Valmentajakonkari Martti Iivonen: ”Tässä koulutuksessa ollaan asian ytimessä”

10.12.2018 14:40 Mittavan uran koripallovalmentajana Ruotsissa ja Suomessa tehnyt ja yli 25 vuotta Koripalloliitossa valmentajana ja kouluttajana toiminut Martti Iivonen kiittelee vuolaasti Assist Centerin Parempia harjoituksia -kehitysprosessia, jonka tavoitteena on muokata lasten ja nuorten koripalloharjoitukset laadukkaammiksi pelin kautta opettamisen saralla.

Suuri yhteinen tavoite 2020-luvulle on valmentajien välisen yhteistyön kehittäminen, valmennustietoisuuden lisääminen ja tietotaidon jalkauttaminen kentälle mahdollisimman kattavasti. Kuva: Ville Vuorinen

Kansallisissa ja kansainvälisissä seminaareissa opetustyötä tehnyt Iivonen kävi marraskuisen kouluttajakoulutuksen päätteeksi kiittämässä Assist Centerin johtajaksi nimettyä Jyri Lohikoskea kädestä pitäen. 

- Sanoin Jyrille, että nyt tässä kouluttajakoulutuksessa ollaan asian ytimessä. Meitä pitkän linjan kouluttajia ei päästetty helpolla. Vietimme yhdessä paljon aikaa salissa ja jopa väittelimme asioista, Iivonen kehuu.

Liikunnan ja terveystiedon opettajana ja pitkäaikaisena valmentajana Iivonen on seurannut mielenkiinnolla eri palloilulajien strategien kehittymistä ja miten lasten ja nuorten pelaamaan oppimista on älyllistetty pedagogisten oppimismenetelmien avulla.

Koripalloliitto on siirtynyt viime vuosien aikana entistä vahvemmin pelin kautta opettamiseen ja 2020-luvun susistrategia korostaa tätä piirrettä entisestään. Iivosen mukaan korostus on tervetullut.

- Lasten ja nuorten pelaajien kokonaisharjoittelua kehittyy jatkuvasti niin, että teknis-taktista oppimista syvennetään pitämällä peli keskiössä. Se on perusteltu kehityssuunta. Eihän harjoitustilanne voi olla erilainen kuin kilpailutilanne – tahtovathan lapset ja nuoret oppia nimenomaan pelin kautta, pohtii Iivonen.

- Käyn kouluttamassa eri palloilulajien valmentajia ja liikunnanopettajia sekä kansallisissa- että kansainvälisissä seminaareissa. Motoriikka ja lajin tekniset taidot opitaan kokonaisharjoittelussa, jossa peli on läsnä koko ajan.

Aktiivisesti kontakteja muiden palloilulajien valmentajiin vaaliva Iivonen kertoo kollegoiden olevan perillä Koripallon koulutuskehityksen suuntaviivoista ja arvioi heidän tarkkailevan tarkalla silmällä, miten Koripalloliitto onnistuu pelin kautta opettamisen konseptissa susiohjelmassa 2020-luvulla.

- Haluamme olla palloilulajeissa Suomen parhaita opettamaan peliä ja valmentamaan yksilö- ja ryhmätaktiikoita. Meillä on koripallossa hyvä kuhina päällä.

Kehittyvä strategia, pedagogin opit 

Iivonen on seurannut Koripalloliiton koulutusohjelmien kehitystä lähietäisyydeltä ja kertoo olevansa hyvillään siitä, kuinka valmennus- ja koulutustoimintaa on paranneltu tasaisin väliajoin.

Hänen mukaan koripallossa, liiton, maajoukkuevalmentajien, kouluttajien ja seuravalmentajien keskuudessa vallitsee hyvä yhteishenki, joka mahdollista vaatimustason alituisen noston sekä sen myötä käytännön arkivalmennuksen saattamisen sille tasolle niin, että lopputuloksen hedelmistä pääsevät nauttimaan ennen kaikkea paremmista harjoituksista osallisiksi pääsevät koripalloa harrastavat lapset ja nuoret.

- Olen nähnyt urani aikana monenlaisia strategioita valmentajakoulutuksissa ja seuratyön kehittämisprosesseissa, mutta 2020-luvun susistrategia on selvästi parhaita, joihin olen koskaan tutustunut, Iivonen kehuu.

