Unkari tähtää EM-kisoihin 12 vuoden tauon jälkeen

27.7.2011 Tiistaina Pohjoismaiden mestaruuden varmistaneiden Suomen koripallomiesten tulevalle EM-karsintavastustajalle Unkarille viime vuodet eivät ole olleet helppoja. Kesän 2010 EM-karsinnoissa joukkue kuitenkin väläytti faneilleen, että edessä on valoisa tulevaisuus, jonka jälkeen toiveita ovat nostattaneet lupaavan Adam Hangan NBA-varaus ja Obie Trotterin värväys maajoukkueeseen. Nyt Unkarin tähtäin on elokuun EM-karsinnoissa ja tavoitteena ensimmäinen EM-kisapaikka 12 vuoteen.

Kokenut Marton Fodor uskoo Unkarin olevan entistäkin kovempi ja valmiimpi, kun se asettuu Suomea vastaan elokuun EM-karsinnoissa.

Unkarin korisbuumia on vauhdittanut 22-vuotiaan Adam Hangan NBA-varaus.

Suomen hakiessa PM-kultaa Ruotsista, myös Unkari ja Portugali jatkoivat voitokkaasti valmistautumistaan EM-karsintoihin. Kuvassa Portugalin paidassa tehokkaasti esiintynyt, Benficaa viime kaudella edustanut Antonio Tavares. Kuvat: FIBA Europe / Ciamillo-Castoria.

Kuten Suomessa ja Portugalissa, myös Unkarissa ymmärretään, että elokuun EM-karsinnat ovat kultainen tilaisuus. Kolmesta EM-karsintoihin osallistuvasta joukkueesta kahdella on paikka Liettuassa 31.8.–18.9. järjestettävässä arvoturnauksessa.

– Portugalilla ja Unkarilla on sama nälkä kuin meillä, arvioi Espanjan ACB-liigan Burgosia edustava 207-senttinen unkarilaislaituri Peter Lorant, 25.

– Minä suhtaudun luottavaisesti joukkueeseeni. En sano, että olemme Portugalia tai Suomea parempia, mutta tahdomme todella lyödä heidät ja meillä on paljon töitä tehtävänämme, ennen kuin pystymme siihen.

Unkarin maajoukkueen kokeneempaan osastoon kuuluva 30-vuotias takamies Marton Fodor on innostunut erityisesti uuden unkarilaissukupolven esityksistä. Viime kesän voitot Ukrainasta, Bosnia ja Hertsegovinasta ja Makedoniasta olivat hyvä mittari.

– Yritämme pelata nopeaa koripalloa ja puolustaa vahvasti. Meillä on nopeita ulkopelaajia sekä monta pelaajaa, jotka osaavat pistää kolmosen säkkiin. Nuoret pelaajamme, kuten NBA:han draftattu Adam Hanga ja monta vuotta eurocupeissa pelannut Marton Bader ovat olleet erinomaisia, Fodor pohtii.

– Uskon, että olemme vahvempi joukkue kuin viime kesänä, jolloin saimme hyviä tuloksia Makedonian ja Iso-Britannian, jo nyt EM-kisapaikkansa varmistaneita joukkueita, vastaan.

Lorentin ja Fodorin mukaan Unkarissa on meneillään pienoinen koripallobuumi, joka alkoi viime kesän EM-karsinnoista ja yltyi Adam Hangan NBA-varauksen myötä. San Antonio Spurs varasi 22-vuotiaan, heittävän takamiehen tontilla viihtyvän Hangan kesäkuussa NBA Draftin toisella kierroksella.

Paikka Liettuan EM-lopputurnauksessa tekisi koripallosta entistä isomman lajin.

– Pienelle maalle pelkkä kisoihin pääsy on iso asia. Se, että me pääsisimme kisoihin, on meille yhtä iso asia kuin Espanjalle Euroopan mestaruuden voittaminen, Lorent arvioi.

– Koripallo on juuri nyt tärkeää medialle Adam Hangan vuoksi, ja me alamme tuntea jonkin verran paineita niskassamme, Fodor täydentää.

Paineita on osaltaan lisännyt, Suomessakin pelanneen, amerikkalaisen Obie Trotterin pikakäsittelyllä saama Unkarin passi ja liittyminen maajoukkueeseen. Trotterin esitykset nousivat Unkarissa arvoonsa, kun tämä johdatti Szolnokin menneellä kaudella maan mestaruuteen.

Unkari pelasi edellisen kerran EM-kisoissa vuonna 1999 Ranskassa. Joukkue hävisi kaikki kolme otteluaan.

