Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

12.12.2015 Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

Pekka Saroksesta tuli perjantaina Korisliigan ja suomalaisen palloilun ensimmäinen erotuomari, joka on tuominnut 1000 pääsarjaottelua.

Juhlapelissään Saroksella (kesk.) oli vierellään Johannes Sarekoski (vas.) ja Miltiadis Ioannidis (oik.).

Pitkään kestäneen "standing ovationin" saanut Saros poistui juhlaseremonioista syli täynnä lahjoja.

Saroksen juhlaotteluun oli matkannut paitsi suuri palkitsemisdelegaatio myös suuri joukko Saroksen erotuomarikollegoita (ei kuvassa).

Pekka Saros on viheltänyt Korisliigassa yhtäjaksoisesti syksystä 1987. Kuvat: Kai Kilappa & Koripalloliiton arkisto.

- Kausi kerrallaan on menty ja kiinnostus urheiluun on säilynyt. Jälkikäteen miettien vuodet ovat menneet aika huomaamatta, nauraa Saros kysyttäessä hänen pitkän uransa salaisuutta.

Hämeenlinnassa rehtorin virassa työskentelevä Saros toimi tuomariuransa alkuvaiheessa myös valmentajana, kunnes pilli vei mennessään. Lopulta Saros taipuu uransa pituutta pohtiessaan loogisimman mahdollisen selityksen kannalle.

- Työuran ja perhe-elämän aikana koripallo on pysynyt omana juttunani. Koripallo on omaa aikaani, ja saan sen parissa keskittyä johonkin aivan muuhun kuin siviili- ja työelämässä. Ehkä tästäkin syystä koripallo on pysynyt mielekkäänä toimintana koko ajan.

"Vauhdin lisääntyminen ollut käsittämätöntä"

Saros vihelsi ensimmäiset liigaottelunsa syksyllä 1987, jolloin pääsarjakentillä viilettivät legendaariset nimet Kari-Pekka Klingasta Kari Kuloseen ja Larry Poundsista Gerald Lee senioriin. Moni asia on muuttunut sittemmin.

- Ammattimaisuuden ja vauhdin lisääntyminen on ollut käsittämätöntä. Tämän päivän koripalloilijat eivät ole vain koripalloilijoita, he ovat kokonaisvaltaisia urheilijoita. Niillä eväillä, jolloin itse aloitin tuomarin hommat melkein 30 vuotta sitten, ei tänä päivänä enää pärjäisi, Saros arvioi.

Suomalaisen tuomaritoiminnan kehittyminen on ollut pitkäjänteistä. Ensimmäiset askeleet kohti nykyaikaista tuomarikoulutusjärjestelmää otettiin 1990-luvun alussa.

- Nuoria miehiä opastivat silloin tavoille esimerkiksi Timo Niemi, Jorma Ovaska - joka oli toki silloinkin vielä itsekin nuori mies - Timo Haukilahti ja Alarik Vihersola. Rauno Nieminen oli myös legendaarinen hahmo, joka jaksoi opettaa aivan nuorimpiakin junioreita jämptisti ja kädestä pitäen.

Samoihin aikoihin Saroksen kanssa tarttuivat pilliin pääsarjassa myös lukuisat uuden sukupolven lupaukset, kuten Janne Muurinen ja Carl Jungebrand. Tästä ryhmästä nousi tuomarivitja, joka lähti määrätietoisesti kehittämään Suomi-korikselle omaa huipputuomarijärjestelmää.

- 1990-luvun alussa kokeilimme ensi kertaa kolmen tuomarin systeemiä, Carl Jungebrand alkoi pitää kesäklinikoitaan ja tuomaritoiminta ylipäätään muuttui kunnianhimoisemmaksi. Nykyisinhän kokeneemmat tuomarit kouluttavat Koripalloliitossa nuoria tuomareita säännönmukaisesti ja Kati Nynäsin saaminen erotuomarivastaavaksi on tuonut hurjan paljon uutta järjestelmään. Suunta on kaikin puolin oikea.

"Yritän auttaa siinä, missä voin"

Tuhannen vihelletyn liigaottelun kokemuksella Saros on pääsarjakenttien ylivoimaisesti kokenein erotuomari, jopa kaikki palloilulajit yhteen laskien.

Jos kolmisenkymmentä vuotta sitten Saros katsoi ylöspäin Alarik Vihersolan ja Timo Haukilahden kaltaisia "esi-isiä", on tänä päivänä hänellä vastuu ohjeistaa nuoria tuomareita pääsarjan tavoille.

- Juuri totesin pari päivää sitten, että oman sukupolveni tuomarien ensimmäisistä liigavuosista ei voi puhua samana päivänä kuin nykypäivän nuorista tuomareista, jotka ovat käyneet monivuotisen koulutus-, tarkkailu- ja palauteputken ja ovat fyysisesti ensiluokkaisessa kunnossa, Saros kehuu.

- Yritän auttaa siinä, missä voin, on kyse sitten pelikäsityksen jakamisesta tai tiettyihin pelitilanteisiin reagoimisesta. Aina saa kysyä.

Saros jakaa päätteeksi anekdootin yhdestä ensimmäisistä pääsarjaotteluistaan:

- Garcia Hopkins oli tyytymätön vihellykseeni ja pelin tuoksinassa totesi jotain "rookie-tuomarista", johon minä vastasin, että "jokainen on rookie joskus". Hopkins ymmärsi yskän heti ja käsitti, että tässä me olemme yhdessä oppimassa ja tekemässä, muistelee Saros.

- Tämä toimii hyvänä esimerkkinä siitä, että vaikka ollaan pelaajina tai tuomareina vaativassa paikassa, on oppiminen sallittavaa ja kannukset täytyy itse kunkin hakea. Nuoren tuomarinkin on hyvä muistaa, ettei heti voi osata kaikkea.

 
3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

1.2.2023 14:00 Korisliiga

Tough Calls: floppaamisia sekä epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

Näytä lisää vastaavia