Vilppaan Juho Nenosella edessään kymmenennet Korisliiga-finaalit – muistaa yhä uransa raskaimmat loppuottelut

30.4.2022 08:45 Juho Nenonen on juossut parketille Korisliigan loppuotteluissa jo yhdeksän kertaa. Maanantaina 2. toukokuuta juhlitaan pyöreitä, kun hänen edustamansa hallitseva mestari Salon Vilpas kohtaa kauden ennakkosuosikin Kauhajoen.

Juho Nenonen jos kuka tietää, mitä finaaleissa menestyminen vaatii. Kuva: Ville Vuorinen

Turhan montaa miesten Korisliigan finaalisarjaa ei viime vuosina ole pelattu ilman laituri Juho Nenosta. Hänellä on 2000-luvulta tilillään kahdet finaalit Espoon Hongassa, neljät Kataja Basketissa ja kolmet aiemmat Salon Vilppaassa. Tulee väistämättä sellainen olo, että näin isoon lukemaan on oltava jokin selitys olemassa.

Nenonen itse uskoo ja toivoo, että valmentajat ovat kenties nähneet hänessä riittävästi potentiaalia, että hän on sen ansiosta päässyt pelaamaan niin laadukkaisiin kokoonpanoihin kuin on.

– Se johtuu varmasti osin siitä, että olen ollut valmis laittamaan joukkueen itseni edelle. En ole missään kokoonpanossa ollut hyökkäyksen ykkösvaihtoehto vaan täyttänyt oman tonttini kentällä. Hyvät joukkueet tarvitsevat hyviä roolipelaajia, ja olen myös itse saanut nauttia taitavista joukkuekavereista ympärilläni.

Nenosen muistojen tie Korisliiga-finaaleista on pitkä ja kirjava. Perspektiiviä voi hakea laskemalla, että pääsarjauransa alusta – eli syksystä 2005 lähtien – hän on itse asiassa ollut mukana yli puolissa miesten Korisliigassa pelatuista loppuottelusarjoista.

Tietysti kaikista kirkkaimpana riemun kokemuksensa miehelle mieleen on jäänyt se ihka ensimmäinen kerta, Espooon Hongan mestaruus Nenosen toisen pelikauden päätteeksi keväällä 2007.

– Olin kentällä, kun ottelu loppui, ja vaikka tulos oli jo taputeltu, pääsin vielä viime hetkillä naulaamaan yhden kolmosen. Se oli nuorelle pojalle ikimuistoinen hetki, kun summeri soi ja katsomo räjähti.

Toisaalta kaikki mieleen jääneet finaalit eivät ole päätyneet sinne positiivisessa valossa. Mestaruuksia on kertynyt tähän mennessä kolme, joten hän on kokenut osansa karvaita tappioita mutta myös rajumpiakin vastoinkäymisiä, jotka ovat langettaneet synkän varjon onnistumisten ylle.

Tällainen esimerkki sattui Nenoselle vuonna 2018 Kauhajokea vastaan, kun hänen edustamansa Vilpas oli sarjassa 2–3-takaa-ajoasemassa.

– Ennen sarjan kuudetta peliä isäni kuoli hyvin yllättäen. Silloin oli harvinaisen kova paikka astua kentälle. Sain nostettua ottelun kriittisillä hetkillä silti korin, jonka avulla pääsimme jatkoajalle. Se tuntui joltakin taivaalliselta väliintulolta, ja olin täysin varma, että voitamme ottelun.

Mutta niin ei lopulta kuitenkaan käynyt. Jatkoajan jälkeen Kauhajoki vei mestaruuden.

– Se oli henkisesti raskaimpia tappioita, joita olen koskaan kokenut.

Nyt käsillä on Nenosen edustamalle Vilppaalle peräti kolmas kerta finaalissa samaa vastustajaa, Kauhajokea, vastaan. Viime keväänä Pantteri jäi salolaisten kyytiin, mutta tällä kertaa runko- ja jatkosarjatilastot näyttävät siltä, että ennakkosuosikin viitta on selkeästi Kauhajoen harteilla.

Nenonen muistuttaa, että viitta on kuitenkin painava kantaa. Hän puhuu tässäkin asiassa kokemuksesta ja muistuttaa muun muassa ajoistaan Kataja Basketin jäsenenä, kun joensuulaisjoukkue kantoi samaa viittaa usein.

– Kävi helposti niin, että voitimme runkosarjan ylivoimaisesti ja käytännössä kävelimme finaaleihin. Sitten otimme siellä oikein armotta turpaamme.

