Susijengin MM-karsinnat käyntiin trillerivoitolla, Wilson ja Kanervo joukkueen sytyttäjät

24.11.2017 22:25 Susijengin urakka vuoden 2019 Kiinan MM-kisojen karsinnoissa alkoi joukkueelle jo ominaiseksi tavaksi muodostuneella trillerillä, 80-82 (36-39) -vierasvoitolla Bulgariasta. Jamar Wilson piti päänsä kylmänä Bulgarian loppurutistuksessa ja Antti Kanervo tahditti kolmosillaan Susijengin karkumatkalle, mutta elintärkeän karsintavoiton suurin sankari oli koko joukkue.

Erik Murphy ja taistelevat sudet aloittivat MM-karsinnat vierasvoitolla Bulgariasta.

18 pistettä upottanut Antti Kanervo oli Susijengin jokerikortti.

Jamar Wilson toimi joukkueen voiton varmistajana loppuhetkillä.

Anton Odabasi antoi osviittaa potentiaalistaan.

Roope Ahonen pelasi uransa 50. A-maaottelun. Kuvat: Ville Vuorinen / FIBA Europe.

Ottelu näytti ratkeavan jo kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua, kun nurkkaan vapaaksi jätetty Matti Nuutinen (8/2) hyödynsi Erik Murphyn (10/6/3 syöttöä) oivallisen syötön ja tahditti Susijengin kymmenen pisteen karkumatkalle lukemissa 70-80.

Kuten Susijengi oli itse kesän EM-kisoissa todennut Puolaa vastaan nousemalla puolessatoistaminuutissa yhdeksän pisteen takaa jatkoajalle, koripallo-ottelu ei ole kuitenkaan ohi ennen kuin harmaapaidat viheltävät pilliin.

Fyysistä ja periksiantamatonta itäeurooppalaista koripalloa pelaava Bulgaria sai yleisönsä mukaan loppurynnistykseen, imi energiaa kovista henkilökohtaisista suorituksista ja sai mahdollisuuden siirtyä johtoon 30 sekuntia ennen loppua. Matti Nuutinen puolusti kuitenkin ensiksi Pavel Marinovin (15/5/3 syöttöä) tyylipuhtaasti pimentoon, jonka jälkeen Jamar Wilson (20/5/7 syöttöä/3 riistoa) blokkasi Asen Velikovin heittoyrityksen ja kalasti tiensä vapaaheittoviivalle.

Wilsonin upotettua kummatkin heittonsa ja siirrettyä Suomen 79-82-johtoon Susijengi pakotti Pavel Marinovin vapaaheittoviivalle, kun pelikellossa oli enää runsas sekunti aikaa. Marinov upotti ensimmäisen ja yritti taktikoida heittämällä toisen vapaaheiton eturaudan kautta joukkuetoverilleen, mutta Bulgarian ykköstähti Alexander Vezenkov (16/7/3 syöttöä) maksoi oppirahoja lähtemällä liian aikaisin liikkeelle.

Tuomarit vihelsivät pilliin ja pallo annettiin Susijengille. Mikko Koivisto (3/1) syötti sisäänheiton Matti Nuutiselle, jonka tehtäväksi jäi kuljettaa pelikelloon jäänyt sekunti umpeen.

- Bulgaria oli sisukas joukkue. He puolustivat erinomaisesti ja liikuttivat palloa hyvin, mutta me olimme tänään ”haalarisusia”. Meiltä puuttui tukku tärkeitä pelaajia, mutta pelaajamme pelasivat suurella sisulla ja sydämellä ja ansaitsivat tämän voiton meille, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kiitteli omiaan.

Wilson: ”Penkiltä löytyi koko ajan uusia miehiä”

Susijengiltä puuttui MM-karsinta-avauksesta NBA:ssa pelaavan Lauri Markkasen lisäksi FIBA:n ja Euroliigan välisen kiistan välikappaleiksi joutuneet Petteri Koponen ja Sasu Salin, unohtamatta EM-kotikisajoukkueeseen kuuluneita runkopelaajia Teemu Rannikkoa ja Gerald Lee Junioria.

Lisää jobinpostia joukkueelle toi Tuukka Kotin (2/1) vetäytyminen kentältä runsaan seitsemän minuutin pelin jälkeen.

Susijengi ei kuitenkaan jäänyt harmittelemaan poissaoloja ja kolhuja, vaan tilkitsi ottelun avauspuoliskon edetessä puolustuspään vuotojaan ja pääsi hiljalleen niskan päälle viitisen minuuttia ennen taukoa. Ryhmän unilukkarina toimi kapteeni Shawn Huff (14/2), joka herätteli omiaan kulmasta upotetulla hurmoskolmosella ja koritelinettä ravisuttaneella donkilla sekä teki töitä koko persoonallaan ohjeistaen omiaan kädestä pitäen.

Kolmannella jaksolla oli puolestaan Äänekosken lahjan suomalaiselle koripallolle, Antti Kanervon (18/2), aika näyttää parastaan. Ensimmäisen maaottelunsa kolmeen ja puoleen vuoteen pelannut Helsinki Seagullsin takamies kairasi viisi ensimmäistä kolmen pisteen heittoyritystään naruihin johdattaen Susijengin parhaimmillaan 43-57-karkuasemaan.

- Ekalla puoliskolla ei tullut testattua heittokättä, mutta löysin puolustuksen kautta rytmini. Kun kolmannen jakson alkajaisiksi sain pari sisään putkeen, sen jälkeen jätkät löysivät minut loistavasti, Kanervo hymyili vaatimattomana.

Päätösjaksolla Suomen kaikki kaikessa oli Jammu Wilson, joka liukasteli järjestelmällisesti puolustajistaan ohi, upotti tärkeän kupin toisensa jälkeen ja löysi joukkuetoverinsa oivaltavilla syötöillään.

- Päävalmentaja sanoi tauolla, että kunhan jaksamme keskittyä omaan puolustukseemme, turhautamme kyllä Bulgarian ennen pitkää. Saimme itsellemme pienen lepopieluksen kolmannella jaksolla ja lopussa melkein kävi kalpaten, mutta pidimme kuitenkin hermomme kasassa, Wilson pohdiskeli.

Kolmatta vuottaan Susijengissä pelaava Wilson piti Bulgaria-voittoa yhtenä uransa ikimuistoisimmista.

- Lähtökohtamme peliin olivat vaikeat, mutta penkiltä löytyi koko ajan uusia miehiä isoihin rooleihin. Tulimme Bulgariaan avaamaan karsinnat voitolla, ja tärkeintä on, että onnistuimme siinä.

Odabasilla erinomainen avaus, Madsen pimensi Vezenkovin

Päävalmentaja Dettmannin lausuma ”haalarisusista” oli oivallinen, sillä Susijengi hyödynsi Botevgradissa koko materiaaliaan.

Huff, Kanervo ja Wilson nousivat lauantaiaamun lehtien otsikoihin, mutta oma työn sankarinsa oli Erik Murphy (10/6/3 syöttöä), joka urakoi ekstraminuutit Kotin istuessa penkillä. Murphyn ruuti oli kaaren takaa kylmää (kolmoset 1/7), mutta ”Susi-Erkki” ansaitsi puhtaat paperit pystypainillaan bulgarialaissenttereitä vastaan.

Matti Nuutinen (8/2) oli tuttuun tapaan mies paikallaan ja iski molemmissa päissä kenttää aina Bulgarian sitä vähiten odottaessa. Nuoresta osastosta Anton Odabasi (6/0) väläytteli hyökkäyspään monipuolisuuttaan toisella neljänneksellä ja Alexander Madsen (1/4/5 syöttöä) lunasti kiitettävät paperit Bulgarian tähden Alexander Vezenkovin paimentamisessa.

Ottelussa rikottiin myös rajapyykkejä, kun Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen (0/1) pelasi uransa 50. A-maaottelun.

- Tämä oli koko joukkueen voitto. On vaikeaa tulla avaamaan karsinnat vieraskentälle ilman viisikollista avainpelaajia. Meillä oli kuitenkin uskoa omaan tekemiseen ja tiesimme, että kun pakitamme kovaa ja liikutamme palloa, ratkaisijoita kyllä löytyy, Susijengi-kippari Shawn Huff uhkui.

- Meillä oli lopussa vaikeutemme, mutta pystyimme pitämään päämme. Olen hemmetin ylpeä näistä jätkistä ja tästä voitosta tänään.

MM-karsintalohkon toisessa ottelussa Tshekki ryöpytti Islantia kotonaan 89-69 (39-30) Jaromir Bohacikin viitoittaessa tietä 20 pisteellä. Susijengi isännöi Tshekkiä Helsingin Jäähallissa maanantai-iltana 27.11. klo 18:30.

Bulgaria – Suomi 80-82 (19-17, 36-39, 53-60), miesten maaottelu, MM-karsintaa, Botevgrad (Bulgaria) 24.11.2017

Suomi: Jamar Wilson 20/5/7 syöttöä/3 riistoa, Antti Kanervo 18/2, Shawn Huff 14/2, Erik Murphy 10/6/3 syöttöä, Matti Nuutinen 8/2, Anton Odabasi 6/0, Mikko Koivisto 3/1, Tuukka Kotti 2/1, Alexander Madsen 1/4/5 syöttöä, Roope Ahonen 0/1, Carl Lindbom 0/0, Antto Nikkarinen.

Bulgaria: Stanimir Marinov 18/2, Alexander Vezenkov 16/7/3 syöttöä, Pavel Marinov 15/5/3 syöttöä, Alexander Georgiev Yanev 9/6, Chadar Kostov 8/5.

Ottelutilastot: Bulgaria – Suomi
 
30.4.2018 09:00 Susijengi

Susijengi ja Islanti iskevät yhteen Hartwall Arenalla – lipunmyynti käynnissä

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun lipunmyynti on käynnissä.

30.4.2018 Susijengi

Susijengi–Islanti-otteluun varattu jo yli 6500 lippua

Susijengi päättää MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen kotiottelulla Islantia vastaan. Hartwall Arenalla pelattavan ottelun lipunmyynti on käynyt vilkkaana ja alakatsomoihin on jäljellä enää hajapaikkoja.

19.4.2018 Ajankohtainen

Susijengi ja Islanti palaavat Hartwall Arenalle – lipunmyynti käynnistyy

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun julkinen lipunmyynti käynnistyy 30. huhtikuuta, mitä ennen faniyhdistys sekä 6. pelaaja -uutiskirjeen tilaajat pääsevät käyttämään ennakko-osto-oikeuttaan.

15.4.2018 11:00 Huippu- ja kilpaurheilu

Lauri Markkanen Susijengin vahvuudessa kesän MM-karsintapeleissä

Sensaatiomaisen tulokaskauden NBA:n kaikkien aikojen menestyksekkäimpiin seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin paidassa päättänyt Lauri Markkanen, 20, nähdään Susijengin paidassa kesän 2018 MM-karsintaotteluissa. Susijengi jatkaa karsintataivaltaan juhannuksen jälkeen Tshekkiä ja Islantia vastaan.

14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.2.2018 10:00 Huippu- ja kilpaurheilu

Susijengi ylistää fanejaan taisteluvoiton jälkeen

MM-karsintojen sunnuntai-illan jännitysnäytelmässä Helsingin Jäähallissa Bulgarian kukistanut Susijengi kaipasi haastavassa asemassa faniensa tukea ja sai täsmälleen sitä, mitä tilasi. Yli 5.200 suomalaisfania kannatti Susijengin yli karikoiden ja täytti oman ruutunsa täydellisesti Susijengin petratessa asemiaan MM-jatkokarsintaa kohti edetessä.

26.2.2018 Ajankohtainen

Islanti kiharoitti Susijengin MM-karsintalohkon ennakkoasetelmia

Perjantaina Susijengin voittanut Islanti jatkoi onnistunutta kasvojenpesuaan sunnuntaina pitämällä tappiottomana kolme ensimmäistä MM-karsintaotteluaan pelanneen Tshekin takanaan Reykjavikissa. Kun MM-karsintalohkosta on pelattu kaksi kolmannesta, lohkon loppuasetelmat ovat edelleen täysin auki.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

25.2.2018 11:30 Huippu- ja kilpaurheilu

Susijengi tutulla tusinalla sunnuntai-illan otteluun, Bulgaria sai vahvistuksen Vezenkovista

Sunnuntai-illan elintärkeään MM-karsintaotteluun Bulgariaa vastaan valmistautuva Susijengi kirjauttaa pöytäkirjaan samat 12 pelaajaa kuin toissapäivänä Islannissa. Bulgaria on saanut puolestaan riveihinsä elintärkeän vahvistuksen, kun FC Barcelonaa edustava laituri Alexander Vezenkov on lentänyt Helsinkiin joukkueensa avuksi.

24.2.2018 13:01 Huippu- ja kilpaurheilu

Bostilla vahvistettu Bulgaria Susijengin kiusaksi sunnuntaina

Perjantai-iltana sydäntä särkevän kotitappion Tshekille kärsinyt Bulgaria saapuu sunnuntaina Helsingin Jäähallin ”neljän pisteen otteluun” täynnä tulta ja tappuraa. FC Barcelonan tähtipelaaja Alexander Vezenkovin pelaaminen on epävarmaa, mutta amerikkalaissyntyinen takamies Dee Bost tekee Bulgariasta vaarallisemman ja monipuolisemman vastuksen.

24.2.2018 13:00 Huippu- ja kilpaurheilu

Tshekki tukevasti lohkokärjessä, Susijengillä vielä kaikki auki MM-karsintalohkossaan

Tshekki jatkoi tappiottomia MM-karsintapelejään perjantai-iltana nousemalla 16 pisteen takaa vierasvoittoon Bulgariasta. Voitollaan Tshekki tarrasi tukevan sijan paikasta vuosien 2018-19 MM-jatkokarsinnoissa, kun taas Susijengin, Islannin ja Bulgarian välillä kaikki on vielä auki. Sunnuntain kotiottelu Bulgariaa vastaan nouseekin Susijengin osalta arvoon arvaamattomaan.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

22.2.2018 12:05 Huippu- ja kilpaurheilu

Susijengi matkustaa Islantiin 14 pelaajan laumana

Helmikuun MM-karsintaikkuna käynnistyy Susijengin osalta perjantaina, jolloin Kiinan MM-kisoihin tähtäävä joukkue kohtaa myöhäisottelussa Reykjavikissa Islannin. Päävalmentaja Henrik Dettmann on komentanut matkaan 14 pelaajaa. YLE TV2:n suora lähetys MM-karsintaottelusta käynnistyy perjantaina klo 21:35 Suomen aikaa.

22.2.2018 09:00 Huippu- ja kilpaurheilu

Kotiyleisönsä tukema Islanti kantona Susijengin kaskessa perjantain myöhäisillassa

Susijengin matka kohti vuoden 2019 Kiinan MM-kisoja jatkuu myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa, kun Islanti isännöi Suomea Reykjavikissa. Raivoisan kotiyleisönsä tukema Islanti hakee pakkovoittoa kahden marraskuussa kärsityn tappion jälkeen. Joukkue juoksee kotiareenalleen liki samalla kokoonpanolla kuin viime kesän EM-kisoissa Helsingissä.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

17.2.2018 Ajankohtainen

Valtonen Susijengin teinidebytanttien harvassa listassa

Vain harva pelaaja on saanut kutsua Susijengiin ennen 20 ikävuoden rajapyykin saavuttamista, mutta jokainen teini-ikäisenä Susijengiin nimetty pelaaja on osoittanut arvonsa ensimmäisistä maaotteluista alkaen. Ennen Elias Valtosta viimeisimmät Susijengissä teini-ikäisinä debytoineet pelaajat olivat Lauri Markkanen, Sasu Salin ja Petteri Koponen.

16.2.2018 13:30 Huippu- ja kilpaurheilu

Susijengi helmikuun MM-karsintaikkunaan tutuin kasvoin, Elias Valtonen debytoi maajoukkueessa

Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt 17 pelaajaa Susijengiin helmikuun karsintaikkunaan pitkällä taipaleella kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja. Vanhojen, tuttujen Susijengi-hahmojen rinnalle Dettmann on nostanut joukkueeseen Suomi-koriksen tulevaisuuden nimiin lukeutuvan HBA-Märskyn Elias Valtosen, 18.

Näytä lisää vastaavia