Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

22.11.2019 09:55 Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

Kantosen nimi kohosi kotimaisten koripallon ystävien huulille toden teolla keväällä 2018, jolloin hän avitti peliä rakentavana ja kovaa puolustavana roolipelaajana Karhu Basketin seuran historian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen. 

Hänen ensimmäinen kautensa 2018-19 Salon Vilppaassa oli rikkonainen ja kului vielä pitkälti sopeutumisen ja opettelun merkeissä, mutta syksy 2019 on ollut Kantosen juhlaa. Kantonen on kannatellut liigakärkeä 10,7 pisteen, 5,3 levypallon ja 4,2 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoillaan ja kuulunut joukkueensa tehokärkiin.

ToPo-kasvatti herätti Vilppaan kokeneen jaoston pelaajien kuten Teemu Rannikon, Mikko Koiviston ja Juho Nenosen huomion jo saapuessaan Saloon puolitoista vuotta sitten, mutta tänä syksynä on tärkeästä roolipelaajasta kasvanut vastuunkantaja, joka saa joukkuetovereiltaan varauksettoman hyväksynnän järjestää peliä parhaansa mukaan joukkueen konseptin puitteissa. 

- Viime kauden aikana emme joukkueena yltäneet tavoitteeseemme enkä itsekään ottanut sellaista kehitysaskelta kuin olisin toivonut, missä osasyyllisenä olivat tietysti loukkaantumiset. Kokeneemmat pelaajat antoivat paljon apua ja (ex-päävalmentaja) Joonas Iisalon kanssa käytiin pelin teoreettisia seikkoja huolella läpi, Kantonen kertoo.

- Rikkonaisen kauden jälkeen pyrkimys oli saada hyvä treenikesä alle ja tulla uuteen syksyyn vahvempana kuin ennen.

Eräs merkittävimpiä tekijöitä Kantosen uuden vireen takana oli Ville Tuomisen saapuminen Vilppaan penkin päätyyn yksivuotisella sopimuksella.

- Kun ensimmäisen kerran kesällä näimme, Ville kertoi heti laskevansa paljon mun varaan ja valitsevansa jopa amerikkalaiset pelaajat sillä periaatteella, että Vilppaan pelinjohto on suomalaispelaajien harteilla. Onnistumiset ovat ruokkineet positiivista kierrettä ja pyrkimys on parantaa vähitellen, peli peliltä.

Taikuri-Rannikko Kantosen mentorina

Vilppaan kokeneesta kalustosta erityisenä mentorina Kantonen mainitsee suomalaisen koripallon elävän legendan, ensi syksynä 40 vuotta täyttävän Teemu Rannikon. Suomi-koriksen kaikkien aikojen pelinrakentajiin ja syöttäjiin kuuluva Rannikko on Kantosen mukaan auttanut häntä avartamaan perspektiiviään pelinrakennuksessa.

- Kun tulin Saloon, esitin Teemulle sellaisen kysymyksen, että miten puolen kentän hyökkäyksessä löydät vapaan pelaajan, periaatteessa hyökkäys on ”kuollut", eli miten luot heittopaikan ”tyhjästä”. Teemu hyvin kädestä pitäen ohjeisti, että katseharhautus tuonne, askel toiseen suuntaan – yhtäkkiä puolustuksessa on ihan eri tavalla tilaa, Kantonen kuvailee.

Rannikko on auttanut Kantosta valtavasti myös peliin valmistautumisessa.

- Vastustajia pitää osata lukea. Peliin tullessani tiedän, mistä vastustaja auttaa puolustuksessa, ja pelin aikana vähitellen opimme, miten vastustaja mukauttaa puolustustaan toimiviin hyökkäyspeleihimme. Silloin pelinlukutaito, oikea-aikaisuus ja syöttöjen täsmällisyys ovat avainasemassa. Pelin loppuun mennessä tiedän jo milloin vaikkapa Aatu Kivimäki on vapaana kulmassa tai Juho Nenonen takaovessa, vaikka en edes katsoisi heitä kohti. 

Kantonen valittiin toissa kaudella Korisliigan kehittyneimmäksi pelaajaksi, kun hän juhli Karhu Basketin paidassa seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruutta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga
Kantonen valittiin toissa kaudella Korisliigan kehittyneimmäksi pelaajaksi, kun hän juhli Karhu Basketin paidassa seurahistorian ensimmäistä Suomen mestaruutta. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Kantosen urakaaren tarkastelu kertoo myös nuoren aikuisiän tasaisesta kehityksestä vuodesta toiseen. Kaudella 2015-16 Kantonen oli ToPon A-junioreiden tehopelaaja, seuraavalla kaudella Korikouvojen Divari B-joukkueen kantava tähti. Korikouvoista tie vei Karhu Basketiin, Suomen mestaruuteen ja Korisliigan kehittyneimmän pelaajan kiertopalkintoon, ja Salossa vietetyn ensimmäisen totuttelukauden jälkeen hän on ottanut taas uuden kehitysloikan.

