Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

16.11.2017 Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

Lotta-Maj Lahtinen on tehnyt vahvaa läpimurtoa naisten maajoukkueeseen.

Lahtinen tähtää huipulle.

Lahtinen pelaa vielä kuluvan kauden HBA:ssa, jonka jälkeen hän siirtyy Georgia Techin yliopistoon. (Kuvat: Ville Vuorinen)

Susiladies hävisi molemmat marraskuiset EM-karsintaottelunsa, mutta Lahtisen mukaan otteluista jäi paljon hihaan tulevaisuutta silmällä pitäen.

- Henkinen kovuus on ainakin yksi asia. Meillä on kyllä tahtoa ja taitoa, mutta kovissa tilanteissa kun tulee prässiä tai vastustaja tulee syöttölinjalle, niin pitäisi olla malttia laittaa se takaovisyöttö tai mennä ohi. Sitten fyysisyys. Juoksukilpailussa pitäisi jaksaa juosta kovempaa alas ja ylös kuin se vastustaja. Pitää vain harjoitella ja oppia.

Ranska lukeutuu maailman huippumaihin ja oli selkeä ennakkosuosikki Helsingissä pelatussa ottelussa, mutta Sloveniaa vastaan Suomi lähti toiveikkaana hakemaan yllätystä kesän EM-kisoissa pelanneen joukkueen vieraana. Slovenian kova prässi ja fyysinen korinaluspeli kuitenkin pakottivat Suomen virheisiin ja pallonmenetyksiin, joista Slovenia rankaisi armotta.

- Paljon meillä on opittavaa ja harjoiteltavaa. Olimme molemmissa peleissä fyysisesti jäljessä. Ranska oli paljon isokokoisempi sekä fyysisempi ja molemmat juoksivat meidät kumoon. Sloveniaa vastaan emme pärjänneet levypalloissa ja se peli kaatui varmaan siihen. Hyvää oppia tulevaisuutta varten ja huomasi, että vielä on paljon harjoiteltavaa pärjätäksemme, Catz Lappeenrannan kasvatti toteaa.

Nuoret Susiladiesin pelaajat ovat EM-karsinnoissa saaneet arvokasta osviittaa siitä, millä tasolla Euroopan huipulla pelataan ja mitä sinne pääseminen vaatii.

- Se on tosi tärkeää ja hienoa. Huomasin, että jos haluaa olla ranskalaisten tasolla, niin on vielä paljon parannettavaa esimerkiksi hyökkäysvalinnoissa ja fyysisyydessä. Jos haluaa olla siellä huipulla, niin kuin minä haluan olla, niin on vielä paljon töitä tehtävänä.

Lahtinen debytoi naisten maajoukkueessa tasan vuosi sitten ja vyölle on kertynyt yhteensä viisi maaottelua. Hän on ottanut heti alusta saakka ison roolin, sillä peliaikaa on tullut keskimäärin yli 20 minuuttia. Nuori lupaus ei ole vaivannut päätään saamillaan minuuteilla, vaan pitänyt katseensa tiukasti olennaisessa.

- Olen saanut pelata paljon ja aina pitää ottaa se oma paikkansa. En ole miettinyt paljon minuutteja tulee, vaan olen keskittynyt pelaamiseen, jokaiseen tilanteeseen ja laittamaan kaiken likoon.

Maajoukkueeseen ovat murtautuneen Lahtisen ohella myös muita vuosituhannen vaihteessa syntyneitä kuten Awak Kuier, Sara Bejedi ja Elina Arike, jotka kaikki esiintyivät edukseen EM-karsinnoissa. Lahtinen muistuttaa kuitenkin myös kokeneiden pelaajien vaikutuksesta ja tärkeydestä.  

- Pelissä ja treeneissä tulee paljon neuvoja. He puhuvat koko ajan ja sen olen varmasti oppinut, että koko ajan neuvotaan toisiamme ja puhutaan. Kentällä pitää puhua koko ajan, että kaikki ovat samalla kartalla.

Lahtinen pelaa kuluvan kauden loppuun HBA:ssa, mutta ensi kaudella siintävät jo uudet kuviot, kun hän siirtyy USA:han huippuluokan Georgia Techin yliopistoon opiskelemaan ja pelaamaan. Kovat maaottelut auttavat Lahtista valmistautumaan myös USA:n haasteisiin.

- Kovuuden kannalta nämä pelit olivat tärkeitä. Minulla on tässä vielä monta kuukautta aikaa laittaa nämä asiat kuntoon ja tehdä töitä, että pystyn siellä haastamaan niitä kovia pelaajia. Nämä ovat tosi hyviä ja kovia pelejä ja sielläkin varmasti tulee hyviä pelaajia joilla on taitoa. Näissä näkee, että ei vielä riitä, vaan pitää tehdä töitä, että siellä pystyy haastamaan, Lahtinen toteaa päättäväisesti.

