Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

16.11.2017 Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

Lotta-Maj Lahtinen on tehnyt vahvaa läpimurtoa naisten maajoukkueeseen.

Lahtinen tähtää huipulle.

Lahtinen pelaa vielä kuluvan kauden HBA:ssa, jonka jälkeen hän siirtyy Georgia Techin yliopistoon. (Kuvat: Ville Vuorinen)

Susiladies hävisi molemmat marraskuiset EM-karsintaottelunsa, mutta Lahtisen mukaan otteluista jäi paljon hihaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

- Henkinen kovuus on ainakin yksi asia. Meillä on kyllä tahtoa ja taitoa, mutta kovissa tilanteissa kun tulee prässiä tai vastustaja tulee syöttölinjalle, niin pitäisi olla malttia laittaa se takaovisyöttö tai mennä ohi. Sitten fyysisyys. Juoksukilpailussa pitäisi jaksaa juosta kovempaa alas ja ylös kuin se vastustaja. Pitää vain harjoitella ja oppia.

Ranska lukeutuu maailman huippumaihin ja oli selkeä ennakkosuosikki Helsingissä pelatussa ottelussa, mutta Sloveniaa vastaan Suomi lähti toiveikkaana hakemaan yllätystä kesän EM-kisoissa pelanneen joukkueen vieraana. Slovenian kova prässi ja fyysinen korinaluspeli kuitenkin pakottivat Suomen virheisiin ja pallonmenetyksiin, joista Slovenia rankaisi armotta.

- Paljon meillä on opittavaa ja harjoiteltavaa. Olimme molemmissa peleissä fyysisesti jäljessä. Ranska oli paljon isokokoisempi sekä fyysisempi ja molemmat juoksivat meidät kumoon. Sloveniaa vastaan emme pärjänneet levypalloissa ja se peli kaatui varmaan siihen. Hyvää oppia tulevaisuutta varten ja huomasi, että vielä on paljon harjoiteltavaa pärjätäksemme, Catz Lappeenrannan kasvatti toteaa.

Nuoret Susiladiesin pelaajat ovat EM-karsinnoissa saaneet arvokasta osviittaa siitä, millä tasolla Euroopan huipulla pelataan ja mitä sinne pääseminen vaatii.

- Se on tosi tärkeää ja hienoa. Huomasin, että jos haluaa olla ranskalaisten tasolla, niin on vielä paljon parannettavaa esimerkiksi hyökkäysvalinnoissa ja fyysisyydessä. Jos haluaa olla siellä huipulla, niin kuin minä haluan olla, niin on vielä paljon töitä tehtävänä.

Lahtinen debytoi naisten maajoukkueessa tasan vuosi sitten ja vyölle on kertynyt yhteensä viisi maaottelua. Hän on ottanut heti alusta saakka ison roolin, sillä peliaikaa on tullut keskimäärin yli 20 minuuttia. Nuori lupaus ei ole vaivannut päätään saamillaan minuuteilla, vaan pitänyt katseensa tiukasti olennaisessa.

- Olen saanut pelata paljon ja aina pitää ottaa se oma paikkansa. En ole miettinyt paljon minuutteja tulee, vaan olen keskittynyt pelaamiseen, jokaiseen tilanteeseen ja laittamaan kaiken likoon.

Maajoukkueeseen ovat murtautuneen Lahtisen ohella myös muita vuosituhannen vaihteessa syntyneitä kuten Awak Kuier, Sara Bejedi ja Elina Arike, jotka kaikki esiintyivät edukseen EM-karsinnoissa. Lahtinen muistuttaa kuitenkin myös kokeneiden pelaajien vaikutuksesta ja tärkeydestä.  

- Pelissä ja treeneissä tulee paljon neuvoja. He puhuvat koko ajan ja sen olen varmasti oppinut, että koko ajan neuvotaan toisiamme ja puhutaan. Kentällä pitää puhua koko ajan, että kaikki ovat samalla kartalla.

Lahtinen pelaa kuluvan kauden loppuun HBA:ssa, mutta ensi kaudella siintävät jo uudet kuviot, kun hän siirtyy USA:han huippuluokan Georgia Techin yliopistoon opiskelemaan ja pelaamaan. Kovat maaottelut auttavat Lahtista valmistautumaan myös USA:n haasteisiin.

