Wartti Basket juhli pyöreitä vuosia

27.9.2011 Perinteikäs itähelsinkiläinen koripalloseura Wartti Basket juhli viime viikonloppuna 50-vuotispäiviään. Basket.fi:n toimitus tapasi juhlahumun keskellä seuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan ja monitoimimiehen Pekka Rankisen, 47, joka kertoi Wartti Basketin menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Itähelsinkiläinen Wartti Basket on ennättänyt jo 50 vuoden ikään.

Viime vuosien aikana Wartti Basket on tehnyt nimeään tunnetusti erityisesti tyttökoripallon saralla. Viimeiset kaksi B-tyttöjen Suomen mestaruutta ovat kulkeneet Itä-Helsinkiin, ja Wartin kasvatteja vilisee tyttömaajoukkueissa pilvin pimein. Rankinen kertoo, että saavutettu menestys on ollut pitkäjänteisen työn tulos.

 

– Aloitimme 2000-luvun alussa määrätietoisen valmennuksen, jossa muun muassa listasimme juniorivalmennuksen ja taidonopetuksen perusperiaatteet paperille. Pelaajat, valmentajat ja taustajoukot ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja olleet valmiit tarvittavaan työntekoon, Rankinen taustoittaa.

 

– Meillä on onneksi ollut riittävä määrä joukkueeseen ja seuraan sitoutuneita pelaajia ja valmentajia, joille seurahenki on ollut tärkeä motivaattori. Ari ”Pikkis” Salminen on malliesimerkki siitä, mihin hyvällä suunnittelulla ja intohimoisella otteella voi päästä, jatkaa Rankinen käyttäen esimerkkinä Wartin B-tyttöjen kaksinkertaisen mestarijoukkueen päävalmentajaa.

 

Wartilla on pitkät perinteet juniorityön tekijänä Helsingissä, jonka harrastustarjonta on tunnetusti runsasta. Seuran koripallojaosto on onnistunut pitämään pintansa muiden urheilulajien puristuksessa, mutta Rankisen mukaan parantamisen varaa on aina.

 

– Seuran valmennusorganisaation rakentaminen on ollut kova urakka ja se on vienyt resursseja pois jäsenhankinnasta. Kesällä palkkasimme nuorisopäälliköksi Mikko Pentin, joka vierailee lähes päivittäin alueemme kouluissa ja on ehtinyt perustaa kahdeksan uutta Koriskertsiä (Wartin koripallokerho) eri puolille Itä-Helsinkiä, Rankinen kertoo.

 

– Olemme käytännössä enemmän kuin tuplanneet junioreiden määrän viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tavoitteemme on saada 30-50 pelaajaa vuosittain lisää. Tähtäimessämme on 500 junioripelaajan määrä viiden vuoden päästä.

Tannisen huomasta Wartti Areenalle 

Wartin perusti vuonna 1961 rehtori Aatto Tanninen, jonka unelma oli rakentaa koulu ja perustaa urheiluseura. Koulun joukkueena toimintansa aloittanut Wartti kasvoi vähitellen merkittäväksi itähelsinkiläiseksi koripalloseuraksi, joka saavutti menestystä 1960- ja 1970-lukujen taitteessa lentopallon saralla kolmen naisten Suomen mestaruuden merkeissä.

 

– Itse aloitin Wartissa kahdeksanvuotiaana vuonna 1972 isoveljeni jalanjäljissä. 1970-luvulla saavutimme koriksessa minipoikien Suomen mestaruuden, joka oli meille silloin iso juttu, Rankinen muistelee.

 

– Hyvästä työstä tulee aina palkkio, ja sitä olemme saaneet lunastaa 2000-luvulla usean SM-mitalin voimin. Pikkis Salmisen tyttöjen kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta ovat olleet upeita hetkiä kaikille warttilaisille.

 

Wartissa pelaajana, valmentajana, joukkueenjohtajana, johtokunnan jäsenenä, toiminnanjohtajana, valmennuspäällikkönä, junioripäällikkönä ja tietenkin juniorin vanhempana toimineen Rankisen lisäksi seuran kaikkien aikojen hahmoihin kuuluvat alkuaikojen voimahahmo Hannu ”Nunna” Ahonen sekä hänen manttelinperijänsä Edvin Eklund.

 

Wartin junioripelaajista aikuisten pääsarjatasolla ovat pelanneet Ilmo Toivonen, Ilkka Kauhanen, Antti Heinonen ja Janniina Koivunen, jonka lisäksi seuran pelaajalistalla ovat esiintyneet mm. Mikko Tanner sekä Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén.

