Susijengin tulokasviisikko uskoo vahvuuksiinsa

29.7.2020 12:17 Päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Viro-maaotteluihin valmistautuvan 14 pelaajan ryhmään peräti viisi Susijengin ensikertalaista. Susijengi-debytantit Daniel Dolenc, Tuukka Jaakkola, Lassi Nikkarinen, Remu Raitanen ja Touko Tainamo uskovat kykyynsä auttaa joukkuetta.

Daniel Dolenc (edessä) ja Tuukka Jaakkola kuuluvat Susijengin kesän 2020 debytantteihin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Daniel Dolenc: ”Tovihan tässä meni, mutta sitäkin hienompaa”

Elokuussa 1993 syntynyt Espoo Basket Teamin kasvatti Daniel Dolenc tahkosi omalla juniorimaajoukkueurallaan hurjat 114 junnumaaottelua ja kaupan päälle vielä yhden haastajamaajoukkueen ottelun.

Dolencin edellisestä ottelusta Suomi-paidassa on ehtinyt jo vierähtää tovi ja nyt hän odottaakin kasvavan innostuksen vallassa debyyttiään miesten maajoukkuetasolla.

- Kyllähän jokainen, joka junnumaajoukkueessa pelaa, haluaa huipentaa maajoukkueuransa Susijengissä. Tovihan tässä meni, mutta sitäkin hienompaa vetää ensimmäistä kertaa miesten susipaita päälle, Dolenc kommentoi.

- Onhan tässä junnuleirityksiä ja jokunen Open Gym-treeniviikkokin takana, mutta kyllä kaikilla meininki oli viime viikolla sen näköistä, että täällä ollaan ihan oikeasti Susijengiä edustamassa.

Korisliigassa jo kaudella 2010–11 debytoinut Dolenc puhkesi kukkaan neljä vuotta sitten BC Nokiassa ja on viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana kehittynyt yhdeksi Korisliigan tehokkaimmista isoista miehistä. Päättyneellä kaudella ”Lentävä Rambo” runnoi Nokialle 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä ottelua kohden.

- Tämä on hyvä vaihe, kun ikä ei vielä paina liikaa, mutta taitopelaaminen ja fyysinen puoli ovat hanskassa ja terveydelliset perusasiatkin napsahtaneet kohdalleen. Peli on kaikki kaikessa ruvennut kulkemaan viime vuosina aika hyvin ja tästä on hyvä jatkaa.

Parhaan Susijengiin liittyvän muistonsa Dolenc heittää lonkalta: Susijengin ja maailmanmestari, olympiakultamitalisti Yhdysvaltojen kohtaaminen Bilbaon MM-kisoissa 2014.

- Ei sellaista näe ihan joka päivä, että Suomen pojat painavat MM-kisaparketilla NBA:n isoja nimiä vastaan. Olisi hienoa päästä jonain päivänä pelaamaan itsekin vastaavanlaiseen matsiin.

Tuukka Jaakkola: ”Kova treeni ja vastuun lisääntyminen antoivat itseluottamusta”

Dolencin ohella mielenkiintoisia tulevaisuuden nimiä Susijengin isoon päähän on Turun NMKY:n kasvatti ja HBA-Märskyn myllyn läpikäynyt 208-senttinen ja 21-vuotias Tuukka Jaakkola, joka palasi kotimaahansa täynnä itseluottamusta murtauduttuaan toisella yliopistokaudellaan joukkueensa Cal Polyn aloitusviisikkoon 7,0 pisteen ja 3,6 levypallon keskiarvoilla.

Jaakkola sai mahdollisuutensa läpimurtoon ensiksi valmentajanvaihdoksen ja sitten joukkueen ison pään avainpelaajien loukkaantumisten myötä eikä epäröinyt vähääkään.

- Kova treenaaminen ja vastuun lisääntyminen antoivat hyvää itseluottamusta, kun ei tarvinnut keskittyä mihinkään muuhun kuin omaan tekemiseen. Siitä sitten peli lähti rullaamaan.

