Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

30.6.2022 22:02 Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

Lauri Markkanen loisti roolissaan, kun Susijengi haki karsintalohkon voiton Ruotsin kustannuksella. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengin puolustuspään konseptit sekosivat alussa, kun laitapuolustuksen lukolle Elias Valtoselle vihellettiin kaksi virhettä 51 sekuntiin. Ruotsi pääsi ampumaan vapaita kolmosia sekaannuksesta toipuvaa kotipuolustusta vastaan ja upotti ensimmäisestä 11 kolmosyrityksestään seitsemän sisään. Ruotsi johti peliä parhaimmillaan pistein 21–34.

Alkuvaikeuksien jälkeen Susijengi osoitti kuitenkin, kuka oli herra ja isäntä talossa.

Säpisevä ja matemaattisen huolellinen susipuoliustus riisui Ruotsin aseet yksi kerrallaan. Vieraat lähtivät tauolle vielä kolmen pisteen johdossa, mutta tauon jälkeen Ruotsi jäi pelaamaan arkana ”käsipalloa” kolmosviivalle ja Susijengi määritteli pelin tempon. Susijengi vei kolmannen jakson nimiinsä 26–8 ja piti viimeisellä kympillä Ruotsin rutiinilla takanaan.

Eikä kyseessä ollut mikä tahansa voitto. Voitolla Susijengi varmisti MM-karsintalohkonsa voiton ja siten myös paikkansa elo-, marras- ja helmikuussa pelattavissa MM-jatkokarsinnoissa. – unohtamatta sitä, että Susijengi siirtyi voitollaan Lassi Tuovin, 35, aikakauteen miesten maajoukkueen päävalmentajana.

- Ruotsi tuhosi pelisuunnitelmamme alkuun, mutta toisaalta tiesimme kyllä, että peli on 40 minuuttia pitkä. Olimme jo toisen neljänneksen alussa parempia ja etenkin tauon jälkeen näytti siltä, että kaverit alkoivat oikeasti nauttia pelaamisesta, Tuovi kertasi ottelun kulkua.

Susipuolustuksen evoluution seuraava aste

Susijengi on viimeisen parin vuoden aikana väläytellyt alati kehittyvää monipuolisuuttaan ja urheilullisuuttaan nuorten pelaajien sisäänajon myötä.

Viimeistään torstai-iltana suomalaiselle urheiluyleisölle oli selvää, minkälaisen kultakaivoksen äärellä Susijengi on. Lassi Tuovi valmennusjohtoineen juoksutti kentälle yksi toisensa jälkeen liikkuvampia ja aggressiivisempia pelaajia, jotka ammensivat puolustuspään onnistumisista tasaisena virtana onnistumisia hyökkäyspäähän.

Kenties suurimman vaikutuksen teki Lauri Markkasen (22/11/4 syöttöä/4 riistoa), 213 cm, ja Alexander Madsenin (13/6/2 blokkia), 208 cm, muodostama – Juho Nenosen sanoin - ”Finn Towers”, kaksipäinen peto, jonka partioidessa Susijengin korinalustaa ruotsalaispelaajat hädin tuskin uskalsivat katsoa koria kohti.

- Kun korona alkoi vuonna 2020, me Laurin kanssa viestiteltiin, että milloinkohan päästään pelaamaan maaottelussa yhdessä. Nyt se viimein tapahtui. Kun tuon tason pelaajan kanssa pääsee pelaamaan, se tekee koko joukkueelle kaikesta helpompaa molemmissa päissä kenttää, Madsen hymyili.

Ja pakkipää säpisi. Virhevaikeudet taitettuaan Elias Valtosen (4/3/3 syöttöä) osoitti kumimaista venymiskykyään joka suuntaan, ensimmäisen miesten maaotteludonkkinsa tällännyt Micke Jantunen (15/6) osoitti synnynnäistä kykyään olla aina oikeassa paikassa oikeaan paikkaan ja Olivier Nkamhouan (4/1) pitkät kädet, liikkuvuus ja pelinlukutaito aiheuttivat ruotsalaispelaajille painajaisia.

