Vilpas ja Karhu mitalia tavoittelemassa

12.4.2017 Korisliigan ensimmäinen välieräpari pyörähtää käyntiin torstaina, kun Salohallin parketilla finaalipaikasta taistelun aloittavat Salon Vilpas ja Kauhajoen Karhu. Molemmat joukkueet lähtevät metsästämään kevään kuumimmista otteluista seurahistoriansa ensimmäistä mitalia.

Juwan Staten on ollut yksi Korisliigan kuumimpia yksilöitä läpi kauden. Minkälaiseen liekkiin mies yltyy Karhua vastaan?

Austin Hollins on kantanut Karhua molemmissa päissä kenttää pudotuspeleissä. Otteiden on pysyttävä samalla tasolla, mikäli Karhu haluaa taistella kultaisista mitaleista.

Statenin ohella Vilppaan hyökkäysten rakentamisesta vastaa etukentän multitalentti Al'lonzo Coleman...

...joka saa painikaverikseen toisessa päässä parkettia härkämäisen Devonne Gilesin.

Vilpas-kapteeni Michael Pounds pitää huolen siitä, että joukkue ei ota yhtään pallonhallintaa vapaaksi kummassakaan päässä parkettia.

Bojanin takana Karhun pelintekijän roolissa keväällä loistanut Joonas Lehtoranta on valmis tekemään Vilpas-takamiesten elämästä vaikeaa. Kuvat: Ville Vuorinen & Erkki Hautaviita

Torstaina alkava välieräsarja Salon Vilppaan ja Kauhajoen Karhun välillä pitää sisällään kaksi erittäin laadukasta ja leveällä materiaalilla operoivaa joukkuetta, joilla molemmilla on täydet mahdollisuudet nostella Pantteria kevään päätteeksi. Välieräsarja on myös toinen Vilppaan ja Karhun käymä pudotuspelitaistelu, mutta vasta ensimmäinen joukkueiden yhteisellä liigataipaleella joka alkoi kaudesta 2009/10.

Joukkueet mittelivät liiganoususta kauden 2008/09 päätteeksi ja tuolloin viidenteen ja ratkaisevaan ottelun divarin finaalisarjan vei nimiinsä Karhu. Vilpas varmisti kuitenkin nousi samalla ovenavauksella Korisliigaan kun se onnistui tiputtamaan Karkkilan, tuolloisen Team Componentan, liigakarsinnoissa.

Kaudesta 2009/10 alkanut joukkueiden yhteinen liigataival ei ole siis vielä kertaakaan asettanut joukkueita vastakkain pudotuspeleissä. Joukkueiden ensimmäisessä pudotuspelikohtaamisessa on näin ollen heti panoksena mitali, joka olisi kummallekin seurahistorian ensimmäinen SM-tasolla.

Joukkueet saapuvat välieriin varsin samanlaisessa lennossa. Siinä missä Vilpas kohtasi ongelmia Pyrintö-sarjan avausottelussa ennen 3-0 voitoin välieriin etenemistä, oli Karhu vahva oman puolivälieräsarjansa alussa Kobria vastaan, kärsien kuitenkin kolmannessa ottelussa tappion ennen päätösottelun komeaa vierasvoittoa.

Isossa kuvassa molemmat joukkueet ovat täysin ansaitusti välierissä. Kauden mittaan myös vieraspelaamisensa raiteilleen saaneen Karhun kone yski hieman Bojan Sarcevicin loukkaantumisen vuoksi, mutta juuri pudotuspelien alla kentille palannut takamies toimi vajaan 20 minuutin peliajallaan puolivälierissä Karhun hyökkäyksen tuttuna moottorina juuri silloin kun joukkue sitä kipeimmin tarvitsi.

Vilpas on kuitenkin runkosarjan voittajana ja puolivälierät otteluvoitoin 3-0 selvittäneenä sarjan ennakkosuosikki. Puolivälierien päätösottelussa joukkue koki kuitenkin säikähdyksen kun urheilullinen laituri Desmond Williams näytti loukanneen polveaan laskeuduttuaan donkkiyrityksestä epäonnisesti alas, mutta miehen odotetaan pelaavan välieräsarjassa. Samalla Vilpas on saamassa vahvistusta viime kevään johtajastaan, kun Juho Nenonen on päässyt toden teolla joukkueen harjoitusvahvuuteen mukaan.

