Vilpas ja Karhu mitalia tavoittelemassa

12.4.2017 Korisliigan ensimmäinen välieräpari pyörähtää käyntiin torstaina, kun Salohallin parketilla finaalipaikasta taistelun aloittavat Salon Vilpas ja Kauhajoen Karhu. Molemmat joukkueet lähtevät metsästämään kevään kuumimmista otteluista seurahistoriansa ensimmäistä mitalia.

Juwan Staten on ollut yksi Korisliigan kuumimpia yksilöitä läpi kauden. Minkälaiseen liekkiin mies yltyy Karhua vastaan?

Austin Hollins on kantanut Karhua molemmissa päissä kenttää pudotuspeleissä. Otteiden on pysyttävä samalla tasolla, mikäli Karhu haluaa taistella kultaisista mitaleista.

Statenin ohella Vilppaan hyökkäysten rakentamisesta vastaa etukentän multitalentti Al'lonzo Coleman...

...joka saa painikaverikseen toisessa päässä parkettia härkämäisen Devonne Gilesin.

Vilpas-kapteeni Michael Pounds pitää huolen siitä, että joukkue ei ota yhtään pallonhallintaa vapaaksi kummassakaan päässä parkettia.

Bojanin takana Karhun pelintekijän roolissa keväällä loistanut Joonas Lehtoranta on valmis tekemään Vilpas-takamiesten elämästä vaikeaa. Kuvat: Ville Vuorinen & Erkki Hautaviita

Torstaina alkava välieräsarja Salon Vilppaan ja Kauhajoen Karhun välillä pitää sisällään kaksi erittäin laadukasta ja leveällä materiaalilla operoivaa joukkuetta, joilla molemmilla on täydet mahdollisuudet nostella Pantteria kevään päätteeksi. Välieräsarja on myös toinen Vilppaan ja Karhun käymä pudotuspelitaistelu, mutta vasta ensimmäinen joukkueiden yhteisellä liigataipaleella joka alkoi kaudesta 2009/10.

Joukkueet mittelivät liiganoususta kauden 2008/09 päätteeksi ja tuolloin viidenteen ja ratkaisevaan ottelun divarin finaalisarjan vei nimiinsä Karhu. Vilpas varmisti kuitenkin nousi samalla ovenavauksella Korisliigaan kun se onnistui tiputtamaan Karkkilan, tuolloisen Team Componentan, liigakarsinnoissa.

Kaudesta 2009/10 alkanut joukkueiden yhteinen liigataival ei ole siis vielä kertaakaan asettanut joukkueita vastakkain pudotuspeleissä. Joukkueiden ensimmäisessä pudotuspelikohtaamisessa on näin ollen heti panoksena mitali, joka olisi kummallekin seurahistorian ensimmäinen SM-tasolla.

Joukkueet saapuvat välieriin varsin samanlaisessa lennossa. Siinä missä Vilpas kohtasi ongelmia Pyrintö-sarjan avausottelussa ennen 3-0 voitoin välieriin etenemistä, oli Karhu vahva oman puolivälieräsarjansa alussa Kobria vastaan, kärsien kuitenkin kolmannessa ottelussa tappion ennen päätösottelun komeaa vierasvoittoa.

Isossa kuvassa molemmat joukkueet ovat täysin ansaitusti välierissä. Kauden mittaan myös vieraspelaamisensa raiteilleen saaneen Karhun kone yski hieman Bojan Sarcevicin loukkaantumisen vuoksi, mutta juuri pudotuspelien alla kentille palannut takamies toimi vajaan 20 minuutin peliajallaan puolivälierissä Karhun hyökkäyksen tuttuna moottorina juuri silloin kun joukkue sitä kipeimmin tarvitsi.

Vilpas on kuitenkin runkosarjan voittajana ja puolivälierät otteluvoitoin 3-0 selvittäneenä sarjan ennakkosuosikki. Puolivälierien päätösottelussa joukkue koki kuitenkin säikähdyksen kun urheilullinen laituri Desmond Williams näytti loukanneen polveaan laskeuduttuaan donkkiyrityksestä epäonnisesti alas, mutta miehen odotetaan pelaavan välieräsarjassa. Samalla Vilpas on saamassa vahvistusta viime kevään johtajastaan, kun Juho Nenonen on päässyt toden teolla joukkueen harjoitusvahvuuteen mukaan.

Joukkueiden kohtaamisessa esille nousevat muutamat taisteluparit sekä mahdolliset pelitaktiset seikat.

