Sveitsistä on kehittynyt isommilleen painajainen

18.2.2021 10:33 Epäitsekäs joukkuepeli, tulenpalavana roihuava henki, jokaisen tilanteen pelaaminen täysillä loppuun ja suruton kolmen pisteen heittopeli ovat olleet aseita, jotka ovat tehneet Sveitsistä painajaismaisen vastustajan oman EM-karsintalohkonsa joukkueille. Susijengin valmentajan Hanno Möttölän mukaan oma aktiivisuus onkin avainasemassa perjantain pelissä.

Robert Kovac tuuletteli marraskuussa Sveitsin voittoa Serbiasta. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Sveitsiläinen koripallo elää uutta etsikkoaikaansa. Rynnittyään elokuun 2019 EM-esikarsinnoissa yli 20 pisteen takamatkalta Islantia vastaan varsinaisiin EM-karsintoihin on Sveitsi osoittanut vaarallisuutensa pelaamalla neljä tasaista ottelua lohkovastustajiaan vastaan.

Sveitsiläinen koripallo kirjautti kaikkien aikojen merkittävimmän voittonsa viime marraskuussa nujertamalla Serbian Espoossa ja juuri nyt Sveitsissä tiedetään, että yksikin voitto saattaa riittää maajoukkueen ensimmäiseen EM-kisapaikkaan sitten 1955.

- Sveitsi on isokoinen ja urheilullinen joukkue. He liikuttavat palloa erinomaisesti, jos heille antaa siihen mahdollisuuden, ja he ovat fyysisiä korin alla. Sveitsi on koko karsintojen paras syötöissä ja kolmas hyökkäyslevypalloissa ja heiltä löytyy useampi pelaaja, jotka ovat valmiita ottamaan kovia heittoja, Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä kuvailee perjantain vastustajajoukkueen sapluunaa.

Tbilisin EM-karsintakuplaan Sveitsi joutui kuitenkin lähtemään ilman taitavinta isoa miestään ja yhtä merkittävimmistä kaukoheittouhkistaan, Patrick Baldassarea. Vaikka Baldassare on ollut Sveitsille tärkeä, Möttölä arvioi, että joukkueen laatu kestää avainpelaajan poissaolon.

- (Arnaud) Cotture ja Jonathan (Dubas) joutunevat pelaamaan kahdestaan sentterin minuutit, kun Baldassare ei ole välillä tuuraamassa. Tämä siirtää erittäin vaarallisen Marko Mladjanin pelaamaan isoa laitahyökkääjää kolmospaikalta ja Natan Jurkovitz äärimmäisen isona ja fyysisenä pelaajana siirtynee takakentältä laiturin paikalle, Möttölä arvioi.

- Puolustuspää ei ehkä olisi ollut Baldassaren suurin vahvuus, eli häntä vastaan olisimme varmasti yrittäneet hyökätä.

Sveitsin kohtaamiseen valmistautuessa Möttölä painottaa susipelin perusteesejä: huolellisuus, ensimmäisen iskun antaminen, aktiivisuus.

- Klassisesti meidän pitää saada palloon kova paine sekä murtaa Sveitsin puolen kentän pelinavaukset, olivat ne sitten syöttöjä tai palloskriinejä. Kun saamme heidät ottamaan vaikeita heittoja, on meidän voitettava levypallot. Kazadi ja Jurkovitz ovat äärimmäisen hyvä hyökkäyslevypalloissa, mikä on yksi haasteistamme, Möttölä arvioi.

- Hyökkäyspäässä meidän pitää olla aktiivisia koko kentällä, antaa pallon tehdä työtä ja pelata kollektiivista meidän näköistämme koripalloa. Siinä leikissä sveitsiläiset kyllä hyytyvät ja virhetilit täyttyvät.

 

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä:

Jonathan Kazadi (195 cm/29 v): ”Sveitsin pelin moottori ja varmasti tärkein yksittäinen pelaaja. Monipuolinen takamies, joka haluaa pelata myös korin alla.”

Marko Mladjan (205/27): ”Erinomainen heittäjä ja kaikin puolin vaarallinen hyökkäyspään pelaaja. Hyvin oikeakätinen kaikissa ratkaisuissaan.”

Natan Jurkovitz (202/25): ”Erittäin isokokoinen takamies/laituri, joka tulee mahdollisesti pelaamaan ja puolustamaan perjantaina neljällä pelipaikalla (1-4). Yrittää fyysisyydellään voittaa puolustajansa hyökkäyspäässä ja vaihtaa paljon skriinejä puolustuksessa.”

 

Sveitsi Tbilisin EM-karsintakuplassa 16.–21.2.

 

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

0

Michel-Ofik NZEGE

203

1992

Lions de Geneve (SUI)

2

Boris MBALA

190

1996

Fribourg Olympic (SUI)

4

Jeremy JAUNIN

170

1991

Lions de Geneve (SUI)

6

Jonathan KAZADI

195

1991

Lille Metropole (FRA)

7

Marko MLADJAN

205

1993

Massagno (SUI)

8

Juraj KOZIC

198

1995

BC Boncourt (SUI)

9

Roberto KOVAC

190

1990

Lions de Geneve (SUI)

12

Paul GRAVET

204

1995

Fribourg Olympic (SUI)

14

Jonathan DUBAS

203

1991

Gladiators Trier (GER)

20

Arnaud COTTURE

203

1995

Fribourg Olympic (SUI)

21

Dusan MLADJAN

202

1995

Massagno (SUI)

99

Natan JURKOVITZ

202

1995

Hapoel Be’er Sheva (ISR)

Päävalmentaja Gianluca BARILARI

Susijengi ja Sveitsi kohtaavat Tbilisissä perjantaina 19.2. klo 14.00 Suomen aikaa. YLE TV1 televisioi ottelun klo 13.55 alkaen.

 
2.3.2024 10:19 Susijengi

Susijengi säilytti 20. sijan FIBA:n maailmanrankingissa

Helmikuun EM-karsintaikkunassa yhden voiton ja yhden tappion kerännyt Susijengi on säilyttänyt viime syyskuussa saavuttamansa ennätyssijan FIBA:n miesten maailmanrankingissa. Susijengi jatkaa maailmanrankingin 20. sijalla Euroopan 13. korkeimmalle rankattuna miesten maajoukkueena.

27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

25.2.2024 11:38 Susijengi

Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

Näytä lisää vastaavia