Joukkueiden kohtaamisessa esille nousevat muutamat taisteluparit sekä mahdolliset pelitaktiset seikat.

Vilppaan takakentän maestro, kenties Korisliigan nopein pelaaja Juwan Staten (pudotuspeleissä 15,7/4,0 syöttöä), on luonnollisesti jokaisen vastustajan papereissa merkitty etukäteen isolla punaisella tussilla. Myös Karhu haluaa varmasti hidastaa miestä aina kuin mahdollista, eikä Karhun leirissä todellakaan haluta nähdä Statenin kirmaavan levypallon jälkeen avoimella kentällä kohti hyökkäyspään korirengasta. Voisi jopa todeta, että mitä paremmin Karhu pystyy pitämään Vilppaan poissa siirtymähyökkäyksistä, sitä vahvemmilla joukkue on ottelusarjan voiton kannalta.

Suoraan yksi-vastaan-yksi Statenin pysäyttäminen on varsin ongelmantäyteinen savotta. Karhun päävalmentaja Sami Toiviainen säilyttää kuitenkin tunnetusti takataskussaan reseptejä jos jonkinlaisiin keittoihin, joilla vastustajan tähtipelaajan pelaamisen saa pois raiteiltaan.

Mikäli Karhu onnistuu pitämään Statenin aisoissa, on Vilppaalla heittää kehiin myös hieman epätavallisempi pelintekijä. Pyrintöä vastaan 15,7 pistettä, 8,0 levypalloa ja 5,7 syöttöä ottelua kohden kirjauttanut monipuolinen sisäpelaaja Al’lonzo Coleman toimii Vilppaan hyökkäyksen moottorina etukentällä ja aiheuttaa myös Karhulle varmasti ison kasan harmaita hiuksia ottelusarjan edetessä.

Kaksikon takana Vilpas sai Pyrintöä vastaan onnistumisia laajalta rintamalta. Okko Järvi (10,7/2,0 syöttöä) oli Vilppaan kotimaisen kaartin pisteykkönen, tarkkakätisen Mikko Koiviston (9,7/1,7 syöttöä) ja isolla sydämellä ottelusta toiseen taistelevan kapteeni Michael Poundsin (9,3/1,7 syöttöä) säestäessä taustalla. Isossa päässä Vilppaan peliin syvyysuhkaa ja riman päältä viimeistelyä tuova Brandon Edwards (11,3/7,7) on skriineillään ja vahvoilla rullauksillaan salolaisten hyökkäyksen keskustassa ase, jota joukkue käyttää ihailtavalla tavalla hyödykseen.

Minkälaisen lisämausteen ottelusarjaan tuo Nenonen? Mikäli mies ehtii täyteen pelikuntoon, muodostaa hän Matias Ojalan (8,3) kanssa varmasti välieräjoukkueiden heittovoimaisimman nelospaikan duon.

- Pari päivää tässä on katsottu Vilppaan pelaamista Pyrintö-sarjassa, sekä muutamassa runkosarjapelissä. Ollaan yritetty löytää niitä pieniä juttuja, joihin voisimme Vilppaan pelaamisessa iskeä, Karhu-luotsi Toiviainen toteaa.

- Hienoa lähteä haastamaan runkosarjan ykköstä heidän kotikentälleen. Me olemme täysin terveitä muutamaa junioria lukuun ottamatta, joten pääsemme hakemaan yllätystä täysin voimin.

Karhun osalta ottelusarjan mielenkiintoisin ennakkospekulointi kohdistuu joukkueen etukentän jenkkikolmikon peluutukseen. DeVaughn Washington (14,8/8,5) ja Devonne Giles (9,8/7,3) pelasivat kaikki neljä ottelua Kobria vastaan, Kammeon Holseyn odottaessa vielä vuoroaan penkillä. Miten Toiviainen haluaa lähteä hyökkäämään Vilpasta ja erityisesti monipuolista, mutta puolustuspäässä hetkittäin säästöliekillä pelaavaa Colemania vastaan?

