Toiviainen saa tulikasteensa ärsytetyn Hongan vieraana

5.10.2007 Sami Toiviaisen, 32, tulikaste Namika Lahden päävalmentajana ei ole kadehdittava, kun Korisliiga käynnistyy lauantaina hallitsevan Suomen mestarin Espoon Hongan isännöimänä Tapiolan Urheiluhallissa. Liigan viime kevään finaalipari Honka ja Lahti jatkavat Toiviaisen debyytissä siitä, mihin ne runsaat viisi kuukautta sitten samalla estradilla jäivät.

Kevään yllätysjoukkueen Lahden pettyneet pelimiehet joutuivat seuraamaan 24. huhtikuuta päät painuksissa, Hongan kapteeni Jukka Matinen kohotteli riehakkaasti Pantteri-patsasta kohti paljon nähneen hallin kattoa.

- Vastassa on hallitseva mestari ja arvostamani päävalmentaja Mihailo Pavicevic. En voi sanoa, etteikö jännittäisi, myöntää aikanaan Kuusankoskelta tiensä Lahteen löytänyt Toiviainen.

Kouvot hyllytti keskiviikkona Hongan Suomen cupin jatkoilta Espoossa ja Namika koki samaan aikaan yhtä tylyn kohtalon Pyrinnön pakeilla Tampereella.

- Molemmat tulevat liiga-avaukseen ärsytettyinä. Ja Honka on sitä varmasti vielä meitäkin enemmän, sanoo Toiviainen.

"Jotain omaa ja jotain Ekströmiltä lainattua"

Toiviainen on liigan toinen päävalmentaja, joka tekee debyyttinsä alkavalla kaudella. Toinen heistä on nousijajoukkueen Kauhajoen Karhun käskyttäjä Greg Gibson. Keväällä Hongan kanssa mittavan viiden vuoden jatkosopimuksen solminut ja neljän mestaruuden arkkitehti Pavicevic, 49, komentaa espoolaisia jo kahdeksatta kauttaan.

- Lauantain matsi ei ole todellakaan mikään helpoin mahdollinen paikka aloittaa päävalmentajan ura. Toisaalta jos Honka on voitettavissa, niin siihen tarjoutuu paras tilaisuus juuri kauden alkuvaiheessa, toteaa Toiviainen.

Toiviainen tietää kokemuksesta mistä puhuu. Hänellä on nuoresta iästään huolimatta plakkarissaan jo kuusi kautta Namikan apuvalmentaja, joista neljä viimeisintä vierähtivät Porvoon Tarmon peräsimeen pestatun Lars Ekströmin opissa. Toiviaisen oppirahat on maksettu ja kannukset kuitattu.

- Minulla oli jo viime kaudella merkittävä rooli varsinkin ottelutapahtumissa, muistuttaa Toiviainen.

Jokaisesta pallosta aggressiivisesti ja mustelmia kaihtamatta kapinoiva Namika ei pelannut Ekströmin alaisuudessa välttämättä tasavallan kauneinta, mutta silti lähes tehokkainta koripalloa. Hyvä joukkue osaa sovittaa otteensa sille äärirajalle, jonka kulloisenkin ottelun tuomarilinja sallii.

- Sovellan Namikaan jotain omaa ja jotain Lasselta (Ekström) lainattua. Eiköhän siitä koriksen näköistä tule, tiputtelee Toiviainen.

Terrierimäisen terävästi pureva puolustus on ollut ja on jatkossakin Namikan ehdoton tavaramerkki.

- Puolustuksen kautta lähdetään ja pyrin tuomaan siihen pientä lisämaustetta. Puolustuksemme on kenties hieman järjestelmällisempää ja hyökkäyspelimme rauhoittuu, visioi Toiviainen.

Hongan riveissä ensimmäiseen liigapeliinsä valmistautuva 207-senttinen Petri Heinonen, 19, tietää tasan tarkkaan, mitä lauantai ja Lahti tuovat tullessaan.

- Lahti pelaa aina sata lasissa alusta loppuun. Meidän on oltava tosiaankin hereillä koko ajan ja pidettävä oma peli kasassa. Cupin puolivälierämatsi oli meiltä kieltämättä vielä melkoista hakemista.

