Topias Palmi: ”Kun juna lähtee oikeaan suuntaan, meitä on vaikea pysäyttää”

23.11.2021 12:40 Puoli vuotta on pitkä aika odottaa. Italian kivikovassa Serie A:ssa ja Susijengissä vahvoja näyttöjä viime vuosina antanut Topias Palmi, 27, joutui viettämään puolivuotisen parkettien ulkopuolella koronaviruksen jälkitaudin vuoksi. Alkaviin karsintoihin Tampereen Pyrinnön heittäjä-ässä lähtee ylpeydellä ja nälkäisin mielin.

Topias Palmi on palannut Susijengin vahvuuteen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Palmin nykykunnosta parasta mahdollista kieltä kertoo se, että maajoukkuetauolle lähdettäessä hän on Korisliigan syyskauden seitsemänneksi paras ja kotimaisista pelaajista paras pisteidentekijä.

Kelpo meriitti mieheltä, joka oli helmikuun alusta elokuun loppuun kokonaan parketeilta poissa.

- On ollut ihan nättiä olla taas kentällä noin pitkän tauon jälkeen, Palmi hymähtää.

- Ihan kauden alussa pelikunto ei ollut vielä ihan satasessa, vaikka omasta mielestäni olin ehtinyt treenaamaan jo pitkään. Meni vielä useamman viikon, että pääsin sellaiseen pelituntumaan, mikä mulla on nyt. Aika nopeasti se lopulta lihasmuistista palautui.

Oman vireensä löytäneestä Palmista hehkuu myös kiitollisuus. Koronaviruksen jälkitaudista toipuessa yksi mahdollisista skenaarioista oli uran loppuminen. Kauhuskenaario ei toteutunut.

- Kun oma vointi lähti treeni treeniltä paranemaan ja olo kohenemaan, oli aika selvää, että pelihommat jatkuu. Ylipäätään iso kiitos kuuluu Tampereen Pyrinnölle, että ottivat mut avosylin vastaan ja antoivat mahdollisuuden.

Kansainvälinen kokemus näkyy otteissa

Palmi ansaitsi kannuksensa Suomessa juniorimaajoukkueikäluokkansa pistetykkinä, Tampereen Pyrinnön kevään 2014 mestarijoukkueen nuorena energiapelaajana ja lopulta kaudella 2017-18 kivikovan Kataja Basketin go to -pelaajana.

Topiaksen tie vei Joensuusta syksyllä 2019 Italiaan Euroopan parhaimpiin pääsarjoihin lukeutuvaan Serie A:han. Hänen ensimmäinen kautensa Cremonassa sujui opettelun merkeissä ja katkesi koronapandemiaan. Toisella kaudellaan Italiassa Palmi kellotti paikoin isojakin peliminuutteja, kunnes virus vei sairastuvalle.

- Eka Italian kausi oli kaikin puolin aika vaikea. Ammensin kuitenkin sen kauden aikana tosi paljon oppia, jonka avulla oli paljon helpompi lähteä mun toiseen kauteen, jolloin peli sujui jo tosi paljon paremmin. Silti samaan aikaan kummallakin kaudella tapahtui isoja koriksen ulkopuolisia asioita, mitä en ois todellakaan odottanut.

Merkittävää on senkin, että Italian vuosien aikana Topias löi läpi vahvuuksillaan myös Susijengissä. Opin ammentaminen Serie A:sta, jossa pelaajat ovat pykälää isompia, atleettisempia ja taitavampia kavensi virhemarginaalia.

- Omista edellisistä kansainvälisen tason peleistä on sen verran pitkä aika, että tulin tosi suurella mielenkiinnolla Susijengiin mukaan katsomaan, missä mennään, Topias arvioi.

- Meillä on loistava kilpailutilanne 1-3-pelipaikoilla ja ihan jokainen pelaaja näissä treeneissä tahtoo pelata itselleen kokoonpanopaikan. Maajoukkueikkuna on aina paitsi kunnia jokaiselle pelaajalle edustaa maataan, myös iso näyteikkuna kansainvälisille kentille.

Globenin huumaa

Torstaina Susijengiä odottaa aiemmin Globenina tunnettu Tukholman Avicii Arena ja siellä kymmentuhatpäinen kotiyleisö. Koska Globenissa on aiemminkin tehty suomalaista palloiluhistoriaa, on syytä kysyä Palmilta, onko hän valinnut pelinumeronsa, 41, Raimo Helmisen kunniaksi?

- Näin jälkikäteen ajateltuna totta kai Raipen kunniaksi, Ilveksen fanina tunnettu Palmi naurahtaa.

- Tai faktat on tylsempiä. Susijengiin tullessani Jammulla (Wilson) oli mun pelinumero ja mun piti lennosta keksiä uusi. Laitoin siihen kympin lisää ja päädyin Raipen numeroon.

Globenin derbyn kotijoukkue Ruotsi on väkivahva. Ruotsilla on kokoa – tukku 210-senttisiä pelaajia – ja taitoa – mm. viisikollinen pelaajia Espanjan pääsarjassa. Kun otetaan vielä huomioon Ruotsin viime vuosien arvokisakarsintapettymykset ja kymmentuhatpäinen kotiyleisö, on Susijengille syytä odottaa hikistä iltapuhdetta.

Mutta Palmi on luottavainen.

- Uskon, että ei tuu Ruotsille helppo ilta. Onhan se meidän peleissä nähty, että kun juna lähtee puksuttamaan oikeaan suuntaan, meitä on vaikea pysäyttää, hän linjaa.

- Nyt treenataan vielä pari päivää paikasta kokoonpanossa ja jos mut ryhmään valitaan, annan varmasti kaikkeni kentällä.

Hajalippuja Ruotsin ja Susijengin väliseen otteluun Tukholman Globeniin torstaina 25.11. täällä. Susijengin ja Kroatian välisen ottelun lipunmyynti käynnissä täällä.

Henkilöt

 
20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

Näytä lisää vastaavia