Etukentän kolmikon peluutusta sekoittamalla Karhu pystyy samalla mahdollisesti sekoittamaan myös Vilppaan palapelin palasia siinä määrin, että sen yhden, tarvittavan vierasvoiton varastaminen muodostuu vähän todennäköisemmäksi.

Karhun osalta uskoa ottelusarjaan luo varmasti joukkueiden runkosarjan viimeinen välienselvittely. Ilman Sarcevicia pelannut Karhu venytti ottelun ratkaisun jatkoajalle, jonka Vilpas kuitenkin vei nimiinsä kahden pisteen erolla. Tuossa ottelussa Holsey operoi Karhulle huiman tilastorivin, 22 pistettä, 10 levypalloa, 5 koriin johtanutta syöttöä sekä 2 torjuntaa.

Karhun takakentän rotaatio on toinen kauhajokisten ilon ja uskon lähde. Toiviainen on saanut kasattua Bojanin taakse Joonas Lehtorannan (5,0/2,8 syöttöä) ja Tate Unruhin (9,8/2,5 syöttöä) muodossa riittävän leveän ja ennen kaikkea laadukkaan takakentän, jotta Karhun pelaaminen pysyy edelleen tehokkaana myös Bojanin istuessa penkillä. Karhun hyökkäys on ollut tällä kaudella vähemmän yllättäen koko sarjan tehokkain, tuottaen 112,8 pistettä per 100 pallonhallintaa.

Karhun näkökulmasta otteluiden tempon laskeminen ei välttämättä ole huonoin mahdollinen ajatus, Vilppaan ollessa parhaimmillaan siirtymähyökkäyksissä ja avoimella kentällä palloa työntäessään. Hyökkäystehokkuus ei tällöin pysy todennäköisesti ihan runkosarjan tasolla, mutta Bojanin johtama Karhun hyökkäys tuottaa myös puolen kentän hyökkäyksissä kiitettävällä tahdilla todella laadukkaita heittoja.

Karhun kevään ykköstykki on tähän mennessä ollut vähemmän yllättäen urheilullinen ja ulottuva laituri Austin Hollins (17,8/3,8/2,8 syöttöä). Molempiin suuntiin esimerkillisesti töitä tekevä Hollins saa puolustuspäässä vastuulleem todennäköisesti Williamsin pysäyttämisen, mikäli mies on pelikunnossa heti ottelusarjan alussa. Vastaavasti hyökkäyspäässä Hollins on Karhun tärkein yksittäinen pelaaja. Korintekovoimainen joukkuepelaaja valtavalla määrällä urheilullisuutta ja heittotaitoa (3p 46,4% pudotuspeleissä) on yhdistelmä, jonka vuoksi vastustajan puolustus joutuu jatkuvasti olemaan hieman kallellaan Hollinsiin päin.

Hollinsin ja Sarcevicin luomaa tilaa pyrkivät parhaalla mahdollisella tavalla käyttämään hyväkseen vahvaa kautta pelaava Samuli Vanttaja (8,5/3,8), sekä Toiviaisen monitoimityökalu Juho Lehtoranta (7,0/4,0/1,3 syöttöä). Lehtorannan rooli Karhun pelaamisessa todennäköisesti nousee mitä pidemmälle ottelusarja etenee, sillä Vilppaan leiristä löytyy useampi kuin vain yksi pysäytettävä pelaaja ja yhdessä Hollinsin kanssa Lehtoranta muodostaa Karhun puolustuksen peruskiven, johon koko joukkueen on hyvä nojata.

- Karhu on joukkueena erinomainen ja kun he ovat päässeet pelaamaan koko kahdeksan pelaajan rotaatiollaan, he ovat olleet todella vaikea vastustaja kaikille. Tästä kahdeksikosta löytyy kokoa, taitoa ja urheilullisuutta. Kaikki pelaajat tuovat omat uniikit taitonsa peliin ja vain yhden option pois ottaminen ei vielä takaa pysäytyksiä. Kun tähän lisätään vielä yksi Korisliigan parhaista ja kokeneimmista valmentajista niin ei ole ihme, että Karhu pelaa niin hyvin kuin pelaa, toteaa Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo.

