Tigers Tübingenin Bundesliigaan nostanut Daniel Jansson valittiin jälleen vuoden valmentajaksi

10.6.2023 13:51 Tigers Tübingenin Bundesliigaan valmentanut Daniel Jansson on valittu Saksan ProA:n vuoden valmentajaksi. Valinta oli Janssonille toinen peräkkäinen.

Daniel Jansson nosti Tigers Tübingenin Bundesliigaan. (Kuva: Dennis Duddek/Nina Sander)

Suomalainen valmennusosaaminen on kovassa huudossa Euroopan koriskentillä ja Jansson jatkaa suomalaisvalmentajien palkintokavalkadia. Aiemmin Tuomas Iisalo palkittiin sekä Bundesliigan että Mestarien liigan parhaana valmentaja ja Anton Mirolybov pokkasi Itävallan parhaan valmentajan palkinnon.

Jansson palkittiin ProA:n parhaana myös viime kaudella ja lisäksi palkintokaapista löytyvät myös ProB:n ja U19-sarjan NBBL:n vuoden valmentajan tittelit.

Jansson johdatti Tigers Tübingenin kolmannella kaudellaan nousuun. Viime vuonna joukkue olisi myös ansainnut pelillisesti nousun, mutta seura ei tuolloin hakenut liigalisenssiä. Tällä kaudella se haki lisenssiä ja tulee sen myös saamaan.

ProA:sta nousee kaksi parasta joukkuetta, joten finaalipaikan varmistuminen riitti nousuun. Tigers hävisi toisena vuotena peräkkäin finaalin, kun Vechta oli lopulta kahden ottelun yhteistuloksella parempi niukasti 151-144.

- Onhan tämä ollut aika huvittava matka. Kun tulin tänne kolme vuotta sitten, niin korona jylläsi täysillä ja oli täysi lockdown. GM kertoi minulle, ettei ole varma saadaanko ProA:han edes joukkuetta kasattua. Sanoin vain hänelle, että hoida lisenssi, niin kasaan jonkun kivan joukkueen. Nyt kolme vuotta myöhemmin olemme katkeria ja vihaisia siitä, että hävisimme finaalit toisena vuotena peräkkäin. Tämä kolme vuotta on ollut aikamoinen matka ja alun perin suunnitelmana oli taistella noususta vuoden päästä, Jansson kertoo.

Viime kaudella Tigersilta ei juuri ulkopuolista menestystä odotettu, mutta joukkue voitti lopulta runkosarjan ja eteni finaaliin. Tällä kaudella se sijoittui runkosarjassa toiseksi Vechtan jälkeen ja nappasi jälleen nousuun oikeuttavan finaalipaikan. Vaikka viime kauden jälkeen oli lupa odottaa menestystä, niin Jansson myöntää yllättyneensä kauden vahvasta panoksesta.

- Kausi oli pienoinen yllätys. Viime kaudella oli niin paljon sellaisia sattumia, jotka osuivat kohdilleen. Pistimme kesällä aika reilusti kiviä taskuun, sillä emme me budjeteissa mitattuna olleet ProA:n kärkeä vieläkään. Meistä on kuitenkin muodostunut tässä kolmen vuoden aikana perhe. Iso osa rungosta on ollut mukana vähintään kaksi vuotta ja se on ollut vahvuutemme.

- Olin yllättynyt siitä, että meistä kasvoi sellainen ProA:n powerhouse, joka pystyi tasaisella suorittamisella voittamaan pelejä. Pystyimme joukkueena nousemaan seuraavalle tasolle.

"Danny" Jansson on toiminut kolme kautta Tigersin päävalmentajana. (Kuva: Dennis Duddek/Nina Sander)

Vaikka joukkueen runkosarja sujui hienosti, niin nousu ei tullut helpoimman kautta. Pudotuspelien avauskierroksella Tigers joutui tahkoamaan Eisbären Bremerhavenia vastaan täydet viisi ottelua. ProA:n kevään kovakuntoisin joukkue Karlsruhe Lions meni sitten välieräsarjassa nurin suoraan kolmessa ottelussa.

- Meillä oli tosi haasteellinen ensimmäinen kierros ja se vei joukkueesta aika lailla mehut, kun piti vielä matkustaa 11 tuntia peleihin. Karlsruhelta puuttui heidän aloittava pointtinsa ja tiesimme meillä olevan mahdollisuudet iskeä ja ottaa kontrolli otteluparista. Ensimmäinen välieräpeli oli aika hurlumheitä, mutta toinen voitto Karlsruhen kotikentällä oli meiltä kova suoritus. Siinä vaiheessa tiesimme nousun olevan lähellä, sillä ei Karlsruhe meitä kolmessa peräkkäisessä pelissä voita.

- Kolmannessa pelissä emme pelanneet enää Karlsruhea vastaan, vaan nousua vastaan. Se näkyi erityisesti toisella puoliajalla ja alkoi tulla pientä painetta. Se oli kauden rumin pelimme, mutta pikkaisen tuurillakin pystyimme sen hoitamaan, Jansson kertaa pudotuspelisarjoja.