Samankaltaista on päässyt tapahtumaan sittemmin myös Vilppaan aikoina. Sitä vastoin taas viime vuonna joukkue kohtasi vaikeutensa jo etukäteen pelaamalla jossain määrin keskinkertaisen runkosarjan.

– Ja juuri silloin tuli sitten se mestaruus. Eli lähden erittäin mielelläni rennon letkeästi altavastaajana tähänkin sarjaan.

Hän palaakin jo halusta päästä parketille kohtaamaan tutun vastustajan ja kokeilemaan, miten paritanssikuviot korin alla vanhasta muistista onnistuvat. Puolustus tulee nimittäin olemaan kovaa, ja Nenosta ei ainakaan tunneta pelaajana, joka erityisemmin välttelisi pientä pystypainia.

– Pohjanmaalaiset ovat tunnetusti painikansaa. Siellä varmaan huudetaan jo nimeäni. Lämpimät terveiset siis tanssiparilleni Rene Rougeaulle!

Finaalisarja käynnistyy 2.5. Kauhajoen kotikentällä. Kauhajoen kotiotteluiden ennakkoliput ovat myynnissä täällä ja Vilppaan kotiotteluiden liput puolestaan löytyvät täältä. Jim näyttää ensimmäisen finaalin 2.5. vapaasti omalla kanavallaan.

Henkilöt

 
20.5.2022 11:11 Korisliiga

Korisliigan Vuoden pelaaja Remu Raitanen arvostaa saamaansa tunnustusta – ”Henkilökohtaisiin palkintoihin kannattaa suhtautua ennen kaikkea motivaattoreina”

24-vuotias Remu Raitanen pelasi KTP-Basketissa onnistuneen kauden, joka toi hänelle torstai-illan gaalassa Korisliigan vuoden pelaajan palkinnon. Ura jatkuu syksyllä joko KTP:ssä tai ulkomailla.

18.5.2022 20:16 Korisliiga

Remu Raitanen on Korisliigan Vuoden pelaaja, Suomen mestari Karhu Basketille kosolti tunnustusta

KTP-Basketia edustava Remu Raitanen on äänestetty Korisliigan Vuoden pelaajaksi. Kauhajoen Karhu Basket kahmi palkintoja viidessä eri kategoriassa.

17.5.2022 09:55 Korisliiga

Perttu Blomgren ja Vilpas jatkosopimukseen

Salon Vilpas ja Perttu Blomgren ovat solmineet yksivuotisen jatkosopimuksen. 20-vuotias takamies oli suuressa roolissa hopeaan päättyneellä kaudella.

16.5.2022 16:55 Korisliiga

Jussi Savolainen Vilppaan päävalmentajaksi, Sami Toiviaisesta seuran uusi toiminnanjohtaja

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa saavuttanut Salon Vilpas on maanantaina kertonut uusista tulevaisuuden kuvioistaan. Päävalmentajaksi nousee seuran oma kasvatti Jussi Savolainen. Sami Toiviainen puolestaan siirtyy toimiston puolelle.

14.5.2022 11:55 Korisliiga

Mestarivalmentaja Janne Koskimies: ”En olisi koskaan uskonut tällaiseen viiden vuoden pätkään”

Kun Janne Koskimies saapui syksyllä 2017 Kauhajoelle, hän ei voinut kuvitella mitä seuraavat vuodet pitävät sisällään. Neljän edellisen loppuun asti pelatun kauden aikana Karhu Basket on juhlinut Suomen mestaruutta kolmesti ja noussut kotimaiset koripallon ehdottomaksi voimataloksi.

12.5.2022 15:19 Korisliiga

Vesa Ojala: ”Rima on nyt eurokentillä ja siellä menestymisessä”

Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala odottaa innolla seuran uutta aikakautta, kun uusi areena valmistuu ja seura ammattimaistuu entisestään. Puheenjohtajalle mestaruuden jälkeinen aamu tuntui jälleen ikimuistoiselle.

11.5.2022 20:20 Korisliiga

Kauhajoki vei mestaruuden ennätysyleisön edessä – finaalien MVP Cameron Jones varmisti voiton

Viimekautinen mestari Salon Vilpas joutui luopuman Pantterista ja tyytymään tällä kertaa hopeamitaleihin, kun kauden sensaatiotapaus Kauhajoki selätti finaalisarjan voitoin 4–1.

10.5.2022 12:22 Korisliiga

Henri Kantonen: ”On etuoikeutettua olla tässä tilanteessa ja päästä kotiyleisön eteen”

Kauhajoki pääsee keskiviikkona kotiyleisönsä eteen tilanteessa, jossa voitto toisi seuralle kolmannen Suomen mestaruuden. Henri Kantonen kokee olevansa etuoikeutettu tilanteesta, jollaista kaikki pelaajat urallaan eivät pääse kokemaan.

