Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

23.2.2024 10:50 Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

Kaudella 2023-24 on nähty parasta Topias Palmia tähän asti. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Menestykseen tottuneen Karhu Basketin alkukausi oli vaikea, kun pelit FIBA Europe Cupissa tulivat päätökseen alkulohkon jumbona ja Korisliigassakin tuiskusi läpi syksyn lunta tupaan: ensimmäisestä yhdestätoista ottelustaan kauhajokiset voittivat vain kolme.

Sittemmin tahti on muuttunut. Joulukuun alusta alkaen Karhu Basket on kuitannut neljästätoista ottelusta yksitoista voittoa kirkkaimpana tähtenään Palmi, joka on rullaillut korisukkia 18,8 pisteellä ottelua kohden ja kuitannut nimiinsä Korisliigan kuukauden pelaajan palkinnon joulukuussa.

- Alkukaudella oli vähän hankaluuksia itselle ja joukkueelle. Pelitapa ei ollut ihan niin mulle sopiva, mutta kun vaihdettiin tähän nykyiseen järjestelmään, ketsuppipurkin tukos niin sanotusti aukeni, Palmi veistelee.

- Viimeiset pelit ennen maajoukkueikkunaa osoittivat, että muut joukkueet ovat vähän päässeet meistä kärryille. Varmasti joudutaan tekemään vielä pieniä viilauksia loppukautta ajatellen, että saadaan taas hämmennettyä vastustajaa.

Palmi nyökyttelee hyväksyvästi kysyttäessä, onko tämän kauden versio Topias Palmista hänen ammattilaisuransa paras tähän asti.

- Belgian kaudella (Limburg, 2021–22) vastuu lisääntyi kevättä kohden ja se oli pieni alkustartti Romanian kaudelle (Craiova, 2022–23), joka oli oikeastaan ensimmäinen kokonainen kausi, jonka aikana pystyin vetämään läpi kauden tasaisilla tehoilla. Tämä kausi on ollut hyvää jatkumoa Romanian kaudelle, hän arvioi.

- Toivon tietenkin, ettei kaikkein parasta Palmia ole vielä nähty, vaikka tähän asti parasta onkin.

”Antoi lisää potkua treenaamiseen, kun kaverit lähtivät Okinawalle”

Edustettuaan kotiseuraansa Tampereen Pyrintöä Korisliigassa kuuden kauden, yhden mestaruuden ja yhden Suomen mestaruuden (2014) arvoisesti Palmi aloitti ammattilaistaipaleensa Kataja Basketissa pelikaudella 2018–19. Vuosi Joensuussa poiki Palmille Korisliigan arvokkaimman pelaajan palkinnon ja kaksivuotisen sopimuksen Italian Serie A:n Cremonaan.

Palmi oli hyvää vauhtia lähestymässä huippuaan koripalloilijana, kun koronaviruspandemia keskeytti seurajoukkuekauden 2019–20. Seuraavalla kaudella Palmi oli tekemässä läpimurtoaan Italiassa, kun sairastuminen koronaan vei hänet kuukausiksi pelikentiltä sivuun.

- Koronaan sairastuminen ja kaikki muut asiat, mitä puolentoista Italian kauden aikana tapahtuivat, varmasti lykkäsivät oman kehityskäyräni huippupistettä jonkin verran, Palmi miettii.

Toipilaana vietetyn puolivuotisen jälkeen Palmi palasi treenisaleille ja on nyt paitsi palannut siihen pisteeseen, mihin Italiassa lopetti, myös ylittänyt sen. Omaan tulevaan uraansa elokuussa 30 vuotta täyttävä heittäjä-ässä suhtautuu luottavaisesti.

- Olen ajatellut niin, että pidän ehdottomasti tulevaisuudensuunnitelmat avoimina ja katselen, mihin kaikkialle rahkeet vielä riittää. Olen valmis tekemään työtä sen eteen, että ulkomailta avautuisi sopiva paikka, ja jos ei, sitten jatketaan hyväksi havaitussa suomalaisessa Korisliigassa ja yritetään auttaa joukkuetta menestymään.

Luonnettaan Palmi osoitti myös viime loppukesällä, kun hän karsiutui viimeisten valintojen joukossa Okinawan MM-kisakoneesta. Vuotta aiemmin Prahan ja Berliinin EM-kisatunnelmasta täysin rinnoin nauttinut Palmi sai tapahtuneesta itselleen motivaatiobuustin, joka on kantanut läpi tämän kauden.

- Suoraan sanottuna antoi lisää potkua treenaamiseen katsoa, kun kaverit lähtivät Okinawalle. Tahdoin osoittaa itselleni, että osaan edelleen pelata korista ja sillä tiellä ollaan, hän kertoo.

Sekin on käynyt Topiaksen mielessä, että runsaan puolentoista vuoden päästä koripallon EM-kisoja pelataan hänen kotikaupungissaan Tampereella.

- Siitä on tulossa hieno tapahtuma ja ilman muuta tähtäimessä on, että siellä saan kotimaatani edustaa. Toivotaan myös, että niihin kisoihin mennessä Nokia Areenan kattoon on noussut ainakin yksi Ilveksen viiri.

”Uskon, että Serbia vähän yllättyy”

Palmi teki läpimurtonsa Susijengiin viime vuosikymmenen lopulla ja on nyt viiden vuoden ajan urakoinut penkiltä peliin tulevana hyökkäyspään erityisasiamiehenä, jolla on vapaus laittaa pallo ilmaan aina sen käsiin saadessaan. Tästä nähtiin mallikas työnäyte vuosi sitten, kun Palmi latoi Espoo Metro Areenalla 16 pistettä silloista tulevaa maailmanmestaria Saksaa vastaan.