- Koripalloliitossa on jo pitkään haluttu, että valmentajilla on jokin pedagogin koulutus ja sitä myötä vuorovaikutus-, tunne- ja oppimisen kehittelytaidot hanskassa.

Suuri yhteinen tavoite 2020-luvulle on valmentajien välisen yhteistyön kehittäminen, valmennustietoisuuden lisääminen ja tietotaidon jalkauttaminen kentälle mahdollisimman kattavasti.

Iivosen mukaan harkittu, suora ja käytännön tasolla testattu kehitystyö valmennuskoulutuksineen mahdollistaa koripallon tasonnousun aina ruohonjuuritasolta maajoukkueisiin asti. Tässä yhtälössä Assist Center toimintoineen avaa suomalaiselle koripallovalmennukselle kouriintuntuvan mahdollisuuden kehittyä. 

- Assist Center on nuorille valmentajille loistava mahdollisuus verkostoitua ja jakaa ajatuksia. Uskon ja toivon, että muutaman vuoden aikana kaikki Assist Centerin mahdollisuudet ovat ehtineet muuttua pysyviksi rakenteiksi.

 
21.9.2020 11:15 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Helsingissä

Koripalloliitto järjestää yhteistyössä Helsingin NMKY:n kanssa I-tason koulutuskokonaisuuden Helsingissä. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

4.9.2020 10:42 Valmentajat

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Hyvinkäällä

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Hyvinkäällä. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

18.12.2019 09:47 Koripalloliitto tiedottaa

Suomen Koripalloliitto hakee nuorten päävalmentajaa

Suomen Koripalloliitto hakee nuorten maajoukkueiden päävalmentajaa Viron miesten maajoukkueen valmentajaksi siirtyvän Jukka Toijalan tilalle. Työ alkaa kesäkuussa 2020.

31.10.2019 15:36 Koulutus

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa

Koripalloliitto järjestää I-tason koulutuskokonaisuuden Lahdessa. Koulutus on Koripalloliiton valmennuskoulutusjärjestelmän ensimmäinen vaihe, joka antaa valmiuksia toimia apuvalmentajan tehtävissä. Kokonaisuus pitää sisällään kolme viikonlopun mittaista lähijaksoa ja etätehtäviä.

26.6.2019 08:52 Pääjuttu

Koskelainen uusien haasteiden pariin – Toijala nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi

Merkittävää työtä edelliset kymmenen vuotta suomalaisen koripallon eteen tehnyt Antti Koskelainen jättää tehtävänsä nuorten olympiavalmentajana. Koskelaisen paikan ottaa monivuotinen maajoukkuevalmentaja Jukka Toijala, 47.

3.6.2019 13:15 Koripalloliitto tiedottaa

Tunnetut urheilijat antoivat kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.

26.3.2019 14:34 Pääjuttu

HKVT 2019 -koulutukseen valittiin 18 valmentajaa

Suomen Koripalloliiton järjestämään huippukoripallovalmentajatutkintoon (HKVT) valitut valmentajat on julkaistu. Soveltavuuskokeiden jälkeen tutkintoa suorittamaan valittiin 18 valmentajaa. Kaikkiaan hakijoita oli yhteensä 36.

27.2.2019 19:22 Pääjuttu

HKVT 2019 -kurssille haku on käynnissä - ilmoittautuminen päättyy 4.3.

Huippukoripallovalmentajatutkinto (HKVT) on ylin Suomen Koripalloliiton järjestämä valmentajakoulutus. Koulutuksen avaintavoitteena on antaa valmiuksia toimia päävalmentajatehtävissä koripallossa. Kohderyhmänä koulutuksessa on kaikki tavoitteellisesta valmentamisesta sekä kansainvälisestä koripallosta kiinnostuneet koripallovalmentajat. Soveltuvuuskokeeseen voi ilmoittautua 4.3. saakka.

27.2.2019 18:45 Koripalloliitto tiedottaa

II-tason koulutuskokonaisuus käynnistyy maaliskuussa - ilmoittautuminen päättyy 4.3.

Koripalloliitto järjestää II-tason koulutuskokonaisuuden Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. II-tason hyväksytty suorittaminen oikeuttaa Koripalloliiton valmentajalisenssijärjestelmän B-lisenssiin. Ilmoittautuminen maaliskuussa alkavalle kurssille päättyy 4.3.

