Valtonen Susijengin teinidebytanttien harvassa listassa

17.2.2018 Vain harva pelaaja on saanut kutsua Susijengiin ennen 20 ikävuoden rajapyykin saavuttamista, mutta jokainen teini-ikäisenä Susijengiin nimetty pelaaja on osoittanut arvonsa ensimmäisistä maaotteluista alkaen. Ennen Elias Valtosta viimeisimmät Susijengissä teini-ikäisinä debytoineet pelaajat olivat Lauri Markkanen, Sasu Salin ja Petteri Koponen.

Elias Valtonen, 18, nimettiin Susijengin pelaajaryhmään helmikuun MM-karsintaikkunaan.

Ennen Valtosta viimeisin teini-ikäinen Susijengi-pelaaja oli Lauri Markkanen, joka teki ensiesiintymisensä miesten maajoukkuetasolla elokuun 2015 vierasottelussa Belgiaa vastaan 18 vuoden iässä.

Myös Sasu Salin (vas.) ja Petteri Koponen kuuluvat pelaajiin, jotka ovat tehneet vakuuttavaa jälkeä Susijengissä jo teini-ikäisinä.

Lähihistorian merkittäviin Susijengi-debyytteihin kuuluu myös 18-vuotiaan Hanno Möttölän esiinmarssi maajoukkuetasolle. Kuvat: Ville Vuorinen

Ennen Valtosta viimeisin teini-ikäinen Susijengi-pelaaja oli Lauri Markkanen, joka teki ensiesiintymisensä miesten maajoukkuetasolla elokuun 2015 vierasottelussa Belgiaa vastaan 18 vuoden iässä. Markkanen ehti heittää ottelussa kolme pistettä ennen loukkaantumistaan. Seuraavana kesänä, vasta 19-vuotiaana, Markkanen kuului 12,8 pisteen ja 5,5 levypallon ottelukeskiarvoillaan Susijengin parhaimmistoon.

Markkasta edeltävä Susijengin teinipelaaja oli Sasu Salin, joka kohosi maajoukkuerinkiin A-divisioonan EM-karsinnoissa kesällä 2010 vaikean loukkaantumistilanteen vuoksi. 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisojen jälkeen kutsun maajoukkueeseen saanut Salin linkosi debyytissään Espoossa 11 pistettä Israelia vastaan ja oli karsinnoissa paitsi Suomen paras pistemies (12,7/ottelu), myös koko karsintojen tarkin kaukoheittäjä (64,0%).

Kesän 2006 miesten PM-kisoissa Tampereella Susijengi-debyyttinsä tekivät 18-vuotiaat Petteri Koponen ja Gerald Lee Junior. Lee donkkaili kolme ottelua 6,0 pisteen keskiarvolla ja Koponen sivalteli kauempaa 6,3 pisteen ja 1,8 syötön keskiarvoin. Lee siirtyi kisojen jälkeen Yhdysvaltoihin aloittamaan yliopistotaipaleensa Old Dominionissa, mutta Koponen, 18, kuului syksyn 2006 B-divisioonan EM-karsinnoissa Suomen parhaimmistoon 10,3 pisteen ja 2,8 syötön keskiarvoillaan.

Joulukuussa 2003 Suomi kohtasi Riiassa tuplamaaottelussa Viron. 19-vuotias Shawn Huff piiskasi ensimmäisessä ottelussaan Viroa seitsemällä pisteellä ja toisessa maaottelussaan 11 pisteellä.

Elokuussa 2000 pelattiin Islannin Keflavikissa miesten PM-kisoja, ja tuleen pääsi peräti kaksi Susijengin myöhempien aikojen kulmakiveä, 19-vuotiaat Tuukka Kotti ja Kimmo Muurinen. Heittävänä takamiehenä ja pienenä laiturina pelannut Kotti kellotti neljässä ottelussa 18 minuuttia ja 5,5 pistettä ottelua kohden, kun taas Muurinen rymisteli Norjaa vastaan yhdeksän pistettä.

Joulun välipäivinä 1997 Suomi kohtasi Vilnassa Latvian ja esitteli koripalloilevalle Euroopalle 17-vuotiaan Teemu Rannikon ja 19-vuotiaan Antti Nikkilän. Rannikko urakoi debyytissään viisi pistettä ja kaksi syöttöä, Nikkilä kahdeksan pistettä ja yhdeksän levypalloa. Nikkilä pelasi seuraavan kerran Susijengissä kolme vuotta myöhemmin, kun taas Rannikko kuului jo kevään 1998 EM-karsinnoissa joukkueen kantaviin hahmoihin 17,5 minuutin, 5,3 pisteen ja 2,2 syötön keskiarvoillaan.

Lähihistorian merkittäviin Susijengi-debyytteihin kuuluu myös 18-vuotiaan Hanno Möttölän esiinmarssi maajoukkuetasolle Ateenan EM-kisoissa 1995. Vanhan mantereen parhaat pelaajat (mm. Arvydas Sabonis, Sarunas Marciulionis, Toni Kukoc, Vlade Divac) Ateenaan koonneissa kisoissa Möttölä raatoi 4,2 pistettä ja 4,2 levypalloa ottelua kohden ja oli yksi kisojen kuudesta teini-ikäisestä pelaajasta.

Lue myös:

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

19.2.2019 10:25 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu jälleen loppuunmyyty

Susijengi pääsee huipentamaan MM-karsinnat otteluissa, joista panosta ei puutu. Torstain kotiotteluun Ranskaa vastaan joukkue saa tuekseen jälleen täyden Espoo Metro Areenan.

