Valtonen Susijengin teinidebytanttien harvassa listassa

17.2.2018 Vain harva pelaaja on saanut kutsua Susijengiin ennen 20 ikävuoden rajapyykin saavuttamista, mutta jokainen teini-ikäisenä Susijengiin nimetty pelaaja on osoittanut arvonsa ensimmäisistä maaotteluista alkaen. Ennen Elias Valtosta viimeisimmät Susijengissä teini-ikäisinä debytoineet pelaajat olivat Lauri Markkanen, Sasu Salin ja Petteri Koponen.

Elias Valtonen, 18, nimettiin Susijengin pelaajaryhmään helmikuun MM-karsintaikkunaan.

Ennen Valtosta viimeisin teini-ikäinen Susijengi-pelaaja oli Lauri Markkanen, joka teki ensiesiintymisensä miesten maajoukkuetasolla elokuun 2015 vierasottelussa Belgiaa vastaan 18 vuoden iässä.

Myös Sasu Salin (vas.) ja Petteri Koponen kuuluvat pelaajiin, jotka ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä Susijengissä jo teini-ikäisinä.

Lähihistorian merkittäviin Susijengi-debyytteihin kuuluu myös 18-vuotiaan Hanno Möttölän esiinmarssi maajoukkuetasolle. Kuvat: Ville Vuorinen

Ennen Valtosta viimeisin teini-ikäinen Susijengi-pelaaja oli Lauri Markkanen, joka teki ensiesiintymisensä miesten maajoukkuetasolla elokuun 2015 vierasottelussa Belgiaa vastaan 18 vuoden iässä. Markkanen ehti heittää ottelussa kolme pistettä ennen loukkaantumistaan. Seuraavana kesänä, vasta 19-vuotiaana, Markkanen kuului 12,8 pisteen ja 5,5 levypallon ottelukeskiarvoillaan Susijengin parhaimmistoon.

Markkasta edeltävä Susijengin teinipelaaja oli Sasu Salin, joka kohosi maajoukkuerinkiin A-divisioonan EM-karsinnoissa kesällä 2010 vaikean loukkaantumistilanteen vuoksi. 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisojen jälkeen kutsun maajoukkueeseen saanut Salin linkosi debyytissään Espoossa 11 pistettä Israelia vastaan ja oli karsinnoissa paitsi Suomen paras pistemies (12,7/ottelu), myös koko karsintojen tarkin kaukoheittäjä (64,0%).

Kesän 2006 miesten PM-kisoissa Tampereella Susijengi-debyyttinsä tekivät 18-vuotiaat Petteri Koponen ja Gerald Lee Junior. Lee donkkaili kolme ottelua 6,0 pisteen keskiarvolla ja Koponen sivalteli kauempaa 6,3 pisteen ja 1,8 syötön keskiarvoin. Lee siirtyi kisojen jälkeen Yhdysvaltoihin aloittamaan yliopistotaipaleensa Old Dominionissa, mutta Koponen, 18, kuului syksyn 2006 B-divisioonan EM-karsinnoissa Suomen parhaimmistoon 10,3 pisteen ja 2,8 syötön keskiarvoillaan.

Joulukuussa 2003 Suomi kohtasi Riiassa tuplamaaottelussa Viron. 19-vuotias Shawn Huff piiskasi ensimmäisessä ottelussaan Viroa seitsemällä pisteellä ja toisessa maaottelussaan 11 pisteellä.

Elokuussa 2000 pelattiin Islannin Keflavikissa miesten PM-kisoja, ja tuleen pääsi peräti kaksi Susijengin myöhempien aikojen kulmakiveä, 19-vuotiaat Tuukka Kotti ja Kimmo Muurinen. Heittävänä takamiehenä ja pienenä laiturina pelannut Kotti kellotti neljässä ottelussa 18 minuuttia ja 5,5 pistettä ottelua kohden, kun taas Muurinen rymisteli Norjaa vastaan yhdeksän pistettä.

Joulun välipäivinä 1997 Suomi kohtasi Vilnassa Latvian ja esitteli koripalloilevalle Euroopalle 17-vuotiaan Teemu Rannikon ja 19-vuotiaan Antti Nikkilän. Rannikko urakoi debyytissään viisi pistettä ja kaksi syöttöä, Nikkilä kahdeksan pistettä ja yhdeksän levypalloa. Nikkilä pelasi seuraavan kerran Susijengissä kolme vuotta myöhemmin, kun taas Rannikko kuului jo kevään 1998 EM-karsinnoissa joukkueen kantaviin hahmoihin 17,5 minuutin, 5,3 pisteen ja 2,2 syötön keskiarvoillaan.

Lähihistorian merkittäviin Susijengi-debyytteihin kuuluu myös 18-vuotiaan Hanno Möttölän esiinmarssi maajoukkuetasolle Ateenan EM-kisoissa 1995. Vanhan mantereen parhaat pelaajat (mm. Arvydas Sabonis, Sarunas Marciulionis, Toni Kukoc, Vlade Divac) Ateenaan koonneissa kisoissa Möttölä raatoi 4,2 pistettä ja 4,2 levypalloa ottelua kohden ja oli yksi kisojen kuudesta teini-ikäisestä pelaajasta.

