Vesa Mäkäläisen upea pelaajaura päätökseen – näin entiset joukkuelaiset ja vastustajat häntä muistelevat

6.4.2021 20:52 Lahden NMKY:n kasvatti Vesa Mäkäläinen, 34, on päättänyt lopettaa ansiokkaan uransa. Kaksi Suomen mestaruutta voittanut Mäkäläinen oli Susijengin EM-joukkueessa Liettuan kisoissa 2011.

Vesa Mäkäläisen merkitys vuonna 2015 perustetulle Lahti Basketballille on ollut valtaisi. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Vesa Mäkäläinen jätti neljäntoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen edusti Korisliigassa kasvattajaseuransa lisäksi Kauhajoen Karhu Basketia, joensuulaista Kataja Basketia sekä Lahti Basketballia.

Mäkäläinen juhli Suomen mestaruutta Namika Lahden (2009) ja Kataja Basketin (2017) riveissä. Lisäksi hän oli voittamassa kahta SM-hopeaa ja yhtä pronssista mitalia. Mäkäläinen on saanut myös paljon henkilökohtaista tunnustusta: hänet on valittu neljästi vuoden puolustuspelaajaksi ja kertaalleen vuoden tulokkaaksi, vuoden kehittyneimmäksi, parhaaksi 6. pelaajaksi sekä finaaleiden arvokkaammaksi pelaajaksi.

Kaikkiaan Mäkäläinen pelasi 355 Korisliigan runkosarjan ottelua, jossa hän heitti 3117 pistettä ja kaapi 1751 levypalloa (8,8/4,9). Pudotuspeleissä Mäkäläinen esiintyi 84 kertaa (7/4,4).  

Mäkäläinen edusti kaudella 2009–10 ruotsalaista Plannja Basketia, jossa saavutuksena oli hopeinen mitali. 200-senttinen järkäle pelasi Kataja Basketin riveissä kolmea eri eurosarjaa: EuroChallengea, FIBA Europe Cupia sekä Mestareiden liigaa. Mäkäläinen pelasi uransa aikana 35 miesten maaottelua ja hän kuului vuoden 2011 EM-kisojen joukkueeseen.

Miten muut muistavat Vesa Mäkäläisen?

Petri Virtanen, joukkuekaveri Susijengi/Kataja Basket

”Vesa Mäkäläinen on puolustuspelaamisen Teemu Rannikko. Hänellä raksuttaa samanlainen tietokone puolustuspelin suhteen. Vesa osaa pelata ja käydä tilanteita läpi todella yksityiskohtaisesti. Vesan kanssa oli tosi helppoa pelata ja olen täysin varma, että kaikki muut ovat samaa mieltä. Vaikka itse ryllit kuinka pahasti puolustuksessa, Vesa oli aina lukkona hoitamassa ja korjaamassa tilanteen. Hänellä oli aivan poikkeuksellinen kyky sijoittua ja lukea peliä puolustuspäässä. Aika harvasta pelaajasta olen nähnyt scouttipapereissa sanottavan, että älkää hyökätkö tätä jätkää vastaan. Mutta tiedän, että Vesan kohdalla on kirjoitettu näin useiden joukkueiden toimesta. Kaikkea hyvää jatkoon!”

Sami Toiviainen, päävalmentaja Namika Lahti:

”Hieno pelaaja, jonka kehitystä olen seurannut juniorivuosilta saakka Lahdessa. Olen läheltä nähnyt sen kehityksen ja nähnyt ne taistelut – sanalliset ja välillä melkein fyysisetkin – kaikkitietävän isoveljensä Villen kanssa. Vesan isoin osaaminen on ollut puolustustekeminen. Mutta häneltä löytyy se tärkeä ominaisuus, että hän teki muista parempia auttamalla ja puhumalla. Hänessä on se piirre, jollaista monella ei ole: hän ymmärsi ja oppi vastustajan hyökkäyspelit yhdeltä näkemältä. Kyseessä on taito, jota ei voi opettaa vaan se on sisäistä. Persoonana hän nuorena otti vahvasti itseensä ja reagoi erotuomareiden vihellyksiin enemmän kuin varmaan oli tarpeen, mutta kehittyi niissä uran edetessä. Vesa oli varmasti esimerkillinen kapteeni Lahdessa uran loppupuolella. Vaikka häntä katsotaan usein paljon puolustusmeriittien kautta, niin hän pystyi kehittymään hyökkäyspäässä jatkuvasti. Yhteisen uran kirkkain muisto on Suomen mestaruus keväältä 2009, jolloin Vesa oli finaalien MVP.”