- Kun heitto alkoi toisella puoliajalla uppoamaan, Lassi (Tuovi) piti minut kentällä ja yritin olla luottamuksen arvoinen. Viimeisellä aikalisällä mulle piirrettiin heittokuvio ja mulle tuli siitä entistä vahvemmin sellainen olo, että Susijengissä kaikkiin kahteentoista pelaajaan luotetaan ja ne pelaa, kenellä kulkee, Palmi muistelee vuoden takaista.

- Multa on Susijengi-paidassa muutama suonenvetopeli jäänyt väliin, joten kiva, että osui tuohon paikkaan, vaikka voitto jäikin ottamatta. Muutaman kerran olen sen pelin jälkikäteen katsonut ja pakko sanoa, että harvoin näkee sellaista heittotykitystä kuin Saksalla silloin (kolmoset 64,7%).

Nyt alkaneeseen EM-karsintaikkunaan Susijengi on lähtenyt keskimääräistä pienikokoisemmalla joukkueella ja erityisesti Palmin pelipaikoilla kilpailua riittää. Tämän viikon harjoitusten perusteella Palmi on pitänyt pintansa Susijengin sisäisessä hierarkiassa.

- Meillä on erittäin hyviä pelaajia kakkos- ja kolmospaikalla. On kova haaste vääntää joka päivä treeneissä Sasun (Salin) ja Eliaksen (Valtonen) tasoisia kavereita vastaan ja ansaita omat paikkansa. Se auttaa meikäläistä tosi paljon, hän arvioi.

- Ollaan joo nyt vähän pienempi joukkue, kun isoa kalustoa on Ameriikoissa, mutta valmennus on muokannut hyvin susihyökkäystä juuri tämän ikkunan tarpeisiin ja näiden pelaajien vahvuuksiin. Uskon, että Serbiakin vähän yllättyy.

Tämän illan ottelusta latausta ei puutu. MM-hopeamitalisti Serbia pelaa ensimmäisen kotiottelunsa sitten MM-kisamenestyksensä ja vetää Belgradin Aleksandr Nikolic-hallin ääriään myöten täyteen väkeä.

- Eipä hirveästi tarvitse latausta erikseen hakea, vaan uskon, että lataus on täysi heti kun astutaan hallin puolelle, Palmi hymyilee.

- Illan peli vaatii joka pelaajalta valmiutta tehdä kaksinkertaisen määrän duunia ja erityistä tarkkuutta toteuttaa omaa peliä, kun vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista. Pikkuasiatkin täytyy tehdä ihan eri tasolla.

Serbia isännöi Susijengiä Belgradissa perjantai-iltana 23.2., suora lähetys JIM-kanavalla klo 21.00 alkaen ja Ruutu-palvelussa klo 21.00 alkaen.

Susijengi kohtaa Tanskan Espoo Metro Areenalla maanantaina 26.2. klo 18.30. Liput otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

26.11.2020 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Näitä matseja varten on pitkään treenattu”

Elias Valtosen, 21, ensiesiintymisestä Susijengi-ympyröissä on kohta jo kaksi vuotta, mutta virallista arvokisa- tai arvokisakarsintaottelua ei Euran Veivin kasvatti ole vielä ansioluetteloonsa kirjannut. Viime kesän Viro-otteluissa taitojaan väläytelleen Valtosen katse onkin nyt tiiviisti EM-karsintojen Georgia- ja Serbia-mittelöissä.

25.11.2020 10:45 Susijengi

Max Besselink: ”Olin tosi yllättynyt maajoukkuekutsusta”

Yksi kesä voi tehdä ihmeitä. Saatuaan kutsun ensimmäiseen Susijengin Open Gym -leiritykseensä kesällä 2020 Max Besselink päätti tunnustella, olisiko hänestä harjoittelemaan maan parhaiden pelaajien kanssa. Kesä jälkeen Besselink otti evoluutioloikan pelaajana, löi läpi Korisliigassa ja ansaitsi kutsun Susijengin EM-karsintaleiritykseen.

24.11.2020 12:00 Susijengi

Matti Nuutinen: ”Pidetään huoli, että vastustaja saa tehdä ylitöitä”

Susijengi lähtee marraskuun EM-karsintakuplaan Georgian ja Serbian jättikokoisia joukkueita vastaan tutusta pienen ja aggressiivisen joukkueen asemasta. Susijengin puolustuksen monitoimikoneeksi vuosien varrella kasvanut Matti Nuutinen, 30, uskoo omiensa kykyyn tehdä EM-karsintavastustajien elämä hankalaksi.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

9.8.2011 EM-karsinnat

Shawn Huff luottavaisena Unkari-otteluun

Kahden viikon takainen Pohjoismaiden mestaruus oli hyvä alkusoitto, mutta vasta viime viikon vierasvoitto Saksasta oli tulikoe, joka antaa hyviä merkkejä Suomen kisakunnosta. Näin miettii miesten maajoukkueen luottolaituri Shawn Huff, 27, joka uskoo Suomen aloittavan tiivistahtisen EM-karsinnat perjantaina vierasvoitolla Unkarista.

6.8.2011 14:05 EM-karsinnat

Koponen Saksa-voitosta: ”Osoitus osaamisestamme”

Suomen korismaajoukkueen tähtitakamies Petteri Koposen äänessä ei ole havaittavissa tyytyväisyydentunnetta, kun hän ruotii perjantaina saavutettua maaotteluvoittoa Saksasta. Ei siitäkään huolimatta, että MM-kisakävijä Saksan kaataminen on Suomelle harvinaista herkkua. Koposen ja kumppaneiden katse on – ja on ollut koko ajan – tukevasti ensi perjantaina käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

Näytä lisää vastaavia