Lue myös:

 
30.4.2018 09:00 Susijengi

Susijengi ja Islanti iskevät yhteen Hartwall Arenalla – lipunmyynti käynnissä

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun lipunmyynti on käynnissä.

30.4.2018 Susijengi

Susijengi–Islanti-otteluun varattu jo yli 6500 lippua

Susijengi päättää MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen kotiottelulla Islantia vastaan. Hartwall Arenalla pelattavan ottelun lipunmyynti on käynyt vilkkaana ja alakatsomoihin on jäljellä enää hajapaikkoja.

19.4.2018 Ajankohtainen

Susijengi ja Islanti palaavat Hartwall Arenalle – lipunmyynti käynnistyy

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun julkinen lipunmyynti käynnistyy 30. huhtikuuta, mitä ennen faniyhdistys sekä 6. pelaaja -uutiskirjeen tilaajat pääsevät käyttämään ennakko-osto-oikeuttaan.

26.2.2018 Ajankohtainen

Islanti kiharoitti Susijengin MM-karsintalohkon ennakkoasetelmia

Perjantaina Susijengin voittanut Islanti jatkoi onnistunutta kasvojenpesuaan sunnuntaina pitämällä tappiottomana kolme ensimmäistä MM-karsintaotteluaan pelanneen Tshekin takanaan Reykjavikissa. Kun MM-karsintalohkosta on pelattu kaksi kolmannesta, lohkon loppuasetelmat ovat edelleen täysin auki.

24.1.2018 Ajankohtainen

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

23.11.2017 11:30 Ajankohtainen

Susijengi 14 miehen rintamana Bulgariaan

Susijengi matkustaa torstaiaamuna Bulgarian Botevgradiin, missä joukkue aloittaa perjantai-iltana karsinnat pääsystä Kiinan vuoden 2019 MM-kisoihin. Päävalmentaja Henrik Dettmann on kutsunut mukaan kaikki 14 pelaajaa, jotka ovat kuuluneet Susijengin marraskuun leiritykseen tällä viikolla.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.

20.11.2017 Ajankohtainen

PostNord on Susijengin ylpeä kumppani: ”Tässä on ollut tekemisen meininkiä”

Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.

20.11.2017 Ajankohtainen

Kaksinkertainen olympiaedustaja Raimo ”Spike” Lindholm on poissa

Kaikkien aikojen menestyneimpiin suomalaiskoripalloilijoihin lukeutunut sekä muun muassa viidessä pesäpallon Itä-länsi-ottelussa pelannut Raimo ”Spike” Lindholm on menehtynyt. Hän oli kuollessaan juuri täyttänyt 86 vuotta.

27.10.2017 12:00 Ajankohtainen

EM-kotikisojen asiakkaat: ”Tunnelma lähes täydellinen”

Helsingissä pelattujen koripallon EM-kotikisojen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan kävijöistä peräti 99,2 prosenttia suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen. EM-kisaotteluiden tunnelma hipoi asiakkaiden mielestä täydellisyyttä. Asiakastyytyväisyyskyselyn toteutti Sport Business School Suomen Koripalloliiton toimeksiannosta.

19.10.2017 13:30 Maaottelu

Dettmann nimesi 19 pelaajaa marraskuun MM-karsintaikkunaan

EM-kotikisoissa menestystä niittäneen Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt 19 pelaajaa marraskuussa pelattaviin MM-karsintaotteluihin Bulgariaa ja Tshekkiä vastaan. Dettmannin koolle kutsuma lista koostuu yksinomaan Euroopassa ja Korisliigassa pelaavista ammattilaisista.

5.10.2017 Maaottelu

MM-karsintojen Suomi–Tshekki-ottelun VIP-paketit myynnissä

Susijengi aloittaa uuden jahdin marraskuussa, kun vuoden 2019 MM-karsinnat käynnistyvät. Suomi–Tshekki-ottelun VIP-paketit ovat nyt myynnissä.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

26.9.2017 Ajankohtainen

Susijengin medical trainerin Marko Yrjövuoren kirja julkaistu

Uutuuskirja Yrjövuori. The Finn, urheilutähtien luottomies kertoo fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuoren tarinan.

19.9.2017 Ajankohtainen

Petteri Koponen – Malmin jääräpää nyt kaupoissa

Suomikoriksen ystäviä hemmotellaan heti EM-kisojen päätyttyä, kun Susijengin kirkkaimpiin tähtiin kuuluvan Petteri Koposen elämäkerta on julkaistu.

7.9.2017 11:00 Ajankohtainen

Susijengin Carl Lindbom Liettuan pääsarjaan

Viimeiset kolme kautta Helsinki Seagullsia Korisliigassa edustanut Tapiolan Hongan kasvatti ja Susijengin EM-kisajoukkueen jäsen Carl Lindbom, 25, siirtyy 1+1-vuotisella sopimuksella Liettuan pääsarjaa pelaavaan Juventus Utenosiin.

5.9.2017 Ajankohtainen

Susijengin katsojaennätys jälleen uusiksi

Suomen EM-kotikisojen ottelu Kreikkaa vastaan keräsi Hartwall Arenalle jälleen jättiyleisön, ja maajoukkueiden uusi katsojaennätys kirjataan nyt lukemiin 12 327.

Näytä lisää vastaavia