Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

13.4.2017 Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

Juwan Statenin johtama Vilppaan hyökkäys teki runkosarjassa kolmanneksi eniten pisteitä ottelua kohden.

Tämä on tuttu näky. Staten on sarjan parhaita pelaajia rikkomaan puolustuksia ajoillaan ja hyökkäämään korirengasta kohti.

Parhaimmillaan myös puolustuspäässä joukkueensa "keihään kärkenä" toimiva Staten on omien sanojensa mukaan ennen kaikkea klipailija. Kuvan ilme toimii jonkunlaisena vakuutena.

Salon Vilppaan hyökkäyksen moottorina on kaudella 2016/17 toiminut West Virginian yliopiston kasvatti Juwan Staten. Koko sarjan takamiesten eliittiin itsensä pelannut Staten on kauden edetessä noussut kilpailemaan jopa koko sarjan parhaan pelaajan tittelistä ja mies korjasi talteen maaliskuun kuukauden pelaajan palkinnon.

Runkosarjan 14,0 pisteen, 2,9 levypallon ja 4,1 syötön keskiarvoilla läpi pelannut Staten on johdattanut Vilppaan jopa koko Korisliigan kuumimmaksi joukkueeksi kevään aikana. Runkosarjan loppu mukaan lukien, on Vilpas voittanut nyt 11 ottelua putkeen salolaisten kaadettua Tampereen Pyrinnön puolivälierissä otteluvoitoin 3-0.

Vilppaan vahvaan vireeseen on ehdolla useampikin syy, mutta päävalmentaja Joonas Iisalon luotsaaman joukkueen läpi kauden kehittynyt puolustus nousi tapetille puolivälieräsarjassa Pyrintöä vastaan. Puolustuksen lisäksi Vilpas on läpi kauden nojannut laajaan materiaaliinsa ja maltillisen tasaiseen peluutukseen. Jälkimmäinen päätös näyttää maksavan itsensä takaisin pudotuspeleissä, Vilppaan pitäessä hengästyttävää tempoa ja pelatessa parhaimmillaan koko 40 minuuttia hurjalla intensiteetillä.

- Sanoisin, että jokainen mainitsemasi seikka on jollain tavalla ollut johtamassa meitä tähän pisteeseen. Meillä on erittäin epäitsekäs porukka kasassa joka oikeasti tykkää pelata yhdessä ja toisilleen. Tämän lisäksi ”Coach Iisalo” on pitänyt läpi kauden huolen siitä, että valmistautumisemme jokaiseen otteluun on ollut yksityiskohtaisen tarkkaa aina videopalavereista otteluun valmistaviin harjoituksiin, toteaa sarjan räjähtävin takamies Staten.

- Mitä puolustukseemme tulee, olemme ehdottomasti kehittyneet sillä osa-alueella läpi kauden. Olemme yksinkertaisesti parantaneet puolustuspelaamistamme henkilökohtaisella tasolla, mutta olemme myös oppineet ymmärtämään mitä vastustajat haluavat tehdä ja olemme onnistuneet ottamaan niitä asioita heidän pelaamisestaan pois.

Henkilökohtaisella tasolla Statenin kausi on ollut kiistaton menestys, eivätkä tilastot täysin välitä 24-vuotiaan takamiehen merkitystä Vilppaalle. Miehen kyky rikkoa puolustuksia nopeudellaan johtaa useimmiten Vilppaan hyökkäyksessä syöttöjen ja ajojen ketjuun, joka päättyy lähes poikkeuksetta laadukkaaseen heittoon joko rimalla tai bonuskaaren takaa.

Vaarallisimmillaan Staten on kuitenkin avoimella kentällä levypallon tai riiston jälkeen, jossa mies on lähes mahdoton pysäytettävä laillisin keinoin. Vilppaan ehdottomasti suurin ase ovat siirtymähyökkäykset, Statenin toimiessa näiden operaatioiden pääarkkitehtina.

Pudotuspeleissä joukkueet pyrkivät kuitenkin hidastamaan tempoa ja Statenia välierissä hidastamaan lähtee Kauhajoen Karhu päävalmentaja Sami Toiviaisen johdolla. Puolen kentän hyökkäyksissä Staten tulee varmasti kohtaamaan useita eri puolustajia sekä puolustustaktisia keinoja, joilla pyritään pitämään Statenin ajot minimissä ja pallo miehen käsissä, jotta Vilppaan joukkuehyökkäys muodostuisi mahdollisimman staattiseksi.

- Tiedän, että joukkueet tulevat vartioimaan minua eri tavoin, mutta sellaista puolustusta ei ole jota en olisi jo urallani kohdannut. Jotkut puolustukset koittavat antaa tilaa pysyäkseen edessäni, joskus vastassa on isompia puolustajia, ”ylimääräinen” apupuolustaja, mitä tahansa. Koen olevani pelaaja joka ratkaisee ongelmia sitä mukaa kun niitä eteeni tulee, Staten linjaa.

- Ylipäätään, en ole hirveän huolestunut siitä miten joukkueet pyrkivät puolustamaan minua. Otan sen mitä puolustus minulle antaa ja pyrin löytämään keinon olla mahdollisimman tehokas.