Jaakkola on nuorisomaajoukkueissa ja HBA-Märskyssä ollut perinteisesti likaisen työn tekijä, joka antaa ekstrasyöttöjä, sulkee kovaa ja hakee levypalloja. Cal Polyn läpimurtokausi kuitenkin osoittaa, että hänestä olisi korintekijäksikin kansainvälisellä tasolla.

- Olen aina ollut hyvä luomaan sisältä. Viime aikoina ja etenkin viime kauden innoittamana olen yrittänyt työstää aggressiivisuutta varsinkin hyökkäyspäässä. Sen myötä saan itse enemmän heittoja ja kun puolustus reagoi siihen, saan palata vanhaan tyyliini ja löytää heittäjät kaarelta, Jaakkola hymyilee.

Juniorimaajoukkueessa Jaakkola on saavuttanut menestystä mm. vuoden 2015 U16 EM-kisoissa, missä hän kuului ikäluokkansa kuudenneksi sijoittuneen sudenpentujoukkueen ison pään vakiokasvoihin. Vuosi sitten hän teki tuloaan miesten ympyröihin haastajamaajoukkueen kanssa Napolissa ja nyt odotuslistalla on debyytti Susijengissä, jonka edesottamuksia hän on seurannut pikkupojasta asti.

- Taisi olla 2008, kun Susijengi pelasi EM-karsintoja Ranskaa vastaan täyteen myydyllä Energia Areenalla. Ranskalla oli kelpo kokoonpano, suurimpana nimenä Tony Parker. Susijengi taiteili matsista tiukan voiton, joka on jostain syystä jäänyt mieleen.

Lassi Nikkarinen: ”Jokainen kentällä vietetty hetki vedetään ylpeydellä”

Susijengin fanaattisen kotiyleisön edessä esiintyminen on ToPo Juniorien kasvatti Lassi Nikkariselle, 23, jo entuudestaan tuttua – olihan hän mm. Helsingin jäähallissa haetun Ranska-voiton pääarkkitehteja 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa kesällä 2016.

Matka U20-maajoukkueesta haastajamaajoukkueringin kautta Susijengiin vei kolme vuotta, joiden aikana Kannelmäen kasvatti kasvoi korkoa Montana Staten yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA-liigassa sekä pelasi mainion tulokaskauden Korisliigan BC Nokiassa.

- Uskon viimeisen kolmivuotisen kehittäneen minua aika paljonkin koripalloilijana. Olen oppinut tunnistamaan pelaajatyyppini, tiedostamaan vahvuuteni ja kehityskohteeni ja ymmärtämään, mitä pelissä kannattaa tehdä. Itsetietoisuutta kentällä on tullut lisää aika paljon, arvioi Nikkarinen viimeksi kuluneen kolmen vuoden saldoa.

- Fysiikka on myös tärkeässä asemassa. Mä olin ehkä vähän ”late bloomer” siinä mielessä, että kasvoin pituutta ja massaa aika myöhäisellä iällä. Niiden karttuessa olen pystynyt tuomaan paremmin taitojani esille. Ihan 190-senttiseksi en kasvanut, mutta junnumaajoukkuevuosista on tullut pari senttiä lisää ja sekin auttaa yllättävän paljon pelissä.

Nikkarinen kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä kesää 2020 luontaisena jatkumona aiemmalle juniorimaajoukkueuralleen: nuoressa susiringissä lähestulkoon kaikki pelaajat ovat hänelle aiemmilta vuosilta tuttuja.

- Susijengin mukaan pääseminen merkitsee mulle paljon. Koen sen kunnia-asiaksi, koska jengiin mahtuu vain tietty määrä pelaajia eikä sinne ihan kaikkia valita. Jos komennus kentälle tulee, jokainen siellä vietetty hetki täytyy kantaa ylpeydellä.

