Vesa Mäkäläisen upea pelaajaura päätökseen – näin entiset joukkuelaiset ja vastustajat häntä muistelevat

6.4.2021 20:52 Lahden NMKY:n kasvatti Vesa Mäkäläinen, 34, on päättänyt lopettaa ansiokkaan uransa. Kaksi Suomen mestaruutta voittanut Mäkäläinen oli Susijengin EM-joukkueessa Liettuan kisoissa 2011.

Vesa Mäkäläisen merkitys vuonna 2015 perustetulle Lahti Basketballille on ollut valtaisi. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jätti neljäntoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen edusti Korisliigassa kasvattajaseuransa lisäksi Kauhajoen Karhu Basketia, joensuulaista Kataja Basketia sekä Lahti Basketballia.

Mäkäläinen juhli Suomen mestaruutta Namika Lahden (2009) ja Kataja Basketin (2017) riveissä. Lisäksi hän oli voittamassa kahta SM-hopeaa ja yhtä pronssista mitalia. Mäkäläinen on saanut myös paljon henkilökohtaista tunnustusta: hänet on valittu neljästi vuoden puolustuspelaajaksi ja kertaalleen vuoden tulokkaaksi, vuoden kehittyneimmäksi, parhaaksi 6. pelaajaksi sekä finaaleiden arvokkaammaksi pelaajaksi.

Kaikkiaan Mäkäläinen pelasi 355 Korisliigan runkosarjan ottelua, jossa hän heitti 3117 pistettä ja kaapi 1751 levypalloa (8,8/4,9). Pudotuspeleissä Mäkäläinen esiintyi 84 kertaa (7/4,4).  

Mäkäläinen edusti kaudella 2009–10 ruotsalaista Plannja Basketia, jossa saavutuksena oli hopeinen mitali. 200-senttinen järkäle pelasi Kataja Basketin riveissä kolmea eri eurosarjaa: EuroChallengea, FIBA Europe Cupia sekä Mestareiden liigaa. Mäkäläinen pelasi uransa aikana 35 miesten maaottelua ja hän kuului vuoden 2011 EM-kisojen joukkueeseen.

Miten muut muistavat Vesa Mäkäläisen?

Petri Virtanen, joukkuekaveri Susijengi/Kataja Basket

”Vesa Mäkäläinen on puolustuspelaamisen Teemu Rannikko. Hänellä raksuttaa samanlainen tietokone puolustuspelin suhteen. Vesa osaa pelata ja käydä tilanteita läpi todella yksityiskohtaisesti. Vesan kanssa oli tosi helppoa pelata ja olen täysin varma, että kaikki muut ovat samaa mieltä. Vaikka itse ryllit kuinka pahasti puolustuksessa, Vesa oli aina lukkona hoitamassa ja korjaamassa tilanteen. Hänellä oli aivan poikkeuksellinen kyky sijoittua ja lukea peliä puolustuspäässä. Aika harvasta pelaajasta olen nähnyt scouttipapereissa sanottavan, että älkää hyökätkö tätä jätkää vastaan. Mutta tiedän, että Vesan kohdalla on kirjoitettu näin useiden joukkueiden toimesta. Kaikkea hyvää jatkoon!”

Sami Toiviainen, päävalmentaja Namika Lahti:

”Hieno pelaaja, jonka kehitystä olen seurannut juniorivuosilta saakka Lahdessa. Olen läheltä nähnyt sen kehityksen ja nähnyt ne taistelut – sanalliset ja välillä melkein fyysisetkin – kaikkitietävän isoveljensä Villen kanssa. Vesan isoin osaaminen on ollut puolustustekeminen. Mutta häneltä löytyy se tärkeä ominaisuus, että hän teki muista parempia auttamalla ja puhumalla. Hänessä on se piirre, jollaista monella ei ole: hän ymmärsi ja oppi vastustajan hyökkäyspelit yhdeltä näkemältä. Kyseessä on taito, jota ei voi opettaa vaan se on sisäistä. Persoonana hän nuorena otti vahvasti itseensä ja reagoi erotuomareiden vihellyksiin enemmän kuin varmaan oli tarpeen, mutta kehittyi niissä uran edetessä. Vesa oli varmasti esimerkillinen kapteeni Lahdessa uran loppupuolella. Vaikka häntä katsotaan usein paljon puolustusmeriittien kautta, niin hän pystyi kehittymään hyökkäyspäässä jatkuvasti. Yhteisen uran kirkkain muisto on Suomen mestaruus keväältä 2009, jolloin Vesa oli finaalien MVP.”

