Vesa Mäkäläisen upea pelaajaura päätökseen – näin entiset joukkuelaiset ja vastustajat häntä muistelevat

6.4.2021 20:52 Lahden NMKY:n kasvatti Vesa Mäkäläinen, 34, on päättänyt lopettaa ansiokkaan uransa. Kaksi Suomen mestaruutta voittanut Mäkäläinen oli Susijengin EM-joukkueessa Liettuan kisoissa 2011.

Vesa Mäkäläisen merkitys vuonna 2015 perustetulle Lahti Basketballille on ollut valtaisi. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jätti neljäntoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen edusti Korisliigassa kasvattajaseuransa lisäksi Kauhajoen Karhu Basketia, joensuulaista Kataja Basketia sekä Lahti Basketballia.

Mäkäläinen juhli Suomen mestaruutta Namika Lahden (2009) ja Kataja Basketin (2017) riveissä. Lisäksi hän oli voittamassa kahta SM-hopeaa ja yhtä pronssista mitalia. Mäkäläinen on saanut myös paljon henkilökohtaista tunnustusta: hänet on valittu neljästi vuoden puolustuspelaajaksi ja kertaalleen vuoden tulokkaaksi, vuoden kehittyneimmäksi, parhaaksi 6. pelaajaksi sekä finaaleiden arvokkaammaksi pelaajaksi.

Kaikkiaan Mäkäläinen pelasi 355 Korisliigan runkosarjan ottelua, jossa hän heitti 3117 pistettä ja kaapi 1751 levypalloa (8,8/4,9). Pudotuspeleissä Mäkäläinen esiintyi 84 kertaa (7/4,4).  

Mäkäläinen edusti kaudella 2009–10 ruotsalaista Plannja Basketia, jossa saavutuksena oli hopeinen mitali. 200-senttinen järkäle pelasi Kataja Basketin riveissä kolmea eri eurosarjaa: EuroChallengea, FIBA Europe Cupia sekä Mestareiden liigaa. Mäkäläinen pelasi uransa aikana 35 miesten maaottelua ja hän kuului vuoden 2011 EM-kisojen joukkueeseen.

Miten muut muistavat Vesa Mäkäläisen?

Petri Virtanen, joukkuekaveri Susijengi/Kataja Basket

”Vesa Mäkäläinen on puolustuspelaamisen Teemu Rannikko. Hänellä raksuttaa samanlainen tietokone puolustuspelin suhteen. Vesa osaa pelata ja käydä tilanteita läpi todella yksityiskohtaisesti. Vesan kanssa oli tosi helppoa pelata ja olen täysin varma, että kaikki muut ovat samaa mieltä. Vaikka itse ryllit kuinka pahasti puolustuksessa, Vesa oli aina lukkona hoitamassa ja korjaamassa tilanteen. Hänellä oli aivan poikkeuksellinen kyky sijoittua ja lukea peliä puolustuspäässä. Aika harvasta pelaajasta olen nähnyt scouttipapereissa sanottavan, että älkää hyökätkö tätä jätkää vastaan. Mutta tiedän, että Vesan kohdalla on kirjoitettu näin useiden joukkueiden toimesta. Kaikkea hyvää jatkoon!”

Sami Toiviainen, päävalmentaja Namika Lahti:

”Hieno pelaaja, jonka kehitystä olen seurannut juniorivuosilta saakka Lahdessa. Olen läheltä nähnyt sen kehityksen ja nähnyt ne taistelut – sanalliset ja välillä melkein fyysisetkin – kaikkitietävän isoveljensä Villen kanssa. Vesan isoin osaaminen on ollut puolustustekeminen. Mutta häneltä löytyy se tärkeä ominaisuus, että hän teki muista parempia auttamalla ja puhumalla. Hänessä on se piirre, jollaista monella ei ole: hän ymmärsi ja oppi vastustajan hyökkäyspelit yhdeltä näkemältä. Kyseessä on taito, jota ei voi opettaa vaan se on sisäistä. Persoonana hän nuorena otti vahvasti itseensä ja reagoi erotuomareiden vihellyksiin enemmän kuin varmaan oli tarpeen, mutta kehittyi niissä uran edetessä. Vesa oli varmasti esimerkillinen kapteeni Lahdessa uran loppupuolella. Vaikka häntä katsotaan usein paljon puolustusmeriittien kautta, niin hän pystyi kehittymään hyökkäyspäässä jatkuvasti. Yhteisen uran kirkkain muisto on Suomen mestaruus keväältä 2009, jolloin Vesa oli finaalien MVP.”

Juho Nenonen, joukkuekaveri, vastustaja ja tanssipari: 

”Olimme (Kataja) ylivoimainen runkosarjan ykkönen ja Namika Lahti oli neljossijalta taistellut itsensä finaaleihin keväällä 2009. Vesa antoi Basket.fi:ssä haastattelun ennen finaalisarjaa, ettei ihmettelisi, jos sarja menisi puhtaasti 3-0 heille, kuten puolivälierät ja välierät olivat kyseisenä keväänä menneet. Muistan, kun menin ensimmäisessä finaalissa alkulämmittelyssä Veskulle sanomaan, että aika kovaa tekstiä äijä on painanut, että voitatte 3–0. Vesku korosti, että hän ei ihmettelisi, jos niin kävisi. Namika Lahti vei finaalit sitten 3–0, joten ei jäänyt paljon nokan koputtamista. Vesahan tuli sen jälkeen myös Joensuuhun, meillä oli siellä äärimmäisen hyvät väännöt. Sain kokea nuorena poikana silloin, millaista se on, kun joku on puolustuspäässä hommansa huipulla. Vesku on ollut äärimmäisen kova kilpakumppani ja on ollut kunnia pelata hänen kanssaan. Sen jälkeen on painittu eri joukkueissa, niin kohtaamiset ovat aina herättäneet itseni peliin, mutta sellaisin pelonsekavin tuntein. Vesa on onnistunut pimentämään amerikkalaisen tai suomalaisen pelaajan kerta toisensa perään. Onneksi sain muutaman erävoiton vuosien varrella.”

Vesa Mäkäläinen taisteli uransa aikana jokaisesta irtopallosta - myös EM-kisoissa 2011 Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan Susijengin uniformussa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Vesa Mäkäläinen taisteli uransa aikana jokaisesta irtopallosta - myös EM-kisoissa 2011 Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan Susijengin uniformussa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Lahti Basketballin tiedote >

Henkilöt

 
23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

4.7.2023 13:55 Korisliiga

Salon Vilpas vahvistuu Luukas Vaaralla

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä Salon Vilpas kaappasi korinsa alle kärkipään suomalaisjärkäleen. Susijengi Rising Stars -kokoonpanossa erinomaisia otteita esittänyt 207-senttinen ja 22-vuotias Lahti Basketball -kasvatti Luukas Vaara siirtyy salolaisjoukkueeseen 1+1-vuotisella sopimuksella.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

Näytä lisää vastaavia