Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

16.11.2017 Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

Lotta-Maj Lahtinen on tehnyt vahvaa läpimurtoa naisten maajoukkueeseen.

Lahtinen tähtää huipulle.

Lahtinen pelaa vielä kuluvan kauden HBA:ssa, jonka jälkeen hän siirtyy Georgia Techin yliopistoon. (Kuvat: Ville Vuorinen)

Susiladies hävisi molemmat marraskuiset EM-karsintaottelunsa, mutta Lahtisen mukaan otteluista jäi paljon hihaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

- Henkinen kovuus on ainakin yksi asia. Meillä on kyllä tahtoa ja taitoa, mutta kovissa tilanteissa kun tulee prässiä tai vastustaja tulee syöttölinjalle, niin pitäisi olla malttia laittaa se takaovisyöttö tai mennä ohi. Sitten fyysisyys. Juoksukilpailussa pitäisi jaksaa juosta kovempaa alas ja ylös kuin se vastustaja. Pitää vain harjoitella ja oppia.

Ranska lukeutuu maailman huippumaihin ja oli selkeä ennakkosuosikki Helsingissä pelatussa ottelussa, mutta Sloveniaa vastaan Suomi lähti toiveikkaana hakemaan yllätystä kesän EM-kisoissa pelanneen joukkueen vieraana. Slovenian kova prässi ja fyysinen korinaluspeli kuitenkin pakottivat Suomen virheisiin ja pallonmenetyksiin, joista Slovenia rankaisi armotta.

- Paljon meillä on opittavaa ja harjoiteltavaa. Olimme molemmissa peleissä fyysisesti jäljessä. Ranska oli paljon isokokoisempi sekä fyysisempi ja molemmat juoksivat meidät kumoon. Sloveniaa vastaan emme pärjänneet levypalloissa ja se peli kaatui varmaan siihen. Hyvää oppia tulevaisuutta varten ja huomasi, että vielä on paljon harjoiteltavaa pärjätäksemme, Catz Lappeenrannan kasvatti toteaa.

Nuoret Susiladiesin pelaajat ovat EM-karsinnoissa saaneet arvokasta osviittaa siitä, millä tasolla Euroopan huipulla pelataan ja mitä sinne pääseminen vaatii.

- Se on tosi tärkeää ja hienoa. Huomasin, että jos haluaa olla ranskalaisten tasolla, niin on vielä paljon parannettavaa esimerkiksi hyökkäysvalinnoissa ja fyysisyydessä. Jos haluaa olla siellä huipulla, niin kuin minä haluan olla, niin on vielä paljon töitä tehtävänä.

Lahtinen debytoi naisten maajoukkueessa tasan vuosi sitten ja vyölle on kertynyt yhteensä viisi maaottelua. Hän on ottanut heti alusta saakka ison roolin, sillä peliaikaa on tullut keskimäärin yli 20 minuuttia. Nuori lupaus ei ole vaivannut päätään saamillaan minuuteilla, vaan pitänyt katseensa tiukasti olennaisessa.

- Olen saanut pelata paljon ja aina pitää ottaa se oma paikkansa. En ole miettinyt paljon minuutteja tulee, vaan olen keskittynyt pelaamiseen, jokaiseen tilanteeseen ja laittamaan kaiken likoon.

Maajoukkueeseen ovat murtautuneen Lahtisen ohella myös muita vuosituhannen vaihteessa syntyneitä kuten Awak Kuier, Sara Bejedi ja Elina Arike, jotka kaikki esiintyivät edukseen EM-karsinnoissa. Lahtinen muistuttaa kuitenkin myös kokeneiden pelaajien vaikutuksesta ja tärkeydestä.  

- Pelissä ja treeneissä tulee paljon neuvoja. He puhuvat koko ajan ja sen olen varmasti oppinut, että koko ajan neuvotaan toisiamme ja puhutaan. Kentällä pitää puhua koko ajan, että kaikki ovat samalla kartalla.

