Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

13.4.2017 Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

Juwan Statenin johtama Vilppaan hyökkäys teki runkosarjassa kolmanneksi eniten pisteitä ottelua kohden.

Tämä on tuttu näky. Staten on sarjan parhaita pelaajia rikkomaan puolustuksia ajoillaan ja hyökkäämään korirengasta kohti.

Parhaimmillaan myös puolustuspäässä joukkueensa "keihään kärkenä" toimiva Staten on omien sanojensa mukaan ennen kaikkea klipailija. Kuvan ilme toimii jonkunlaisena vakuutena.

Salon Vilppaan hyökkäyksen moottorina on kaudella 2016/17 toiminut West Virginian yliopiston kasvatti Juwan Staten. Koko sarjan takamiesten eliittiin itsensä pelannut Staten on kauden edetessä noussut kilpailemaan jopa koko sarjan parhaan pelaajan tittelistä ja mies korjasi talteen maaliskuun kuukauden pelaajan palkinnon.

Runkosarjan 14,0 pisteen, 2,9 levypallon ja 4,1 syötön keskiarvoilla läpi pelannut Staten on johdattanut Vilppaan jopa koko Korisliigan kuumimmaksi joukkueeksi kevään aikana. Runkosarjan loppu mukaan lukien, on Vilpas voittanut nyt 11 ottelua putkeen salolaisten kaadettua Tampereen Pyrinnön puolivälierissä otteluvoitoin 3-0.

Vilppaan vahvaan vireeseen on ehdolla useampikin syy, mutta päävalmentaja Joonas Iisalon luotsaaman joukkueen läpi kauden kehittynyt puolustus nousi tapetille puolivälieräsarjassa Pyrintöä vastaan. Puolustuksen lisäksi Vilpas on läpi kauden nojannut laajaan materiaaliinsa ja maltillisen tasaiseen peluutukseen. Jälkimmäinen päätös näyttää maksavan itsensä takaisin pudotuspeleissä, Vilppaan pitäessä hengästyttävää tempoa ja pelatessa parhaimmillaan koko 40 minuuttia hurjalla intensiteetillä.

- Sanoisin, että jokainen mainitsemasi seikka on jollain tavalla ollut johtamassa meitä tähän pisteeseen. Meillä on erittäin epäitsekäs porukka kasassa joka oikeasti tykkää pelata yhdessä ja toisilleen. Tämän lisäksi ”Coach Iisalo” on pitänyt läpi kauden huolen siitä, että valmistautumisemme jokaiseen otteluun on ollut yksityiskohtaisen tarkkaa aina videopalavereista otteluun valmistaviin harjoituksiin, toteaa sarjan räjähtävin takamies Staten.

- Mitä puolustukseemme tulee, olemme ehdottomasti kehittyneet sillä osa-alueella läpi kauden. Olemme yksinkertaisesti parantaneet puolustuspelaamistamme henkilökohtaisella tasolla, mutta olemme myös oppineet ymmärtämään mitä vastustajat haluavat tehdä ja olemme onnistuneet ottamaan niitä asioita heidän pelaamisestaan pois.

Henkilökohtaisella tasolla Statenin kausi on ollut kiistaton menestys, eivätkä tilastot täysin välitä 24-vuotiaan takamiehen merkitystä Vilppaalle. Miehen kyky rikkoa puolustuksia nopeudellaan johtaa useimmiten Vilppaan hyökkäyksessä syöttöjen ja ajojen ketjuun, joka päättyy lähes poikkeuksetta laadukkaaseen heittoon joko rimalla tai bonuskaaren takaa.

Vaarallisimmillaan Staten on kuitenkin avoimella kentällä levypallon tai riiston jälkeen, jossa mies on lähes mahdoton pysäytettävä laillisin keinoin. Vilppaan ehdottomasti suurin ase ovat siirtymähyökkäykset, Statenin toimiessa näiden operaatioiden pääarkkitehtina.

Pudotuspeleissä joukkueet pyrkivät kuitenkin hidastamaan tempoa ja Statenia välierissä hidastamaan lähtee Kauhajoen Karhu päävalmentaja Sami Toiviaisen johdolla. Puolen kentän hyökkäyksissä Staten tulee varmasti kohtaamaan useita eri puolustajia sekä puolustustaktisia keinoja, joilla pyritään pitämään Statenin ajot minimissä ja pallo miehen käsissä, jotta Vilppaan joukkuehyökkäys muodostuisi mahdollisimman staattiseksi.

- Tiedän, että joukkueet tulevat vartioimaan minua eri tavoin, mutta sellaista puolustusta ei ole jota en olisi jo urallani kohdannut. Jotkut puolustukset koittavat antaa tilaa pysyäkseen edessäni, joskus vastassa on isompia puolustajia, ”ylimääräinen” apupuolustaja, mitä tahansa. Koen olevani pelaaja joka ratkaisee ongelmia sitä mukaa kun niitä eteeni tulee, Staten linjaa.

- Ylipäätään, en ole hirveän huolestunut siitä miten joukkueet pyrkivät puolustamaan minua. Otan sen mitä puolustus minulle antaa ja pyrin löytämään keinon olla mahdollisimman tehokas.

Välieristä mitalia kohti

Vilpas pelaa keväällä 2017 seurahistoriansa kolmansissa välierissä ja kamppailee samalla seurahistoriansa ensimmäisestä SM-tason mitalista. Välierissä vastaan astelee kuitenkin kovan luokan vastustaja Kauhajoen Karhun muodossa.