Noususta huolimatta Janssonin mukaan juhlat jäivät pääosin juhlimatta.

- Nousun varmistuttua tuntui, että kaikilla oli vähän rotsi tyhjä. Oli tarkoitus kyllä juhlia, mutta oli niin tyhjä olo. Mestaruus oli kuitenkin se meidän ultimaattinen tavoitteemme emmekä päässeet siihen, joen hävityn finaalin jälkeen ei juuri tehnyt mieli juhlia, joten ne jäivät vähän viettämättä.

- Pormestari kutsui meidät kuitenkin raatihuoneelle vieraaksi ja pistimme nimmarit kaupungin kultaiseen kirjaan, johon tärkeimmät vieraat saavat kirjoittaa nimensä, ja se oli ihan hieno asia.

Ensi kaudella Tigersia odottavat paria tasoa isommat haasteet, kun se pääsee pelaamaan Bundesliigassa viiden vuoden tauon jälkeen. Jansson tiedostaa, ettei Tigers voi lähteä budjetilla kilpailemaan suurempia Bundesliigaseuroja vastaan, joten joukkue ammentaa voimaa omista vahvuuksistaan.

- Yksi selkeä etumme on, että suurin osa tämän kauden rungosta jatkaa myös ensi kaudella. Luotamme isoon kuvaan ja kilpailuetumme on se, että meillä on pelaajia, jotka ovat jo olleet meidän kanssamme tämän koko kolme vuotta. Emme pysty kilpailemaan muiden kanssa rakenteellisesti tai budjetillisesti, mutta valttikorttimme on luottaa niihin tukipilareihin joita on tässä kolmen vuoden aikana rakennettu.

Jansson on kulkenut pitkän tien Saksassa sen jälkeen, kun hän aloitti Ulmin akatemiavalmentajana yhdeksän vuotta sitten. Kaudella 2019-20 hän toimi Bundesliigassa Ulmin apuvalmentajana, mutta ensi kaudella hän pääsee päävalmentajan roolissa Bundesliigaan.

- Ei minulle ole mikään itseisarvo millä sarjatasolla pääsen valmentamaan. Olisi minulla aiemmin ollut muitakin mahdollisuuksia kuin valmentaa Ulmin A-junioreita, mutta tykkään rakentaa eikä sillä sarjatasolla ole niin väliä. Nyt Bundesliiga on minulle päävalmentajana uusi sarjataso johon lähdetään kamppailemaan. Varmasti tulee tosi mielenkiintoista. Henkilökohtaisella tasolla on aika mielenkiintoista saada Pablo Laso Tübingeniin, mikäli netissä pyöriviin huhuin on uskomista. Siitä tulee ihan hauskaa, Jansson viittaa Real Madridin entiseen mestarivalmentajaan, jonka odotetaan siirtyvän Bayern Münchenin päävalmentajaksi ensi kaudella.

Tigers Tübingenissä pelasi myös Susijengin Aatu Kivimäki.

Henkilöt

 
27.11.2023 11:46 Suomalaiset ulkomailla

Koskimies tuuletti Saksan suomalaiskohtaamisen voittoa – Aarnisalo loisti Belgiassa

Elina Koskimies pääsi kuittailemaan suomalaishengessä, kun Keltern kaatoi Roosa Lehtorannan Angels Nördlingenin Saksassa. Elina Aarnisalo säkenöi Belgian liigan kärkiottelussa ja Sofia Pelander dominoi koria Ruotsissa.

27.11.2023 11:28 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset onnistuivat laajalla rintamalla Euroopan parketeilla

Sasu Salin pääsi juhlimaan Kanariansaarten derbyn voittoa, kun Teneriffa jatkoi nousuvirettään. Remu Raitanen jatkoi vahvoja esityksiään Espanjassa, Mikael Jantunen ja Edon Maxhuni olivat iskussa Ranskassa ja Henri Kantonen johdatti joukkueensa voittoon Liettuassa.

24.11.2023 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Kuierin ja Lahtisen joukkueet varmistivat jatkopaikan EuroCupissa

Awak Kuierin Reyer Venezia ja Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquet varmistivat paikkansa EuroCupin pudotuspeleissä nappaamalla voitot. Elina Koskimies ja Linda-Lotta Lehtoranta juhlivat myös voittoa.

23.11.2023 09:34 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen siivitti joukkueensa tärkeään voittoon

Alexander Madsen oli isossa roolissa, kun VEF Riika merkkautti avausvoittonsa Mestarien liigan lohkovaiheessa ja piti jatkohaaveensa elossa. Sasu Salin ja Perttu Blomgren olivat myös vahvassa vedossa.

20.11.2023 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier ja Helmi Tulonen loistivat Italiassa

Awak Kuier ja Helmi Tulonen palasivat vahvasti maajoukkuetauon jälkeen tositoimiin seurajoukkueissaan. Lotta-Maj Lahtinen ja Sara Rokkanen esiintyivät myös edukseen.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

9.11.2023 13:08 Susijengi

Mikko Larkas SIG Strasbourgin apuvalmentajaksi

Susijengin valmennusjohtoon jo seitsemän vuotta kuulunut Mikko Larkas, 42, siirtyy Ranskan pääsarjaa ja FIBA Mestareiden Liigaa pelaavan SIG Strasbourgin apuvalmentajaksi 1+1-vuotisella sopimuksella. Viimeisen neljän vuoden ajan Larkas on työskennellyt vantaalaisseura PuHu Junioreissa urheilutoimenjohtajana.

