Tammivaaran luotsaaman Mitteldeutscherin nousutavoite toteutui

26.4.2005 Suomen koripallomaajoukkueen ex-valmentaja Ari Tammivaaran ensimmäinen kausi saksalaisjoukkue Mitteldeutscherin peräsimessä päättyi tavoitteeksi asetettuun sarjanousuun. Tammivaaran joukot voittivat Saksan Regional-liigassa 24 ottelustaan 21.

Tuloksena Mitteldeutscherin voittojuoksusta oli Regional-liigan pohjoislohkon ykköstila ja sen myötä nousu kakkos-Bundesliigaan, Saksan toiseksi ylimmälle sarjatasolle.  

38-vuotias Tammivaara otti viime elokuussa haltuunsa haastavan uudelleenrakennusprojektin. Ennen Tammivaaran palkkausta Mitteldeutscher oli suljettu pitkän kabinettikamppailun päätteeksi Saksan pääsarjasta Bundesliigasta talousvaikeuksien vuoksi ja pudotettu alasarjoihin. Mitteldeutscher sai kuitenkin haalittua paikan Regional-liigasta solmimalla yhteistyön SV Halle –seuran kanssa. Tammivaara joutui aloittamaan joukkueen kokoamisen alkutekijöistä, mutta tavoitteeksi asetettiin silti nopea nousu kakkos-Bundesliigaan.  

Mitteldeutscher aloitti uunituoreella joukkueellaan ja ilman pidempää yhteistä harjoitusjaksoa kauden pomppuisasti. Ryhmä haki yhteistä säveltä ja hävisi kolmessa ensimmäisessä ottelussaan kahdesti. Tappiot tulivat vieraskentillä sarjan kahdelle muulle ennakkosuosikille.  

- Alku oli hankala ja aiheutti kaikille paineita. Joukkue kuitenkin sieti paineita hyvin ja ajan kanssa ryhmästä hitsautui joukkue. Keväällä pelasimme pitkään veitsi kurkulla. Silti onnistuimme kuittamaan alkukauden tappiomme muita ennakkosuosikkeja vastaan. Voitimme ratkaisevat kotiottelut suuremmalla erolla kuin hävisimme, selvitti Tammivaara kauden kulkua.  

Vahva fanikulttuuri 

Yskivän alun jälkeen Mitteldeutscher voitti kauden 21 viimeisestä ottelustaan peräti 20. Kun yhteispeli löytyi, Mitteldeutscher jyräsi. Joukkue teki kauden otteluissaan keskimäärin 99 pistettä, mutta päästi omaan koriinsa vain 77 pistettä. Erityisen kova Mitteldeutscher oli kotikaupungissaan Weissenfelsissä, jossa se ei hävinnyt kauden aikana peliäkään. 

- Kotiyleisöllämme ja faneillamme oli suuri rooli koko ajan. Yleisökeskiarvomme oli 1800 katsojan paikkeilla ja vieraspeleihinkin matkusti välimatkasta riippuen 50-250 fania, Tammivaara kiitteli.  

- Weissenfelsissä on joukkueen ympärillä lämmin, perheenomainen tunnelma. Joukkueella on oma faniklubi. Joukkueen ja fanien välinen suhde toimii hyvin molempiin suuntiin.   

Fanikulttuuri on Weissenfelsissä vahva, vaikka suomalaisittain joukkue kuullostaa melkoiselta muukalaislegioonalta. Suomalaisvalmentajan alaisuudessa Mitteldeutscherissa pelasi saksalaispelureiden ohella kauden päätösvaiheessa kolme amerikkalaista, yksi liettualainen, yksi tshekki ja yksi Saksan passin omaava venäläinen. Kauden aikana ryhmässä kävi kokeilemassa myös yksi nigerialainen ja yksi suomalainen (Kari Hyökki). 

”Valmentajan unelma” 

Uutta kotipaikkaansa Tammivaara kuvailee ”kivaksi 30000 asukkaan pikkukaupungiksi”, jossa hän perheineen viihtyy. Ari Tammivaaran tyytyväisyyden ymmärtää. Hän saa valmentaa ammattilaispuitteissa hyvää joukkuetta.  

- Joukkueessamme pelasi kuusi täysammattilaista. Minun lisäkseni fysioterapeuttimme on kokopäiväinen ja toimistollamme on kolme työntekijää. Puitteet ovat upeat, valmentajan unelma. Kaikki joukkueen tarvitsemat fasiliteetit sijaitsevat 3000 katsojan kotihallissamme, jossa meillä on päivittäin saliaikaa kaksi tuntia aamulla ja kaksi tuntia illalla, kertoi Tammivaara. 

Tammivaaran solmima pesti Mitteldeutscherin kanssa oli kaksivuotinen eli suomalaiskäskyttäjä nähdään joukkueen penkin päässä myös ensi kaudella kakkos-Bundesliigassa. Seuran pitkän tähtäimen suunnitelmissa on nousu Bundesliigaan. Ensi kautta ajatellen nousupaineita ei vielä ole.  

