Susijengin tulokasviisikko uskoo vahvuuksiinsa

29.7.2020 12:17 Päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Viro-maaotteluihin valmistautuvan 14 pelaajan ryhmään peräti viisi Susijengin ensikertalaista. Susijengi-debytantit Daniel Dolenc, Tuukka Jaakkola, Lassi Nikkarinen, Remu Raitanen ja Touko Tainamo uskovat kykyynsä auttaa joukkuetta.

Daniel Dolenc (edessä) ja Tuukka Jaakkola kuuluvat Susijengin kesän 2020 debytantteihin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Daniel Dolenc: ”Tovihan tässä meni, mutta sitäkin hienompaa”

Elokuussa 1993 syntynyt Espoo Basket Teamin kasvatti Daniel Dolenc tahkosi omalla juniorimaajoukkueurallaan hurjat 114 junnumaaottelua ja kaupan päälle vielä yhden haastajamaajoukkueen ottelun.

Dolencin edellisestä ottelusta Suomi-paidassa on ehtinyt jo vierähtää tovi ja nyt hän odottaakin kasvavan innostuksen vallassa debyyttiään miesten maajoukkuetasolla.

- Kyllähän jokainen, joka junnumaajoukkueessa pelaa, haluaa huipentaa maajoukkueuransa Susijengissä. Tovihan tässä meni, mutta sitäkin hienompaa vetää ensimmäistä kertaa miesten susipaita päälle, Dolenc kommentoi.

- Onhan tässä junnuleirityksiä ja jokunen Open Gym-treeniviikkokin takana, mutta kyllä kaikilla meininki oli viime viikolla sen näköistä, että täällä ollaan ihan oikeasti Susijengiä edustamassa.

Korisliigassa jo kaudella 2010–11 debytoinut Dolenc puhkesi kukkaan neljä vuotta sitten BC Nokiassa ja on viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana kehittynyt yhdeksi Korisliigan tehokkaimmista isoista miehistä. Päättyneellä kaudella ”Lentävä Rambo” runnoi Nokialle 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä ottelua kohden.

- Tämä on hyvä vaihe, kun ikä ei vielä paina liikaa, mutta taitopelaaminen ja fyysinen puoli ovat hanskassa ja terveydelliset perusasiatkin napsahtaneet kohdalleen. Peli on kaikki kaikessa ruvennut kulkemaan viime vuosina aika hyvin ja tästä on hyvä jatkaa.

Parhaan Susijengiin liittyvän muistonsa Dolenc heittää lonkalta: Susijengin ja maailmanmestari, olympiakultamitalisti Yhdysvaltojen kohtaaminen Bilbaon MM-kisoissa 2014.

- Ei sellaista näe ihan joka päivä, että Suomen pojat painavat MM-kisaparketilla NBA:n isoja nimiä vastaan. Olisi hienoa päästä jonain päivänä pelaamaan itsekin vastaavanlaiseen matsiin.

Tuukka Jaakkola: ”Kova treeni ja vastuun lisääntyminen antoivat itseluottamusta”

Dolencin ohella mielenkiintoisia tulevaisuuden nimiä Susijengin isoon päähän on Turun NMKY:n kasvatti ja HBA-Märskyn myllyn läpikäynyt 208-senttinen ja 21-vuotias Tuukka Jaakkola, joka palasi kotimaahansa täynnä itseluottamusta murtauduttuaan toisella yliopistokaudellaan joukkueensa Cal Polyn aloitusviisikkoon 7,0 pisteen ja 3,6 levypallon keskiarvoilla.

Jaakkola sai mahdollisuutensa läpimurtoon ensiksi valmentajanvaihdoksen ja sitten joukkueen ison pään avainpelaajien loukkaantumisten myötä eikä epäröinyt vähääkään.

- Kova treenaaminen ja vastuun lisääntyminen antoivat hyvää itseluottamusta, kun ei tarvinnut keskittyä mihinkään muuhun kuin omaan tekemiseen. Siitä sitten peli lähti rullaamaan.

Jaakkola on nuorisomaajoukkueissa ja HBA-Märskyssä ollut perinteisesti likaisen työn tekijä, joka antaa ekstrasyöttöjä, sulkee kovaa ja hakee levypalloja. Cal Polyn läpimurtokausi kuitenkin osoittaa, että hänestä olisi korintekijäksikin kansainvälisellä tasolla.

- Olen aina ollut hyvä luomaan sisältä. Viime aikoina ja etenkin viime kauden innoittamana olen yrittänyt työstää aggressiivisuutta varsinkin hyökkäyspäässä. Sen myötä saan itse enemmän heittoja ja kun puolustus reagoi siihen, saan palata vanhaan tyyliini ja löytää heittäjät kaarelta, Jaakkola hymyilee.

Juniorimaajoukkueessa Jaakkola on saavuttanut menestystä mm. vuoden 2015 U16 EM-kisoissa, missä hän kuului ikäluokkansa kuudenneksi sijoittuneen sudenpentujoukkueen ison pään vakiokasvoihin. Vuosi sitten hän teki tuloaan miesten ympyröihin haastajamaajoukkueen kanssa Napolissa ja nyt odotuslistalla on debyytti Susijengissä, jonka edesottamuksia hän on seurannut pikkupojasta asti.

