Tuomas Iisalosta Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja

7.6.2012 Suomen Koripallon Pelaajayhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu tulevaksi kaudeksi I divisioonan Tapiolan Honkaan siirtyvä maajoukkuetakamies Tuomas Iisalo, 29. Loviisalaislähtöisen Iisalon mukaan Pelaajayhdistys on aktivoitunut kiitettävästi viime vuosien aikana.

Urallaan 57 miesten maaottelua pelannut Tuomas Iisalo on Pelaajayhdistyksen uusi puheenjohtaja.

Pelaajayhdistys pyrkii saamaan kaikki koripallon aktiivipelaajat mukaan toimintaansa, kertoo kuvassa miesten PM-kultaa juhliva Iisalo.

Iisalon mielestä pelaajissa on valtava voimavara hyödynnettäväksi koripallon kokonaisvaltaisessa kehitystyössä. Kuvat: Tomi Kaminen & Ville Vuorinen.

Suomen Koripallon Pelaajayhdistys näki päivänvalon 1980-luvun lopussa, jolloin koripallon silloisen mestaruussarjan aktiivipelaajat kokoontuivat yhteiseksi kattojärjestöksi ajaakseen etujaan. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Pelaajayhdistys on elänyt hiljaiseloa, mutta edellisen parin vuoden aikana toiminta on jälleen aktivoitunut.

– Pelaajayhdistyksen toiminnassa on ollut erinäisiä nousu- ja laskukausia. Nyt pyrimme saamaan suuressa mittakaavassa kaikki koripallon aktiivipelaajat I divisioonia, naisten SM-sarjaa, ulkomailla pelaavia ammattilaisia sekä juniorimaajoukkuepelaajia myöten mukaan toimintaamme, kertoo Iisalo.

Pelaajayhdistys kokoontuu vuosittain Korisliigan eri infotilaisuuksien, kuten kauden avausinfon sekä playoff-infon, kaltaisten tapahtumien yhteydessä. Yhdistykseen kuuluvat pelaajat ovat vuosien saatossa pyrkineet tuomaan yhteisen äänensä julki muun muassa Koripalloliiton alaisten sarjojen toimintaan ja käytäntöihin liittyen.

Suurin osa Pelaajayhdistyksen sisäisestä kommunikaatiosta tapahtuu pelaajaedustajien ja hallituksen jäsenten (Juho Nenonen, Hanno Möttölä, Roope Suonio, Jukka Kataja & Iisalo) välillä hyödyntäen sosiaalisen median tuomia mahdollisuuksia. Jokaisella joukkueella tulee olemaan vastaisuudessa kaksi pelaajaedustajaa yhdistyksen listoilla.

– Suurimpana haasteenamme pidän sitä, että saamme kaikki mahdolliset pelaajat kerääntymään Pelaajayhdistyksen suojiin ja tiedon yhteisistä asioista kulkemaan kaikille jäsenille. Tiedonkulku ei ole ongelma, mutta pelaajien aktivoituminen on tärkeää, Iisalo miettii.

– Tahdomme käydä keskustelua paitsi koripallon sisäisistä asioista, myös yleisesti urheilun asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa ja päätöksenteossa.

Ministeriötason yhteistyötä

Pelaajayhdistyksen asialistalla kaikkein konkreettisimpina puheenaiheina ovat viimeisen kahden vuoden aikana olleet Korisliigan ottelumääräuudistus sekä Korisliigan yleissopimuksen laatiminen yhdessä liigaseurojen kanssa. Neuvottelut asian tiimoilta ovat jo alkaneet.

– Nyt koemme kaikkein tärkeimmäksi Korisliigan yleissopimuksen laatimisen. Muut ajankohtaiset asiat liittyvät pelaajien järjestäytymiseen ja yhteistyökumppanien sekä avustusten kartoittamiseen, Iisalo valaisee.

– Lisäksi selkeää edistystä on se, että olimme mukana Korisliiga-seurojen edustajien kokouksessa. Keskusteluyhteys on nyt avattu, ja pyrimme tulevaisuudessa olemaan tasaveroinen keskustelukumppani. Hyvä alku on se, että tässä vaiheessa meitä kuunnellaan ennen päätöksentekoa ja on ollut miellyttävää havaita, että olemme useimmissa asioissa vahvasti samoilla linjoilla seurojen kanssa.

Koripallon Pelaajayhdistys kuuluu lisäksi Suomen huippu-urheilijoiden unioniin eli SHU:hun yhdessä jääkiekon, jalkapallon ja pesäpallon pelaajien sekä yksilöurheilijoiden kanssa.

– SHU:hun kuuluu kaikkiaan 3000 huippu-urheilijaa, ja sillä saralla käynnissä on merkittäviäkin hankkeita. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että urheilijoiden ja luovien alojen työntekijöiden sosiaaliturvan tila tarkastetaan. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko nimittää työryhmän, johon on ehdolla myös koripalloedustaja, Iisalo paljastaa lisäten, että Koripallon Pelaajayhdistystä on kuultu myös Huippu-urheilun muutostyöryhmän (HUMU) taholta.

Iisalo päättää puheenvuoronsa todeten, että Pelaajayhdistyksen toiminnan kehittämisessä ensisijaisen tärkeää on saada nuoret pelaajat ymmärtämään yhdistyksen merkitys.