Lisätietoja: Lotta-Maj Lahtinen
 
11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

26.5.2011 Haastattelu

Sadan maaottelun Piipari: "EM-kisapaikka olisi paras muisto"

Lähes 11 vuotta sitten ensiesiintymisensä naisten maajoukkueessa tehnyt Reetta Piipari, 31, pelaa ensi viikonloppuna Liettuassa uransa sadannen naisten maaottelun. Piiparilla on takanaan monta ikimuistoista hetkeä maajoukkueuraltaan, mutta hän uskoo parhaiden maajoukkuehetkien siintävän vielä edessäpäin.

21.8.2007 Maaottelu

Koris.netin haastattelussa: Niina Laaksonen

Naisten maajoukkue viimeistelee EM-karsintakuntonsa keskiviikkona 22.8. klo 19:00 ja torstaina 23.8. klo 16:30 pelattavilla maaotteluilla Viroa vastaan. Koris.net tapasi maajoukkueen levypallospesialistin Niina Laaksosen ja tiedusteli joukkueen ennakkotunnelmia. Laaksosen mukaan Suomi on valmiina yllättämään EM-karsinnoissa kaikki.

2.7.2007 Haastattelu

Koris.netin haastattelussa: Domingo Diaz

Naisten koripallomaajoukkueen tuore päävalmentaja Domingo Diaz saapui kesäkuun lopussa Suomeen ja suuntasi suorinta tietä Vierumäelle naisten maajoukkueleirille. Koris.net tapasi espanjalaisen Diazin naisten maajoukkueen toisena leiripäivänä.

5.5.2018 20:59 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella kasvattava kausi

Annika Holopaisen, 25, debyyttikausi ammattilaiskentillä päättyi ikävästi Saksan Bundesliigan finaalitappioon. Karvaasta kauden päätöksestä huolimatta Holopainen katsoi kautta positiivisin mielin.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

15.2.2018 Maaottelu

Ranska tyly emäntä Susiladiesille 5000 katsojan edessä

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaottelun hallitsevaa EM-hopeamitalisti Ranskaa vastaan 5000 silmäparin edessä Brestissä. Susiladies pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta kivenkova Ranska oli liian iso pala purtavaksi 90-40 (44-23) -tappiossa.

14.2.2018 Maaottelu

Susiladiesille vastaan ärsytetty Ranska

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies saa tänään vastaansa maajoukkueikkunan toisessa EM-karsintaottelussa Ranskan Brestissä. Hallitseva EM-hopeamitalisti hävisi yllättäen lauantaina oman karsintaottelunsa Slovenialle.

10.2.2018 Maaottelu

Romania karkasi EM-karsinnoissa Susiladiesilta

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies kärsi tappion Töölön Kisahallissa pelatussa EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Taru Tuukkasen 24 pisteen ja 17 levypallon loistopeli ei riittänyt, kun romanialaiset karkasivat toisella neljänneksellä kohti 59-80 (31-47) -voittoa liki kuudensadan silmäparin edessä.

9.2.2018 16:30 EM-karsinnat

Susiladiesin EM-karsintavastus Romania on vahvasti viisikkonsa varassa

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies pelaa huomenna lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa kello 14:00 Romaniaa vastaan EM-karsintaottelun. Susiladiesin valmentaja Jussi Räikän mukaan Romanialla on vahva aloitusviisikko, mutta korintekovastuu nojaa vahvasti kahteen laituriin Ashley Walkeriin ja Gabriela Margineaan.

7.2.2018 21:50 EM-karsinnat

Susiladies päihitti Viron suljetuin ovin Kisakalliossa

EM-karsintoihin valmistautuva Suomen naisten koripallomaajoukkue Susiladies päihitti kenraaliharjoituksessaan Viron Kisakallion Susi Training Centerissä 75-52 (42-26). Suljetuin ovin pelatussa ”scrimmagessa” Susiladiesin aggressiivinen puolustus puri virolaisiin erinomaisesti, mikä lupaa hyvää ajatellen lauantaina pelattavaa EM-karsintaottelua Romaniaa vastaan.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

29.1.2018 13:30 EM-karsinnat

Salminen nimesi 15 pelaajaa Susiladiesin helmikuun EM-karsintarinkiin

Suomen naisten maajoukkueen eli Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen on nimennyt 15 pelaajaa helmikuussa pelattaviin EM-karsintaotteluihin Romaniaa ja Ranskaa vastaan. Salmisen nippu on elänyt marraskuun karsintaikkunaan verrattuna, kun Susiladies saa mieluisia loukkaantumisista toipuneita pelaajia kokoonpanoonsa.

Näytä lisää vastaavia