Wartti Basket juhli pyöreitä vuosia

27.9.2011 Perinteikäs itähelsinkiläinen koripalloseura Wartti Basket juhli viime viikonloppuna 50-vuotispäiviään. Basket.fi:n toimitus tapasi juhlahumun keskellä seuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan ja monitoimimiehen Pekka Rankisen, 47, joka kertoi Wartti Basketin menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Itähelsinkiläinen Wartti Basket on ennättänyt jo 50 vuoden ikään.

Viime vuosien aikana Wartti Basket on tehnyt nimeään tunnetusti erityisesti tyttökoripallon saralla. Viimeiset kaksi B-tyttöjen Suomen mestaruutta ovat kulkeneet Itä-Helsinkiin, ja Wartin kasvatteja vilisee tyttömaajoukkueissa pilvin pimein. Rankinen kertoo, että saavutettu menestys on ollut pitkäjänteisen työn tulos.

 

– Aloitimme 2000-luvun alussa määrätietoisen valmennuksen, jossa muun muassa listasimme juniorivalmennuksen ja taidonopetuksen perusperiaatteet paperille. Pelaajat, valmentajat ja taustajoukot ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja olleet valmiit tarvittavaan työntekoon, Rankinen taustoittaa.

 

– Meillä on onneksi ollut riittävä määrä joukkueeseen ja seuraan sitoutuneita pelaajia ja valmentajia, joille seurahenki on ollut tärkeä motivaattori. Ari ”Pikkis” Salminen on malliesimerkki siitä, mihin hyvällä suunnittelulla ja intohimoisella otteella voi päästä, jatkaa Rankinen käyttäen esimerkkinä Wartin B-tyttöjen kaksinkertaisen mestarijoukkueen päävalmentajaa.

 

Wartilla on pitkät perinteet juniorityön tekijänä Helsingissä, jonka harrastustarjonta on tunnetusti runsasta. Seuran koripallojaosto on onnistunut pitämään pintansa muiden urheilulajien puristuksessa, mutta Rankisen mukaan parantamisen varaa on aina.

 

– Seuran valmennusorganisaation rakentaminen on ollut kova urakka ja se on vienyt resursseja pois jäsenhankinnasta. Kesällä palkkasimme nuorisopäälliköksi Mikko Pentin, joka vierailee lähes päivittäin alueemme kouluissa ja on ehtinyt perustaa kahdeksan uutta Koriskertsiä (Wartin koripallokerho) eri puolille Itä-Helsinkiä, Rankinen kertoo.

 

– Olemme käytännössä enemmän kuin tuplanneet junioreiden määrän viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tavoitteemme on saada 30-50 pelaajaa vuosittain lisää. Tähtäimessämme on 500 junioripelaajan määrä viiden vuoden päästä.

Tannisen huomasta Wartti Areenalle 

Wartin perusti vuonna 1961 rehtori Aatto Tanninen, jonka unelma oli rakentaa koulu ja perustaa urheiluseura. Koulun joukkueena toimintansa aloittanut Wartti kasvoi vähitellen merkittäväksi itähelsinkiläiseksi koripalloseuraksi, joka saavutti menestystä 1960- ja 1970-lukujen taitteessa lentopallon saralla kolmen naisten Suomen mestaruuden merkeissä.

 

– Itse aloitin Wartissa kahdeksanvuotiaana vuonna 1972 isoveljeni jalanjäljissä. 1970-luvulla saavutimme koriksessa minipoikien Suomen mestaruuden, joka oli meille silloin iso juttu, Rankinen muistelee.

 

– Hyvästä työstä tulee aina palkkio, ja sitä olemme saaneet lunastaa 2000-luvulla usean SM-mitalin voimin. Pikkis Salmisen tyttöjen kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta ovat olleet upeita hetkiä kaikille warttilaisille.

 

Wartissa pelaajana, valmentajana, joukkueenjohtajana, johtokunnan jäsenenä, toiminnanjohtajana, valmennuspäällikkönä, junioripäällikkönä ja tietenkin juniorin vanhempana toimineen Rankisen lisäksi seuran kaikkien aikojen hahmoihin kuuluvat alkuaikojen voimahahmo Hannu ”Nunna” Ahonen sekä hänen manttelinperijänsä Edvin Eklund.

 

Wartin junioripelaajista aikuisten pääsarjatasolla ovat pelanneet Ilmo Toivonen, Ilkka Kauhanen, Antti Heinonen ja Janniina Koivunen, jonka lisäksi seuran pelaajalistalla ovat esiintyneet mm. Mikko Tanner sekä Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén.

