Wartti Basket juhli pyöreitä vuosia

27.9.2011 Perinteikäs itähelsinkiläinen koripalloseura Wartti Basket juhli viime viikonloppuna 50-vuotispäiviään. Basket.fi:n toimitus tapasi juhlahumun keskellä seuran pitkäaikaisen toiminnanjohtajan ja monitoimimiehen Pekka Rankisen, 47, joka kertoi Wartti Basketin menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Itähelsinkiläinen Wartti Basket on ennättänyt jo 50 vuoden ikään.

Viime vuosien aikana Wartti Basket on tehnyt nimeään tunnetusti erityisesti tyttökoripallon saralla. Viimeiset kaksi B-tyttöjen Suomen mestaruutta ovat kulkeneet Itä-Helsinkiin, ja Wartin kasvatteja vilisee tyttömaajoukkueissa pilvin pimein. Rankinen kertoo, että saavutettu menestys on ollut pitkäjänteisen työn tulos.

 

– Aloitimme 2000-luvun alussa määrätietoisen valmennuksen, jossa muun muassa listasimme juniorivalmennuksen ja taidonopetuksen perusperiaatteet paperille. Pelaajat, valmentajat ja taustajoukot ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja olleet valmiit tarvittavaan työntekoon, Rankinen taustoittaa.

 

– Meillä on onneksi ollut riittävä määrä joukkueeseen ja seuraan sitoutuneita pelaajia ja valmentajia, joille seurahenki on ollut tärkeä motivaattori. Ari ”Pikkis” Salminen on malliesimerkki siitä, mihin hyvällä suunnittelulla ja intohimoisella otteella voi päästä, jatkaa Rankinen käyttäen esimerkkinä Wartin B-tyttöjen kaksinkertaisen mestarijoukkueen päävalmentajaa.

 

Wartilla on pitkät perinteet juniorityön tekijänä Helsingissä, jonka harrastustarjonta on tunnetusti runsasta. Seuran koripallojaosto on onnistunut pitämään pintansa muiden urheilulajien puristuksessa, mutta Rankisen mukaan parantamisen varaa on aina.

 

– Seuran valmennusorganisaation rakentaminen on ollut kova urakka ja se on vienyt resursseja pois jäsenhankinnasta. Kesällä palkkasimme nuorisopäälliköksi Mikko Pentin, joka vierailee lähes päivittäin alueemme kouluissa ja on ehtinyt perustaa kahdeksan uutta Koriskertsiä (Wartin koripallokerho) eri puolille Itä-Helsinkiä, Rankinen kertoo.

 

– Olemme käytännössä enemmän kuin tuplanneet junioreiden määrän viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tavoitteemme on saada 30-50 pelaajaa vuosittain lisää. Tähtäimessämme on 500 junioripelaajan määrä viiden vuoden päästä.

Tannisen huomasta Wartti Areenalle 

Wartin perusti vuonna 1961 rehtori Aatto Tanninen, jonka unelma oli rakentaa koulu ja perustaa urheiluseura. Koulun joukkueena toimintansa aloittanut Wartti kasvoi vähitellen merkittäväksi itähelsinkiläiseksi koripalloseuraksi, joka saavutti menestystä 1960- ja 1970-lukujen taitteessa lentopallon saralla kolmen naisten Suomen mestaruuden merkeissä.

 

– Itse aloitin Wartissa kahdeksanvuotiaana vuonna 1972 isoveljeni jalanjäljissä. 1970-luvulla saavutimme koriksessa minipoikien Suomen mestaruuden, joka oli meille silloin iso juttu, Rankinen muistelee.

 

– Hyvästä työstä tulee aina palkkio, ja sitä olemme saaneet lunastaa 2000-luvulla usean SM-mitalin voimin. Pikkis Salmisen tyttöjen kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta ovat olleet upeita hetkiä kaikille warttilaisille.

 

Wartissa pelaajana, valmentajana, joukkueenjohtajana, johtokunnan jäsenenä, toiminnanjohtajana, valmennuspäällikkönä, junioripäällikkönä ja tietenkin juniorin vanhempana toimineen Rankisen lisäksi seuran kaikkien aikojen hahmoihin kuuluvat alkuaikojen voimahahmo Hannu ”Nunna” Ahonen sekä hänen manttelinperijänsä Edvin Eklund.

 

Wartin junioripelaajista aikuisten pääsarjatasolla ovat pelanneet Ilmo Toivonen, Ilkka Kauhanen, Antti Heinonen ja Janniina Koivunen, jonka lisäksi seuran pelaajalistalla ovat esiintyneet mm. Mikko Tanner sekä Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén.

 

– Haluamme olla jatkossakin merkittävä nuorten liikuttaja Itä-Helsingissä. Pyrimme hallittuun kasvuun ja unelmanamme on joku päivä pelata Wartti Areenalla. Tavoitteemme on pystyä tarjoamaan kaikille nuorille oman tasoistaan toimintaa, Rankinen linjaa Wartin tulevaisuuden suunnitelmia.

 

– Pystymme jo nyt tarjoamaan hyvät lähtökohdat huipulle tähtääville nuorille ja pyrimme siihen, että saisimme jokaiseen ikäluokkaan myös harrastejoukkueet. Koripallo on hieno harrastus, jota voi ja kannattaa harrastaa itselleen sopivimmalla tasolla.

 

Wartti Basketin 50-vuotisjuhlia vietettiin pelien ja illallisten muodossa. Kallahden palloiluhallissa esiintyivät Wartin KFUM:in ”viisikymppiset”, jonka jälkeen seuran B-tytöt ja C-pojat kohtasivat Hongan. Vanhempaintoimikunta tarjosi kakkukahvit paikalle saapuneille, ja illalla juhlaväki kokoontui lähes sadan hengen voimin Puotilan Kartanoon illallisille.

 

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

Näytä lisää vastaavia