Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

21.2.2022 11:04 Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

Miro Little on Susijengin ensimmäinen alle 18-vuotias pelaaja neljännesvuosisataan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Onkin perusteltua esittää nuori herra Littlelle koripallohistoriallisesti merkittävä kysymys: kuka on edellinen 17-vuotias pelaaja, joka on nimetty miesten maajoukkueen kokoonpanoon yksittäisessä maaottelussa?

- Mä oon Pirkkalasta kotoisin itse ja tiedän sen verran, että Jarmo Laitinen pelasi teini-ikäisenä maajoukkueessa joskus kauan aikaa sitten. Oisko se oikein?

Miro osoittaa koripallohistorian tuntemuksensa ja on osittain oikeassa, sillä vasta 16-vuotias Laitinen debytoi miesten maajoukkuetasolla tammikuussa 1971 Kreikkaa vastaan.

Oikea vastaus kysymykseen edellisestä alle 18-vuotiaasta miesten maajoukkuepelaajasta on kuitenkin koripalloikoni Teemu Rannikko, joka kirmasi joulun välipäivinä 1997 Liettuan Vilnassa kentälle Latviaa vastaan vain seitsemäntoista vuoden iässä.

- No, Teemu ois ollut mun toinen arvaus, Miro hymyilee.

Oli miten oli, alle täysi-ikäisen pelaajan nousu miesten maajoukkuerinkiin on ani harvinaista. Toukokuussa 18 vuotta täyttävä Little on kuitenkin nimetty kahdenkymmenen pelaajan rinkiin, josta päävalmentaja Henrik Dettmann valitsee pelaajatusinansa helmikuun MM-karsintaotteluihin hallitsevaa Euroopan mestaria Sloveniaa vastaan.

- Onhan tää ihan älyttömän siistiä ja mä odotan maajoukkueviikkoa tosi paljon. Tämä on mulle iso tilaisuus päästä treenaamaan ja oppimaan vanhemmilta pelaajilta. Katsomaan, miten ne lukee peliä ja mittaamaan omaa taitotasoani niiden kanssa, kuvailee Little.

Oppia Open Gymistä

Miro Little on edelleen vasta lukioikäinen, mutta jo tässä vaiheessa kansainväliset koripallosivustot kuvailevat häntä ikäluokkansa kärkitason eurooppalaiseksi prospektiksi.

Littlellä on käynnissä jo omanlaisensa ”hullu vuosi”, mitä viime kuukausina on ilmentänyt yhä voimistunut rekrytointi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han. Tähän mennessä Miro on rajannut NCAA-vaihtoehtonsa Baylorin, Indianan ja Villanovan yliopistoihin ja vaikka NCAA-taipaleen alkuun on vielä puolitoista vuotta aikaa, täyttyvät hänen Instagram- ja Twitter-tilinsä kyseisen kolmen joukkueen kannattajien fanihehkutuksista.

Miro osoittaa kuitenkin pitävänsä pyörityksessä pään kylmänä.

- Tosi siistiä kaikki toi huomio on, en mä sitä kiellä. Mä yritän kuitenkin koko ajan säilyttää tarpeellisen keskittymisen tason. Vaikka joku kuinka hehkuttaisi mua Twitterissä tai Instagramissa, ei se auta koriskentällä yhtään. Pääpaino pitää olla treenaamisessa ja taas seuraavan kehitysaskeleen ottamisessa, hän linjaa.

Kehitysaskelten ottamisessa on viimeisen vuoden aikana auttanut myös Suomen maajoukkuejärjestelmä. Viime kesänä tuoreeltaan 17 vuotta täyttänyt Miro pääsi aistimaan tunnelmaa Susijengin Open Gymin kuopuksena.

Sparraajikseen ja mentoreikseen Open Gymissä Miro sai koko tukun Susijengin nuoren kaartin pelaajia aina Henri Kantosesta Lassi Nikkariseen ja Edon Maxhunista Ville Tahvanaiseen ja Andre Gustavsoniin.

- Koin saaneeni sieltä myös tosi paljon apua. Villen (Tahvanainen) kanssa pyörittiin viime kesänä paljon yhdessä ja ollaan muutenkin hyviä kavereita. Edonilta (Maxhuni) oon oppinut tosi paljon. Tällaisilta kavereilta mä oon oppinut, millainen on vaatimustaso miesten maajoukkueessa, Miro arvioi.

- Ennen kaikkea Open Gym opetti sen, että maajoukkuetasolla pienimmistäkin virheistä rokotetaan. Divari A:ssa saa vielä jonkin verran anteeksi, jos nukahtaa vähän puolustuksessa, mutta maajoukkueessa ei oo varaa ottaa hetkeäkään lepoa.

Pitkään pelinrakentajien jatkumoon

Jos viime kesän Open Gym oli Miro Littlen Susijengi-kaste, on helmikuun 2022 MM-karsintaikkuna hänen ensimmäinen tilaisuutensa kilpailla paikasta kokoonpanossa.

Pienen ikänsä koripalloa pelanneena Little on tietenkin seurannut Susijengiä jo vuosikaudet. Miron ja Susijengin yhteisen tarinan voi katsoa alkaneen varsinaisesti elokuussa 2015, jolloin silloinen hallitseva Euroopan mestari, Tony Parkerin ja Rudy Gobert’n johtama Ranska taipui Tampereen loppuunmyydyssä Hakametsän jäähallissa.