- Erot joukkueiden välillä ovat kuitenkin pienet. Avainasemassa tulee olemaan, kumpi saa toiselta enemmän vahvuuksia pois ja pystyy itse toteuttamaan omaa konseptiaan. Odotettavissa on kahden taitojoukkueen ottelusarja, jossa pelataan kovaa, mutta rehdisti.

Ottelusarja käynnistyy Salohallissa torstaina 13.4. kello 18.30. Molempien välieräsarjojen kaikki ottelut näet Elisa Viihteen Fanseat.com –palvelusta.

Molempien välieräsarjojen ottelupäivät löydät täältä.

 
3.3.2021 20:20 Korisliiga

Kataja kiipesi pudotuspeliviivan päälle – Pyrintö kiilasi Kauhajoen ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa käy kova kamppailu niin kärkisijoista kuin viimeisistä playoff-paikoistakin. Illan voittajia olivat Kataja Basket ja Tampereen Pyrintö.

2.3.2021 20:13 Korisliiga

Vilpas taisteli, mutta Seagulls piti pintansa – Shawn Huff johti korintekoa

Salon Vilpas antoi kotikentällään kovan vastuksen Helsinki Seagullsille, mutta sarjakärki ei suostunut taipumaan.

1.3.2021 20:06 Korisliiga

Sisuuntunut KTP kynsi tiensä takaisin viivan päälle – Lahden heitot satoivat rautoihin

KTP-Basket haki pisteet Lahdesta ja pitää playoff-haaveensa yhä hengissä.

27.2.2021 18:35 Korisliiga

Seagulls, Pyrintö ja Kauhajoki porskuttavat karkuun – viimeisillä playoff-sijoilla tiukka sumppu

Korisliigan kolmen kärki Helsinki Seagulls, Tampereen Pyrintö ja Kauhajoki vahvistivat asemaansa illan voitoilla.

26.2.2021 10:16 Korisliiga

Pekka Saros viheltää lauantaina 1200. liigaottelunsa

Erotuomari Pekka Saros saavuttaa jälleen huiman rajapyykin, kun lauantaina hän viheltää erotuomariuransa 1200. pääsarjaottelun. Saros on viheltänyt miesten pääsarjassa yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1987–88.

24.2.2021 19:55 Korisliiga

Pyrinnön Shawn Hopkins hassutti kasvattajaseuraansa Pirkanmaan derbyssä – Antero Lehdon 16 syöttöäkään eivät kamppailussa riittäneet

Miesten Korisliigassa voittoja hakivat Tampereen Pyrintö, Kauhajoki ja Lahti Basketball. Playoff-viivan ylä- ja alapuoliset joukkueet pysyivät ennallaan.

13.2.2021 19:32 Suomen Cup

Seagulls uusi cup-mestaruutensa Kisahallin heittorallissa

Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö kiskoivat vuoden 2021 Suomen cupin finaalissa kolmen pisteen heittoja kahteen pekkaan paitsi enemmän kuin yhdessäkään ottelussa aiemmin, myös erinomaisin tarkkuuksin. Lopussa Seagullsin kylmähermoisuus ratkaisi periksiantamattoman Pyrinnön rynnistyksessä ja cup-pokaali pysyi Helsingissä pistein 97–95 (51–46).

13.2.2021 17:11 Korisliiga

Kobrat jatkoi pirteitä otteitaan, Vilppaalle murskavoitto Korihaista

Edellisessä ottelussaan Lahti Basketballille kapsahtanut Lapuan Kobrat haki viidennen voittonsa kuuteen matsiin luutimalla loppuhetkillä BC Nokian tieltään pistein 105-96 (49–48). Samaan aikaan Salohallissa Vilpas vankisti asemiaan pudotuspelien kotietuasetelmissa höykyttämällä liigajumbo Korihaita 119–66 (55–28).