Tuoreita jalkoja löytyi myös takakentältä. Edon Maxhuni (15/5/5 syöttöä) piti Susijengiä pystyssä alun vaikeilla hetkillä, Sasu Salin (8/2) teki Ruotsin tähden Ludvig Håkansonin (10/1/5 syöttöä) illasta tukalan, Miro Little (1/1) partioi kärppänä syöttölinjoilla, energinen Ilari Seppälä (0/0/3 syöttöä) käytti kaikki viisi virhettään Håkansonin ja Tobias Borgin varjona.

Nuorten susien saaliinhimo sai jopa harmaaturkkisen jaoston miehet Petteri Koposen (3/0) ja Shawn Huffin (0/3/3 syöttöä) syttymään.

- Mikäs siinä pelatessa nuorten kavereiden rinnalla, kun ne saavat vanhemmat miehet näyttämään niin hyvältä, hehkutti uransa 140. miesten maaottelun pelannut Koponen.

Markkanen hurmasi kotiyleisön, Dettmannille kunnianosoitus

Kotiyleisön suurin mielenkiinto kohdistui odotetulla tavalla ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen pelanneeseen Lauri Markkaseen. Ruotsalaispuolustus sai pidettyä Jyväskylän ison vaalean nuhteessa ensimmäisellä neljänneksellä, mutta solahdettuaan osaksi saumatonta susihyökkäystä oli viiden NBA-kauden veteraani ruotsalaisille parhaimmillaan pysäyttämätön.

- Harvoin tulee tunteet tuolla tavalla pintaan kuin tänään Maamme-laulun soidessa. Se on selvä osoitus siitä, kuinka paljon nämä pelit minulle merkitsevät. Piti vain kerätä itsensä ja keskittyä peliin ja hyvinhän se pienen alkujännityksen jälkeen meni, Markkanen hymyili.

Ottelun ensimmäisen ja toisen neljänneksen välissä Espoo Metro Areenalla koettiin puolestaan liikuttava hetki, kun hallintäyteinen yleisö nousi osoittamaan seisaaltaan kunnioitustaan neljällä vuosikymmenellä Susijengiä valmentaneelle Henrik Dettmannille. Pitkäaikaiselle susiluotsille omistetussa tribuuttivideossa pääsivät ääneen niin Pentti Salmi, Kari-Pekka Klinga kuin kaikkien aikojen saksalaispelaaja Dirk Nowitzkikin.

Tapansa mukaisesti Dettmann käänsi kuitenkin katseensa tulevaisuuteen ja ylisti nuorempaa kollegaansa Lassi Tuovia vuolain sanankääntein.

- Nuori sukupolvi kun saa avaimet käteen, he peittoavat vanhan jaoston mennen tullen. Kun minä aloitin päävalmentajaurani, me hävisimme Ruotsille, ja aivan päävalmentajaurani viimeisissä otteluissa me hävisimme Ruotsille. Lassi sai tästä kiitettävän startin ja taisipa jäädä minulta päävalmentajaurani aikana myös MM-karsintalohkon voitto hakematta, Dettmann kommentoi.

Susijengi päättää MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen sunnuntai-iltana Kroatian Rijekassa. MM-jatkokarsinnat käynnistyvät 25. ja 28. elokuuta, juuri ennen Prahan ja Berliinin EM-kisoja.

Susijengi – Ruotsi 85–69 (19–29, 43–46, 69–54), miesten maaottelu (MM-karsintaa), Espoo Metro Areena 30.6.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 22/11/4 syöttöä/4 riistoa, Mikael Jantunen 15/6, Edon Maxhuni 15/5/5 syöttöä, Alexander Madsen 13/6/2 blokkia, Sasu Salin 8/2, Elias Valtonen 4/3/3 syöttöä, Olivier Nkamhoua 4/1, Petteri Koponen 3/0, Miro Little 1/1, Shawn Huff 0/3/3 syöttöä, Ilari Seppälä 0/0/3 syöttöä, Topias Palmi.

Ruotsi: Denzel Andersson 18/3/3 riistoa, Ludvig Håkanson 10/1/5 syöttöä, Simon Birgander 9/8/6 syöttöä, Viktor Gaddefors 9/4.