Vilppaan takakentän maestro, kenties Korisliigan nopein pelaaja Juwan Staten (pudotuspeleissä 15,7/4,0 syöttöä), on luonnollisesti jokaisen vastustajan papereissa merkitty etukäteen isolla punaisella tussilla. Myös Karhu haluaa varmasti hidastaa miestä aina kuin mahdollista, eikä Karhun leirissä todellakaan haluta nähdä Statenin kirmaavan levypallon jälkeen avoimella kentällä kohti hyökkäyspään korirengasta. Voisi jopa todeta, että mitä paremmin Karhu pystyy pitämään Vilppaan poissa siirtymähyökkäyksistä, sitä vahvemmilla joukkue on ottelusarjan voiton kannalta.

Suoraan yksi-vastaan-yksi Statenin pysäyttäminen on varsin ongelmantäyteinen savotta. Karhun päävalmentaja Sami Toiviainen säilyttää kuitenkin tunnetusti takataskussaan reseptejä jos jonkinlaisiin keittoihin, joilla vastustajan tähtipelaajan pelaamisen saa pois raiteiltaan.

Mikäli Karhu onnistuu pitämään Statenin aisoissa, on Vilppaalla heittää kehiin myös hieman epätavallisempi pelintekijä. Pyrintöä vastaan 15,7 pistettä, 8,0 levypalloa ja 5,7 syöttöä ottelua kohden kirjauttanut monipuolinen sisäpelaaja Al’lonzo Coleman toimii Vilppaan hyökkäyksen moottorina etukentällä ja aiheuttaa myös Karhulle varmasti ison kasan harmaita hiuksia ottelusarjan edetessä.

Kaksikon takana Vilpas sai Pyrintöä vastaan onnistumisia laajalta rintamalta. Okko Järvi (10,7/2,0 syöttöä) oli Vilppaan kotimaisen kaartin pisteykkönen, tarkkakätisen Mikko Koiviston (9,7/1,7 syöttöä) ja isolla sydämellä ottelusta toiseen taistelevan kapteeni Michael Poundsin (9,3/1,7 syöttöä) säestäessä taustalla. Isossa päässä Vilppaan peliin syvyysuhkaa ja riman päältä viimeistelyä tuova Brandon Edwards (11,3/7,7) on skriineillään ja vahvoilla rullauksillaan salolaisten hyökkäyksen keskustassa ase, jota joukkue käyttää ihailtavalla tavalla hyödykseen.

Minkälaisen lisämausteen ottelusarjaan tuo Nenonen? Mikäli mies ehtii täyteen pelikuntoon, muodostaa hän Matias Ojalan (8,3) kanssa varmasti välieräjoukkueiden heittovoimaisimman nelospaikan duon.

- Pari päivää tässä on katsottu Vilppaan pelaamista Pyrintö-sarjassa, sekä muutamassa runkosarjapelissä. Ollaan yritetty löytää niitä pieniä juttuja, joihin voisimme Vilppaan pelaamisessa iskeä, Karhu-luotsi Toiviainen toteaa.

- Hienoa lähteä haastamaan runkosarjan ykköstä heidän kotikentälleen. Me olemme täysin terveitä muutamaa junioria lukuun ottamatta, joten pääsemme hakemaan yllätystä täysin voimin.

Karhun osalta ottelusarjan mielenkiintoisin ennakkospekulointi kohdistuu joukkueen etukentän jenkkikolmikon peluutukseen. DeVaughn Washington (14,8/8,5) ja Devonne Giles (9,8/7,3) pelasivat kaikki neljä ottelua Kobria vastaan, Kammeon Holseyn odottaessa vielä vuoroaan penkillä. Miten Toiviainen haluaa lähteä hyökkäämään Vilpasta ja erityisesti monipuolista, mutta puolustuspäässä hetkittäin säästöliekillä pelaavaa Colemania vastaan?

Etukentän kolmikon peluutusta sekoittamalla Karhu pystyy samalla mahdollisesti sekoittamaan myös Vilppaan palapelin palasia siinä määrin, että sen yhden, tarvittavan vierasvoiton varastaminen muodostuu vähän todennäköisemmäksi.

Karhun osalta uskoa ottelusarjaan luo varmasti joukkueiden runkosarjan viimeinen välienselvittely. Ilman Sarcevicia pelannut Karhu venytti ottelun ratkaisun jatkoajalle, jonka Vilpas kuitenkin vei nimiinsä kahden pisteen erolla. Tuossa ottelussa Holsey operoi Karhulle huiman tilastorivin, 22 pistettä, 10 levypalloa, 5 koriin johtanutta syöttöä sekä 2 torjuntaa.

