Susijengin kesän avausvastustajalla Ranskalla EM-kullan kiilto silmissään

31.7.2013 17:45 Kun Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi avaa maaottelukesänsä kuluvalla viikolla, on vastustaja suoraan maailman huipulta. Ranskan Pau’ssa isäntämaa marssittaa kentälle mm. NBA-tähdet Tony Parkerin ja Nicolas Batumin, joiden johdolla ranskalaiset haluavat kirkastaa viime EM-kisojen hopeamitalin kultaiseksi.

Susijengin kesän maaotteluavauksessa vastassa on mm. 3-kertainen NBA-mestari ja NBA-finaalien MVP:näkin palkittu Tony Parker.

Ranskan huippunimiin lukeutuu myös lennokas Nicolas Batum.

Suomen ja Ranskan kohdatessa viimeksi onnistuivat Petteri Koponen (oik.) ja Suomi sensaatiomaisesti pimentämään Parkerin Ranskan.

Suomen Ranska-voitto hullaannutti vuonna 2009 Energia Areenan yleisön ja oli käynnistämässä Susijengin viime vuosien nousua kohti Euroopan kärkeä.

Ranskan-visiitin jälkeen Shawn Huff ja muu Susijengi nähdään tositoimissa Hartwall Areenalla. Kuvat: FIBA Europe & Tomi Kaminen & Tytti Nuoramo & Ville Vuorinen.

Kaikkiaan Ranskalla on EM-kisoihin valmistautuvassa ryhmässään peräti seitsemän NBA-pelaajaa, joten aivan tuulesta temmattuja eivät ranskalaisten tavoitteet ole.

San Antonio Spursin riveissä NBA-finaaleita tänä kesänä pelanneiden Tony Parkerin, Boris Diaw’n ja Nando De Colon ohella Ranskan viime kauden NBA-miehiin lukeutuvat Batum (Portland), Evan Fournier (Denver), Mickael Gelabale (Minnesota) ja Johan Petro (Atlanta). Seitsikosta superatleettinen Gelabale solmi keskiviikkona sopimuksen venäläisjoukkue BC Himkin kanssa. Himkissä Gelabalesta tulee Petteri Koposen joukkuekaveri.

Parker hääri uransa 12. NBA-kaudella toiseksi parhaan pistekeskiarvonsa (20,3) ja jakeli ohessa keskimäärin 7,6 syöttöä. Batum puolestaan nousi jo NBA:n 50 parhaan korintekijän joukkoon 14,3 pisteen keskiarvollaan.

- Meillä on kaikki ainekset tavoitella kultaa EM-kisoissa, latasi Diaw medialle Ranskan harjoitusleirin alkajaisiksi.

Liettuan EM-kisoissa 2011 Ranska selvitti tiensä aina finaaliin saakka, jossa se joutui myöntämään Espanjan paremmakseen. Hopeamitaleiden lisäksi Ranska varmisti paikkansa Lontoon olympialaisissa, joissa ranskalaiset etenivät alkulohkostaan kirkkaasti jatkoon. Olympialaisten puolivälierissä Ranska kohtasi epäonnekseen taas Espanjan, joka paransi turnauksessa ottelu ottelulta rynnien lopulta aina finaaliin saakka USA:ta vastaan.

Japanin MM-kisoissa 2006 viimeksi Ranskan väreissä pelannut 213-senttinen Petro haluaa paluunsa myötä Sloveniassa syyskuussa pelattavista EM-kisoista kirkkaimman mahdollisen tuliaisen.

- Haluamme kultaa. Paperilla meillä on edelleen hyvä joukkue, kommentoi Petro FIBA.comin haastattelemana viitaten samalla NBA-pelureiden Joakim Noahin, Kevin Seraphinin ja Ronny Turiafin poissaoloihin.  

Uskollisesti Ranskaa arvokisoista toiseen tähdittänyt Tony Parker mielii varmasti myös kirkkainta, mutta toppuuttelee joukkuekavereidensa innostusta.