Unkari ja Portugali voittoihin 

Suomen voittaessa Ruotsissa pelatussa PM-turnauksessa kultaa ensi kertaa 28 vuoteen, jatkoi Unkari osaltaan valmistautumistaan elokuun EM-karsintoihin kohtaamalla toistamiseen hallitsevan Aasian mestarin Iranin.

Unkarin väkivahva joukkuepuolustus salli Iranille avausjakson aikana vain 12 pistettä, ja toisella jaksolla unkarilaiset juoksivat Adam Hangan johdolla 43–25-johtoon. Unkari johti parhaimmillaan ottelua 24 pisteellä, mutta Iran nousi vielä takaa ja kavensi eron alle kymmenen pisteen. Lopussa Unkari kuitenkin terästäytyi uudelleen ja vei 81–69 (43–25)-voiton.

Adam Hanga ja Marton Bader upottivat kumpikin unkarilaisille 15 pistettä. Obie Trotter keskittyi pelinjohtoon ja nakkeli seitsemän pistettä.

Portugali puolestaan osallistui viikonloppuna kolmen maan kansainväliseen turnaukseen kotikentällään Guimaraesissa. Portugali venytti valmistavien maaotteluiden voittoputkensa jo kahdeksaan kukistettuaan Romanian 79-48, Angolan 65-56 ja Iranin 62-56.

Portugalin parhaat pistemiehet otteluissa olivat Claudio Fonseca (17 pistettä Romaniaa vastaan), Antonio Tavares (15p vs. Angola ja Romania) ja Miguel Miranda (15p vs. Iran).

Suomi kohtaa Unkarin vieraskentällä EM-karsinta-avauksessaan 12. elokuuta. Helsingin Jäähalliin Trotterin johtama Unkari saapuu Suomen vieraaksi 21.8. Unkari-otteluiden välissä Suomi isännöi Jäähallissa 15.8. Portugalia.

Lue myös seuraavat

Henkilöt

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

18.9.2016 EM-karsinnat

Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia EM-kisoihin

EM-karsinnat huipentuivat lauantai-iltana, ja kuusi uutta joukkuetta leimasivat lippunsa vuoden päästä Turkissa, Suomessa, Israelissa ja Romaniassa pelattaviin vuoden 2017 EM-kisoihin. Jo aiemmin kisapaikkansa varmistaneiden maiden lisäksi arvokisoihin pelasivat tiensä Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia.

15.9.2016 EM-karsinnat

Belgia, Slovenia, Montenegro ja Unkari varmistivat EM-kisapaikkansa

Neljä joukkuetta varmisti paikkansa vuoden 2017 EM-kisoissa voittamalla keskiviikkoillan EM-karsintaottelunsa. Jo viime viikonloppuna EM-kisalippunsa leimanneen Venäjän lisäksi EM-kisamatkansa varmistivat Belgia, Slovenia, Montenegro sekä Unkari. EM-karsinnat huipentuvat lauantaina.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

16.1.2014 EM-karsinnat

Susijengi ja fanit tulisilla hiilillä 1.-3.2.

Tiistaina Vuoden joukkueena Urheilugaalassa palkitulla Susijengillä ja niin ikään Uuno-pystin pokanneilla Susijengi-faneilla on luvassa jännityksentäyteiset kolme päivää, kun tammikuu vaihtuu helmikuuksi. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus kokoontuu Barcelonaan tekemään päätöksiä MM-kisojen villeistä korteista lauantaina 1.2. Maanantaina 3.2. koripalloperhe jännittää jo joko MM-kisojen alkulohkojen tai EM-karsintalohkojen arvontoja.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

30.7.2013 EM-karsinnat

Susijengin kesän maaotteluavaus Ranskassa

Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi avaa maaottelukesänsä Ranskassa alkaneella viikolla. Vastus on heti huippuluokkaa, kun Susijengi testaa viime EM-kisoissa hopeaa voittaneen ja Lontoon olympialaisissa kuudenneksi venyneen isäntämaan. Susijengi matkasi pelipaikalle Pauhun 15 pelaajan voimin.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

28.3.2013 09:47 EM-karsinnat

Lipunmyynti kesän maaotteluihin käynnistynyt!

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisön edessä ensi kesänä. Lipunmyynti Susijengin valmistaviin maaotteluihin Hartwall Areenalle sekä Naarassusien EM-karsintoihin on käynnistynyt.

