Tiina Stenille maaottelut ovat sydämen asia

21.5.2010 Naisten koripallomaajoukkueen luottopeluri Tiina Sten, 24, palasi Espanjan kovatasoisessa pääsarjassa vietetyn kauden jälkeen Suomeen pari viikkoa sitten. Koripalloliiton kauden päättäjäisissä Sten kertoi tunnelmistaan kesän EM-karsintaotteluiden lähestyessä.

Päävalmentaja Tommi Koskinen julkaisi keskiviikon infotilaisuudessa naisten maajoukkueringin, joka on kaikkiaan 21 pelaajan suuruinen. Joukkue on värikäs kokonaisuus kokemusta ja nuoruutta, mistä kertoo parhaiten se, että ryhmän vanhimman ja nuorimman pelaajan ikäero on lähes 17 vuotta.

- Mietin matkalla tänne, että joukkueen ikärakenne näyttää hyvältä. Tarun (Tuukkanen), Reetan (Piipari) ja Mixun (Moua) kaltaiset kokeneemmat pelaajat ovat hyvää vastapainoa nuorille kehityspelaajille, Sten arvioi.

- Samalla on ehkä vähän järkytys huomata, että me eilisen "lahjakkaat juniorit" niin kuin minä ja Korpivaaran Heta ei olla enää joukkueen junnuja. Parissa vuodessa on otettu aika isoja askelia eteenpäin.

Sten joutui astumaan isoihin saappaisiin kesän 2008 EM-karsinnoissa Taru Tuukkasen loukkaannuttua. Turkulaislaituri ei kavahtanut vastuuta, vaan nousi joukkueensa tehopelaajaksi 14,3 pisteen, 4,4 levypallon, 1,6 riiston ja 1,0 syötön keskiarvoillaan.

Tammikuun 2009 putoamiskarsinnoissa Sten jatkoi siitä, mihin edellisenä kesänä jäi, ja urakoi kuuden ottelun keskiarvoikseen 14,7 pistettä, 4,3 levypalloa ja 2,0 riistoa Suomen säilyttäessä paikkansa A-divisioonassa.

- Kesän 2008 karsinnat menivät alle odotusten, mutta putoamiskarsinnoissa huonot hetket nollaantuivat. Hävittiin kaksi ekaa matsia, sitten voitettiin neljä putkeen ja vältettiin tippuminen B-divisioonaan. Se oli meille iso voitto ja loistava aloitus Koskisen Tommin päävalmentajakaudelle, Sten arvioi.

Lajioppia koripallomaasta

Päättyneen koripallokauden Sten vietti Espanjan Liga Femeninan välieriin asti yltäneessä Mann Filter Zaragozassa. Edellisellä kaudella Sten puolestaan aloitti ammattilaisuransa niin ikään Espanjan pääsarjassa pelanneessa Gran Canariassa.

Espanja kuuluu Euroopan fanaattisimpiin koripallomaihin ja Liga Femenina vanhan mantereen kolmen kovimman naisten koripalloliigan joukkoon, joten Sten on ammentanut jo kahden vuoden ajan lajioppia parhaasta mahdollisesta ympäristöstä.

- Pelitempo ja pelaajien fyysisyys olivat ihan eri luokkaa kuin niissä sarjoissa, missä olen aiemmin pelannut, Sten kertoo.

Sten viimeisteli kauden 2009-10 aikana Espanjan pääsarjan tilastoikseen 3,6 pistettä ja 0,9 levypalloa 9,9 minuutissa ottelua kohden.

- Olin puhdas roolipelaaja. Kun tulin kentälle, puolustin nelospaikalla, mutta hyökkäyksessä joukkue pyrki pelaamaan minulle heiton kolmoskaarelle aina kentälle tultuani.

Isossa koripallomaassa myös puitteet olivat ainutlaatuiset.

- Zaragoza on koripallokaupunki ja me pelattiin parhaimmillaan Espanjan cupin lopputurnauksessa viiden tuhannen katsojan edessä. Pari kertaa viikossa televisioryhmä tuli harjoituksiin kuvaamaan treenejä ja haastattelemaan, ja kaupungin kaduilla ihmiset tunnistivat.

Zaragozan kausi päättyi Liga Femeninan välieriin sittemmin Espanjan mestaruuden voittanutta Valenciaa vastaan. Aiemmin kaudella Valencia ehti selvittää tiensä naisten Euroliigan loppuotteluun, jossa se hävisi niukasti Moskovan Spartakille.

- Valencian hyvyydestä kertoo jotain se, että WNBA:n parhaisiin pelinrakentajiin kuuluva Becky Hammon lähti kesken kauden joukkueesta pois, koska hän ei saanut mielestään tarpeeksi peliaikaa, hymyilee Sten.