12.2.2021 20:08 Korisliiga

KTP vaikeuksien kautta voittoon Kymenlaakson derbyssä – pudotuspelit askeleen lähempänä

KTP-Basket isännöi Kouvoja ja otti hankalan kamppailun jälkeen tiukan 101–95-voiton.

12.2.2021 08:56 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu Seagullsin ja Pyrinnön finaaliotteluun – Yle TV2 televisioi ottelun suorana

Lauantaina 13. helmikuuta klo 17:15 Töölön Kisahallissa pelataan Suomen Cupin finaaliottelu, jossa kohtaavat Helsinki Seagulls ja Tampereen Pyrintö. Ottelun televisioi suorana lähetyksenä Yle TV2, selostajanaan Antti-Jussi Sipilä.

10.2.2021 21:00 Korisliiga

Uralle ja Korihaille kummallekin kauden toinen voitto – Kauhajoki kiilasi Pyrinnön ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa Ura Basket ja Korihait ottivat molemmat vihdoin kauden toisen voittonsa. Kakkossijasta käy kiihkeä taisto, kun Kauhajoki ja Salon Vilpas vahvistivat omaa asemaansa.

9.2.2021 20:15 Korisliiga

Lahden pyörteet liikaa Kobrille – Seagulls vahvisti sarjajohtoaan

Miesten Korisliigassa illan otteluvoitot menivät Lahti Basketballille ja Helsinki Seagullsille.

8.2.2021 08:30 Korisliiga

Tammikuun Valopilkku Antto Nikkarinen: ”Olemme sijoitustamme parempi joukkue”

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi. Nikkarisen mukaan Kobrien sijoitus sarjataulukossa antaa virheellisen kuvan joukkueen potentiaalista.

6.2.2021 19:04 Korisliiga

Pyrinnöstä ei ollut pysäyttämään Seagullsia – Kauhajoki hengittää kärkikaksikon niskaan

Korisliigan kärkikolmikko tiivistyy, kun kauden loppusuora lähenee. Seagulls pitää visusti kiinni ykköspaikastaan, mutta Pyrinnön ja Kauhajoen välillä nousee jo jännitys.

5.2.2021 20:15 Korisliiga

Kobrat ryöväsi pisteet Mansikka-aholta – Grimes syttyi toisella puolikkaalla

Kouvojen ja Kobrien kohtaaminen miesten Korisliigassa päättyi isäntien 85–95-tappioon.

5.2.2021 13:39 Korisliiga

Rajapyykkeihin yltänyt Sami Toiviainen nauttii päivittäisestä valmentajan työstä ja jatkuvasta oppimisesta

Salon Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen tuuletti kahta merkkipaalua tammikuussa, kun hän saavutti 600 Korisliiga-ottelun sekä 300 runkosarjavoiton rajapyykit päävalmentajana - molemmat vasta historian neljäntenä valmentajana.

5.2.2021 10:25 Korisliiga

Korisliigan kärkiottelu Seagulls-Pyrintö lauantaina ilmaiskanavalla – Jim näyttää ottelun suorana

Korisliigan huippuottelu on nähtävissä vapaalla kanavalla tulevana lauantaina, kun sarjan kaksi parasta joukkuetta kohtaavat toisensa. Ennakkostudio käynnistyy klo 16.00 ja ottelu puoli tuntia myöhemmin.

3.2.2021 20:30 Korisliiga

Korisliigassa nähtiin kaksi jatkoeräjännäriä – Kaukiainen ja Kouvot juhlivat voittoa Nuutisen loistopelistä huolimatta

Voitonjuhlia miesten Korisliigassa viettivät tänään Kouvot, Pyrintö, Seagulls ja Kauhajoki.

2.2.2021 20:09 Korisliiga

Kobrien putki jatkuu – Vilpas kaadettiin varmoin ottein

Kobrat otti neljännen perättäisen voittonsa miesten Korisliigassa kaatamalla kotikentällään Salon Vilppaan 98–74.

2.2.2021 13:15 Korisliiga

Antto Nikkarisesta tammikuun Valopilkku

Lupaavaan nousukiitoon päässeen Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen valittiin miesten Korisliigassa tammikuun Valopilkuksi.

Näytä lisää vastaavia