- Taisi olla 2008, kun Susijengi pelasi EM-karsintoja Ranskaa vastaan täyteen myydyllä Energia Areenalla. Ranskalla oli kelpo kokoonpano, suurimpana nimenä Tony Parker. Susijengi taiteili matsista tiukan voiton, joka on jostain syystä jäänyt mieleen.

Lassi Nikkarinen: ”Jokainen kentällä vietetty hetki vedetään ylpeydellä”

Susijengin fanaattisen kotiyleisön edessä esiintyminen on ToPo Juniorien kasvatti Lassi Nikkariselle, 23, jo entuudestaan tuttua – olihan hän mm. Helsingin jäähallissa haetun Ranska-voiton pääarkkitehteja 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa kesällä 2016.

Matka U20-maajoukkueesta haastajamaajoukkueringin kautta Susijengiin vei kolme vuotta, joiden aikana Kannelmäen kasvatti kasvoi korkoa Montana Staten yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA-liigassa sekä pelasi mainion tulokaskauden Korisliigan BC Nokiassa.

- Uskon viimeisen kolmivuotisen kehittäneen minua aika paljonkin koripalloilijana. Olen oppinut tunnistamaan pelaajatyyppini, tiedostamaan vahvuuteni ja kehityskohteeni ja ymmärtämään, mitä pelissä kannattaa tehdä. Itsetietoisuutta kentällä on tullut lisää aika paljon, arvioi Nikkarinen viimeksi kuluneen kolmen vuoden saldoa.

- Fysiikka on myös tärkeässä asemassa. Mä olin ehkä vähän ”late bloomer” siinä mielessä, että kasvoin pituutta ja massaa aika myöhäisellä iällä. Niiden karttuessa olen pystynyt tuomaan paremmin taitojani esille. Ihan 190-senttiseksi en kasvanut, mutta junnumaajoukkuevuosista on tullut pari senttiä lisää ja sekin auttaa yllättävän paljon pelissä.

Nikkarinen kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä kesää 2020 luontaisena jatkumona aiemmalle juniorimaajoukkueuralleen: nuoressa susiringissä lähestulkoon kaikki pelaajat ovat hänelle aiemmilta vuosilta tuttuja.

- Susijengin mukaan pääseminen merkitsee mulle paljon. Koen sen kunnia-asiaksi, koska jengiin mahtuu vain tietty määrä pelaajia eikä sinne ihan kaikkia valita. Jos komennus kentälle tulee, jokainen siellä vietetty hetki täytyy kantaa ylpeydellä.

Dolencin tavoin Nikkarinen mainitsee parhaaksi Susijengi-muistokseen kesän 2014 MM-kisojen avausottelun.

- Se hetki, kun Junnu Lee nosti Bilbaon yleisön edessä ekan korin, Susijengi siirtyi 2–0-johtoon jenkeistä ja yleisö repesi naurettavan kovaan kannustukseen. Se oli oikeasti hieno hetki, tunnelmoi Bilbaossa paikan päällä omiaan kannustanut Nikkarinen.

Remu Raitanen: ”Minulta voi odottaa energiaa ja vapaiden heittopaikkojen käyttämistä”

Tuoreena nimenä Susijengin kanssa on tänä kesänä harjoitellut nelivuotiskautensa Yhdysvaltain NCAA-liigan San Franciscon yliopistossa vastikään päättänyt 206-senttinen, kolmen viikon päästä 23 vuotta täyttävä Remu Raitanen.

Ikätoverinsa Lassi Nikkarisen tavoin Raitanen on huhkinut 1997 syntyneiden ikäluokassa kymmeniä juniorimaaotteluita ja kokenut omalta osaltaan arvokisahuumaa kesän 2016 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa Helsingissä. Viime kesän universiadeissa Raitanen kuului 10,0 pisteen ja 5,5 levypallon keskiarvoillaan joukkueen tehokkaimpien pelaajien joukkoon ja neljän vuoden yliopistotaipaleen jälkeen hän on palaamassa vanhalle mantereelle jatkamaan kehitystaivaltaan.

- Suhde koripalloon on pysynyt pitkälti samana San Franciscossa viettämieni vuosien aikana. Lähinnä olen oppinut keskittymään treeniin paremmin ja saamaan treeneistä irti sen, mitä pitää. Ja kun pelaan, muistan pitää hauskaa, Remu pohtii kehittymistään koripalloilijana.

Aivan kuten maajoukkueen tarkkakätisenä pistepommittajana tunnettu isänsä Jari ”Jallu” Raitanen, on Remukin tunnettu heittokädestään – viime kesän universiadeissa kolmoset upposivat 45,5% ja viimeisellä San Franciscon kaudella 38,0% tarkkuudella.