Lahtinen pelaa kuluvan kauden loppuun HBA:ssa, mutta ensi kaudella siintävät jo uudet kuviot, kun hän siirtyy USA:han huippuluokan Georgia Techin yliopistoon opiskelemaan ja pelaamaan. Kovat maaottelut auttavat Lahtista valmistautumaan myös USA:n haasteisiin.

- Kovuuden kannalta nämä pelit olivat tärkeitä. Minulla on tässä vielä monta kuukautta aikaa laittaa nämä asiat kuntoon ja tehdä töitä, että pystyn siellä haastamaan niitä kovia pelaajia. Nämä ovat tosi hyviä ja kovia pelejä ja sielläkin varmasti tulee hyviä pelaajia joilla on taitoa. Näissä näkee, että ei vielä riitä, vaan pitää tehdä töitä, että siellä pystyy haastamaan, Lahtinen toteaa päättäväisesti.

Lisätietoja: Lotta-Maj Lahtinen
 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

26.5.2011 Haastattelu

Sadan maaottelun Piipari: "EM-kisapaikka olisi paras muisto"

Lähes 11 vuotta sitten ensiesiintymisensä naisten maajoukkueessa tehnyt Reetta Piipari, 31, pelaa ensi viikonloppuna Liettuassa uransa sadannen naisten maaottelun. Piiparilla on takanaan monta ikimuistoista hetkeä maajoukkueuraltaan, mutta hän uskoo parhaiden maajoukkuehetkien siintävän vielä edessäpäin.

21.8.2007 Maaottelu

Koris.netin haastattelussa: Niina Laaksonen

Naisten maajoukkue viimeistelee EM-karsintakuntonsa keskiviikkona 22.8. klo 19:00 ja torstaina 23.8. klo 16:30 pelattavilla maaotteluilla Viroa vastaan. Koris.net tapasi maajoukkueen levypallospesialistin Niina Laaksosen ja tiedusteli joukkueen ennakkotunnelmia. Laaksosen mukaan Suomi on valmiina yllättämään EM-karsinnoissa kaikki.

2.7.2007 Haastattelu

Koris.netin haastattelussa: Domingo Diaz

Naisten koripallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Domingo Diaz saapui kesäkuun lopussa Suomeen ja suuntasi suorinta tietä Vierumäelle naisten maajoukkueleirille. Koris.net tapasi espanjalaisen Diazin naisten maajoukkueen toisena leiripäivänä.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

12.11.2019 13:13 Susiladies

Susikapteeni Sofia Pelander: ”Kaikki pelaajat ovat ekstrainnoissaan”

Susiladiesilla on uusi kapteeni. Ruotsin Damliganin kovimpien korinalusjyrien joukkoon viimeisen muutaman vuoden aikana kohonnut A3 Umeåta edustava Salon Vilppaan kasvatti Sofia Pelander, 27, kantaa Susiladiesin kapteeninnauhaa alkavan viikon EM-karsintoihin. Susiladiesin 190-senttinen kapteeni kuvailee karsintaurakkaa valmistautuvaa joukkuettaan yllätyskypsäksi, periksiantamattomaksi ja nälkäiseksi.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

2.5.2019 11:20 Susiladies

Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

25.4.2019 12:02 Susiladies

Kausi Islannissa oli Vilma Kesäselle hieno kokemus

Vilma Kesäsellä, 30, oli vahva kausi Islannin liigassa KR:n riveissä. Joukkueen taival päättyi välierissä, mutta Kesäselle kausi oli menestyksekäs ja hieno kokemus.

5.4.2019 12:15 Susiladies

Kausi Puolassa oli Annika Holopaiselle erilainen ja mielenkiintoinen kokemus

Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.

2.4.2019 11:42 Susiladies

Vilma Kesänen hyvässä iskussa Islannin liigan pudotuspeleihin

Islannin liigan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin Vilma Kesäsen KR:n osalta keskiviikkona, kun vastaan asettuu runkosarjan voittaja Valur. Otteluparissa on erityistä jännitettä, sillä kyseessä on paikallisottelu.

Näytä lisää vastaavia