Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

29.7.2017 11:50 Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

Susijengin Fiifi Aidoo kuuluu Susijengin kesän 2017 kuopusten kaartiin.

Viime kesänä Aidoo sai kokea 20-vuotiaiden miesten EM-kisahuumaa yhdessä mm. Tomas Murphyn kanssa.

Aidoon tie koripalloilijana on kulkenut Visa-Basketista HBA-Märskyn (kuvassa) kautta Grand Canyonin yliopistoon ja Susijengiin.

Illan Latvia-ottelua odottava Aidoo hehkuu rakkautta joukkuetovereitaan ja perhettään kohtaan. Kuvat: Ville Vuorinen, Tytti Nuoramo & Oma Design.

Kesä 2016 oli helsinkiläisen Visa-Basketin kasvatille erityiskiireinen, sillä heti 20-vuotiaiden miesten EM-kotikisojen jälkeen Aidoo sai Susijengin luotsi Henrik Dettmannilta kutsun miesten maajoukkueen harjoitusrinkiin.

Aidoo harjoitteli Susijengin kanssa viime kesänä kaksi viikkoa ja veti miesten maaottelupaidan ylleen ottelussa Belgiaa vastaan ennen lähtöään Yhdysvaltojen Arizonaan ensimmäiselle kaudelleen USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa.

Vaikka Aidoo pelasi vuoden takaisessa maaotteludebyytissään vain runsaan viisiminuuttisen, keräsi hän Dettmannilta kehut yksittäisenä pelaajana, joka alkoi kääntää vaikeaa ottelua Suomen hyväksi puolustustyöskentelyllään.

- Ai Henkka sanoi niin? Miten toi meni multa ihan ohi. Ehkä sille on tarkoituksensa, että mä kuulin sen vasta nyt, Aidoo nauraa muistellessaan vuoden takaisia tapahtumia.

- Hyvä kuulla tuo, koska se on kuitenkin juttu, johon mä pyrin. Mun päätarkoitus on tuoda tällä hetkellä Susijengille energiaa penkiltä. Oon mä puolustuksessanikin mielestäni ihan ookoo.

Aidoo liittyi viime kesänä Susijengin rinkiin heti Helsingissä pidettyjen 20-vuotiaiden miesten EM-kisojen jälkeen. Vaikka ”Sudenpennut” tipahti kisojen päätteeksi A-divisioonasta, pääsi Aidoo joukkueen avainpelaajana osalliseksi maailmanluokan koripallohuumasta, kun Suomi hemmotteli Helsingin Jäähallin runsaslukuista yleisöä alkusarjan voitoilla Ranskasta ja sittemmin mestaruuden voittaneesta Espanjasta.

- Se oli uskomaton kokemus. Oli hyvä startti NCAA-uralle ja Susijengi-uralle päästä pelaamaan isoja matseja niin isojen yleisöjen edessä.

”Syksyllä on hyvä palata jenkkeihin, kun tietää, mitä odottaa”

Nyt, lähes tarkalleen vuoden päivät miesten maaotteludebyyttinsä jälkeen, Aidoo on kehittynyt jättimäisen harppauksin polulla ammattilaiseksi.

Aidoon tulokaskausi Grand Canyonin yliopistossa NBA-legenda Dan Majerlen alaisuudessa oli haastava kaikkine ylä- ja alamäkineen, mutta kuukaudet Arizonan aavikolla kasvattivat. Alkukauden vaikeuksista selvittyään Aidoo kellotti tulokaspelaajalle mukavat 16 minuuttia ottelua kohden 4,6 pisteen ja 2,1 levypallon keskiarvoilla.

- Syksyllä oli tosi vaikeaa. En tuntenut ketään, enkä ollut vielä mukautunut joukkueen pelityyliin. Menin suoraan treeneistä ja koulusta kämpille, Fiifi kuvailee.

- Kun aloin viimein tuntemaan ihmisiä ja systeemiä, pelit alkoivat rullata ihan hyvin ja sain ihan kivasti peliaikaa ekan vuoden opiskelijaksi. Syksyllä on hyvä palata jenkkeihin, kun tietää, mitä odottaa.