Sami Pekkolan nimi on joululahjalistalla

Kolme seuraa tusinasta, eli Honka, kotimaasta tuplaa tavoitteleva ja siinä samalla Eurooppaan kurottava LrNMKY, sekä Lahti ovat ilmoittaneet selkeäsanaisesti tavoitteekseen mestaruuden.

- Joukkue itse asetti toukokuun lopulla mestaruuden tavoitteekseen, viittaa Toiviainen muun muassa Mäkäläisten veljesten Villen ja Vesan, Ilkka Vuoren ja Namika-ikonin Teemu Laineen suuntaan.

Kotimaisten pelaajien osalta Namika on käytännössä samassa kuosissa kuin viime kaudellakin. Tosin Toiviainen saattaa vetää vielä melkoisen ässän hihastaan.

- Olisi hienoa, jos joulupukki toisi lahjaksi suomalaisen pelaajan jenkeistä.

Toiviaisen jo hyvissä ajoin Korvatunturille lähettämään kirjeeseen on raapustettu isoilla kirjaimilla 23-vuotiaan ja 199-senttisen lahtelaiskasvatin Sami Pekkolan nimi. Pekkola on saanut kolmessa vuodessa opiskelunsa sopivasti loppusuoralle St. Francisin yliopistossa.

- En laske mitään Pekkolan varaan, mutta hänellä on mahdollisuus valmistua yliopistostaan jouluksi. Jos Sami palaa Suomeen, niin hän tulee meille.

Polk kotiin

Namika Lahti lähtee liigaan Hongan tavoin kahdella ulkomaalaispelaajalla. He ovat 203-senttinen gambialaissyntyinen, aikanaan lentopalloruudusta hakkurina kimmoisan pomppunsa hakenut Pierre Jallow ja kaksi senttiä lyhyempi Ed Williams. Tosin kummatkaan eivät voi olla vielä täysin varmoja tulevaisuudestaan Lahdessa.

- Jallowilla on vielä viikko koeaikaa jäljellä, enkä ole täysin tyytyväinen Williamsin viimeaikaisiin esityksiin. Hän on tulilinjalla, vihjaa Toiviainen mahdollisiin ja nähtävästi todennäköisiinkin muutoksiin ulkomaalaisosastolla.

Tämä tietää samalla sitä, että Namikan kolmas kandidaatti, 198-senttinen Brandon Polk saa etsiä töitä muualta.

- Polk kärsii jalkavaivoista, emmekä voineet ottaa riskiä hänen osaltaan. Harmittaa lähettää Polk kotiin, sillä hän on ulkomaalaiskolmikkomme taitavin pelimies, vahvistaa Toiviainen.

Honka ja Namika Lahti kohtaavat toisensa Tapiolan Urheiluhallissa lauantaina klo 17. Korisliigan avauskierroksen muut otteluparit ovat Pyrintö-Kataja, Kouvot-KTP, LrNMKY-Karkkila, Tarmo-Korihait ja Kauhajoki-ToPo.

Lue myös seuraavat



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
5.5.2024 19:19 Korisliiga

BC Nokia seurahistorian ensimmäisen kerran Korisliiga-finaaliin!

BC Nokian historiallinen välierävoitto ratkesi pisteen turvin. Katajan Thomas Tumbalta nähtiin tappiossa 32 pisteen tuplatupla.

4.5.2024 21:59 Korisliiga

Seagulls finaaliin – Okko Järvi tykitti huimat pisteet kaaren takaa

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen seitsemän ottelun välierätaisto päättyi Seagullsin voittoon.

3.5.2024 20:46 Korisliiga

Kataja venytti välierät seitsemänteen otteluun – ratkaiseva kohtaaminen sunnuntaina Nokialla

Kataja Basket kaatoi BC Nokian Joensuussa ja tasoitti välieräsarjan 3–3:een.

2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

1.5.2024 21:41 Korisliiga

Kataja ei taivu – Richaud Packin hurja pisteilta siivitti kavennusvoittoon

Kataja Basket kiri loppusuoralla BC Nokian edelle ja voitti kriittisen ottelun kolmen pisteen turvin.

29.4.2024 21:01 Pääjuttu

Nokialle ja Seagullsille jälleen yhdet välierävoitot – Kataja ja Kauhajoki kumpikin selkä seinää vasten

BC Nokia ja Helsinki Seagulls johtavat miesten Korisliigan välieriä. Kummallakin joukkueista on kasassa kolme voittoa.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

Näytä lisää vastaavia