15.1.2019 17:37 Valmentajat

Nuorisovalmennusseminaari keräsi 135 valmentajaa Kisakallioon

Vuotuinen Nuorisovalmennusseminaari Kisakallion Susi Training Centerissä keräsi jälleen kerran ison joukon valmentajia yhteen. Seminaarin ohjelmassa oli tuttuun tyyliin mielenkiintoisia esityksiä ja valmentajien illallinen Rantamakasiinin tunnelmallisessa miljöössä. Nuorisovalmennusseminaarin esitykset ja materiaalit löytyvät nyt Koripalloliiton valmentajakoulutuksen oppimisympäristöstä, Susi Campuksesta.

11.1.2019 17:46 Koripalloliitto tiedottaa

Assist Centerin toiminta käyntiin – Juniorivalmennusverkosto on ensimmäinen iso projekti

Koripalloliiton ja Kisakallion yhteinen koripallon osaamiskeskus Assist Center on aloittanut toimintansa. Avajaisia vietettiin Kisakalliossa perjantaina startanneen Nuorisovalmennusseminaarin yhteydessä.

7.1.2019 11:08 Koripalloliitto tiedottaa

Juniorivalmennusverkoston toiminta käynnistyy – tavoitteena nostaa päivittäisvalmennuksen tasoa ympäri Suomen

Lasten ja nuorten koripallovalmennukseen keskittyvä juniorivalmennusverkosto käynnistyy tammikuussa 2019.

1.1.2019 20:17 Valmentajat

NVS 2019: 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue demoryhmänä lauantaina 12.1.

Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen on avoinna vielä 8.1. saakka. Nyt myös demoryhmät ovat vahvistuneet. Perjantaina Susi Training Centerin parketille astelevat Tapiolan Hongan U15-pojat ja lauantaina on vuorossa alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueryhmän pelaajia. Seminaariin on jo nyt ilmoittautunut esiintyjineen 110 koripallovalmentajaa.

21.12.2018 10:58 Pääjuttu

Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen on avoinna 8.1. asti

Kisakalliossa 11. - 12.1. järjestettävän Nuorisovalmennusseminaarin ilmoittautuminen on avoinna aina tammikuulle asti. Majoitustilaa on kuitenkin tarjolla enää rajoitetusti, joten majoitusta kaipaavien kannattaa ilmoittautua nopeasti.

10.12.2018 14:39 Valmentajat

Valmentajakouluttajat käynnistivät Parempia harjoituksia -prosessin

Koripalloliiton I-, II- ja III-tason valmentajakoulutuksista vastaavat kouluttajat kerääntyivät marraskuun alussa Lohjan Kisakallion Urheiluopistolle käynnistämään susiohjelma 2020-luvulle -strategian mukaisen Parempia harjoituksia -prosessin. Prosessi on osa tammikuussa toimintansa aloittavan Assist Centerin kehittämistyötä suomalaisen koripallovalmennusosaamisen kehittämiseksi.

10.12.2018 10:35 Seurauutinen

Seurauutisia #26: Hae ulkomaalaistaustaisten Urheilijasta valmentajaksi -koulutukseen

Suomen Valmentajat järjestää ulkomaalaistaustaisille suunnatun urheilijasta valmentajaksi (URVA) -koulutuksen. Koulutus käynnistyy huhtikuussa 2019 ja hakuaikaa on helmikuun loppuun asti.

7.12.2018 13:06 Koulutus

NVS 2019: Seminaarin ohjelma on valmis

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Seminaarin ohjelma on nyt valmis, kun alle 16-vuotiaiden tyttöjen valmennusjohtoa esiintyy lauantain päätteeksi.

30.11.2018 12:48 Koulutus

NVS 2019: Joonas Iisalo ja Daniel Jansson mukaan Nuorisovalmennusseminaariin

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Seminaarin uusimmat esiintyjä ovat Joonas Iisalo ja Daniel Jansson.

25.11.2018 11:05 Valmentajat

NVS 2019: Martina Roos-Salmen aihe vahvistunut

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Lauantaina esiintyvän Martina Roos-Salmen esityksen otsikko on vahvistunut.

20.11.2018 11:53 Valmentajat

NVS 2019: Mikko Tupamäen aihe vahvistunut

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät yhteisyössä jokavuotisen Nuorisovalmennusseminaarin koripalloperheen kotipesässä Susi Training Centerissä 11. – 12.1.2019. Perjantai-iltana esiintyvän Mikko Tupamäen esityksen otsikko on vahvistunut.

Näytä lisää vastaavia