Grand Canyonissa pelaaminen on Aidoolle viimeisin osa laajempaa kehityskaarta. Siirtyminen Visa-Basketista HBA-Märskyyn ja Suomen nuorisomaajoukkuejärjestelmään oli edellinen jättiharppaus.

- Siirtyessäni Visa-Basketista HBA-Märskyyn olin tottunut lähinnä pelaamaan 1-1-korista palloskriineistä. Vasta HBA:ssa opin oikeasti, miten joukkueen hyökkäystä organisoidaan, miten takamiehenä pelataan ja miten pystyn luomaan itselleni luotettavan heiton, Aidoo kuvailee.

- Grand Canyonissa koutsi antoi ekalla kaudella aloitteen siitä, että mä voisin aloittaa laidassa, ja mä koin omilta edellytyksiltäni pystyväni siihen. Mun omat esikuvat on itse enemmän takakentällä: Mike James ja Russell Westbrook, James Harden ja Damian Lillard.

”Ilman perhettä elämässä ei olisi mitään järkeä”


Jos Aidoo viime kesänä lähinnä kastautui Susijengin järjestelmään, on hän tänä vuonna edustanut joukkuetta EM-kisoihin valmistavan leirityksen alusta asti.

Pidempi valmistautumisaika on antanut Aidoolle mahdollisuuden ammentaa oppia Suomen parhailta pelaajilta ja valmentajilta.

- Mä yritän vaan kuunnella, mitä näillä jätkillä on sanottavaa. Vaikkapa Teemu Rannikko on pelannut tätä lajia niin kauan, että on ihan pakko pysyä tarkkana ja ottaa omaan peliin mukaan kaikki, mitä se neuvoo.

- Mä rakastan muutenkin näitä kaikkia jätkiä. Meillä on Sasun (Salin) kanssa aika hyvä side muodostumassa. Meillä on handshaket ja kaikki valmiina, katsotaan vielä mitä siitä kehkeytyy, hymyilee Fiifi leveästi.

Täysin ilman kommelluksitta Aidoo ei ole kesästä välttynyt. Ennen Lauri Markkasen liittymistä kokoonpanoon on Aidoo muodostanut yhdessä toisen 1996 syntyneen, Samuli Niemisen, kanssa joukkueen nuorimman pelaajan duon. Perinteisesti nuorukaisille kuuluu joukkueessa pallopojan vastuu.

- Yhtenä päivänä unohdettiin kerätä pallot treenien päätteeksi, ja joukkueen vanhemmat pelaajat piilottivat pallot ruokalan takaosaan, mistä mä ja Samuli jouduttiin juoksemaan ja keräämään ne takaisin seuraavien treenien alkaessa. Ainakin tiedän, etten tee sitä virhettä enää, jatkaa Aidoo nauraen.

Nuorten maaotteluita viime vuosina seuranneet ovat huomanneet, että Fiifi Aidoolla on aina mukanaan monikymmenpäinen fanijoukko, joka koostuu hänen ystävistään ja perheenjäsenistään. Fiifi odottaa ilmiölle jatkoa myös tänään, kun Susijengi kamppailee Latviaa vastaan Tampereella.

- Kavereille ja perheenjäsenille on iso juttu nähdä joku perheenjäsen tai tuttu pelaamassa näin korkealla tasolla, Fiifi kertoo.

- Ilman perhettä elämässä ei olisi mitään järkeä. Nyt vanhempana oon tajunnut, että pelaamalla korista voin auttaa myös perhettäni. Siinä on mulla yksi iso tavoite.
 

Susijengi ja Latvia kohtaavat Tampereen Hakametsässä tänään lauantaina 29.7. klo 20:00 alkaen. Yle TV2 näyttää ottelun suorana.

Ennakkoliput: Suomi – Latvia
Lisätietoja: Fiifi Aidoo
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

1.7.2011 Haastattelu

Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

Näytä lisää vastaavia