- Kovuuden kannalta nämä pelit olivat tärkeitä. Minulla on tässä vielä monta kuukautta aikaa laittaa nämä asiat kuntoon ja tehdä töitä, että pystyn siellä haastamaan niitä kovia pelaajia. Nämä ovat tosi hyviä ja kovia pelejä ja sielläkin varmasti tulee hyviä pelaajia joilla on taitoa. Näissä näkee, että ei vielä riitä, vaan pitää tehdä töitä, että siellä pystyy haastamaan, Lahtinen toteaa päättäväisesti.

Lisätietoja: Lotta-Maj Lahtinen
 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

26.5.2011 Haastattelu

Sadan maaottelun Piipari: "EM-kisapaikka olisi paras muisto"

Lähes 11 vuotta sitten ensiesiintymisensä naisten maajoukkueessa tehnyt Reetta Piipari, 31, pelaa ensi viikonloppuna Liettuassa uransa sadannen naisten maaottelun. Piiparilla on takanaan monta ikimuistoista hetkeä maajoukkueuraltaan, mutta hän uskoo parhaiden maajoukkuehetkien siintävän vielä edessäpäin.

21.8.2007 Maaottelu

Koris.netin haastattelussa: Niina Laaksonen

Naisten maajoukkue viimeistelee EM-karsintakuntonsa keskiviikkona 22.8. klo 19:00 ja torstaina 23.8. klo 16:30 pelattavilla maaotteluilla Viroa vastaan. Koris.net tapasi maajoukkueen levypallospesialistin Niina Laaksosen ja tiedusteli joukkueen ennakkotunnelmia. Laaksosen mukaan Suomi on valmiina yllättämään EM-karsinnoissa kaikki.

2.7.2007 Haastattelu

Koris.netin haastattelussa: Domingo Diaz

Naisten koripallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Domingo Diaz saapui kesäkuun lopussa Suomeen ja suuntasi suorinta tietä Vierumäelle naisten maajoukkueleirille. Koris.net tapasi espanjalaisen Diazin naisten maajoukkueen toisena leiripäivänä.

16.11.2020 11:44 Susiladies

Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen: ”Olemme oikealla tiellä”

Susiladies voitti viime viikonloppuna ensimmäisen EM-karsintaottelunsa kuuteen vuoteen. Päävalmentaja Pekka Salminen nostaa hattua koko suomalaiselle koripalloyhteisölle ja sanoo, että suomalainen nais- ja tyttökoripallo on oikealla tiellä.

11.11.2020 08:43 Susiladies

Susiladies-debytantti Henna Sandvik: “Kesän treenit antoi tosi paljon”

Susiladies on matkustanut Portugaliin tähtäimessään ensimmäinen voitto vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Aikuisten maaotteludebyyttiään kärkkyvä Tapiolan Hongan nuori komeetta Henna Sandvik, 17, uskoo vahvistavansa Susiladiesin pelitapaa omilla luontaisilla vahvuuksillaan.

10.11.2020 15:30 Susiladies

Äärimmäisen atleettinen Alina Iagupova on Ukrainan syömähammas

Susiladiesin torstain vastustajana EM-karsinnoissa on Ukraina, jonka tähtipelaaja on 28-vuotias Euroliigan hallitseva MVP, Alina Iagupova. Päävalmentaja Pekka Salminen ja takakentän taituri Lotta-Maj Lahtinen nostavat yhdeksi pelin ratkaisevaksi tekijäksi Iagupovan pysäyttämisen.

9.11.2020 15:46 Susiladies

Susiladiesin Sofia Pelander puhkuu intoa EM-karsintakuplassa

Eilen Portugalin EM-karsintakuplaan saapunut Sofia Pelander, 28, kertoo kuplan tunnelmapaloista yhden päivän kokemuksella, Susiladiesin vastustajista Ukrainasta ja Portugalista sekä omasta paluustaan joukkueeseen vuoden mittaisen tauon jälkeen.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Näytä lisää vastaavia