Välikesä teki hyvää

Paluu Espanjan vertaansa vailla olevasta koripalloympäristöstä koti-Suomeen ei tee Stenin oloa haikeaksi - päinvastoin. Maaotteluilla on oma, erityinen sijansa Suomen luottolaiturin sydämessä.

- Ajattelen asiaa niin, että vaikka nautin hirveästi Espanjassa pelaamisesta, koripallo on kuitenkin loppujen lopuksi minun ammattini. Joukkueen nimi paidan rintamuksessa vaihtuu joka vuosi, ja se on pelin henki, mutta maajoukkue on ja pysyy. Suomen edustaminen on minulle sydämen asia.

Vuoden 2009 EM-karsintojen aikataulutuksen johdosta naisten maajoukkueen edellisestä ottelusta on ehtinyt kulua pian 16 kuukautta.

- Oikeastaan yksi välikesä tuli tarpeeseen. Uskon, että pelaajat kehittyivät hirveästi, kun he pystyivät keskittymään fysiikka- ja taitotreeneihin yhden kesän ajan. Meillä on nyt niin mielenkiintoinen ohjelma edessä, että on ihme, jos joku ei ole motivoitunut.

Sten odottaa maajoukkueen pystyvän taistelemaan todella EM-kisapaikasta tulevan kesän karsinnoissa.

- Kyllähän tässä on itse kukin palanut halusta päästä takaisin maajoukkuepaitaan, kun edellisistä matseista on kulunut niinkin kauan. Maaottelut ovat itselleni niitä kaikkein tärkeimpiä otteluita, ja olisi aika hienoa päästä edustamaan Suomea EM-kisoihin asti.

Suomen naiset avaavat EM-karsinnat 5. elokuuta, jolloin Vantaan Energia Areenan parketilla vastaan asettuu Turkki. Kyseisen ottelun jälkeen Suomen miehet ottavat samalla taistelutantereella mittaa Montenegrosta omassa EM-karsinta-avauksessaan.

Lue myös seuraavat

 
11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

13.6.2014 Maaottelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Montenegroa vastaan pitää vain pelata omaa peliä”

EM-karsintoja pelaavan Suomen naisten maajoukkueen Linda-Lotta Lehtoranta, 22, on ilahduttanut kotiyleisöä Saksan Bundesliigasta kerätyllä pelikovuudella ja jo Naisten Korisliiga -ajoilta tutulla puolustuspelillään. Lehtoranta ja Naarassudet pelaavat sunnuntaina Montenegroa vastaan vieraissa.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

21.11.2018 22:53 Susiladies

Romania pinnisti Susiladiesin ohi EM-karsintojen päätösottelussa

Susiladiesin kolmen neljänneksen johto ei riittänyt Cluj-Napocassa, kun Romania ravasi väkisin rinnalle ja lopulta ohitse 71-60 (28-34). Täten Susiladies jäi ilman voittoja EM-karsinnoissa.

17.11.2018 21:26 Susiladies

Susiladies pisti voittamattoman Slovenian tiukille Töölössä

Töölön Kisahallissa Slovenia eteni vuoden 2019 EM-kisoihin nitistämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Suomi pisti oivasti kampoihin E-karsintalohkoa puhtaalla pelillä dominoivaa Sloveniaa vastaan, mutta vieraiden pelirutiini oli lopulta liikaa.

15.2.2018 Maaottelu

Ranska tyly emäntä Susiladiesille 5000 katsojan edessä

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaottelun hallitsevaa EM-hopeamitalisti Ranskaa vastaan 5000 silmäparin edessä Brestissä. Susiladies pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta kivenkova Ranska oli liian iso pala purtavaksi 90-40 (44-23) -tappiossa.

14.2.2018 Maaottelu

Susiladiesille vastaan ärsytetty Ranska

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies saa tänään vastaansa maajoukkueikkunan toisessa EM-karsintaottelussa Ranskan Brestissä. Hallitseva EM-hopeamitalisti hävisi yllättäen lauantaina oman karsintaottelunsa Slovenialle.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

10.2.2018 Maaottelu

Romania karkasi EM-karsinnoissa Susiladiesilta

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies kärsi tappion Töölön Kisahallissa pelatussa EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Taru Tuukkasen 24 pisteen ja 17 levypallon loistopeli ei riittänyt, kun romanialaiset karkasivat toisella neljänneksellä kohti 59-80 (31-47) -voittoa liki kuudensadan silmäparin edessä.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

Näytä lisää vastaavia