Karhun takakentän rotaatio on toinen kauhajokisten ilon ja uskon lähde. Toiviainen on saanut kasattua Bojanin taakse Joonas Lehtorannan (5,0/2,8 syöttöä) ja Tate Unruhin (9,8/2,5 syöttöä) muodossa riittävän leveän ja ennen kaikkea laadukkaan takakentän, jotta Karhun pelaaminen pysyy edelleen tehokkaana myös Bojanin istuessa penkillä. Karhun hyökkäys on ollut tällä kaudella vähemmän yllättäen koko sarjan tehokkain, tuottaen 112,8 pistettä per 100 pallonhallintaa.

Karhun näkökulmasta otteluiden tempon laskeminen ei välttämättä ole huonoin mahdollinen ajatus, Vilppaan ollessa parhaimmillaan siirtymähyökkäyksissä ja avoimella kentällä palloa työntäessään. Hyökkäystehokkuus ei tällöin pysy todennäköisesti ihan runkosarjan tasolla, mutta Bojanin johtama Karhun hyökkäys tuottaa myös puolen kentän hyökkäyksissä kiitettävällä tahdilla todella laadukkaita heittoja.

Karhun kevään ykköstykki on tähän mennessä ollut vähemmän yllättäen urheilullinen ja ulottuva laituri Austin Hollins (17,8/3,8/2,8 syöttöä). Molempiin suuntiin esimerkillisesti töitä tekevä Hollins saa puolustuspäässä vastuulleem todennäköisesti Williamsin pysäyttämisen, mikäli mies on pelikunnossa heti ottelusarjan alussa. Vastaavasti hyökkäyspäässä Hollins on Karhun tärkein yksittäinen pelaaja. Korintekovoimainen joukkuepelaaja valtavalla määrällä urheilullisuutta ja heittotaitoa (3p 46,4% pudotuspeleissä) on yhdistelmä, jonka vuoksi vastustajan puolustus joutuu jatkuvasti olemaan hieman kallellaan Hollinsiin päin.

Hollinsin ja Sarcevicin luomaa tilaa pyrkivät parhaalla mahdollisella tavalla käyttämään hyväkseen vahvaa kautta pelaava Samuli Vanttaja (8,5/3,8), sekä Toiviaisen monitoimityökalu Juho Lehtoranta (7,0/4,0/1,3 syöttöä). Lehtorannan rooli Karhun pelaamisessa todennäköisesti nousee mitä pidemmälle ottelusarja etenee, sillä Vilppaan leiristä löytyy useampi kuin vain yksi pysäytettävä pelaaja ja yhdessä Hollinsin kanssa Lehtoranta muodostaa Karhun puolustuksen peruskiven, johon koko joukkueen on hyvä nojata.

- Karhu on joukkueena erinomainen ja kun he ovat päässeet pelaamaan koko kahdeksan pelaajan rotaatiollaan, he ovat olleet todella vaikea vastustaja kaikille. Tästä kahdeksikosta löytyy kokoa, taitoa ja urheilullisuutta. Kaikki pelaajat tuovat omat uniikit taitonsa peliin ja vain yhden option pois ottaminen ei vielä takaa pysäytyksiä. Kun tähän lisätään vielä yksi Korisliigan parhaista ja kokeneimmista valmentajista niin ei ole ihme, että Karhu pelaa niin hyvin kuin pelaa, toteaa Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo.

- Erot joukkueiden välillä ovat kuitenkin pienet. Avainasemassa tulee olemaan, kumpi saa toiselta enemmän vahvuuksia pois ja pystyy itse toteuttamaan omaa konseptiaan. Odotettavissa on kahden taitojoukkueen ottelusarja, jossa pelataan kovaa, mutta rehdisti.

Ottelusarja käynnistyy Salohallissa torstaina 13.4. kello 18.30. Molempien välieräsarjojen kaikki ottelut näet Elisa Viihteen Fanseat.com –palvelusta.

Molempien välieräsarjojen ottelupäivät löydät täältä.

 
23.9.2022 20:32 Mestarien liiga

Vaisu heittopäivä vesitti Kauhajoen haaveet Mestarien liigan karsinnassa

Slovakian mestari Levice kaatoi Kauhajoen toisella karsintakierroksella 57-81 (25-37). Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden koki tappion Bakken Bearsille 65-83 (28-45).