- Askel kerrallaan mennään eteenpäin. Nyt on tarkoitus rakentaa joukkue, joka pystyy pelaamaan kakkos-Bundesliigassa, Tammivaara kaavaili.Lisätietoja: http://www.mbc-woelfe.de/

Henkilöt

 

Vaatimustason nosto vei Poikolalta työpaikan

Kolme kertaa Suomen mestaruuden voittaneen suomalaisvalmentajan Pieti Poikolan ja Islannin liigajoukkue Tindastollin tiet eroavat. Tindastoll ilmoitti päätöksestään Poikolalle perjantaina.

Ville Tuominen Tanskasta Kataja Basketin toiminnanjohtajaksi

Joensuulainen Kataja Basket saa koripallopiireistä tutun nimen vahvistamaan organisaatiotaan. Parhaillaan toista peräkkäiskautta Tanskan pääsarjassa pelaavaa Bakken Bearsia valmentava Ville Tuominen, 32, aloittaa kesäkuussa työt seuran toiminnanjohtajana. Halu kehittyä uudenlaisissa tehtävissä saa Tuomisen palaamaan Suomeen.

Tammivaarasta Dettmannin seuraaja Saksassa

Henrik Dettmann otti alkuvuodesta vastaan pestin Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajana tehtävästä väistyneen Ari Tammivaaran jälkeen. Nyt Tammivaara ottaa vastuulleen saksalaisen Mitteldeutscherin valmentamisen, josta vielä viime kaudella vastasi Dettmann. Tammivaaran tuore sopimus on kaksivuotinen.

Saksan olympiaunelma pirstoutui Italia-tappioon

Vuosi sitten historiallisen MM-pronssin valloittanut Saksan koripallomaajoukkue koki karvaan tappion myöhään maanantai-iltana. Alkulohkossaan vielä kohmeessa pelannut Italia ryhdistäytyi ja pudotti suomalaisen Henrik Dettmannin luotsaamat saksalaiset EM-kisojen jatkopeleistä lukemin 86-84. Samalla murskaantui Saksan haave Ateenan olympialaisista.

26.3.2019 14:34 Pääjuttu

HKVT 2019 -koulutukseen valittiin 18 valmentajaa

Suomen Koripalloliiton järjestämään huippukoripallovalmentajatutkintoon (HKVT) valitut valmentajat on julkaistu. Soveltavuuskokeiden jälkeen tutkintoa suorittamaan valittiin 18 valmentajaa. Kaikkiaan hakijoita oli yhteensä 36.

23.9.2018 21:30 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphyn vahvat otteet eivät riittäneet Mestarien liigassa

Alex Murphyn kausi unkarilaisseura Szolnoki Olaj'ssa käynnistyi Mestarien liigan karsinnoissa, mutta joukkueen tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä karsintakierroksella italialaista Cantua vastaan.

21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

11.7.2018 10:59 Pääjuttu

Anton Mirolybov Basket Racing Luxembourgin peräsimeen

Korisliigassa menestynyt ja yhdeksän kautta Saksassa valmentanut helsinkiläislähtöinen Anton Mirolybov, 41, käskyttää pelikaudella 2018-19 US Basket Racingia Luxemburgin pääsarjassa. Miesten edustusjoukkueen lisäksi Mirolybov saa vastuulleen seuran kahden juniorijoukkueen valmennuksen.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

7.6.2018 08:48 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua nappasi kotiedun Romanian finaaleissa

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest tasoitti Romanian liigan finaalisarjan Oradeaa vastaan ja nappasi samalla itselleen kotiedun. Petteri Koposen Barcelona sen sijaan koki toisen tappion Espanjan liigan välierissä.

5.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koponen Barcelonan paras pistemies tappiossa

Petteri Koponen oli Barcelonan paras pistemies, kun Barcelona aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Baskoniaa vastaan. Tappion kärsivät myös Jukka Toijalan Steaua Bukarest Romanian liigan finaaleissa ja Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod Israelin liigan pudotuspeleissä.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

2.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Barcelona välieriin

Petteri Koposen Barcelona eteni välieriin, kun se voitti Espanjan liigan puolivälierien ratkaisevassa kamppailussa Andorran. Israelin liigassa Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod taipui Hapoel Tel Avivin vieraana.

31.5.2018 08:09 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua Romanian liigan finaaliin

Jukka Toijalan luotsaama Steaua Bukarest eteni upeasti Romanian liigan finaaleihin. Espanjassa Petteri Koponen oli jälleen Barcelonan parhaimmistoa johdattaessaan joukkueen pakkovoittoon Andorrasta.

30.5.2018 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorille komea tupla-tupla Israelin pudotuspelien avauksessa

Gerald Lee Junior loisti Maccabi Ashdodin avatessa Israelin pudotuspelit voitolla. Lee merkkautti komeasti tupla-tuplan Ashdodin kaataessa Hapoel Tel Avivin. Sasu Salinin kausi Espanjassa sen sijaan tuli päätökseen.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

28.5.2018 10:12 Suomalaiset ulkomailla

Koposen tehoilta ei riittänyt - Toijalan Steaua tasasi otteluvoitot

Petteri Koponen oli Barcelonan ykköstykki, mutta sekään ei riittänyt voittoon Espanjan liigan pudotuspelien avauksessa. Myös Sasu Salinin Malaga joutui taipumaan. Jukka Toijalan valmentama Steaua otti kuitenkin tärkeän voiton ja Gerald Lee Juniorin runkosarja Israelissa päättyi voittoon.

Näytä lisää vastaavia