Juho Nenonen, joukkuekaveri, vastustaja ja tanssipari: 

”Olimme (Kataja) ylivoimainen runkosarjan ykkönen ja Namika Lahti oli neljossijalta taistellut itsensä finaaleihin keväällä 2009. Vesa antoi Basket.fi:ssä haastattelun ennen finaalisarjaa, ettei ihmettelisi, jos sarja menisi puhtaasti 3-0 heille, kuten puolivälierät ja välierät olivat kyseisenä keväänä menneet. Muistan, kun menin ensimmäisessä finaalissa alkulämmittelyssä Veskulle sanomaan, että aika kovaa tekstiä äijä on painanut, että voitatte 3–0. Vesku korosti, että hän ei ihmettelisi, jos niin kävisi. Namika Lahti vei finaalit sitten 3–0, joten ei jäänyt paljon nokan koputtamista. Vesahan tuli sen jälkeen myös Joensuuhun, meillä oli siellä äärimmäisen hyvät väännöt. Sain kokea nuorena poikana silloin, millaista se on, kun joku on puolustuspäässä hommansa huipulla. Vesku on ollut äärimmäisen kova kilpakumppani ja on ollut kunnia pelata hänen kanssaan. Sen jälkeen on painittu eri joukkueissa, niin kohtaamiset ovat aina herättäneet itseni peliin, mutta sellaisin pelonsekavin tuntein. Vesa on onnistunut pimentämään amerikkalaisen tai suomalaisen pelaajan kerta toisensa perään. Onneksi sain muutaman erävoiton vuosien varrella.”

Vesa Mäkäläinen taisteli uransa aikana jokaisesta irtopallosta - myös EM-kisoissa 2011 Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan Susijengin uniformussa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Vesa Mäkäläinen taisteli uransa aikana jokaisesta irtopallosta - myös EM-kisoissa 2011 Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan Susijengin uniformussa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Lahti Basketballin tiedote >

Henkilöt

 
12.10.2021 14:10 Korisliiga

Topias Palmi palaa Korisliigaan ja Pyrinnön paitaan

Tampereen Pyrintö saa riveihinsä mieluisan vahvistuksen, kun Susijengin vakiokasvo Topias Palmi aloittaa kauden kasvattajaseuransa väreissä. Palmi pelasi kaksi edellistä kautta Italian pääsarjassa Cremonan joukkueessa.

28.9.2021 12:11 Korisliiga

Max Besselink vahvistaa BC Nokiaa

Susijengin nuoreen kaartiin lukeutuva 202-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti ja toisen polven koripalloilija Max Besselink, 19, liittyy alkavaksi Korisliiga-kaudeksi BC Nokian riveihin. Viime kaudella Korisliigassa debytoinut Besselink viihtyi alkusyksyn Yhdysvalloissa Santa Claran yliopiston vahvuudessa, mutta palaa nyt Suomeen aloittamaan ammattilaisuraansa.

17.8.2021 18:23 Susijengi

Hannes Pöllä Kouvojen paitaan

Viimeiset neljä kautta yliopistokoripalloa Yhdysvaltain NCAA-liigan Oklahomassa ja Tennessee-Martinissa pelannut Susijengin sentteri ja Lahti Basketball Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 211 cm ja 23 vuotta, edustaa alkavalla 2021-22 Korisliiga-kaudella Kouvoja.

13.8.2021 10:58 Korisliiga

Petteri Koponen Korisliigaan pitkän tauon jälkeen, vahvistaa Seagullsia

Korisliigasta keväällä 2008 Suomen mestarina ja liigan arvokkaimpana pelaajana lähtenyt MaSu-Basketin kasvatti Petteri Koponen, 33, palaa kotimaan pääsarjakentille kolmentoista ulkomaan ammattilaisvuoden jälkeen. Susijengin pitkäaikaisen keulakuvan, mm. Espanjassa, Venäjällä ja Italiassa uraa tehneen Koposen uusi seura on Helsinki Seagulls.

5.8.2021 13:34 Susijengi

Roope Ahonen Vilppaaseen kymmenen vuoden jälkeen

Korisliigan hallitseva mestarijoukkue, salolainen Vilpas Vikings sai haaviinsa yhden kesän siirtomarkkinoiden kovimmista pelaajista, kun Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen, 31, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Keväällä Espanjan kakkosliigan mestaruutta juhlineen Ahosen sopimuksessa on ulkomaanoptio 15.8. asti.

18.7.2021 12:03 Susijengi

Shawn Hopkinsille sopimus Islannin liigaan

Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.

27.6.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi Belgian pääsarjan Phoenix Brysseliin

Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.

3.6.2021 10:00 Susijengi

Matti Nuutinen nostaa tossut naulaan

Kolmet arvokisat, kahdet EM-karsinnat ja yhdet MM-karsinnat Susijengin sinivalkopaidassa pelannut likaisen työn tekijä ja kaksinkertainen Suomen mestari, kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 31, lopettaa koripallouransa.

2.6.2021 08:34 Korisliiga

Korisliigassa ja Susijengissä debytoinut Remu Raitanen siirtyy KTP:hen

KTP-Basket ja Susijengin nuorempaan osastoon kuuluva Remu Raitanen solmivat 1+1-mallisen sopimuksen. 206-senttinen Raitanen esiintyi viime kesänä ensimmäistä kertaa Susijengin paidassa.

30.5.2021 14:12 Korisliiga

Aatu Kivimäki Tigers Tübingenin vahvuuteen

Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.

8.4.2021 11:10 Susijengi

Teemu Rannikon muistelmateos ilmestyy syyskuussa

Suomi-koriksen kaikkien aikojen ikoneihin lukeutuvan, Susijengin pelinrakentajana vuosikausia ihastuttaneen turkulaislähtöisen ja Salon Vilpasta Korisliigassa edustavan Teemu Rannikon, 40, muistelmateos ilmestyy syksyllä. Valtteri Mörttisen kirjoittaman kirjan ”Teemu Rannikko – Pelin tekijä” julkaisee Docendo.

3.4.2021 08:50 Susijengi

Aapeli Alanen loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan

Vahvan kauden joensuulaisessa Kataja Basketissa pelannut 201-senttinen ja 25-vuotias lahtelaiskasvatti Aapeli Alanen siirtyy loppukaudeksi Tshekin pääsarjaan. Susijengissäkin viisi ottelua pelanneen Alasen kevään työnantaja on Tshekin liigan viidennellä sijalla majaileva Basket Brno.

18.3.2021 09:58 Korisliiga

Susijengin teräsmies Tuukka Kotti jatkosopimukseen Seagullsin kanssa

Korisliigan runkosarjan selkeä ykkönen, Helsinki Seagulls on solminut vuoden mittaisen jatkosopimuksen Susijengi-ikoni Tuukka Kotin, 40, kanssa. Forssan Koripoikien on pelannut pitkällä urallaan käsittämättömät 226 miesten maaottelua.

12.3.2021 08:36 Susijengi

Salon Vilpas ja Susijengin kultaranne Mikko Koivisto jatkosopimukseen

Kotimaisen pääsarjan ja maajoukkuehistorian kaikkien aikojen heittäjä-ässiin lukeutuva Mikko Koivisto, 33, jatkaa Korisliigan kärkikahinoissa viihtyvän Salon Vilppaan paidassa 2+1-vuotisella sopimuksella. 194-senttinen Koivisto on edustanut Vilpasta viiden kauden ajan ja hakenut joukkueineen kaksi SM-hopeaa ja Suomen cupin voiton.

14.1.2021 09:40 Susijengi

Samuel Haanpään ansiokas pelaajaura päätökseen

Ikäpolvensa ansiokkaimpiin suomalaisiin koripalloilijoihin lukeutuva Keravan Kori-80:n kasvatti Samuel Haanpää, 34, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. Haanpää ehti pitkän uransa aikana edustaa Suomea EM-kisoissa, rikkoa yliopistonsa kolmen pisteen heittoennätyksen ja pelata ammattilaisena mm. Espanjassa, Kyproksella ja Argentiinassa.

21.9.2020 11:22 Korisliiga

Susijengi-jyrä Matti Nuutinen kolmivuotisella sopimuksella Ura Basketiin

Kolmanteen Korisliiga-kauteensa valmistautuva kaarinalainen Ura Basket ilmoitti maanantaina saaneensa riveihinsä korkean tason Susijengi-osaamista, kun viimeiset viisi kautta Euroopan kenttiä kolunnut seuran oma kasvatti Matti Nuutinen, 200 cm ja 30 vuotta, liittyy joukkueeseen. Lisäksi Ura Basket vahvistuu amerikkalaisella Emmitt Holtilla.

20.8.2020 08:41 Susijengi

Kobrat saalisti Remu Raitasen vahvuuteensa

Korisliiga-kauteen valmistautuva Lapuan Kobrat teki jättikiinnityksen. Uutena miehenä Kobrien mustapaitaan liittyy viimeiset neljä kautta San Franciscon yliopistossa pelannut 206-senttinen ja 23-vuotias ToPo Juniorien kasvatti ja tuore Susijengi-debytantti Remu Raitanen. Kobrien ja Raitasen välinen sopimus on 1+1-vuotinen.

24.7.2020 10:03 Korisliiga

Antti Kanervo kaksivuotiseen jatkosopimukseen Seagullsin kanssa

Viime kaudella korisukkia olan takaa liekittänyt Äänekosken Huiman kasvatti ja Susijengin takamies Antti Kanervo, 192 senttiä ja 31 vuotta, on solminut Helsinki Seagullsin kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

23.6.2020 08:36 Korisliiga

Susijengi-taituri Jamar Wilson kaksivuotiseen sopimukseen Kataja Basketin kanssa

Helmikuussa Ranskasta Korisliigan Kataja Basketiin siirtynyt Jamar Wilson, 36, on tehnyt kaksivuotisen sopimuksen joensuulaisseuran kanssa.

Näytä lisää vastaavia