10.5.2022 09:47 Korisliiga

Remu Raitanen jatkaa KTP-Basketissa

Viime kauden kovin kotimainen pistenikkari Remu Raitanen on tehnyt jatkosopimuksen seuransa KTP-Basketin kanssa.

9.5.2022 20:34 Korisliiga

Korisliiga-finaalit: Roope Ahonen sytytti Vilppaan, mutta Cameron Jones ilmoitti, että ei käy

Kauhajoki taivutti huikean taistelun päätteeksi Salon Vilppaan ja otti 3–1 johtoaseman Korisliiga-finaaleissa.

6.5.2022 20:33 Korisliiga

Vihdoin tasaväkinen vääntö – kolmas Korisliiga-finaali ratkesi epäonnistuneeseen voittoheittoon

Kauhajoki piti pintansa Salon Vilppaan loppukiriä vastaan ja nousi Korisliiga-finaaleissa 2–1-johtoon.

4.5.2022 20:02 Korisliiga

Vilpas tuli otteluun täysin uudella varmuudella – Korisliiga-finaalit tasan

Salon Vilpas tasoitti miesten Korisliigan finaalisarjan Kauhajokea vastaan 1–1:een.

2.5.2022 20:56 Korisliiga

Korisliiga-finaalit ryminällä käyntiin – Kauhajoki otti rajun avausvoiton

Rene Rougeau ja Lee Skinner dominoivat kentällä, kun Kauhajoki kaatoi Salon Vilppaan miesten Korisliiga-finaalien avauksessa.

2.5.2022 09:30 Korisliiga

Korisliigan finaalit tänään käytiin – avausfinaali vapaasti katsottavissa Jimiltä

Kauhajoki ja Vilpas huipentavat Pantterijahdin tänään käynnistyvässä finaalisarjassa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Avausfinaalin ennakkostudio käynnistyy tänään klo 18.00.

1.5.2022 16:50 Korisliiga

Janne Koskimies: ”Viime vuosien ylivoimaisesti kovimmat kilpakumppanit kohtaavat finaalisarjassa”

Kauhajoki lähtee neljänteen peräkkäiseen finaalisarjaan ennakkosuosikin viitta harteillaan. Päävalmentaja Koskimies myöntää, että vastus on pahin mahdollinen, kuten kauden aikaiset keskinäiset kohtaamiset ovat osoittaneet.

1.5.2022 10:15 Korisliiga

Sami Toiviainen: ”Kauhajoki herättää suuria tunteita Salossa”

Hallitseva Suomen mestari lähtee monissa papereissa finaalisarjaan hienoisena altavastaajana, mutta se sopii paremmin kuin hyvin salolaisjoukkueelle, joka runkosarjassa aiheutti Kauhajoella harmaita hiuksia.

30.4.2022 20:50 Korisliiga

Kauhajoen Severi Kaukiainen luottaa joukkueensa kykyyn käsitellä ennakkosuosikin paineet: ”Valmentaja ja vahvistukset pitävät huolta, ettei jengi lähde leijumaan”

Kauhajoki esitti yhden kaikkien aikojen runkosarjasuorituksista miesten Korisliigassa. Finaalissa vastaan asettuu vanha tuttu ja hallitseva mestari, Salon Vilpas, mutta takamies Severi Kaukiainen tietää, miten tilanne pitää kohdata.

29.4.2022 20:46 Korisliiga

Huffin ja Koposen seurataipaleelle huima päätös – Seagulls pronssille 30 pisteen voitolla

Helsinki Seagulls kaatoi Kataja Basketin Korisliigan pronssiottelussa pistein 84–54.

29.4.2022 09:01 Korisliiga

Shawn Huffin ja Petteri Koposen huimat seurajoukkueurat päätökseen

Kaksi suomalaisen koriksen legendaa päättävät seurajoukkueuransa perjantaina Korisliigan pronssiottelussa Seagulls-Kataja Basket. Susijengin ja Seagullsin luottokaksikon ura ulkomaan ammattilaiskentillä käynnistyi 2008.

24.4.2022 19:52 Korisliiga

Finaalirevanssi luvassa – Kauhajoki ja Vilpas samana iltana välieristä voittoon

Miesten Korisliigan molemmat välieräsarjat päättyivät tänään, kun Kauhajoki ja Salon Vilpas sinetöivät itselleen 4–1-voiton.

Näytä lisää vastaavia