Ottelutilastot: Susijengi – Ruotsi

 
3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

28.2.2022 21:36 Susijengi

Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

28.11.2021 21:46 Susijengi

Maxhuni ja Salin pommittivat Susijengin avausvoittoon MM-karsinnoissa

Yli 5000 susifania sai tuulettaa täysin palkein sunnuntai-iltana Espoo Metro Areenalla, kun Edon Maxhuni ja Sasu Salin takasivat viime hetkien kolmosillaan Susijengille elintärkeän MM-karsintavoiton Kroatiasta. Pieni viisikko, uhrautuva joukkuepuolustus ja erinomainen kaukoheittopeli olivat sinivalkean voiton elementit 77–71 (34–34) -voitossa.

25.11.2021 23:39 Susijengi

Håkansson tukahdutti Susijengin kiriyritykset Tukholman illassa

Susijengi oli jälleen lähellä kääntää piinallisen illan voitoksi, kuten aiemminkin viime vuosien arvokisakarsinnoissa. Jengi kiri Ruotsia vastaan pelatun MM-karsinta-avauksen päätösjaksolla 17 pisteen päästä kahden heiton tuntumaan, kunnes Ruotsin tähti Ludvig Håkansson otti kentän haltuunsa ja johdatti sinikeltapaidat arvokkaaseen 72–62 (31–19) -voittoon.

21.2.2019 22:10 Susijengi

Wilsonin kikkapussista löytyi 29 pistettä, Susijengin MM-unelma elää Ranska-voitolla

Susijengi iski kyntensä syvälle Ranskan lihaan 7009 katsojan edessä Espoo Metro Areenalla ja pääsi tuulettamaan rankasti elintärkeää 76-69 (31-33)-voittoa MM-karsintojen viimeisessä kotiottelussa. Susijengi sai tarvittavan vetoavun Bosnian voittaneelta Tshekiltä ja sai MM-kisapaikan kohtalon omiin tassuihinsa. Sunnuntaina Susijengi tarvitsee MM-kisoihin päästäkseen vähintään kolmen pisteen voiton Venäjästä Permissä.

30.11.2018 22:36 Susijengi

Susijengille sydäntäsärkevä tappio, Venäjä vei jatkoajalla

Susijengin päätösneljänneksen 13 pisteen johto ei riittänyt, kun Venäjä kipusi rinnalle ja jatkoajalla ohitse MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. 6. pelaaja tuki Susijengiä antaumuksella ja sydämellä loppuun asti, mutta itänaapuri väänsi 75-77 (36-27, 68-68) -voiton.

25.10.2018 15:32 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu Venäjää vastaan loppuunmyyty – Ranska-ottelun liput myyntiin 5.11.

Susijengin MM-karsintaotteluun on vielä reilut viisi viikkoa aikaa, mutta Espoo Metro Areenalla pelattava kamppailu Venäjää vastaan on jo myyty täyteen. MM-jatkokarsintojen viimeinen kotiottelu pelataan Ranskaa vastaan 21.2.2019 ja liput tulevat myyntiin 5.11.2018.

13.9.2018 21:59 Pääjuttu

Salinin heittokäsi yli kiehumispisteen, Susijengi ravasi Bosnia-Hertsegovinan ohitse

Susijengin kolmen neljänneksen loistopelaaminen poiki 24 pisteen johdon, mutta MM-karsintaottelu Bosnia-Hertsegovinaa vastaan äityi jännitysnäytelmäksi. Susijengi piti päänsä mielettömän kotiyleisönsä edessä ja tuuletti 85-81 (43-34) –voittoa. Espoo Metro Areenan illan sankari oli 27 pistettä upottanut Sasu Salin.

2.7.2018 22:11 Susijengi

Susijengi ilotteli lohkokakkosena MM-jatkokarsintoihin täyden Hartwall Arenan todistaessa

Peräti 12 183 -päinen kotikatsomo loi heinäkuisena maanantaina Hartwall Arenalle viime syksyn EM-kotikisojen tunnelman, kun alkuvaikeuksista selvinnyt Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena. Tehotrio Koponen-Salin-Markkanen liekitti islantilaissukkaa 64 pisteen edestä.

