Wartti Basket juhli pyöreitä vuosia

27.9.2011 Perinteikäs itähelsinkiläinen koripalloseura Wartti Basket juhli viime viikonloppuna 50-vuotispäiviään. Basket.fi:n toimitus tapasi juhlahumun keskellä seuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan ja monitoimimiehen Pekka Rankisen, 47, joka kertoi Wartti Basketin menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Itähelsinkiläinen Wartti Basket on ennättänyt jo 50 vuoden ikään.

Viime vuosien aikana Wartti Basket on tehnyt nimeään tunnetusti erityisesti tyttökoripallon saralla. Viimeiset kaksi B-tyttöjen Suomen mestaruutta ovat kulkeneet Itä-Helsinkiin, ja Wartin kasvatteja vilisee tyttömaajoukkueissa pilvin pimein. Rankinen kertoo, että saavutettu menestys on ollut pitkäjänteisen työn tulos.

 

– Aloitimme 2000-luvun alussa määrätietoisen valmennuksen, jossa muun muassa listasimme juniorivalmennuksen ja taidonopetuksen perusperiaatteet paperille. Pelaajat, valmentajat ja taustajoukot ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja olleet valmiit tarvittavaan työntekoon, Rankinen taustoittaa.

 

– Meillä on onneksi ollut riittävä määrä joukkueeseen ja seuraan sitoutuneita pelaajia ja valmentajia, joille seurahenki on ollut tärkeä motivaattori. Ari ”Pikkis” Salminen on malliesimerkki siitä, mihin hyvällä suunnittelulla ja intohimoisella otteella voi päästä, jatkaa Rankinen käyttäen esimerkkinä Wartin B-tyttöjen kaksinkertaisen mestarijoukkueen päävalmentajaa.

 

Wartilla on pitkät perinteet juniorityön tekijänä Helsingissä, jonka harrastustarjonta on tunnetusti runsasta. Seuran koripallojaosto on onnistunut pitämään pintansa muiden urheilulajien puristuksessa, mutta Rankisen mukaan parantamisen varaa on aina.

 

– Seuran valmennusorganisaation rakentaminen on ollut kova urakka ja se on vienyt resursseja pois jäsenhankinnasta. Kesällä palkkasimme nuorisopäälliköksi Mikko Pentin, joka vierailee lähes päivittäin alueemme kouluissa ja on ehtinyt perustaa kahdeksan uutta Koriskertsiä (Wartin koripallokerho) eri puolille Itä-Helsinkiä, Rankinen kertoo.

 

– Olemme käytännössä enemmän kuin tuplanneet junioreiden määrän viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tavoitteemme on saada 30-50 pelaajaa vuosittain lisää. Tähtäimessämme on 500 junioripelaajan määrä viiden vuoden päästä.

Tannisen huomasta Wartti Areenalle 

Wartin perusti vuonna 1961 rehtori Aatto Tanninen, jonka unelma oli rakentaa koulu ja perustaa urheiluseura. Koulun joukkueena toimintansa aloittanut Wartti kasvoi vähitellen merkittäväksi itähelsinkiläiseksi koripalloseuraksi, joka saavutti menestystä 1960- ja 1970-lukujen taitteessa lentopallon saralla kolmen naisten Suomen mestaruuden merkeissä.

 

– Itse aloitin Wartissa kahdeksanvuotiaana vuonna 1972 isoveljeni jalanjäljissä. 1970-luvulla saavutimme koriksessa minipoikien Suomen mestaruuden, joka oli meille silloin iso juttu, Rankinen muistelee.

 

– Hyvästä työstä tulee aina palkkio, ja sitä olemme saaneet lunastaa 2000-luvulla usean SM-mitalin voimin. Pikkis Salmisen tyttöjen kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta ovat olleet upeita hetkiä kaikille warttilaisille.

 

Wartissa pelaajana, valmentajana, joukkueenjohtajana, johtokunnan jäsenenä, toiminnanjohtajana, valmennuspäällikkönä, junioripäällikkönä ja tietenkin juniorin vanhempana toimineen Rankisen lisäksi seuran kaikkien aikojen hahmoihin kuuluvat alkuaikojen voimahahmo Hannu ”Nunna” Ahonen sekä hänen manttelinperijänsä Edvin Eklund.

 

Wartin junioripelaajista aikuisten pääsarjatasolla ovat pelanneet Ilmo Toivonen, Ilkka Kauhanen, Antti Heinonen ja Janniina Koivunen, jonka lisäksi seuran pelaajalistalla ovat esiintyneet mm. Mikko Tanner sekä Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén.

 

– Haluamme olla jatkossakin merkittävä nuorten liikuttaja Itä-Helsingissä. Pyrimme hallittuun kasvuun ja unelmanamme on joku päivä pelata Wartti Areenalla. Tavoitteemme on pystyä tarjoamaan kaikille nuorille oman tasoistaan toimintaa, Rankinen linjaa Wartin tulevaisuuden suunnitelmia.

 

– Pystymme jo nyt tarjoamaan hyvät lähtökohdat huipulle tähtääville nuorille ja pyrimme siihen, että saisimme jokaiseen ikäluokkaan myös harrastejoukkueet. Koripallo on hieno harrastus, jota voi ja kannattaa harrastaa itselleen sopivimmalla tasolla.

 

Wartti Basketin 50-vuotisjuhlia vietettiin pelien ja illallisten muodossa. Kallahden palloiluhallissa esiintyivät Wartin KFUM:in ”viisikymppiset”, jonka jälkeen seuran B-tytöt ja C-pojat kohtasivat Hongan. Vanhempaintoimikunta tarjosi kakkukahvit paikalle saapuneille, ja illalla juhlaväki kokoontui lähes sadan hengen voimin Puotilan Kartanoon illallisille.

 

 
26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

Näytä lisää vastaavia