- Olen ns. ”kaarinelonen”, eli vahvuuksiani ovat heittäminen, pelisilmä ja taitopelaaminen. Levypalloissakin koen olevani vahva. Susijengin fanit voivat odottaa minulta energiaa ja vapaiden heittopaikkojen käyttämistä, hän kuittaa.

Muiden Susijengi-rookieiden tavoin Raitasella on ainutkertaisia muistoja Susijengin edesottamusten seuraamisesta Bilbaon MM-kisakentiltä. Toinen kiinnekohta löytyy lähempää.

- On ollut kivaa seurata, kuinka kaverit, joiden kanssa olen pelannut vuosia, tekee läpimurtoja Susijengiin ja onnistuu.

Touko Tainamo: ”Tykkään pelata kovaa”

Suomalaisille koripallon ystäville Touko Tainamo, 202 cm ja 19 vuotta, on ollut verrattain tuntematon nimi tähän asti, vaikka Munkkiniemen Kisapoikien kasvatti onkin juhlinut U19-poikien SM-kultaa MuKin paidassa ja edustanut Suomea 39 juniorimaaottelussa tähän asti.

HBA-Märskyn paidassa viime kaudella 9,5 pistettä ja 4,2 levypalloa matsia kohden urakoinut ”Toke” ansaitsi paikan Susijengissä periksiantamattomalla ja kolhuja kaihtamattomalla duunaripelillään, syöksymällä irtopallojen ja hyökkäyslevypallojen perään isompiensa edestä nenä poskella ja kroppa mustelmilla.

- Olihan tämä kutsu mukava yllätys. Varmaan suurimpia syitä siihen on viime kauden kehitys hyvien valmentajien ja pelaajien ympäröimänä ja toisaalta se, että olen kesän mittaan saanut antaa koutseille paljon näyttöjä.

Tainamo luonnehtii itseään ison pään energiapelaajaksi – sama asema, missä mm. Kimmo Muurinen ja Juho Nenonen ansaitsivat peliminuutteja Susijengissä 2010-luvulla.

- Tykkään pelata kovaa, lähden aina kohti koria jos siihen paikka on ja pyrkimyksenä on tuoda jengiin kovuutta, levypalloja ja oikeita valintoja, ”Toke” arvioi omaa lokeroaan jengissä.

- Ehdottomasti paras Susijengi-muistoni on Bilbaon MM-kisat, missä sain paikan päältä katsoa, kuinka jengi taisteli maailman parhaita koripallomaajoukkueita vastaan. Jostain sellaisesta tahtoisin olla osa itsekin.
 

 
8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

12.12.2020 12:12 Susijengi

Käsitys yhteiskuntavastuusta rohkaisi Susijengi-kapteeni Shawn Huffin kuntavaaliehdokkaksi

Ranskan EM-kisoissa 2015 Susijengiä edustanut Ville Kaunisto (kok) käynnisti poliittisen uransa ryminällä kohoamalla Kouvolan kaupunginvaltuuston kautta eduskuntaan. Seuraavana susijengiläisenä politiikkaan on ehdolla Torpan Poikien kasvatti ja viisivuotinen susikapteeni Shawn Huff, 36, joka pyrkii Helsingin kaupunginvaltuustoon vihreiden listoilta.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

31.7.2020 12:40 Susijengi

Kapteeni Shawn Huff: ”Meillä on laajin ja kovatasoisin pelaajamateriaali koskaan”

Kesän 2020 Open Gym-sessioihin ahkerasti osallistunut Susijengi-kapteeni Shawn Huff, 36, istahti tällä viikolla kentän laidalle todistamaan keski-iältään 22,5-vuotiaan Susijengin kahta voittoa Virossa. Jo 200 A-maaottelua pelannut Huff pitää kehityksen suuntana erinomaisena ja odottaa, että Viron peitonneista pelaajista löytyy taitoa ja tuoretta jalkaa myös tuleviin EM-karsintoihin.

27.7.2020 16:49 Susijengi

Mikko Koivisto: ”Nuoremmilla kavereilla on tempo valmiiksi selkäytimessä”

Peräti 145 A-maaottelun ja 731 maaottelupisteen veteraani Mikko Koivisto otti ainoana arvokisoja käyneenä susipelaajana osaa Susijengin Lohjan Kisakallion leiritykseen viime viikolla. Susijengin tulevaisuuden jaosto teki Koivistoon vaikutuksen erityisesti vauhdinpidollaan ja urheilullisuudellaan.

25.7.2020 10:24 Susijengi

Henri Kantonen: ”Ei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia”

Tuskin yhdenkään Korisliigan pelaajan tähti on ollut viimeisen parin vuoden aikana yhtä kovassa nousussa kuin ToPo Juniorit-kasvatti Henri Kantosella, 198 cm ja 22 v. Kevään 2018 kehittynein pelaaja ja Suomen mestari, keväällä 2020 yleisöäänestyksessä Korisliigan MVP:ksi valittu Kantonen kärkkyy nyt mahdollisuuttaan lyödä läpi Susijengissä.

Näytä lisää vastaavia