Tuomas Iisalon päävalmentama Merlins Crailsheim lähtee taistelemaan sarjapaikasta

7.11.2020 10:06 Saksan Bundesliigassa saadaan kausi käyntiin viikonloppuna. Merlins Crailsheimissan nähdään taas vahva suomalaisedustus, kun Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat joukkueen valmennusvastuussa. Lisäksi Juho Kailio liittyi kesän aikana täydentämään valmennusryhmää.

Tuomas (vas.) ja Joonas Iisalo toimivat Merlins Crailsheimin valmentajina. (Kuva: philippreinhard.com)

Kesällä liikkui mielenkiintoisia huhuja päävalmentajan toimivan Tuomas Iisalon ympärillä, sillä hänet yhdistettiin liettualaisen suurseura Zalgiriksen päävalmentajan pestiin. Iisalo myöntää, että keskusteluja käytiin.

- Kiinnostusta oli ja he haastattelivat minua. Tilanne oli kuitenkin siinä mielessä yksinkertainen, että minulla juuri tehty jatkosopimus Merlinsin kanssa. He haastattelivat kolmea vaihtoehtoa päävalmentajaksi ja he päätyivät lopulta toiseen valmentajaan. He tarjosivat minulle paikkaa heidän valmennusryhmässään, mutta se ei tuntunut loogiselta tässä tilanteessa, Iisalo paljastaa.

Zalgiriksen kaltaisen joukkueen yhteydenotto osoittaa, että Merlinsin hienot otteet on huomioitu myös Saksan rajojen ulkopuolella.

- Olin tietenkin erittäin imarreltu, että Zalgiris osoitti kiinnostusta. Se kertoo siitä, että viime kausi, ja miksei aiemmatkin, on noteerattu myös muualla. Hieno asia kaikkiaan.

Iisalo aloittaa viidennen kautensa Merlinsin päävalmentajana, mutta hänen osaltaan kausi alkaa ikävämmissä merkeissä. Iisalo on altistunut koronavirukselle ja joutuu olemaan karanteenissa kaksi viikkoa, vaikka keskiviikkona tehty testi osoitti negatiivista tulosta.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

- Joukkueessa ei ole yhtään positiivista testitulosta, joten muut eivät joudu karanteeniin. Joonas ja Juho hoitavat nyt päivittäisen valmentamisen kaksi viikkoa ja minä toimin videoanalyytikkona. Vähän hassu tilanne, mutta uskon että vahvasti integroitu lähestymistapamme maksaa itsensä takaisin tällaisessa tilanteessa. Tämä on tiimityöskentelyä, Iisalo kertoo.

Koronapandemia on asettanut haasteita myös joukkueen rakentamisen suhteen, sillä joukkueiden budjeteista on lähtenyt iso osa. Isot seurat kuten ALBA Berliini ja Bayern München ovat pystyneet kasaamaan jälleen kovat joukkueet, mutta pienemmillä seuroilla rahaa on ollut käytössään huomattavasti vähemmän.

- Budjetit ovat pienentyneet 30-40 prosenttia ja on ollut vaikea kasata sen tasoinen joukkue mitä Bundesliigassa on aiempina vuosina nähty. Se on se suurin haaste. Pienemmän budjetin seuroilla on mielestäni selkeästi heikommat joukkueet aikaisempiin kausiin verrattuna.

Merlins oli viime kauden sensaatiojoukkue. Ennen kauden alkua joukkuetta povattiin sarjataulukon häntäpäähän, mutta sarjan keskeytyshetkellä se oli uskomattomasti kolmantena. Iisalo ei halua verrata nykytilannetta viime kauteen, sillä olosuhteet ovat muuttuneet kaikkialla paljon.

- Meillä on paperilla hyvin samankaltainen joukkue kuin viime kaudella, eli nuori ja suhteellisen urheilullinen. Monilta pelaajilta puuttuu kuitenkin se väliaskel jostain toisesta kovemmasta sarjasta tai toisesta Bundesliigan joukkueesta. Meillä on tosi monta uutta pelaajaa ja olemme saaneet keskittyä ihan perusasioihin, kuten koripalloammattilaisuuden vaatimuksiin, ravintoon ja lepoon. Pelaajat ovat ammatinharjoittajia eikä ammattilaisuus rajoitu vain päivittäiseen harjoitteluun. Näistä lähtökohdista lähdemme taistelemaan kynsin hampain sarjapaikasta.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Iisalon veljekset saivat täksi kaudeksi rinnalleen kolmannen suomalaisvalmentajan, kun Juho Kailio liittyi ryhmään vastuualueinaan vastustajien scouttaaminen sekä pelaajien henkilökohtainen valmennus.

- Oli selvää, että tarvitsemme yhden valmentajan lisää, jotta voimme viedä prosessiamme eteenpäin. Juhosta tuli hyvät suositukset, tunnemme hänet Joonaksen kanssa henkilökohtaisesti ja hän on toiminut aikuisten kanssa apuvalmentajana Kouvoissa ja Urassa. Hän oli meille erittäin luonteva valinta, Iisalo valottaa Kailion rekrytoimista.

Koronapandemian vaikutukset ovat näkyneet pitkin Euroopan korissarjoja jo tällä kaudella eikä monikaan sarja ole välttynyt ottelusiirroilta tai joukkueiden karanteeneilta. Saksassa kilpailukausi pyörähti käyntiin cupin merkeissä ja siinäkin nähtiin ottelusiirtoja. Tulevan kauden arvioiminen onkin mahdoton tehtävä.

- Luvassa on todella poikkeuksellinen vuosi. Edessä on suuri selviytymiskamppailu. Pääfokus on siinä, että kaikki osallistujat ja seurat pysyvät terveinä. Tilanne on haastava ja se vaatii sekä malttia että sopeutumiskykyä, muistuttaa Iisalo.

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

Näytä lisää vastaavia