 

– Haluamme olla jatkossakin merkittävä nuorten liikuttaja Itä-Helsingissä. Pyrimme hallittuun kasvuun ja unelmanamme on joku päivä pelata Wartti Areenalla. Tavoitteemme on pystyä tarjoamaan kaikille nuorille oman tasoistaan toimintaa, Rankinen linjaa Wartin tulevaisuuden suunnitelmia.

 

– Pystymme jo nyt tarjoamaan hyvät lähtökohdat huipulle tähtääville nuorille ja pyrimme siihen, että saisimme jokaiseen ikäluokkaan myös harrastejoukkueet. Koripallo on hieno harrastus, jota voi ja kannattaa harrastaa itselleen sopivimmalla tasolla.

 

Wartti Basketin 50-vuotisjuhlia vietettiin pelien ja illallisten muodossa. Kallahden palloiluhallissa esiintyivät Wartin KFUM:in ”viisikymppiset”, jonka jälkeen seuran B-tytöt ja C-pojat kohtasivat Hongan. Vanhempaintoimikunta tarjosi kakkukahvit paikalle saapuneille, ja illalla juhlaväki kokoontui lähes sadan hengen voimin Puotilan Kartanoon illallisille.

 

 
25.2.2020 08:35 NCAA

Olivier Nkamhoua – stadilainen rämäpää Tennesseen huippuyliopistossa

Olivier Nkamhoua, 19, oli pikkupoikana silkkaa rämäpäisyyttä ja raaka urheilullisuutta. Nkamhoua ja hänen pitkäaikainen juniorivalmentajansa Eero Levä käyvät lävitse HNMKY-kasvatin tarinan Hotel Arthurin liikuntasalista Tennesseen Thompson–Boling Arenalle.

14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

1.1.2020 09:00 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi aloittanut lupaavasti Italiassa – ”Mielestäni olen pelannut minuuttini ihan hyvin”

Topias Palmi, 25, otti tänä syksynä ensimmäiset askeleensa ulkomailla, kun hän kesällä solmi kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Vanoli Cremonan kanssa. Palmin debyyttikausi ulkomailla on alkanut hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

13.12.2019 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen ja Oviedo päässeet hyvään vauhtiin – ”Meillä on nyt hyvä vaihe menossa”

Matti Nuutisen kausi Espanjan LEB Orossa on alkanut hyvin, vaikka joukkueella on ollut omat vaikeutensa. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin sekä Nuutisen että Oviedon kannalta paljon valoisammalta.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

26.11.2019 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen selättänyt loukkaantumiset ja jahtaa nyt tuplamestaruutta

Alexander Madsen, 24, siirtyi täksi kaudeksi latvialaisen VEF Riian riveihin vaikean Gran Canariassa vietetyn vuoden jälkeen. Viime kaudella vaivanneet loukkaantumiset ovat jääneet nyt taakse ja monipuolinen Madsen on taas pääsemässä huippukuntoon.

22.11.2019 09:55 Korisliiga

Vilppaan läpimurtaja Henri Kantonen: ”Pyrkimys on parantaa peli peliltä”

Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

12.11.2019 13:13 Susiladies

Susikapteeni Sofia Pelander: ”Kaikki pelaajat ovat ekstrainnoissaan”

Susiladiesilla on uusi kapteeni. Ruotsin Damliganin kovimpien korinalusjyrien joukkoon viimeisen muutaman vuoden aikana kohonnut A3 Umeåta edustava Salon Vilppaan kasvatti Sofia Pelander, 27, kantaa Susiladiesin kapteeninnauhaa alkavan viikon EM-karsintoihin. Susiladiesin 190-senttinen kapteeni kuvailee karsintaurakkaa valmistautuvaa joukkuettaan yllätyskypsäksi, periksiantamattomaksi ja nälkäiseksi.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

15.10.2019 07:58 Suomalaiset ulkomailla

Salin, Tuovi ja Madsen aloittavat Mestarien liigan lohkovaiheen tiistaina

Vaikka hallitsevan Korisliigan mestari Karhu Basketin haaveet Mestarien liigan lohkovaiheesta kariutuivat dramaattisesti viimeisellä sekunnilla, niin Mestarien liigassa nähdään tällä kaudella suomalaisväriä. Sasu Salin on Teneriffan kanssa samassa lohkossa Alexander Madsenin VEF Riian kanssa ja Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg on niin ikään mukana.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

Näytä lisää vastaavia