- Emme tule olemaan Sloveniassa ennakkosuosikkeja, mutta kisoista onkin tulossa erittäin tasaiset. Siellä ei ole yhtään yksittäistä ennakkosuosikkia, arvioi Parker FIBA.comille.

EM-kisojen ennätysjoukkue joutunut Suomen yllättämäksi

Vaikkei Ranska Parkerin mukaan olisikaan ennakkosuosikki, niin Sloveniaan joukkue suuntaa syyskuussa joka tapauksessa ennätysjoukkueena. Ranskalla on tilillään nimittäin kautta aikain eniten EM-kisaesiintymisiä. Ranska on ollut EM-lopputurnauksessa peräti 35 kertaa, kun EM-mitaleista on kisattu 38 vuodesta 1935 lähtien.

Historian saatossa Suomi ja Ranska ovat iskeneet yhteen kaikkiaan 22 kertaa, joista ranskalaiset ovat vieneet nimiinsä peräti 18. Joukkueiden viimeisen kohtaamisen on kuitenkin voittanut Suomi.

Suomi-koriksen viime vuosien määrätietoinen nousu Euroopan arvoasteikolla lähti liikkeelle yksittäisistä EM-karsintavoitoista lajin mahtimaita vastaan. Voitettuaan vuonna 2008 Vantaalla Serbian, oli Suomen seuraava uhri seuraavana vuonna nimenomaan Ranska. Tony Parker ja kumppanit joutuivat poistumaan Vantaan Energia Areenalla pelatusta EM-karsintaottelusta 73-77-tappio niskassaan Teemu Rannikon upotettua ottelun ratkaisevan kolmosen pohjaan 17 sekuntia ennen päätössummeria. Tappio oli Ranskan ainoa kyseisessä EM-karsinnassa. Sittemmin Suomi ja Ranska eivät ole kohdanneet.

Ranska isännöi Suomea Pau’ssa torstaina suljetuin ovin ja perjantaina kotiyleisönsä edessä. Ranskan-visiitin jälkeen Susijengin seuraava koitos on torstaina 15.8, jolloin Hartwall Areenan ensimmäiseen EM-karsintakenraaliin saapuu vieraaksi Iso-Britannia.

Lue myös artikkelit

Lisätiedot: Suomen maajoukkue
 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

19.2.2019 10:25 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu jälleen loppuunmyyty

Susijengi pääsee huipentamaan MM-karsinnat otteluissa, joista panosta ei puutu. Torstain kotiotteluun Ranskaa vastaan joukkue saa tuekseen jälleen täyden Espoo Metro Areenan.

14.2.2019 14:17 Susijengi

Susijengi nimetty helmikuun ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on lähettänyt kuudelletoista pelaajalle kutsun osallistua Susijengin viimeisen ja ratkaisevan MM-karsintaikkunan maanantaina käynnistyvään leiritykseen. Susijengin matkalla kohti Kiinan MM-kisoja viimeiset kannot kaskessa ovat lohkokärki Ranska sekä Susijengin kanssa viimeisestä kisapaikasta kisaava Venäjä.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

5.7.2018 10:49 Susijengi

Susijengin Islanti-ottelussa tehtiin Euroopan karsintojen yleisöennätys

Maanantaina loppuunmyyty Hartwall Arena todisti, kun Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena.

3.7.2018 10:58 Susijengi

Miten jatkossa? Näin jatkuu Susijengin matka kohti Kiinan MM-kisoja

Susijengi eteni maanantai-iltana lohkokakkosena jatkoon omasta MM-karsintojen alkulohkostaan peittoamalla Islannin täpötäyden Hartwall Arenan valvovan silmän alla. Susijengillä on edessään syys-, marras- ja helmikuussa pelattavat kivikovat karsintaikkunat.

29.6.2018 21:19 Susijengi

Susijengi taipui Tshekin kovassa käsittelyssä – Nuutinen Suomen valopilkku

Tshekin fyysisyys hyydytti Susijengin Pardubicessä, ja sinnikkäästä taistelusta huolimatta suomalaiset joutuivat Tshekistä kotimatkalle 77-73 (37-36) -tappio niskassaan. MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen ratkaisut nähdään maanantaina.