Välieristä mitalia kohti

Vilpas pelaa keväällä 2017 seurahistoriansa kolmansissa välierissä ja kamppailee samalla seurahistoriansa ensimmäisestä SM-tason mitalista. Välierissä vastaan astelee kuitenkin kovan luokan vastustaja Kauhajoen Karhun muodossa.

Karhun tämän kauden tavaramerkiksi on nousemassa muutaman aikaisempaan kauteen verrattuna laajempi takakentän rotaatio. Bojan Sarcevicin takana Statenin ja Vilppaan riesana toimivat tarkkakätinen jenkki Tate Unruh sekä väsymätön taistelija ja pelinjohtajana kevään mittaan kasvanut Joonas Lehtoranta.

Staten on tietoinen välierävastustajan vaarallisuudesta, mutta ei lähde keskittymään liikaa vastustajiensa tekemiseen.

- Karhun takakentän kolmikko on täynnä hyviä pelaajia ja jokaisella on omat erikoisosaamisen alueensa. En kuitenkaan kiinnitä isommin huomiota vastustajan pelaajiin ottelun aikana, vaan pyrin pitämään fokuksen joukkuekavereissani sekä omassa tekemisessäni. Olen pohjimmiltani kilpailija ja pyrin näyttämään sen aina kentälle astuessani. Sillä ei ole väliä, ketä vastaan pelaan. Kohtelen jokaista vastustajaani samalla tavalla, Staten niputtaa.

- Puolustuspäässä meidän pitää kuitenkin koko takakentän voimin pitää kiinni puolustussuunnitelmastamme ja olla henkilökohtaisella tasolla valmiina puolustamaan jokaista vastustajan takamiehistä.

Ottelusarjasta finaaliin selvinnyt joukkue saa vastaansa voittajan Joensuun Katajan ja Helsinki Seagullsin välienselvittelystä. Korisliigan tämän kauden kärjen tasaisuudesta kertoo paljon se, että runkosarjan voittanut ja puolivälierät puhtaalla pelillä hoitanut Vilpas ei tästä kaikesta huolimatta ole millään tavalla selkeä suosikki Pantterin nostajaksi.

Neljän vahvan joukkueen joukosta selkeän mestarisuosikin jalustalle nostaminen olisi joka tapauksessa vaikeaa, mutta entistä vaikeamman tilanteesta tekee Seagullsin ja Katajan kauden aikana nähty paras iskukyky. Teemu Rannikon johtama Kataja ja Antto Nikkarisen sekä ”Junnu” Leen miehittämä Seagulls ovat kumpikin olleet tällä kaudella ”sarjan kuumimman joukkueen” tittelin haltijoita. Karhulla on myös sanansa sanottavana, kauhajokisten voitettua Seagullsin kertaalleen ja Katajan kolmesti runkosarjan aikana.

- Se ei yllätä minua, ettemme ole suosikkeja mestareiksi. Olen melko varma, ettei meitä veikattu runkosarjankaan voittajiksi, Staten muistuttaa.

- Olemme tehneet läpi kauden loistavaa työtä joukkueen ulkopuolisten asioiden ja mielipiteiden ulos sulkemisessa, sekä omaan tekemiseemme keskittymisessä. Emme kiinnitä huomiota siihen mitä meistä sanotaan tai kirjoitetaan, koska ne jutut eivät vaikuta pelaamiseemme.

Kevään kovimpien pelien ollessa edessä ja Pantteri-patsaan siintäessä jo horisontissa, voisi joillekin pelaajille olla vaikea pitää jalat maassa ja muistaa, miten tähän tilanteeseen on päästy. Staten ja Vilpas kuitenkin tietävät, että ne askelmerkit jotka ovat johdattaneet joukkueen finaalin porteille, ovat ne samat, joita seuraamalla joukkue voi lunastaa seurahistoriansa ensimmäisen mitalin.

- Olemme olleet tehokkaita pelatessamme meidän omalla tavallamme ja haluamme jatkaa samalla reseptillä päätyyn asti. Joukkueena uskomme ja tiedämme, että mikäli vain pelaamme meidän tavallamme ja parhaan kykymme mukaan, meillä on loistava mahdollisuus voittaa mestaruus, Staten vakuuttaa.

Lisätiedot: Juwan Staten
 
23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

13.10.2020 08:17 Korisliiga

Osku Heinonen on Tampereen Pyrinnön uusi keulakuva

Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.

29.9.2020 11:59 Korisliiga

Kobrat-ikoni Jussi Turja ei ole miettinytkään siirtymistä muualle

Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

22.7.2020 08:53 Sudenpennut

Valtteri Mervola murjoo Kataja Basketin maajoukkue-ennätyksiä uuteen uskoon

Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.

29.5.2020 08:44 Haastattelu

Aatu Kivimäki: Minun valmentajani

Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.

12.5.2020 08:42 Korisliiga

Aapeli Alanen: Itseluottamusta, kovapäisyyttä ja kosolti taitoa Lahest

Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.

8.5.2020 09:13 Korisliiga

Shawn Hopkins: Minun valmentajani

Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.

1.5.2020 09:44 Haastattelu

Justus Kilpinen: Minun valmentajani

Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.

24.4.2020 10:04 Haastattelu

Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

Näytä lisää vastaavia