 

– Haluamme olla jatkossakin merkittävä nuorten liikuttaja Itä-Helsingissä. Pyrimme hallittuun kasvuun ja unelmanamme on joku päivä pelata Wartti Areenalla. Tavoitteemme on pystyä tarjoamaan kaikille nuorille oman tasoistaan toimintaa, Rankinen linjaa Wartin tulevaisuuden suunnitelmia.

 

– Pystymme jo nyt tarjoamaan hyvät lähtökohdat huipulle tähtääville nuorille ja pyrimme siihen, että saisimme jokaiseen ikäluokkaan myös harrastejoukkueet. Koripallo on hieno harrastus, jota voi ja kannattaa harrastaa itselleen sopivimmalla tasolla.

 

Wartti Basketin 50-vuotisjuhlia vietettiin pelien ja illallisten muodossa. Kallahden palloiluhallissa esiintyivät Wartin KFUM:in ”viisikymppiset”, jonka jälkeen seuran B-tytöt ja C-pojat kohtasivat Hongan. Vanhempaintoimikunta tarjosi kakkukahvit paikalle saapuneille, ja illalla juhlaväki kokoontui lähes sadan hengen voimin Puotilan Kartanoon illallisille.

 

 
8.4.2020 16:13 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä rauhallisin mielin Ranskassa – ”Ihan hyvin on mennyt toistaiseksi”

Ranskan koripalloliitto lopetti jo alaisuudessaan olevat kilpailut, mutta miesten ja naisten pääsarjat sekä miesten ProB ovat edelleen tauolla. ProB-joukkue Aix-Mauriennessa pelaava Ilari Seppälä odottelee päätöstä kauden jatkosta rauhallisin mielin.

5.4.2020 14:35 Suomalaiset ulkomailla

Roope Ahosen kuntoutuminen alkanut hyvin – ”Oikeaan suuntaan ollaan menossa”

Roope Ahosen, 29, kausi loppui kesken leikkausta vaatineen vakavan alaraajavamman vuoksi. Espanjassa vammaansa kuntouttava Ahonen on hyvässä vauhdissa kuntoutumisen kanssa, vaikka olosuhteet ovat tällä hetkellä erityislaatuiset.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

3.4.2020 08:11 Korisliiga

Antero Lehto: Minun valmentajani

Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

28.3.2020 20:27 Suomalaiset ulkomailla

Vilma Kesäsen kaudessa kaksi puolta – Heta Äijäselle paljon oppia

Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Vilma Kesänen, 31, liittyi loppukaudesta suurseura TSV 1880 Wasserburgin mukaan ja Heta Äijänen, 22, pelasi toisen kautensa Donau-Ries Angelsin riveissä.

27.3.2020 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomin pelissä alkaa näkyä vuosien kerätty kokemus – ”Suorittamiseni oli tänä vuonna tasaisempaa”

Carl Lindbom, 28, pelasi toista kauttaan puolalaisen Radomin riveissä. Lindbom urakoi tälläkin kaudella isoja minuutteja hyvillä tehoilla. Erityisen iloinen Lindbom oli koko kauden jatkuneesta tasaisuudesta.

27.3.2020 09:04 Haastattelu

Michael Pounds: Minun valmentajani

KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

24.3.2020 10:15 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenista Latvian mestari

Alexander Madsen, 25, sai tililleen Latvian mestaruuden, kun Latvian koripalloliitto päätti lopettaa koripallokauden kruunaten samalla VEF Riian mestariksi. Madsenille itselleen kausi oli jälleen rikkonainen loukkaantumisten takia, mutta paljon viitteitä paremmasta löytyi myös.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.2.2020 08:35 NCAA

Olivier Nkamhoua – stadilainen rämäpää Tennesseen huippuyliopistossa

Olivier Nkamhoua, 19, oli pikkupoikana silkkaa rämäpäisyyttä ja raaka urheilullisuutta. Nkamhoua ja hänen pitkäaikainen juniorivalmentajansa Eero Levä käyvät lävitse HNMKY-kasvatin tarinan Hotel Arthurin liikuntasalista Tennesseen Thompson–Boling Arenalle.

14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

1.1.2020 09:00 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi aloittanut lupaavasti Italiassa – ”Mielestäni olen pelannut minuuttini ihan hyvin”

Topias Palmi, 25, otti tänä syksynä ensimmäiset askeleensa ulkomailla, kun hän kesällä solmi kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Vanoli Cremonan kanssa. Palmin debyyttikausi ulkomailla on alkanut hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Näytä lisää vastaavia