23.9.2022 08:38 Mestarien liiga

Kauhajoki aloittaa Mestarien liigan karsinnan perjantaina

Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki aloittaa oman Mestarien liigan urakkansa perjantaina, kun se kohtaa toisella karsintakierroksella Slovakian mestarin Patrioti Levicen. Kauhajoki tarvitsee kaksi voittoa selvitäkseen lohkovaiheeseen. Ottelut ovat katsottavissa suorana Mestarien liigan YouTube-kanavalta.

22.9.2022 08:36 Korisliiga

Max Besselink vahvistaa nousija-Honkaa

Viime kaudella vahvaa näyttöä osaamisestaan BC Nokian paidassa antanut Helsingin NMKY:n kasvatti Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, on solminut yksivuotisen sopimuksen Korisliigan nousijajoukkueen Tapiolan Hongan kanssa. Besselinkin lisäksi Honkaan saapuu 21-vuotias Samppa Mäki.

22.7.2022 09:57 Korisliiga

Kolminkertainen Korisliiga-mestari René Rougeau Seagullsiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen René Rougeaun kanssa. Kolminkertainen Korisliiga-mestari on edustanut aiemmin urallaan Kauhajoen Karhu Basketia yhteensä 139 ottelussa.

21.7.2022 08:24 Korisliiga

Katajalle kaksi uutta pelaajaa: Christian Keeling vahvistukseksi, Thomas Exaucia Korisliiga-tulokkaaksi

Kataja Basket on tehnyt kaksi uutta pelaajasopimusta, kun joukkuetta täydentävät yhdysvaltalainen Christian Keeling, 24, ja Suomen nuorisomaajoukkueista tuttu Thomas Exaucia, 21.

19.7.2022 19:44 Korisliiga

Korisliigan vahvistettu sarjaohjelma kaudelle 2022-2023 on julkaistu

Pantterijahti käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja Suomen mestari on selvillä viimeistään 10.5.2023. Korisliiga jatkaa formaatilla, jossa 22 kierroksen jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan.

15.7.2022 17:00 FIBA Europe Cup

FIBA Europe Cup -arvonnat suoritettu – Kataja Basketin ensimmäinen karsintavastus on israelilainen Hapoel Haifa

FIBA Europe Cupin syyskuun lopussa pelattaviin karsintaturnauksiin ja alkulohkoihin suoritettiin eilen Münchenissä. Joensuulainen Kataja Basket eteni suoraan välierävaiheeseen, jossa vastustajaksi arvottiin israelilainen Hapoel Haifa.

13.7.2022 16:49 Korisliiga

Quin Cooper tuo heittovoimaa Korihaihin

Korisliigaa pelaava Uudenkaupungin Korihait on tehnyt pelaajasopimuksen 30-vuotiaan yhdysvaltalaislaituri Quin Cooperin kanssa. Cooper tulee Uuteenkaupunkiin Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelaavasta Aris Leeuwardenista.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

8.7.2022 10:16 Mestarien liiga

Mestarien liigan karsintaparit arvottu – Kauhajoki suoraan toiselle kierrokselle

Mestarien liigan tulevan kauden lohkoarvonnat sekä karsintaparit arvottiin torstaina. Hallitseva Suomen mestari Kauhajoki kohtaa karsinta-avauksessaan voittajan parista Egis Körmend (HUN) – Patrioti Levice (SVK).

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

20.6.2022 10:41 Korisliiga

Finaalien MVP Cameron Jones jatkaa Kauhajoella – Jeffrey Crockett uutena oranssipaitoihin

Viime kauden parhaimmaksi ulkomaalaispelaajaksi sekä finaalien arvoikkaamksi valittu Cameron Jones ja hallitseva Suomen mestari Kauhajoki ovat solmineet vuoden mittaisen jatkosopimuksen.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

10.6.2022 16:57 Korisliiga

Tuukka Kotti vahvistamaan Tapiolan Honkaa

Korisliiga-paluuseen valmistautuva Tapiolan Honka on solminut sopimuksen 226 miesten maaottelua pelanneen Tuukka Kotin, 41, kanssa, joka tuo suuren annoksen kokemusta joukkueeseen.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

31.5.2022 15:03 Susijengi

Max Besselink pitkällä sopimuksella Würzbürgiin

Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.

26.5.2022 10:32 Susijengi

Daniel Dolenc mestari-Karhun korin alle, Carter jatkaa Kauhajoella

Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin korinalusduunarina kunnostautunut Daniel Dolenc, 28, liittyy Suomen mestari Karhu Basketin vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Kauhajokisten korinalusta tulee olemaan ensi kaudella väkivahva, sillä myös mestaruuden takuumiehiin lukeutunut Simeon Carter jatkaa seurassa.

Näytä lisää vastaavia