11.11.2012 19:13 EM-karsinnat

MM-kisat laajenee, maajoukkueille MM-karsinnat ikkunoineen, EM-kisat 4 vuoden välein

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on Kuala Lumpurissa pitämässään kokouksessa päättänyt merkittävistä miesten maajoukkuekilpailujen järjestelmäuudistuksista. FIBA on päättänyt laajentaa MM-kisoja, aloittaa erilliset MM-karsinnat, avata maajoukkueille sarjakaudelle karsintaikkunoita sekä siirtää maanosien mestaruuskilpailut pelattavaksi neljän vuoden välein nykyisen kahden vuoden asemesta.

18.9.2012 EM-karsinnat

Valmentajalegenda Tuominen: ”Nykymaajoukkueen pelaamista mielettömän kiva katsoa”

Suomen miesten maajoukkuetta mm. vuoden 1964 Tokion olympialaisissa sekä vuoden 1967 EM-kotikisoissa valmentanut Kalevi Tuominen, 85, on yli 40 vuoden ajan ollut miesten maajoukkuehistorian voittoisin päävalmentaja. Viikko sitten tiistaina valmentajalegenda seurasi hyvillään, kuinka ”Susijengin” tämän päivän päävalmentaja Henrik Dettmann kiilasi hänen rinnalleen voittotilastossa.

18.9.2012 EM-karsinnat

Henrik Dettmann: ”MM-kisat ja olympiakarsinnat ovat täysin mahdolliset”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin johtamat joukot saavuttivat toisen peräkkäisen EM-kisapaikkansa viime viikolla päättyneistä EM-karsinnoista. Lisäksi Dettmann nousi Kalevi ”Kallu” Tuomisen rinnalle Suomen kaikkien aikojen voitokkaimmaksi maajoukkuevalmentajaksi. Dettmannin, 54, katse on kuitenkin jo tulevaisuudessa ja kovenevissa tavoitteissa.

12.9.2012 11:36 EM-karsinnat

Koripallon EM-karsinnat kiinnostivat suomalaisyleisöä

Susijengin pirteät otteet tiistaina päättyneissä koripallon EM-karsintapeleissä kiinnostivat kotimaista urheiluyleisöä. Susijengin laukkaa seurasi Helsingin Jäähallissa neljässä ottelussa keskimäärin 4478 katsojaa ottelua kohden. Suomen katsojakeskiarvo oli koko EM-karsintojen kahdeksanneksi paras.

12.9.2012 10:10 EM-karsinnat

Susijengi EM-karsintojen paras kaukoheittojoukkue, Koponen ja Huff pelaajatilastojen aatelia

Vuoden 2012 EM-karsinnat tiistain Sveitsi-voittoon päättänyt Suomen miesten maajoukkue esiintyi edukseen karsintojen joukkuetilastoissa ollen koko karsintavaiheen paras kaukoheittojoukkue. Susijengin yksittäisistä pelaajista Petteri Koponen ja Shawn Huff löivät leimansa Euroopan eliittiin tilastovertailussa.

12.9.2012 09:29 EM-karsinnat

Serbia ja Turkki puristivat viime hetkellä EM-kisoihin

EM-karsintojen päätöskierroksella tiistaina selkä seinää vasten pelanneet koripallojättiläiset Serbia ja Turkki puristivat viimeisellä mahdollisella hetkellä EM-kisoihin. Suomen naapurimaista Ruotsi leimasi kisapassinsa rökittämällä Luxemburgin, mutta Viro jäi kuudesta voitostaan huolimatta nipin napin rannalle.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

10.9.2012 EM-karsinnat

Helsinki on todistanut EM-karsintojen ratkaisuhetkiä vuosikymmenien mittaan

Suomen koripallomaajoukkue petasi tiensä EM-kisoihin helsinkiläisyleisön edessä viime vuoden elokuussa kaatamalla EM-karsintojen ratkaisupeleissä Portugalin ja Unkarin. Helsingissä pelatut maaottelut ovat siivittäneet ”Susijengin” arvokisoihin myös vuosina 1977 ja 1993-94. Helsinkiin Suomi päättää karsintansa myös tiistaina ottelulla Sveitsiä vastaan varma kisapaikka hallussaan.

10.9.2012 EM-karsinnat

Susijengin tiistaisessa Sveitsi-ottelussa vielä paljon pelissä

Suomen maajoukkue varmisti paikkansa vuoden 2013 Slovenian EM-kisoissa käytännössä jo aloittamalla päättymäisillään olevat karsinnat viiden ottelun voittoputkella. Karsinnat päättyvät tiistaina Helsingissä, ja pelissä on vielä paljon: voittamalla Sveitsin ”Susijengi” pelaisi tiensä tulevien EM-kisojen lohkoarvonnoissa suotuisampaan arvontakoriin.

Näytä lisää vastaavia