Kysymys herääkin, onko Kantosella läppärinsä kovalevyllä jokin Excel-taulukko, johon hän luonnostelee kehityskaartaan.

- Mulla oli itse asiassa vihko, johon olin kirjoittanut kausikohtaisia tavoitteitani, Kantonen nauraa.

- Kauden 2017-18 tavoitteeni olivat Suomen mestaruus joukkueena ja kehittyneimmän pelaajan palkinto henkilökohtaisella tasolla, mutta ekalla kaudella Vilppaassa opettelin irti tosi tarkasta tavoitteellisesta asenteesta. Juttelin tosi paljon joukkueen henkisen valmentajan kanssa ja keskityttiin yhdessä siihen, että pystyn suuntaamaan fokukseni pelaamiseen sen sijaan, että stressaisin, miten viimeiset kaksi viikkoa ovat tilastojen valossa menneet.

Kansainväliset kentät ja maajoukkuekutsu?

Kantosen läpimurto Korisliigan eliittiin nostaa pintaan myös kysymyksen ammattilaisuudesta ulkomailla. Topias Palmi ja Ilari Seppälä siirtyivät 2018-19 kauden jälkeen ammattilaisiksi, Palmi Italiaan ja Seppälä Ranskaan, osoittaen että Korisliiga on varsin käypä ponnahduslauta kehittyville pelaajille.

Kantonen ei vielä tahdo mennä asioiden edelle.

- Tietenkin ajattelen, että jos pystyn olemaan avainpelaajien joukossa Korisliigan mestarissa tai mestarisuosikissa, mahdollisuuksia siirtyä parempiin sarjoihin on olemassa. En kuitenkaan anna sen vaivata päätäni nyt. Fokukseni on täydellisesti siinä, miten olisimme mahdollisimman hyviä kauden lopussa. 

Samalla tavalla hillitysti Kantonen suhtautuu myös väkisinkin esille nousevaan kysymykseen Susijengin edustamisesta helmikuun 2020 EM-karsintaikkunassa. Erityisesti, koska Kantonen debytoi miesten maajoukkuetasolla jo syyskesän 2018 valmistavissa maaotteluissa.

- Susijengi-debyytti tuli omiin papereihini verraten jopa yllättävän aikaisin ja tuntui hämmentävältä päästä esimerkiksi puolustamaan Petteri Koposta, jota olen pitänyt omana pelillisenä esikuvanani niin kauan kuin olen korista pelannut, Kantonen kertoo.

- Takamiehen paikoilla Susijengin kilpailutilanne on kova, joten sinne nouseminen on aina iso juttu. Keskityn nyt kuitenkin tähän päivään ja ehkä korkeintaan ihan ensi viikkoon ja yritän kasvaa päivä päivältä paremmaksi pelaajaksi. Ja jos helmikuussa kutsu tulee, sitten otetaan haaste vastaan.

 

Henkilöt

 
20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

22.1.2019 12:37 Korisliiga

Joulukuun pelaaja Tyrell Nelson luottaa ahkeruuteen: "Aina kun lepään, joku toinen tekee töitä"

Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.

5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

11.11.2016 Haastattelu

Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

24.5.2016 Haastattelu

Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

11.5.2016 Haastattelu

”Tämä on palkinto pitkästä prosessista”

Kouvolan Kouvot on miesten Korisliigan kauden 2015/2016 mestari. Kouvolalaisen koripalloilun lippulaiva tarjosi menneen kauden aikana kannattajilleen ikimuistoisia hetkiä parketilla ja unohtumattomia tunteita katsomossa. Kouvoille mestaruus oli seurahistorian neljäs ja ensimmäinen sitten kauden 2003/2004. Tuossa joukkueessa pelasi myös nykyinen Kouvot-kapteeni Ville Kaunisto.

9.5.2016 Haastattelu

Pyrinnön Antero Lehto: ”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

Tampereen Pyrintö on Korisliigan finaalisarjassa Kouvolan Kouvoja vastaan neljän ottelun jälkeen 3-1 –takamatkalla otteluvoitoissa. Ailahtelevasti esiintyneet tamperelaiset eivät ole onnistuneet näyttämään parasta osaamistaan kuin ajoittain, mutta Pyrinnön kapteeni Antero Lehto tietää, että joukkue pystyy paljon nähtyä parempaan.

21.4.2016 Haastattelu

Pyrinnön Ricky Minard: ”Puolustus on aseemme”

Tampereen Pyrinnön vahvan kevätvireen taustalla on ollut yksilöiden hitsautuminen hienolla tavalla joukkueeksi, mutta myös niiden yksilöiden jatkuva tason nosto joukkueen sisällä. Yksi näistä kevätauringon alla pelaamisensa tasoa nostaneista pelaajista on 196-senttinen, 33-vuotias laituri Ricky Minard.

9.4.2016 Haastattelu

BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

Näytä lisää vastaavia