25.6.2018 21:24 Pääjuttu

Susijengi karisti Viron MM-kenraalissa, Markkanen pani ranttaliksi

Susijengi jätti vähän jossiteltavaa Hartwall Areenalla, kun suomalaiset löylyttivät Viroa tuplamaaotteluiden toisessa osassa 95-76 (43-24). Kesän ensimmäisen esiintymisensä susipaidassa tehnyt Lauri Markkanen kuritti Viroa 23 pisteen ja 12 levypallon arvoisesti.

21.6.2018 22:04 Pääjuttu

Susijengi selviytyi Saku Suurhallin hermopaineesta, tulokkaat toivat virtapiikin

Susijengin eläimellinen puolustus poiki ensin jatkoajan ja sen jälkeen 69-76 (38-37) -jatkoaikavoiton Virosta valmistavassa maaottelussa Saku Suurhallissa, Tallinnassa.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

24.5.2018 15:47 Susijengi

Juhlitaan yhdessä lisenssiennätystä! Susijengi kohtaa Viron korisperheen kiitosottelussa

Susijengi aloittaa kesän kotiottelut Hartwall Arenalla Viroa vastaan 25. kesäkuuta. Ottelu on koko korisperheen juhlatapahtuma historiallisen 20 000 lisenssin rajan rikkomisen kunniaksi.

30.4.2018 09:00 Susijengi

Susijengi ja Islanti iskevät yhteen Hartwall Arenalla – lipunmyynti käynnissä

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun lipunmyynti on käynnissä.

30.4.2018 Susijengi

Susijengi–Islanti-otteluun varattu jo yli 6500 lippua

Susijengi päättää MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen kotiottelulla Islantia vastaan. Hartwall Arenalla pelattavan ottelun lipunmyynti on käynyt vilkkaana ja alakatsomoihin on jäljellä enää hajapaikkoja.

19.4.2018 Katsojat

Susijengi ja Islanti palaavat Hartwall Arenalle – lipunmyynti käynnistyy

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun julkinen lipunmyynti käynnistyy 30. huhtikuuta, mitä ennen faniyhdistys sekä 6. pelaaja -uutiskirjeen tilaajat pääsevät käyttämään ennakko-osto-oikeuttaan.

15.4.2018 11:00 Pääjuttu

Lauri Markkanen Susijengin vahvuudessa kesän MM-karsintapeleissä

Sensaatiomaisen tulokaskauden NBA:n kaikkien aikojen menestyksekkäimpiin seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin paidassa päättänyt Lauri Markkanen, 20, nähdään Susijengin paidassa kesän 2018 MM-karsintaotteluissa. Susijengi jatkaa karsintataivaltaan juhannuksen jälkeen Tshekkiä ja Islantia vastaan.

14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.2.2018 10:00 Pääjuttu

Susijengi ylistää fanejaan taisteluvoiton jälkeen

MM-karsintojen sunnuntai-illan jännitysnäytelmässä Helsingin Jäähallissa Bulgarian kukistanut Susijengi kaipasi haastavassa asemassa faniensa tukea ja sai täsmälleen sitä, mitä tilasi. Yli 5.200 suomalaisfania kannatti Susijengin yli karikoiden ja täytti oman ruutunsa täydellisesti Susijengin petratessa asemiaan MM-jatkokarsintaa kohti edetessä.

26.2.2018 Pääjuttu

Islanti kiharoitti Susijengin MM-karsintalohkon ennakkoasetelmia

Perjantaina Susijengin voittanut Islanti jatkoi onnistunutta kasvojenpesuaan sunnuntaina pitämällä tappiottomana kolme ensimmäistä MM-karsintaotteluaan pelanneen Tshekin takanaan Reykjavikissa. Kun MM-karsintalohkosta on pelattu kaksi kolmannesta, lohkon loppuasetelmat ovat edelleen täysin auki.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

Näytä lisää vastaavia