Karhun tämän kauden tavaramerkiksi on nousemassa muutaman aikaisempaan kauteen verrattuna laajempi takakentän rotaatio. Bojan Sarcevicin takana Statenin ja Vilppaan riesana toimivat tarkkakätinen jenkki Tate Unruh sekä väsymätön taistelija ja pelinjohtajana kevään mittaan kasvanut Joonas Lehtoranta.

Staten on tietoinen välierävastustajan vaarallisuudesta, mutta ei lähde keskittymään liikaa vastustajiensa tekemiseen.

- Karhun takakentän kolmikko on täynnä hyviä pelaajia ja jokaisella on omat erikoisosaamisen alueensa. En kuitenkaan kiinnitä isommin huomiota vastustajan pelaajiin ottelun aikana, vaan pyrin pitämään fokuksen joukkuekavereissani sekä omassa tekemisessäni. Olen pohjimmiltani kilpailija ja pyrin näyttämään sen aina kentälle astuessani. Sillä ei ole väliä, ketä vastaan pelaan. Kohtelen jokaista vastustajaani samalla tavalla, Staten niputtaa.

- Puolustuspäässä meidän pitää kuitenkin koko takakentän voimin pitää kiinni puolustussuunnitelmastamme ja olla henkilökohtaisella tasolla valmiina puolustamaan jokaista vastustajan takamiehistä.

Ottelusarjasta finaaliin selvinnyt joukkue saa vastaansa voittajan Joensuun Katajan ja Helsinki Seagullsin välienselvittelystä. Korisliigan tämän kauden kärjen tasaisuudesta kertoo paljon se, että runkosarjan voittanut ja puolivälierät puhtaalla pelillä hoitanut Vilpas ei tästä kaikesta huolimatta ole millään tavalla selkeä suosikki Pantterin nostajaksi.

Neljän vahvan joukkueen joukosta selkeän mestarisuosikin jalustalle nostaminen olisi joka tapauksessa vaikeaa, mutta entistä vaikeamman tilanteesta tekee Seagullsin ja Katajan kauden aikana nähty paras iskukyky. Teemu Rannikon johtama Kataja ja Antto Nikkarisen sekä ”Junnu” Leen miehittämä Seagulls ovat kumpikin olleet tällä kaudella ”sarjan kuumimman joukkueen” tittelin haltijoita. Karhulla on myös sanansa sanottavana, kauhajokisten voitettua Seagullsin kertaalleen ja Katajan kolmesti runkosarjan aikana.

- Se ei yllätä minua, ettemme ole suosikkeja mestareiksi. Olen melko varma, ettei meitä veikattu runkosarjankaan voittajiksi, Staten muistuttaa.

- Olemme tehneet läpi kauden loistavaa työtä joukkueen ulkopuolisten asioiden ja mielipiteiden ulos sulkemisessa, sekä omaan tekemiseemme keskittymisessä. Emme kiinnitä huomiota siihen mitä meistä sanotaan tai kirjoitetaan, koska ne jutut eivät vaikuta pelaamiseemme.

Kevään kovimpien pelien ollessa edessä ja Pantteri-patsaan siintäessä jo horisontissa, voisi joillekin pelaajille olla vaikea pitää jalat maassa ja muistaa, miten tähän tilanteeseen on päästy. Staten ja Vilpas kuitenkin tietävät, että ne askelmerkit jotka ovat johdattaneet joukkueen finaalin porteille, ovat ne samat, joita seuraamalla joukkue voi lunastaa seurahistoriansa ensimmäisen mitalin.

- Olemme olleet tehokkaita pelatessamme meidän omalla tavallamme ja haluamme jatkaa samalla reseptillä päätyyn asti. Joukkueena uskomme ja tiedämme, että mikäli vain pelaamme meidän tavallamme ja parhaan kykymme mukaan, meillä on loistava mahdollisuus voittaa mestaruus, Staten vakuuttaa.

Lisätiedot: Juwan Staten
 
22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

11.11.2016 Haastattelu

Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

24.5.2016 Haastattelu

Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

11.5.2016 Haastattelu

”Tämä on palkinto pitkästä prosessista”

Kouvolan Kouvot on miesten Korisliigan kauden 2015/2016 mestari. Kouvolalaisen koripalloilun lippulaiva tarjosi menneen kauden aikana kannattajilleen ikimuistoisia hetkiä parketilla ja unohtumattomia tunteita katsomossa. Kouvoille mestaruus oli seurahistorian neljäs ja ensimmäinen sitten kauden 2003/2004. Tuossa joukkueessa pelasi myös nykyinen Kouvot-kapteeni Ville Kaunisto.

9.5.2016 Haastattelu

Pyrinnön Antero Lehto: ”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

Tampereen Pyrintö on Korisliigan finaalisarjassa Kouvolan Kouvoja vastaan neljän ottelun jälkeen 3-1 –takamatkalla otteluvoitoissa. Ailahtelevasti esiintyneet tamperelaiset eivät ole onnistuneet näyttämään parasta osaamistaan kuin ajoittain, mutta Pyrinnön kapteeni Antero Lehto tietää, että joukkue pystyy paljon nähtyä parempaan.

21.4.2016 Haastattelu

Pyrinnön Ricky Minard: ”Puolustus on aseemme”

Tampereen Pyrinnön vahvan kevätvireen taustalla on ollut yksilöiden hitsautuminen hienolla tavalla joukkueeksi, mutta myös niiden yksilöiden jatkuva tason nosto joukkueen sisällä. Yksi näistä kevätauringon alla pelaamisensa tasoa nostaneista pelaajista on 196-senttinen, 33-vuotias laituri Ricky Minard.

9.4.2016 Haastattelu

BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

Näytä lisää vastaavia