- Se matsi järjestettiin Delfin Basketin yhteydessä ja me oltiin katsomassa sitä joukkueen kanssa. Se oli Jammu Wilsonin eka maaottelu Susijengissä, muistan sen tosi hyvin, Miro hymyilee.

Wilsonin mainitseminen on oiva aasinsilta nostaa esille Miro Littlen rooli pelinrakentajana. Susijengi on pitkän historiansa aikana saanut nauttia kansainvälisen tason pelinrakentajien palveluksista aina Kari-Pekka Klingan ja Jyri Lehtosen kautta Teemu Rannikkoon ja sittemmin Petteri Koposeen, Jamar Wilsoniin ja vastikään Susijengi-läpimurtonsa tehneeseen Edon Maxhuniin.

Minkälaisen ”pointin” Susijengi saa Miro Littlestä?

- Energisen, innostuneen. Kun mä pelaan, pyrin vaikuttamaan peliin mahdollisimman laajasti, hyökkäyksessä ja puolustuksessa, hän summaa.

- Kutsu Susijengiin ja pääsy kahdenkymmenen pelaajan sakkiin on yksi välietappi. Lähden innokkaasti mukaan oppimaan kokeneemmilta ja haastamaan niitä.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 25.2. klo 18.30 alkaen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen Slovenian Koperissa maanantaina 28.2.

Lipunmyynti Susijengin ja Slovenian otteluun täällä.

Henkilöt

 
2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

8.9.2018 10:43 Susijengi

Suomeen palannut Sasu Salin: ”Kun meillä on fanit tukenamme, me voitetaan kenet vaan”

Loppukesän ja alkusyksyn seurajoukkueensa Unicaja Malagan riveissä viettänyt Susijengin sytyttäjä Sasu Salin, 27, palasi tänään lauantaina Suomeen. Salin on kuulunut joukkueen ratkaisijoihin koko kuluvan vuosikymmenen ja valaa uskoa Susijengin mahdollisuuksiin edetä jatkokarsintojen kautta Kiinan MM-kisakentille.

10.5.2018 18:59 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla vaiherikas kausi

Carl Lindbomin monimuotoinen kausi sai päätöksensä viikonloppuna, kun hänen edustamansa Osijekin kausi päättyi Kroatian liigan pudotuspeleissä. Lindbomin kauteen mahtui paljon ja samalla oppia tarttui matkaan runsaasti.

1.7.2022 10:09 Susijengi

Slovenia kuritti Kroatiaa, leimasi lipun MM-jatkokarsintoihin

C-lohkon torstai-illan toisessa ottelussa Kroatian NBA-miehillä varustettu nippu oli paperia Luka Doncicin tähdittämän Slovenian hyppysissä. Slovenia nuiji Kroatian maanrakoon pistein 97–69 (54–35) ja varmisti karsintalohko C:n kakkossijan. D-lohkossa Gordon Herbertin Saksa varmisti lohkovoittonsa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

30.6.2022 10:26 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Olli ajatteli tarjota faneille pari donkkia ja blokkia”

Lauri Markkasen paluu susipaitaan on herättänyt odotetusti innostusta, mutta syitä kasvavaan mielenkiintoon Susijengiä kohtaan löytyy muutenkin. Eräs syistä on vahvan kauden Yhdysvaltain NCAA-liigan Tennesseessä pelannut Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, 22, joka tekee ensiesiintymisensä susifanien edessä torstaina.

29.6.2022 21:56 Susijengi

Susijengi ja Ruotsi vahvistivat torstain kokoonpanonsa – Markkanen mukana, Nkamhoualle kotidebyytti

Susijengin ja Ruotsin valmentajat ovat valinneet kahdentoista pelaajan miehistönsä torstai-illan MM-karsintaotteluun Espoo Metro Areenalle. Lauri Markkanen pelaa ensimmäisen maaottelunsa neljään vuoteen ja helsinkiläislähtöinen Tennesseen yliopiston iso laituri Olivier Nkamhoua, 22, debytoi susifanien edessä.

28.6.2022 10:52 Susijengi

Lauri Markkanen valmis uuteen rooliinsa Susijengissä

Kun Lauri Markkanen puoli vuosikymmentä sitten valmistautui Helsingin EM-kotikisoihin huipentuvaan maajoukkuekesään, oli hän vuoden yliopistokoripalloa Arizonassa pelannut 20-vuotias ensimmäisen kierroksen NBA-varaus. Tänä päivänä Markkanen on viisi vuotta NBA:ssa pelannut veteraani, joka ymmärtää merkityksensä kasvaneen myös penkillä ja pukukopissa.

27.6.2022 09:54 Susijengi

Kapteeni Shawn Huff määrätietoisena viimeiseen susikesäänsä

Shawn Huff, 38, vastaanotti Susijengin kapteeninnauhan Hanno Möttölältä seitsemän vuotta sitten ja kantaa sitä nyt viimeistä maajoukkuekesäänsä. Taaksepäin katsoessa Huff pitää seitsemää kapteenivuottaan opettavaisina ja ikimuistoisina ja edessä on vielä yksi koitos – joukkueen luotsaaminen ensimmäisiin EM-kisoihinsa viiteen vuoteen.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

Näytä lisää vastaavia