– Ajamme pääasiallisesti nuorten, nousevien pelaajien etuja. Useat kohdat, joihin haetaan muutosta, ovat pitkän aikajänteen asioita – kiitos näistä erityisesti Hanno Möttölälle ja Esa Mäki-Tulokkaalle, jotka ovat useita vuosia tehneet korvaamatonta duunia yhdistyksen eteen. Haasteemme on nyt saada nuoret ymmärtämään pitkän tähtäimen edut pelaajayhdistyksen toiminnassa, Iisalo luennoi.

– Kaikista suomalaisen koriksen parissa toimivista ammattilaisista pelaajat muodostavat suurimman ryhmän. Se on valtava voimavara, jota ei ole tähän mennessä hyödynnetty tarpeeksi koripallon kehitystyössä. Futiksessa viidellä sarjatasolla on vastaavassa kattojärjestössä jo 1500 jäsentä, ja pelaajat siellä kokevat yhdistystoiminnan laajasti yleishyödylliseksi.

 
28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

9.5.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliiton kilpailusääntöihin merkittäviä muutoksia

Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

Koripalloliiton julkilausuma ulkomaalaiskiintiöistä käytävään keskusteluun

Suomen Koripalloliiton tekemä päätös ulkomaalaiskiintiöiden poistamisesta on viime viikkojen aikana synnyttänyt laajasti julkista keskustelua. Osin keskustelua on käyty omien ennakkoluulojen vankeina kokonaisuutta näkemättä. Koripalloliitto haluaa omalta osaltaan vielä taustoittaa päätöksen syntyä ja näkemyksiään vaikutuksista antamalla seuraavan julkilausuman.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

Miesten ja naisten SM-sarjoihin uudet vahvistuskiintiöt

Koripalloliiton liittohallitus on Helsingissä pitämässään kokouksessa päättänyt miesten ja naisten SM-sarjojen uusista ulkomaalaiskiintiöistä. Miesten SM-Koriksessa sallitaan pelikaudella 2004-05 kaksi ja naisten SM-sarjassa yksi EU- ja ETA-alueiden ulkopuolinen vahvistus. Samat säädökset koskevat myös Suomen Cup –kilpailuita.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

18.10.2019 09:00 Korisliiga

Elisa Viihde Sport vapaassa katselussa sunnuntaista perjantaihin – tarjolla huimat 33 ottelua!

Elisa Viihde Sport -kanavat sekä -kirjasto ovat vapaassa katselussa 20.-25.10., kun televisioviikko tuo huippukoripallon kaikkien katsottavaksi.

9.10.2019 13:07 Korisliiga

Elisa Viihteeltä lähemmäs 900 kotimaista koripallo-ottelua

Tällä kaudella Elisa Viihde näyttää Korisliigan ja miesten I divisioona A:n lisäksi naisten Korisliigan ja I divisioonan sekä miesten I divisioona B:n kaikki runkosarja- sekä pudotuspeliottelut.

19.6.2019 20:58 Pääjuttu

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2019-20 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

22.11.2018 10:53 Korisliiga

Elisa Viihde Sportin kanavat auki koko viikonlopun – Tarjolla 15 ottelua kotimaista koripalloa

Viikonloppuna on katsottavissa myös Petteri Koposen ottelu Saksan Bundesliigassa.

4.10.2018 14:59 Pääjuttu

Kotimainen koriskausi vahvasti esillä Elisa Viihde Sportilla

Uutuutena katsottavissa on myös suomalaisia vilisevä Saksan Bundesliiga.

18.6.2018 22:48 Korisliiga

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2018-19 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2018-19. Korisliigaan myönnettiin 11 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä.

19.11.2017 Pääjuttu

Elisa on jälleen kotimaisen koriksen ykköskanava

Elisa Viihde Sportilla sekä Fanseatilla seurattavien Korisliigojen sekä miesten I Divisioona A:n lisäksi Elisan kanavilla seurataan tiiviisti Susijengin pelaajien otteita Espanjan ACB-liigassa.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

29.9.2017 Pääjuttu

Fanseat ja Elisa Viihde Sport vahvasti mukana koriskaudella 2017-18

Kotimaisten sarjojen lisäksi Elisa Viihde Sport –kanavilla sekä Fanseatilla seurataan tiiviisti suomalaispelaajien otteita Espanjan ACB-liigassa ja Katajan taivalta Mestarien liigassa.

13.7.2017 09:30 Pääjuttu

Korisliigojen ja I divisioonien sarjaohjelmat julkaistu

Korisliigan kauden 2017/18 Pantterijahti käynnistyy tiistaina 26.9. Heti ensimmäisessä ottelussa parketille astelee sarjanousija Espoo United, joka isännöi Korihaita. Naisten Korisliiga pyörähtää käyntiin torstaina 28.9. HBA-Helmen ja Catzin kohtaamisella.

Korisliiga-joukkueille myönnettiin sarjalisenssit

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt sarjapaikat pelikaudelle 2017-18. Korisliigaan myönnettiin 11, miesten Divisioona A:han 12, Divisioona B:hen 12 sarjalisenssiä sekä Naisten Korisliigaan sekä naisten I divisioonaan kymmenen sarjalisenssiä kumpaankin. Kaikkiaan aikuisten valtakunnallisia koripallosarjoja pelataan 27 eri kaupungissa ympäri Suomen.

Näytä lisää vastaavia