18.8.2022 22:19 Susijengi

Jyväskylä ulvoo! Susijengi kaivautui nitrovoittoon, Markkanen huudatti katsomoa 42 pisteellä

Ensimmäinen Jyväskylässä pelattu miesten maaottelu 34 vuoteen olisi tuskin voinut mennä paremmin. 4644-päinen kotikatsomo sai ulvoa ja tuuletella, kun kotikaupungin iso poika Lauri Markkanen heitti löylyä 42 pisteellä ja Susijengi noudatti oikeaoppista draaman kaarta kohoamalla kymmenen pisteen takaa 97–94 (87–87, 47–44) -voittoon Ukrainaa vastaan.

11.8.2022 21:39 Susijengi

Liettua laittoi Susijengin mankeliin Vilnan illassa

Liettua antoi Susijengille täyden 40 minuutin oppitunnin kansainvälisen koripallon lainalaisuuksista, kun joukkueet kohtasivat toiseen kertaan kahdessa illassa. Liettua rynnisti 213-senttisen Jonas Valanciunasin onnistumiset moottorinaan 25–1-johtoon ja rymisteli ottelusta 87–52 (51–24) -murskavoiton.

6.8.2022 22:27 Susijengi

Ralli päälle! Susijengi pyöritteli Belgiaa Hakametsässä

Tampereen Hakametsän jäähallissa päästiin lauantai-iltana perinteiseen Delfin Basket -tunnelmaan. Susijengi nosti selkeästi tasoaan sitten toissailtaisen Belgia-tappion ja laulatti 4410-päistä kotiyleisöä iloisella ja henkeä nostattavalla 80–71 (43–37) -revanssivoitolla.

4.8.2022 22:28 Susijengi

Susijengi karisteli kesäterää Hakametsässä, Belgia pykälän vahvempi

Susijengi pelasi ensimmäisen maaottelunsa sitten keskikesän voitokkaan MM-karsintaikkunan kohdatessaan Belgian Tampereen Hakametsässä Scandic Cupin avauspäivänä. Susijengi toipui murska-alusta ja piti peliä pitkään näpeissään, kunnes Belgia osui viime minuuttien ratkaisuheitoissa ja nappasi 71–75 (40–39) -voiton.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

2.7.2022 22:54 Susijengi

Susijengi ja Kroatia vahvistivat sunnuntain kokoonpanonsa

Susijengi ja Kroatia ovat valinneet tusinansa sunnuntai-illan MM-karsintaotteluun Rijekassa. Susijengi lähtee vierasotteluun samalla kokoonpanolla kuin torstaina Ruotsia vastaan, kun taas pakkovoiton edessä oleva Kroatia on vaihtanut yhden pelaajan.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

1.7.2022 10:09 Susijengi

Slovenia kuritti Kroatiaa, leimasi lipun MM-jatkokarsintoihin

C-lohkon torstai-illan toisessa ottelussa Kroatian NBA-miehillä varustettu nippu oli paperia Luka Doncicin tähdittämän Slovenian hyppysissä. Slovenia nuiji Kroatian maanrakoon pistein 97–69 (54–35) ja varmisti karsintalohko C:n kakkossijan. D-lohkossa Gordon Herbertin Saksa varmisti lohkovoittonsa.

29.6.2022 21:56 Susijengi

Susijengi ja Ruotsi vahvistivat torstain kokoonpanonsa – Markkanen mukana, Nkamhoualle kotidebyytti

Susijengin ja Ruotsin valmentajat ovat valinneet kahdentoista pelaajan miehistönsä torstai-illan MM-karsintaotteluun Espoo Metro Areenalle. Lauri Markkanen pelaa ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen ja helsinkiläislähtöinen Tennesseen yliopiston iso laituri Olivier Nkamhoua, 22, debytoi susifanien edessä.

17.6.2022 16:07 Susijengi

Susihaastajat taistelivat tasapelin toisesta Tallinnan ottelustaan

Susijengin haastajamaajoukkue päätti kesäkuun toisen Viro-maaottelunsa diplomaattisesti ani harvinaiseen 74–74 (32–28) -tasapeliin. Viro johti ottelua kuudella pisteellä vielä päätösjakson puolessavälissä, mutta edellisillan tavoin Suomi oli terävänä loppuminuuteilla ja sai vielä viime sekunneilla potentiaalisen voittoheiton ilmaan.

Näytä lisää vastaavia