14.2.2019 14:17 Susijengi

Susijengi nimetty helmikuun ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on lähettänyt kuudelletoista pelaajalle kutsun osallistua Susijengin viimeisen ja ratkaisevan MM-karsintaikkunan maanantaina käynnistyvään leiritykseen. Susijengin matkalla kohti Kiinan MM-kisoja viimeiset kannot kaskessa ovat lohkokärki Ranska sekä Susijengin kanssa viimeisestä kisapaikasta kisaava Venäjä.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

5.7.2018 10:49 Susijengi

Susijengin Islanti-ottelussa tehtiin Euroopan karsintojen yleisöennätys

Maanantaina loppuunmyyty Hartwall Arena todisti, kun Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena.

3.7.2018 10:58 Susijengi

Miten jatkossa? Näin jatkuu Susijengin matka kohti Kiinan MM-kisoja

Susijengi eteni maanantai-iltana lohkokakkosena jatkoon omasta MM-karsintojen alkulohkostaan peittoamalla Islannin täpötäyden Hartwall Arenan valvovan silmän alla. Susijengillä on edessään syys-, marras- ja helmikuussa pelattavat kivikovat karsintaikkunat.

29.6.2018 21:19 Susijengi

Susijengi taipui Tshekin kovassa käsittelyssä – Nuutinen Suomen valopilkku

Tshekin fyysisyys hyydytti Susijengin Pardubicessä, ja sinnikkäästä taistelusta huolimatta suomalaiset joutuivat Tshekistä kotimatkalle 77-73 (37-36) -tappio niskassaan. MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen ratkaisut nähdään maanantaina.

25.6.2018 21:24 Pääjuttu

Susijengi karisti Viron MM-kenraalissa, Markkanen pani ranttaliksi

Susijengi jätti vähän jossiteltavaa Hartwall Areenalla, kun suomalaiset löylyttivät Viroa tuplamaaotteluiden toisessa osassa 95-76 (43-24). Kesän ensimmäisen esiintymisensä susipaidassa tehnyt Lauri Markkanen kuritti Viroa 23 pisteen ja 12 levypallon arvoisesti.

21.6.2018 22:04 Pääjuttu

Susijengi selviytyi Saku Suurhallin hermopaineesta, tulokkaat toivat virtapiikin

Susijengin eläimellinen puolustus poiki ensin jatkoajan ja sen jälkeen 69-76 (38-37) -jatkoaikavoiton Virosta valmistavassa maaottelussa Saku Suurhallissa, Tallinnassa.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

24.5.2018 15:47 Susijengi

Juhlitaan yhdessä lisenssiennätystä! Susijengi kohtaa Viron korisperheen kiitosottelussa

Susijengi aloittaa kesän kotiottelut Hartwall Arenalla Viroa vastaan 25. kesäkuuta. Ottelu on koko korisperheen juhlatapahtuma historiallisen 20 000 lisenssin rajan rikkomisen kunniaksi.

30.4.2018 09:00 Susijengi

Susijengi ja Islanti iskevät yhteen Hartwall Arenalla – lipunmyynti käynnissä

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun lipunmyynti on käynnissä.

30.4.2018 Susijengi

Susijengi–Islanti-otteluun varattu jo yli 6500 lippua

Susijengi päättää MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen kotiottelulla Islantia vastaan. Hartwall Arenalla pelattavan ottelun lipunmyynti on käynyt vilkkaana ja alakatsomoihin on jäljellä enää hajapaikkoja.

19.4.2018 Katsojat

Susijengi ja Islanti palaavat Hartwall Arenalle – lipunmyynti käynnistyy

Susijengi jatkaa MM-karsintoja kesä-heinäkuussa, kun se kohtaa ensin vieraskentällä Tshekin 29.6. ja sen jälkeen EM-kotikisoista tutulla areenalla Islannin 2.7. Islanti-ottelun julkinen lipunmyynti käynnistyy 30. huhtikuuta, mitä ennen faniyhdistys sekä 6. pelaaja -uutiskirjeen tilaajat pääsevät käyttämään ennakko-osto-oikeuttaan.

15.4.2018 11:00 Pääjuttu

Lauri Markkanen Susijengin vahvuudessa kesän MM-karsintapeleissä

Sensaatiomaisen tulokaskauden NBA:n kaikkien aikojen menestyksekkäimpiin seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin paidassa päättänyt Lauri Markkanen, 20, nähdään Susijengin paidassa kesän 2018 MM-karsintaotteluissa. Susijengi jatkaa karsintataivaltaan juhannuksen jälkeen Tshekkiä ja Islantia vastaan.

14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.2.2018 10:00 Pääjuttu

Susijengi ylistää fanejaan taisteluvoiton jälkeen

MM-karsintojen sunnuntai-illan jännitysnäytelmässä Helsingin Jäähallissa Bulgarian kukistanut Susijengi kaipasi haastavassa asemassa faniensa tukea ja sai täsmälleen sitä, mitä tilasi. Yli 5.200 suomalaisfania kannatti Susijengin yli karikoiden ja täytti oman ruutunsa täydellisesti Susijengin petratessa asemiaan MM-jatkokarsintaa kohti edetessä.

26.2.2018 Pääjuttu

Islanti kiharoitti Susijengin MM-karsintalohkon ennakkoasetelmia

Perjantaina Susijengin voittanut Islanti jatkoi onnistunutta kasvojenpesuaan sunnuntaina pitämällä tappiottomana kolme ensimmäistä MM-karsintaotteluaan pelanneen Tshekin takanaan Reykjavikissa. Kun MM-karsintalohkosta on pelattu kaksi kolmannesta, lohkon loppuasetelmat ovat edelleen täysin auki.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

Näytä lisää vastaavia