Dolencin tavoin Nikkarinen mainitsee parhaaksi Susijengi-muistokseen kesän 2014 MM-kisojen avausottelun.

- Se hetki, kun Junnu Lee nosti Bilbaon yleisön edessä ekan korin, Susijengi siirtyi 2–0-johtoon jenkeistä ja yleisö repesi naurettavan kovaan kannustukseen. Se oli oikeasti hieno hetki, tunnelmoi Bilbaossa paikan päällä omiaan kannustanut Nikkarinen.

Remu Raitanen: ”Minulta voi odottaa energiaa ja vapaiden heittopaikkojen käyttämistä”

Tuoreena nimenä Susijengin kanssa on tänä kesänä harjoitellut nelivuotiskautensa Yhdysvaltain NCAA-liigan San Franciscon yliopistossa vastikään päättänyt 206-senttinen, kolmen viikon päästä 23 vuotta täyttävä Remu Raitanen.

Ikätoverinsa Lassi Nikkarisen tavoin Raitanen on huhkinut 1997 syntyneiden ikäluokassa kymmeniä juniorimaaotteluita ja kokenut omalta osaltaan arvokisahuumaa kesän 2016 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa Helsingissä. Viime kesän universiadeissa Raitanen kuului 10,0 pisteen ja 5,5 levypallon keskiarvoillaan joukkueen tehokkaimpien pelaajien joukkoon ja neljän vuoden yliopistotaipaleen jälkeen hän on palaamassa vanhalle mantereelle jatkamaan kehitystaivaltaan.

- Suhde koripalloon on pysynyt pitkälti samana San Franciscossa viettämieni vuosien aikana. Lähinnä olen oppinut keskittymään treeniin paremmin ja saamaan treeneistä irti sen, mitä pitää. Ja kun pelaan, muistan pitää hauskaa, Remu pohtii kehittymistään koripalloilijana.

Aivan kuten maajoukkueen tarkkakätisenä pistepommittajana tunnettu isänsä Jari ”Jallu” Raitanen, on Remukin tunnettu heittokädestään – viime kesän universiadeissa kolmoset upposivat 45,5% ja viimeisellä San Franciscon kaudella 38,0% tarkkuudella.

- Olen ns. ”kaarinelonen”, eli vahvuuksiani ovat heittäminen, pelisilmä ja taitopelaaminen. Levypalloissakin koen olevani vahva. Susijengin fanit voivat odottaa minulta energiaa ja vapaiden heittopaikkojen käyttämistä, hän kuittaa.

Muiden Susijengi-rookieiden tavoin Raitasella on ainutkertaisia muistoja Susijengin edesottamusten seuraamisesta Bilbaon MM-kisakentiltä. Toinen kiinnekohta löytyy lähempää.

- On ollut kivaa seurata, kuinka kaverit, joiden kanssa olen pelannut vuosia, tekee läpimurtoja Susijengiin ja onnistuu.

Touko Tainamo: ”Tykkään pelata kovaa”

Suomalaisille koripallon ystäville Touko Tainamo, 202 cm ja 19 vuotta, on ollut verrattain tuntematon nimi tähän asti, vaikka Munkkiniemen Kisapoikien kasvatti onkin juhlinut U19-poikien SM-kultaa MuKin paidassa ja edustanut Suomea 39 juniorimaaottelussa tähän asti.

HBA-Märskyn paidassa viime kaudella 9,5 pistettä ja 4,2 levypalloa matsia kohden urakoinut ”Toke” ansaitsi paikan Susijengissä periksiantamattomalla ja kolhuja kaihtamattomalla duunaripelillään, syöksymällä irtopallojen ja hyökkäyslevypallojen perään isompiensa edestä nenä poskella ja kroppa mustelmilla.

- Olihan tämä kutsu mukava yllätys. Varmaan suurimpia syitä siihen on viime kauden kehitys hyvien valmentajien ja pelaajien ympäröimänä ja toisaalta se, että olen kesän mittaan saanut antaa koutseille paljon näyttöjä.

