Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

21.2.2022 11:04 Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

Miro Little on Susijengin ensimmäinen alle 18-vuotias pelaaja neljännesvuosisataan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Onkin perusteltua esittää nuori herra Littlelle koripallohistoriallisesti merkittävä kysymys: kuka on edellinen 17-vuotias pelaaja, joka on nimetty miesten maajoukkueen kokoonpanoon yksittäisessä maaottelussa?

- Mä oon Pirkkalasta kotoisin itse ja tiedän sen verran, että Jarmo Laitinen pelasi teini-ikäisenä maajoukkueessa joskus kauan aikaa sitten. Oisko se oikein?

Miro osoittaa koripallohistorian tuntemuksensa ja on osittain oikeassa, sillä vasta 16-vuotias Laitinen debytoi miesten maajoukkuetasolla tammikuussa 1971 Kreikkaa vastaan.

Oikea vastaus kysymykseen edellisestä alle 18-vuotiaasta miesten maajoukkuepelaajasta on kuitenkin koripalloikoni Teemu Rannikko, joka kirmasi joulun välipäivinä 1997 Liettuan Vilnassa kentälle Latviaa vastaan vain seitsemäntoista vuoden iässä.

- No, Teemu ois ollut mun toinen arvaus, Miro hymyilee.

Oli miten oli, alle täysi-ikäisen pelaajan nousu miesten maajoukkuerinkiin on ani harvinaista. Toukokuussa 18 vuotta täyttävä Little on kuitenkin nimetty kahdenkymmenen pelaajan rinkiin, josta päävalmentaja Henrik Dettmann valitsee pelaajatusinansa helmikuun MM-karsintaotteluihin hallitsevaa Euroopan mestaria Sloveniaa vastaan.

- Onhan tää ihan älyttömän siistiä ja mä odotan maajoukkueviikkoa tosi paljon. Tämä on mulle iso tilaisuus päästä treenaamaan ja oppimaan vanhemmilta pelaajilta. Katsomaan, miten ne lukee peliä ja mittaamaan omaa taitotasoani niiden kanssa, kuvailee Little.

Oppia Open Gymistä

Miro Little on edelleen vasta lukioikäinen, mutta jo tässä vaiheessa kansainväliset koripallosivustot kuvailevat häntä ikäluokkansa kärkitason eurooppalaiseksi prospektiksi.

Littlellä on käynnissä jo omanlaisensa ”hullu vuosi”, mitä viime kuukausina on ilmentänyt yhä voimistunut rekrytointi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han. Tähän mennessä Miro on rajannut NCAA-vaihtoehtonsa Baylorin, Indianan ja Villanovan yliopistoihin ja vaikka NCAA-taipaleen alkuun on vielä puolitoista vuotta aikaa, täyttyvät hänen Instagram- ja Twitter-tilinsä kyseisen kolmen joukkueen kannattajien fanihehkutuksista.

Miro osoittaa kuitenkin pitävänsä pyörityksessä pään kylmänä.

- Tosi siistiä kaikki toi huomio on, en mä sitä kiellä. Mä yritän kuitenkin koko ajan säilyttää tarpeellisen keskittymisen tason. Vaikka joku kuinka hehkuttaisi mua Twitterissä tai Instagramissa, ei se auta koriskentällä yhtään. Pääpaino pitää olla treenaamisessa ja taas seuraavan kehitysaskeleen ottamisessa, hän linjaa.

Kehitysaskelten ottamisessa on viimeisen vuoden aikana auttanut myös Suomen maajoukkuejärjestelmä. Viime kesänä tuoreeltaan 17 vuotta täyttänyt Miro pääsi aistimaan tunnelmaa Susijengin Open Gymin kuopuksena.

Sparraajikseen ja mentoreikseen Open Gymissä Miro sai koko tukun Susijengin nuoren kaartin pelaajia aina Henri Kantosesta Lassi Nikkariseen ja Edon Maxhunista Ville Tahvanaiseen ja Andre Gustavsoniin.

- Koin saaneeni sieltä myös tosi paljon apua. Villen (Tahvanainen) kanssa pyörittiin viime kesänä paljon yhdessä ja ollaan muutenkin hyviä kavereita. Edonilta (Maxhuni) oon oppinut tosi paljon. Tällaisilta kavereilta mä oon oppinut, millainen on vaatimustaso miesten maajoukkueessa, Miro arvioi.

- Ennen kaikkea Open Gym opetti sen, että maajoukkuetasolla pienimmistäkin virheistä rokotetaan. Divari A:ssa saa vielä jonkin verran anteeksi, jos nukahtaa vähän puolustuksessa, mutta maajoukkueessa ei oo varaa ottaa hetkeäkään lepoa.

Pitkään pelinrakentajien jatkumoon

Jos viime kesän Open Gym oli Miro Littlen Susijengi-kaste, on helmikuun 2022 MM-karsintaikkuna hänen ensimmäinen tilaisuutensa kilpailla paikasta kokoonpanossa.

Pienen ikänsä koripalloa pelanneena Little on tietenkin seurannut Susijengiä jo vuosikaudet. Miron ja Susijengin yhteisen tarinan voi katsoa alkaneen varsinaisesti elokuussa 2015, jolloin silloinen hallitseva Euroopan mestari, Tony Parkerin ja Rudy Gobert’n johtama Ranska taipui Tampereen loppuunmyydyssä Hakametsän jäähallissa.

- Se matsi järjestettiin Delfin Basketin yhteydessä ja me oltiin katsomassa sitä joukkueen kanssa. Se oli Jammu Wilsonin eka maaottelu Susijengissä, muistan sen tosi hyvin, Miro hymyilee.

Wilsonin mainitseminen on oiva aasinsilta nostaa esille Miro Littlen rooli pelinrakentajana. Susijengi on pitkän historiansa aikana saanut nauttia kansainvälisen tason pelinrakentajien palveluksista aina Kari-Pekka Klingan ja Jyri Lehtosen kautta Teemu Rannikkoon ja sittemmin Petteri Koposeen, Jamar Wilsoniin ja vastikään Susijengi-läpimurtonsa tehneeseen Edon Maxhuniin.

Minkälaisen ”pointin” Susijengi saa Miro Littlestä?

- Energisen, innostuneen. Kun mä pelaan, pyrin vaikuttamaan peliin mahdollisimman laajasti, hyökkäyksessä ja puolustuksessa, hän summaa.

- Kutsu Susijengiin ja pääsy kahdenkymmenen pelaajan sakkiin on yksi välietappi. Lähden innokkaasti mukaan oppimaan kokeneemmilta ja haastamaan niitä.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 25.2. klo 18.30 alkaen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen Slovenian Koperissa maanantaina 28.2.

Lipunmyynti Susijengin ja Slovenian otteluun täällä.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia