Vilpas finaalisarjan avausvoittoon summerin soidessa

6.5.2017 Salon Vilpas kavensi lauantaina Korisliigan finaalisarjassa Joensuun Katajan johdon otteluvoittoihin 2-1, kun se kaatoi Salohallin 2305 katsojan edessä joensuulaiset todellisen trillerin päätteeksi. Avausottelun tapaan ottelun ratkaisu nähtiin sen viimeisellä heitolla, Juwan Statenin naulatessa Vilppaan 76-74 (35-34) –voittoon päätössummerin soidessa.

Juwan Staten oli Vilppaan sankari lauantaina, naulaten voittoheiton sukan pohjalle päätössummerin soidessa. Taustalla hölkkäävä Al'lonzo Coleman oli niin ikään vahvalla pelipäällä.

Teemu Rannikon ja Kervin Bristolin palloskriinit eivät tuottaneet niin tuhoisaa jälkeä kuin Joensuussa torstaina. Miten käy huomenna, ottelusarjan neljännessä kamppailussa?

Tämä taistelupari kohtasi toistuvasti lauantaina, Statenin viedessä lopulta pidemmän korren. Vaihtuvatko osat huomenna? Kuvat: Ville Vuorinen

Salohallin 2305-päinen, asiantunteva ja äänekäs kotiyleisö repesi liitoksistaan finaalisarjan kolmannen ottelun päätössummerin soidessa, Vilppaan takamiehen Juwan Statenin naulatessa keskimatkan hyppyheitollaan isännät 76-74 (35-34) –kotivoittoon. Tasaisessa ottelussa Kataja oli jo karata salolaisilta, mutta Vilppaan vahva viimeinen viisiminuuttinen kavensi Katajan johdon finaalisarjassa 2-1 –otteluvoittoihin.

Kolme jaksoa äärimmäisen tasaisissa merkeissä kulkenut ottelu siirtyi päätösneljännekselle isäntien pisteen johdossa, mutta Teemu Rannikon illan toinen kolmen pisteen kori nosti Katajan johtoon heti jakson alkajaisiksi. Kataja näytti jo repäisevän ratkaisevan eron, kun Vilppaan hyökkäyspelaamisen takkuillessa joensuulaiset livahtivat vajaassa parissa minuutissa 9-1 –runilla kahdeksan pisteen karkumatkalle hieman ennen päätösjakson puoliväliä.

Vilpas iski kuitenkin samalla aikataulutuksella takaisin, nakutellen Matias Ojalan kolmosen perään kolmella vapaaheitolla ja sisäpelaaja Al’lonzo Colemanin onnistumisella oman 8-0 –runinsa. Joukkueet jatkoivat vuorovedoin johtoasemassa käymistä, Colemanin henkilökohtaisen 4-0 –pisteputken nostaessa Vilppaan kuitenkin kolmen pisteen johtoasemaan ottelun päätösminuutille siirryttäessä.

Todellinen trilleri ottelusta muodostui ottelun viimeisten 30 sekuntien aikana, Katajan Rion Brownin ensin kavennettua kotijohdon yhteen pisteeseen vapaaheittoviivalta.

Vilppaan ottelun toiseksi viimeinen hyökkäys näytti jo hajoavan käsiin seitsemän sekuntia ennen heittokellon loppumista, mutta Staten kieputti itsensä loputtoman liikeratojen vuoristoradan päätteeksi miedosti haastettuun floater-heittoon, pussittaen isännät kolmen pisteen johtoon vain 17 sekuntia ennen ottelun päättymistä. Kataja tarjoili kuitenkin Brownin toimesta kylmää vettä hurmioituneen kotiyleisön niskaan seuranneen aikalisän jälkeen, tämän juostua skriinin takaa heittopaikkaan ja pussitettua kolmosen säkin pohjalle kymmenisen sekuntia ennen päätössummeria.

Vilpas ja Staten pääsivät tasalukemista hakemaan ottelun voittoa neljännen jakson viimeisestä hyökkäyksestä, eikä 185-senttinen parkettikiituri pettänyt kotiyleisön odotuksia. Mies antoi pelikellon valua viiden sekunnin tietämille ennen hyökkäämistään, pysähtyi sadasta nollaan puolen metrin matkalla ja naulasi kotivoiton lukemiin 76-74 summerin soittaessa ottelun päättymisen merkiksi.

- Viimeisen heiton otin sen perusteella miten he ovat puolustaneet minua. He ovat antaneet minulle hyppyheittoja, mutta tänään pääsin rimalle joten tiesin, että he haluavat pakottaa minut ottamaan heiton, Staten kertasi ottelun ratkaisuhetkiä.

- Olin valmis ottamaan sen heiton. Piti vain varmistaa, että kellosta kuluu aikaa pois riittävän paljon.

Staten oli Vilppaan voiton takuumies, pussittamalla 19 pistettä, kahmien 6 levypalloa, jakaen 5 koriin johtanutta syöttöä sekä näätäillen 2 riistoa. Coleman tarjoili Statenille vahvaa tulitukea, kirjauttamalla tilastorivikseen 16 pistettä, 8 levypalloa, 4 syöttöä ja 2 torjuntaa. Vahvalla pelipäällä olivat myös Okko Järvi (9/6), Matias Ojala (7/5/2 syöttöä/2 riistoa) sekä Michael Pounds (8).

Vierailijoiden riveistä kovimmassa iskussa olivat 19 pistettä heittänyt Brown, sekä 34 minuuttia urakoinut Jarekious Bradley (18/7). Rannikolla ei ollut yhtä terävä heittopäivä kuin torstaina Joensuussa, mutta kokenut takamies pyöritteli Katajan hyökkäystä silti 6 pisteen ja 5 koriin johtaneen syötön edestä.

Staten nousi parrasvaloihin

Vilppaan tähtitakamies Juwan Staten oli finaalisarjan avausottelussa Salossa vielä hienoisessa pimennossa, eivätkä miehen kelvolliset otteet Joensuussa tarjonneet Vilppaalle järin suurta lohtua Katajan vakuuttavassa kotivoitossa. Lauantai-iltana Korisliigan nopein takamies nousi kuitenkin esille silloin, kun Vilpas miestä eniten tarvitsi.

Lauantain kamppailu oli numeroidenkin puolesta juuri niin tasainen, kuin miltä se parketilla näytti. Vilpas osui kolme kahden pisteen heittoa joensuulaisia enemmän, Katajan pussittaessa kaksi kolmosta salolaisia enemmän. Vapaaheittoviivalle Vilpas selvitti tiensä hieman useammin kuin Kataja, tarkkaan sanottuna 21 kertaa joensuulaisten 19 yritystä vastaan, pussittaen kaksi bonusheittoa vierailijoita enemmän.

Hyökkäyslevypalloja Kataja kahmi viisi Vilpasta enemmän ja salolaiset sortuivat myös muutamaan menetykseen enemmän kuin vierailijat. Kaikin puolin tasaisessa ottelussa profiilipelaajien kovat yksilösuoritukset nousivat esille normaaliakin isommin.

Isäntien Okko Järvi pussitti avauspuolikkaalla Vilppaalle kolme kolmosta ja Al’lonzo Coleman tanssi tiensä 16 pisteeseen, ollessa vahvoilla erityisesti päätösjaksolla neljän virheen rasittamaa Kervin Bristolia vastaan. Katajalta Jarekious Bradley pussitti kovia koreja läpi ottelun ja kamppailun ratkaisuhetkillä Rion Brown naulasi kansainvälisen tason kolmosellaan Katajan tasoihin.

Lopulta Statenin ottelun lopun kaksi jääkylmistä hermoista kertovaa koria nousivat kolmannen finaaliottelun tarinaksi. Rikki menneestä hyökkäyksestä ensin kolmen pisteen johtoaseman hankkiminen ja lopulta ottelun voittaminen summerin soidessa, enempää eivät salolaiset tähtipelaajaltaan voi vaatia.

- Tämä kamppailu kertoi siitä taistelutahdosta, mitä joukkueestamme löytyy. 0-2 tappiolla ja vaikean ottelun jälkeen tähän kamppailuun ei ollut helppo tulla. Emme kuitenkaan ole tulleet tänne asti jäädäksemme ilman palkintoa, Staten totesi.

Joensuussa jatketaan jo huomenna

Finaalisarja asettaa molemmat joukkueet todelliseen testiin, kun kolmannen ottelun päätössummerin ja neljännen kamppailun ylösheiton väliin ei mahdu edes kokonaista vuorokautta. Finaalien neljäs ottelu pelataan jo huomenna sunnuntaina Mehtimäen Jäähallissa, kello 17:00.

Rasitus luo oman mielenkiintonsa sunnuntain otteluun, sillä edellinen Joensuun kamppailu oli vahvasti Katajan hallussa aina toisen jakson alusta asti. Vaikuttaako kotiyleisön tuki ja tutut maisemat huomenna samalla tavalla, kun kolmannen finaaliottelun rasituksen voi varmasti tuntea vielä jaloissa?

Finaalisarja sai kuitenkin uuden käänteen Vilppaan voiton myötä, ottelusarjan palatessa ainakin kertaalleen vielä Saloon, jossa salolaiset ovat olleet todella lähellä jopa molempien otteluiden voittoa. Korisliigan finaalit saavat todellakin arvoisensa päätöksen, kun kaksi sarjan parasta joukkuetta lyö itsensä niin kovin likoon kuin se vain fyysisesti mahdollista on.

- Nyt täytyy päästä nopeasti lepäämään huomista varten. On tärkeää syödä hyvin ja pitää huoli nestetasapainosta näin tiukassa aikataulussa, Staten muistuttaa.

- Tilanne on kuitenkin sama molemmille joukkueille. Tässä tilanteessa henkinen puoli nousee korkeaan arvoon.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo oli luonnollisesti iloinen finaalisarjan avausvoiton myötä. Samalla mies jakoi takamiehensä näkemyksen finaalisarjan kannalta ratkaisevasta tekijästä.

- Onhan tässä mukavampi olla istumassa nyt kuin avausmatsin jälkeen, jolloin se heitto tuli meidän päätyyn viimeisellä sekunnilla. Kun huomenna jo pelataan, niin oleellista on nollata tämä tulos kuitenkin nopeasti, Iisalo pyöritteli.

- Molemmat joukkueet ovat väsyneitä, molemmilla joukkueilla alkaa olemaan aika paljon vaivoja ja jätkät painaa niistä huolimatta menemään tuolla. Henkisesti kovempi joukkue tulee nämä ottelut voittamaan. 

Ottelutilastot: Vilpas - Kataja
 
24.5.2022 09:55 Korisliiga

Ventoniemi ja Waxlax jatkavat Lahti Basketballin paidassa

Lahtelaisseura on käyttänyt sopimuksien optiovuodet Henri Ventoniemen, 26, ja Ricky Waxlaxin, 22, kanssa.

20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

17.5.2022 09:55 Korisliiga

Perttu Blomgren ja Vilpas jatkosopimukseen

Salon Vilpas ja Perttu Blomgren ovat solmineet yksivuotisen jatkosopimuksen. 20-vuotias takamies oli suuressa roolissa hopeaan päättyneellä kaudella.

16.5.2022 16:55 Korisliiga

Jussi Savolainen Vilppaan päävalmentajaksi, Sami Toiviaisesta seuran uusi toiminnanjohtaja

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa saavuttanut Salon Vilpas on maanantaina kertonut uusista tulevaisuuden kuvioistaan. Päävalmentajaksi nousee seuran oma kasvatti Jussi Savolainen. Sami Toiviainen puolestaan siirtyy toimiston puolelle.

14.5.2022 11:55 Korisliiga

Mestarivalmentaja Janne Koskimies: ”En olisi koskaan uskonut tällaiseen viiden vuoden pätkään”

Kun Janne Koskimies saapui syksyllä 2017 Kauhajoelle, hän ei voinut kuvitella mitä seuraavat vuodet pitävät sisällään. Neljän edellisen loppuun asti pelatun kauden aikana Karhu Basket on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti ja noussut kotimaiset koripallon ehdottomaksi voimataloksi.

12.5.2022 15:19 Korisliiga

Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

11.5.2022 20:20 Korisliiga

Kauhajoki vei mestaruuden ennätysyleisön edessä – finaalien MVP Cameron Jones varmisti voiton

Viimekautinen mestari Salon Vilpas joutui luopuman Pantterista ja tyytymään tällä kertaa hopeamitaleihin, kun kauden sensaatiotapaus Kauhajoki selätti finaalisarjan voitoin 4–1.

10.5.2022 12:22 Korisliiga

Henri Kantonen: ”On etuoikeutettua olla tässä tilanteessa ja päästä kotiyleisön eteen”

Kauhajoki pääsee keskiviikkona kotiyleisönsä eteen tilanteessa, jossa voitto toisi seuralle kolmannen Suomen mestaruuden. Henri Kantonen kokee olevansa etuoikeutettu tilanteesta, jollaista kaikki pelaajat urallaan eivät pääse kokemaan.

10.5.2022 09:47 Korisliiga

Remu Raitanen jatkaa KTP-Basketissa

Viime kauden kovin kotimainen pistenikkari Remu Raitanen on tehnyt jatkosopimuksen seuransa KTP-Basketin kanssa.

9.5.2022 20:34 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Roope Ahonen sytytti Vilppaan, mutta Cameron Jones ilmoitti, että ei käy

Kauhajoki taivutti huikean taistelun päätteeksi Salon Vilppaan ja otti 3–1 johtoaseman Korisliiga-finaaleissa.

6.5.2022 20:33 Korisliiga

Vihdoin tasaväkinen vääntö – kolmas Korisliiga-finaali ratkesi epäonnistuneeseen voittoheittoon

Kauhajoki piti pintansa Salon Vilppaan loppukiriä vastaan ja nousi Korisliiga-finaaleissa 2–1-johtoon.

4.5.2022 20:02 Korisliiga

Vilpas tuli otteluun täysin uudella varmuudella – Korisliiga-finaalit tasan

Salon Vilpas tasoitti miesten Korisliigan finaalisarjan Kauhajokea vastaan 1–1:een.

2.5.2022 20:56 Korisliiga

Korisliiga-finaalit ryminällä käyntiin – Kauhajoki otti rajun avausvoiton

Rene Rougeau ja Lee Skinner dominoivat kentällä, kun Kauhajoki kaatoi Salon Vilppaan miesten Korisliiga-finaalien avauksessa.

2.5.2022 09:30 Korisliiga

Korisliigan finaalit tänään käytiin – avausfinaali vapaasti katsottavissa Jimiltä

Kauhajoki ja Vilpas huipentavat Pantterijahdin tänään käynnistyvässä finaalisarjassa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Avausfinaalin ennakkostudio käynnistyy tänään klo 18.00.

1.5.2022 16:50 Korisliiga

Janne Koskimies: ”Viime vuosien ylivoimaisesti kovimmat kilpakumppanit kohtaavat finaalisarjassa”

Kauhajoki lähtee neljänteen peräkkäiseen finaalisarjaan ennakkosuosikin viitta harteillaan. Päävalmentaja Koskimies myöntää, että vastus on pahin mahdollinen, kuten kauden aikaiset keskinäiset kohtaamiset ovat osoittaneet.

1.5.2022 10:15 Korisliiga

Sami Toiviainen: ”Kauhajoki herättää suuria tunteita Salossa”

Hallitseva Suomen mestari lähtee monissa papereissa finaalisarjaan hienoisena altavastaajana, mutta se sopii paremmin kuin hyvin salolaisjoukkueelle, joka runkosarjassa aiheutti Kauhajoella harmaita hiuksia.

30.4.2022 20:50 Korisliiga

Kauhajoen Severi Kaukiainen luottaa joukkueensa kykyyn käsitellä ennakkosuosikin paineet: ”Valmentaja ja vahvistukset pitävät huolta, ettei jengi lähde leijumaan”

Kauhajoki esitti yhden kaikkien aikojen runkosarjasuorituksista miesten Korisliigassa. Finaalissa vastaan asettuu vanha tuttu ja hallitseva mestari, Salon Vilpas, mutta takamies Severi Kaukiainen tietää, miten tilanne pitää kohdata.

30.4.2022 08:45 Korisliiga

Vilppaan Juho Nenosella edessään kymmenennet Korisliiga-finaalit – muistaa yhä uransa raskaimmat loppuottelut

Juho Nenonen on juossut parketille Korisliigan loppuotteluissa jo yhdeksän kertaa. Maanantaina 2. toukokuuta juhlitaan pyöreitä, kun hänen edustamansa hallitseva mestari Salon Vilpas kohtaa kauden ennakkosuosikin Kauhajoen.

29.4.2022 20:46 Korisliiga

Huffin ja Koposen seurataipaleelle huima päätös – Seagulls pronssille 30 pisteen voitolla

Helsinki Seagulls kaatoi Kataja Basketin Korisliigan pronssiottelussa pistein 84–54.

Näytä lisää vastaavia