Tainamo luonnehtii itseään ison pään energiapelaajaksi – sama asema, missä mm. Kimmo Muurinen ja Juho Nenonen ansaitsivat peliminuutteja Susijengissä 2010-luvulla.

- Tykkään pelata kovaa, lähden aina kohti koria jos siihen paikka on ja pyrkimyksenä on tuoda jengiin kovuutta, levypalloja ja oikeita valintoja, ”Toke” arvioi omaa lokeroaan jengissä.

- Ehdottomasti paras Susijengi-muistoni on Bilbaon MM-kisat, missä sain paikan päältä katsoa, kuinka jengi taisteli maailman parhaita koripallomaajoukkueita vastaan. Jostain sellaisesta tahtoisin olla osa itsekin.
 

 
26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

23.8.2022 09:37 Pääjuttu

Ilari Seppälä: ”Suurin kehitys on tullut mentaalipuolella”

Nuorena miehenä Ilari Seppälä, 29, seurasi silmä tarkkana Teemu Rannikon, Jamar Wilsonin ja Petteri Koposen edesottamuksia Susijengin pelinrakentajina. Tällä vuosikymmenellä Lapuan Korikobrien kasvatista on varttunut joukkueelle kokenut ykköspaikan luottomies, joka on maaottelunäyttämöillä onnistunut upottamaan ison heiton toisensa jälkeen.

19.8.2022 10:31 Susijengi

Lassi Tuovi: ”Tämä on ollut pelaajille arvokas kesä”

Susijengin MM-karsintoihin ja EM-kisoihin valmistavat viikot tulivat päätökseensä eilen torstaina, kun joukkue peittosi Ukrainan kenraaliharjoituksessaan Jyväskylän LähiTapiola Areenalla. Joukkueen tuoreen päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan Susijengi voi olla tyytyväinen valmistaviin viikkoihinsa kesän huipennuksen kynnyksellä.

18.8.2022 10:48 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään”

Lauri Markkanen on koripallouransa aikana kokenut monenlaista, mutta torstai-ilta tulee olemaan hänellekin merkkipaalu. Susijengin syömähammas saa tänään ensimmäistä kertaa urallaan vetää Suomi-paidan ylleen kotikaupungissaan.

7.8.2022 11:25 Susijengi

Teemu Rannikko: ”Nostettiin selkeästi tasoa toiseen peliin”

Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.

6.8.2022 11:10 Susijengi

Henri Kantonen: ”Susijengissä on paljon kokemusta ja tietoa, joista ammentaa”

Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.

5.8.2022 11:29 Susijengi

Hannes Pöllä: “Lähivuosina on tarkoitus sementoida oma rooli joukkueessa”

Namika Lahti junioreiden koripallotalenttien poolista kohoavalla Hannes Pöllällä, 24, menee hyvin. 211-senttinen mörssäri kuittasi Kouvojen kanssa pelatun menestyskauden päätteeksi Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon ja silminnähden nauttii pelaamisesta. Susijengissä Pöllä pelaa ”pitkää peliä”, jonka tähtäimessä on läpimurto rotaatioon lähivuosina.

4.8.2022 10:23 Susijengi

Susidebytantti Perttu Blomgren: ”Tuli sellainen havahtuminen, että mähän oon nyt täällä”

Osoituksena Susijengin alati kohentuvasta kilpailutilanteesta nähdään ringissä kasvavin määrin nuoria, nälkäisiä haastajapelaajia kilpailemassa maajoukkuepaikasta kokeneempia vastaan. Salon Vilppaan Perttu Blomgren, 20, taisteli tänä kesänä tiensä haastajamaajoukkueesta Susijengiin ja kärkkyy Tampereen Scandic Cupissa ensimmäisiä A-maaotteluitaan.

Näytä lisää vastaavia