Juho Nenonen, joukkuekaveri, vastustaja ja tanssipari: 

”Olimme (Kataja) ylivoimainen runkosarjan ykkönen ja Namika Lahti oli neljossijalta taistellut itsensä finaaleihin keväällä 2009. Vesa antoi Basket.fi:ssä haastattelun ennen finaalisarjaa, ettei ihmettelisi, jos sarja menisi puhtaasti 3-0 heille, kuten puolivälierät ja välierät olivat kyseisenä keväänä menneet. Muistan, kun menin ensimmäisessä finaalissa alkulämmittelyssä Veskulle sanomaan, että aika kovaa tekstiä äijä on painanut, että voitatte 3–0. Vesku korosti, että hän ei ihmettelisi, jos niin kävisi. Namika Lahti vei finaalit sitten 3–0, joten ei jäänyt paljon nokan koputtamista. Vesahan tuli sen jälkeen myös Joensuuhun, meillä oli siellä äärimmäisen hyvät väännöt. Sain kokea nuorena poikana silloin, millaista se on, kun joku on puolustuspäässä hommansa huipulla. Vesku on ollut äärimmäisen kova kilpakumppani ja on ollut kunnia pelata hänen kanssaan. Sen jälkeen on painittu eri joukkueissa, niin kohtaamiset ovat aina herättäneet itseni peliin, mutta sellaisin pelonsekavin tuntein. Vesa on onnistunut pimentämään amerikkalaisen tai suomalaisen pelaajan kerta toisensa perään. Onneksi sain muutaman erävoiton vuosien varrella.”

Vesa Mäkäläinen taisteli uransa aikana jokaisesta irtopallosta - myös EM-kisoissa 2011 Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan Susijengin uniformussa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Vesa Mäkäläinen taisteli uransa aikana jokaisesta irtopallosta - myös EM-kisoissa 2011 Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan Susijengin uniformussa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Lahti Basketballin tiedote >

Henkilöt

 
13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

29.4.2022 09:01 Korisliiga

Shawn Huffin ja Petteri Koposen huimat seurajoukkueurat päätökseen

Kaksi suomalaisen koriksen legendaa päättävät seurajoukkueuransa perjantaina Korisliigan pronssiottelussa Seagulls-Kataja Basket. Susijengin ja Seagullsin luottokaksikon ura ulkomaan ammattilaiskentillä käynnistyi 2008.

10.12.2021 08:41 Korisliiga

Topias Palmi vahvistaa Limburgia

Belgian ja Alankomaiden yhteisliiga vahvistuu jo neljännellä suomalaispelaajallaan, kun Korisliigan syyskauden paras kotimainen pistemies ja Susijengin täsmätykki Topias Palmi, 195 cm ja 27 vuotta, siirtyy kasvattajaseuransa Tampereen Pyrinnön edustusjoukkueesta Limburgin riveihin.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

17.11.2021 10:51 Pääjuttu

Petteri Koposen kirjasta pokkari- ja äänikirjaversio keväällä 2022

Syksyllä 2017 julkaistu ”Petteri Koponen – Malmin jääräpää” (Tammi) julkaistaan maaliskuussa 2022 uudistettuna pokkari- ja äänikirjaversiona. Uudistettu ja aiemmasta versiosta suoraviivaistettu taitos sisältää uutena materiaalina Koposen muistoja mm. syksyn 2017 EM-kotikisoista ja FC Barcelonan ja Bayern Münchenin vuosista.

12.10.2021 14:10 Korisliiga

Topias Palmi palaa Korisliigaan ja Pyrinnön paitaan

Tampereen Pyrintö saa riveihinsä mieluisan vahvistuksen, kun Susijengin vakiokasvo Topias Palmi aloittaa kauden kasvattajaseuransa väreissä. Palmi pelasi kaksi edellistä kautta Italian pääsarjassa Cremonan joukkueessa.

28.9.2021 12:11 Korisliiga

Max Besselink vahvistaa BC Nokiaa

Susijengin nuoreen kaartiin lukeutuva 202-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti ja toisen polven koripalloilija Max Besselink, 19, liittyy alkavaksi Korisliiga-kaudeksi BC Nokian riveihin. Viime kaudella Korisliigassa debytoinut Besselink viihtyi alkusyksyn Yhdysvalloissa Santa Claran yliopiston vahvuudessa, mutta palaa nyt Suomeen aloittamaan ammattilaisuraansa.

17.8.2021 18:23 Susijengi

Hannes Pöllä Kouvojen paitaan

Viimeiset neljä kautta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Oklahomassa ja Tennessee-Martinissa pelannut Susijengin sentteri ja Lahti Basketball Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 211 cm ja 23 vuotta, edustaa alkavalla 2021-22 Korisliiga-kaudella Kouvoja.

13.8.2021 10:58 Korisliiga

Petteri Koponen Korisliigaan pitkän tauon jälkeen, vahvistaa Seagullsia

Korisliigasta keväällä 2008 Suomen mestarina ja liigan arvokkaimpana pelaajana lähtenyt MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 33, palaa kotimaan pääsarjakentille kolmentoista ulkomaan ammattilaisvuoden jälkeen. Susijengin pitkäaikaisen keulakuvan, mm. Espanjassa, Venäjällä ja Italiassa uraa tehneen Koposen uusi seura on Helsinki Seagulls.

5.8.2021 13:34 Susijengi

Roope Ahonen Vilppaaseen kymmenen vuoden jälkeen

Korisliigan hallitseva mestarijoukkue, salolainen Vilpas Vikings sai haaviinsa yhden kesän siirtomarkkinoiden kovimmista pelaajista, kun Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen, 31, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Keväällä Espanjan kakkosliigan mestaruutta juhlineen Ahosen sopimuksessa on ulkomaanoptio 15.8. asti.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

Näytä lisää vastaavia