21:59 Pääjuttu

Salinin heittokäsi yli kiehumispisteen, Susijengi ravasi Bosnia-Hertsegovinan ohitse

Susijengin kolmen neljänneksen loistopelaaminen poiki 24 pisteen johdon, mutta MM-karsintaottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan äityi jännitysnäytelmäksi. Susijengi piti päänsä mielettömän kotiyleisönsä edessä ja tuuletti 85-81 (43-34) –voittoa. Espoo Metro Areenan illan sankari oli 27 pistettä upottanut Sasu Salin.

2.7.2018 22:11 Susijengi

Susijengi ilotteli lohkokakkosena MM-jatkokarsintoihin täyden Hartwall Arenan todistaessa

Peräti 12 183 -päinen kotikatsomo loi heinäkuisena maanantaina Hartwall Arenalle viime syksyn EM-kotikisojen tunnelman, kun alkuvaikeuksista selvinnyt Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena. Tehotrio Koponen-Salin-Markkanen liekitti islantilaissukkaa 64 pisteen edestä.

17.6.2022 16:07 Susijengi

Susihaastajat taistelivat tasapelin toisesta Tallinnan ottelustaan

Susijengin haastajamaajoukkue päätti kesäkuun toisen Viro-maaottelunsa diplomaattisesti ani harvinaiseen 74–74 (32–28) -tasapeliin. Viro johti ottelua kuudella pisteellä vielä päätösjakson puolessavälissä, mutta edellisillan tavoin Suomi oli terävänä loppuminuuteilla ja sai vielä viime sekunneilla potentiaalisen voittoheiton ilmaan.

16.6.2022 20:38 Susijengi

Susijengin haastajat kaivautuivat jatkoaikavoittoon Tallinnassa

Hetken hurmosta ja hiomattomuutta, väläyksiä virtuositeetista ja parantamisen varaa: Susijengin haastajamaajoukkue käynnisti maaottelukesän torstaina Tallinnassa 72–76 (30–39, 62–62) -jatkoaikavoitolla Virosta. Kiihkeän kamppailun ratkaisevat korit upottivat Fede Federiko, Miro Little, Perttu Blomgren ja Severi Kaukiainen.

8.6.2022 09:37 Susijengi

Kroatia kerää MM-karsintaikkunaan hirmujoukkuetta – Bogdanovic ja Zubac kutsuttujen listassa

MM-karsintojen C-lohkon jumboksi jäänyt Kroatia on kasaamassa kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan jalkeille todellista tähdistöä. Päävalmentaja Damir Mulaomervicin koolle kutsumassa 26 pelaajan listassa mukana ovat Kroatian NBA-pelaajat Bojan Bogdanovic (Utah Jazz) ja Ivica Zubac (Los Angeles Clippers).

6.6.2022 16:11 Susijengi

Ruotsi nimesi pelaajaehdokkaansa kesäkuun MM-karsintaikkunaan

Susijengin viime marraskuun MM-karsinta-avauksessa Tukholmassa päihittänyt, Espoo Metro Areenalle 30.6. vieraaksi saapuva Ruotsi on nimennyt 21 pelaajaehdokastaan kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan.

25.5.2022 10:58 Pääjuttu

Susijengin III MM-karsintaikkunan kutsulistassa 21 nimeä, haastajamaajoukkueen pelaajilla näytön paikka kesäkuussa

Kaikkiaan 21 pelaajaehdokasta on saanut kutsun Susijengin kesä-heinäkuun MM-karsintaikkunaan. Vastaavasti 22 pelaajasta koostuva miesten haastajamaajoukkue saa näytön paikkansa kesäkuun leirityksen aikana.

23.5.2022 10:36 Susijengi

Susijengillä tiedossa superkesä – EM-kisat, MM-karsintaa ja valmistavia maaotteluita

Kaksi pandemiavuotta ovat enää muisto vain ja kansainvälinen huippukoripallokalenteri täyttyy tapahtumista alkavana kesänä 2022. Ennen syyskuun kauan odotettuja EM-kisoja Susijengi pelaa niin MM-karsintaa kuin valmistavia maaotteluita sekä ulkomailla että kotimaan kamaralla.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

1.3.2022 10:14 Susijengi

Kroatia haki avausvoittonsa, Susijengi yksin lohkokärjessä

Susijengi kohosi ylhäisenä yksinäisenä FIBA:n MM-karsintalohko C:n kärkeen kukistettuaan helmikuun karsintaikkunassa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kahdesti. Lohkon toisessa ottelussa toistaiseksi voitoton Kroatia haki tuplajatkoajalla vierasvoiton Ruotsista tehden lohkon tilanteesta vielä avoimen MM-jatkokarsintapaikkojen kannalta.

28.2.2022 14:18 Susijengi

”Koperin ihme” jäänyt ikiajoiksi Susijengin mieliin

Susijengi selviytyi ensimmäisiin EM-kisoihinsa kuuteentoista vuoteen vuonna 2011, jolloin kisat pelattiin Liettuassa. Kaksi vuotta myöhemmin joukkue suuntasi seuraaviin EM-kisoihinsa Slovenian rantakaupunki Koperin alkulohkoon. Susijengille ei ennakkokaavioissa povattu kummoista menestystä, mutta sen sijaan Koperissa nähtiin historiallinen koripalloviikko.

27.2.2022 12:26 Susijengi

Lassi Tuovi: ”Slovenia kiristää varmasti ruuvia”

Perjantai-iltana Espoo Metro Areenalla Susijengi vei ja olympianelonen Slovenia vikisi. MM-karsinnat jatkuvat maanantaina vuoden 2013 EM-kisojen suomalaisittain ikimuistoisella alkulohkonäyttämöllä Koperin Bonifika Arenalla. Susijengin valmennusjohtoon kuuluvan Lassi Tuovin mukaan maanantaina on varmasti vastassa terävä Slovenia.

26.2.2022 16:55 Pääjuttu

Toijala ja Viro nitrovoittoon Puolasta

Susijengin valmennusjohdossa pitkään työskennellyt Jukka Toijala kohensi voittosarakettaan Viron peräsimessä perjantai-iltana, kun Toijalan komentama Viro päihitti Tallinnassa pelatussa MM-karsintaottelussa Puolan 75–71 (47–36). Susijengin edustamassa C-lohkossa Ruotsi siirtyi kärkeen kukistamalla Kroatian vieraskentällä.

25.2.2022 10:27 Susijengi

Susijengi ja Slovenia kohdanneet neljään kertaan arvokisakentillä

Perjantain MM-karsintaottelu Susijengin ja Slovenian maajoukkueiden välillä tulee olemaan historian kymmenes miesten maaottelukohtaaminen kahden maan kesken. Pelatuista yhdeksästä ottelusta Slovenia on voittanut kahdeksan. Arvokisakentillä joukkueet ovat kohdanneet neljästi, ja näistä kohtaamisista Susijengi on vienyt voiton kerran.

Näytä lisää vastaavia