9.11.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin vei Mestarien liigan Susijengikohtaamisen

Mestarien liigassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin toivotti Alexander Madsenin tervetulleeksi Teneriffan aurinkosaarelle. Salin pääsi ottelun jälkeen paukuttelemaan henkseleitään voiton kunniaksi.

2.11.2023 11:18 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier pääsi viettämään murskajaisia EuroCupissa

Awak Kuier pääsi nautiskelemaan todellisista murskajaisista, kun Reyer Venezia jatkoi voittoisasti EuroCupissa. Voittoja pääsivät juhlimaan myös Lotta-Maj Lahtinen sekä Elina Aarnisalo.

2.11.2023 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Jacob Grandison debytoi Espanjassa – Remu Raitanen hyvässä heittovireessä

Susijengin paidassa MM-kisoissa nähty Jacob Grandison debytoi uuden seuransa Menorcan riveissä. Remu Raitasen sihti oli kohdillaan ja Mikael Jantusen loisto-otteet EuroCupissa saivat jatkoa.

30.10.2023 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander hurjana Ruotsin cupissa – Awak Kuier tippasi Venezian sarjakärkeen

Sofia Pelander oli johdattamassa Norrköpingiä Ruotsin cupin välieriin loisto-otteillaan ja Awak Kuier ratkaisi summeritippauksella Venezialle voiton. Anissa Pounds ja Elina Koskimies olivat hyvässä iskussa Saksassa.

29.10.2023 18:57 Susijengi

Jacob Grandisonin ammattilaisura käyntiin Menorcassa

Viisivuotisen yliopistoliigauransa viime keväänä päättänyt ja Susijengiä Okinawan MM-kisoissa edustanut Jacob Grandison, 25, aloittaa ammattilaisuransa. Duken yliopistossa viime kaudella pelannut 198-senttinen Grandison liittyy Espanjan kakkosliigassa (LEB Oro) pelaavan Menorcan joukkueeseen.

27.10.2023 09:15 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier järjesti blokkibileet EuroCupissa

Awak Kuier pisti pystyyn melkoisen blokkishow’n hänen torjuessaan vastustajan heiton peräti seitsemästi Reyer Venezian jatkaessa voittoisasti EuroCupissa. Voiton kunniaksi pääsivät tuulettavamaan myös Elina Aarnisalo sekä Lotta-Maj Lahtinen.

24.10.2023 11:56 Susijengi

Erik Murphy Japanin pääsarjaan

Viimeiset kolme kautta Fukushima Firebondsia Japanin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla edustanut Susijengin veteraanisentteri Erik Murphy, 33, nousee sarjatasoa ylemmäs. 208-senttinen Murphy on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Japanin B1-liigan itälohkossa pelaavan Gunma Crane Thundersin kanssa.

23.10.2023 08:00 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier vei suomalaiskohtaamisen Italiassa

Italiassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Awak Kuier ja Helmi Tulonen iskivät yhteen. Roosa Lehtoranta puolestaan debytoi Saksan liigassa.

23.10.2023 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Edon Maxhunin hienoille alkukausille jatkoa

Mikael Jantusen vahva debyyttikausi Paris Basketballin riveissä sai jatkoa viikonloppuna ja Edon Maxhuni oli jälleen liekeissä Le Portelin riveissä. Alex Murphy ja Remu Raitanen pääsivät juhlimaan voittoja Espanjassa.

22.10.2023 09:33 Susiladies

Roosa Lehtoranta käytti ulkomaanoptionsa ja siirtyy Nördlingeniin, Saksan Bundesliigaan

Aiemmin tällä kaudella hallitsevaa Suomen mestaria Peli-Karhuja edustanut Roosa Lehtoranta, 26, on käyttänyt sopimuksessaan olleen ulkomaanoption ja siirtyy Saksan Bundesliigassa pelaavaan EIGNER Angels Nördlingeniin.

20.10.2023 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo säkenöi EuroCupissa - Awak Kuier jatkoi vahvasti

Elina Aarnisalo ja Awak Kuier esittivät erinomaisia otteita EuroCupissa johdattaessaan joukkueensa voittoihin. Myös Elina Koskimies ja Linda-Lotta Lehtoranta pääsivät juhlimaan voittoa hyvien esitysten päätteeksi.

19.10.2023 00:08 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin sytytti sukan tuleen Mestarien liigassa

Sasu Salinin ranne oli tulikuumana Mestarien liigan avauksessa, kun hän pommitti peräti kahdeksan kolmen pisteen heittoa sisään hurjalla prosentilla. Severi Kaukiainen oli Patrioti Levicen ykkösnimi FIBA Europe Cupissa ja Mikael Jantunen esiintyi vahvasti EuroCupissa.

Näytä lisää vastaavia