Yllättävä tarjous houkutteli Anni Mäkitalon vielä ulkomaille – ”Olisi voinut jälkikäteen kaduttaa”

28.11.2021 12:22 Anni Mäkitalon, 30, ajatukset olivat jo hiljalleen siirtymässä kohti koripallokenttien jättämistä, mutta Kreikasta tullut tarjous houkutteli hänet vielä ulkomaille kertaalleen. Mäkitalo teki thessalonikilaisen PAOK:n kanssa kesällä sopimuksen.

Anni Mäkitalo lähti vielä kerran ulkomaille. (Kuva: Ville Vuorinen)

Mäkitalo on urallaan pelannut aiemmin Tshekissä, Ranskassa, Unkarissa ja Saksassa. Kauden 2018-19 jälkeen hän palasi Suomeen ajatuksissaan päättää uransa ja siirtyä hiljalleen siviilielämän pariin. Kesällä tullut PAOK:n tarjous sai Mäkitalon pakkaamaan matkalaukkunsa vielä kertaalleen ja lähtemään ulkomaille.

- Se oli itse asiassa vähän yllättävä ratkaisu. Kahden Bundesliigavuoden jälkeen palasin Suomeen ja ajattelin, että hoidan korkeakoulututkinnon ja siirryn työelämään. Niin kävikin ja tein pelaamisen ohella osa-aikatöitä. En halunnut kuitenkaan vielä lopettaa viime kauteen, kun ei ollut yleisöä ja oli sellainen kausi. Koris tuntui hauskalta ja kroppa hyvältä, niin ajattelin pelaavani Suomessa vielä kauden, Mäkitalo pohjustaa tilannettaan.

- Sitten yksi agentti, jonka tunsin ennestään, otti minuun yhteyttä ja ilmoitti PAOK:n olevan kiinnostunut. Joukkueella oli mahdollisuus päästä pelaamaan EuroCupia ja Kreikan liiga on kova. Ajattelin, että jos ulkomaille vielä lähtisi, niin se olisi oltava EuroCup-joukkue. Ja jos en olisi lähtenyt, niin se olisi voinut jälkikäteen kaduttaa. Lisäksi en ollut ennen pelannut Etelä-Euroopassa, kun muut ulkomaan vuodet ovat menneet Keski-Euroopassa, Mäkitalo jatkaa.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

PAOK osallistui EuroCupin karsintoihin, jossa se kohtasi turkkilaisen Elazig Il Özel Idaren. Tiukan taistelun jälkeen PAOK hävisi molemmat pelit neljällä pisteellä yhteistuloksella 134-142. Mäkitalolle jäi otteluparista hampaankoloon.

- Se oli tosi iso pettymys. Siitä jäi meidän osalta vähän jossiteltavaa. Siinä huomasi, että rahalla pääsee pitkälle. Turkkilainen vastustajamme osti molemmat pelit kotikentälleen, vaikka toisen piti olla kotikentällämme. Lisäksi he vaihtoivat pelaajia, vaikka rekisteröitymisaika oli jo mennyt umpeen. Siinä oli vähän sellainen Daavid ja Goljat -asetelma. Oli tosi hienoa pelata turkkilaista joukkuetta vastaan, joka selviytyi viime kaudella EuroCupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Luulen, että jos meillä olisi ollut kotipeli, niin olisimme menneet jatkoon.

- Harmittaa, ettemme päässeet jatkoon, mutta kokemuksena se oli tosi hieno. Siinä mentiin omien taitojen äärirajoilla, kun mentiin todella kovaa, Mäkitalo kertaa EuroCupin kokemusta.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Mäkitalo on saanut tuntumaa jo Kreikan liigaan. Olympiakos ja Panathinaikos pitävät maassa valtaa, mutta sarjasta löytyy myös muita kovia joukkueita.

- Kreikassa ovat tietysti Olympiakos ja Panathinaikos, jotka pelaavat EuroCupia, mutta muuten sarja oli minulle aika tuntematon. Täällä saa olla kolme ulkomaalaista ja yksi EU-pelaaja. Meillä on kaksi amerikkalaista, puertoricolainen ja sitten minä eurooppalaispelaajana.

- Sarjana tämä on todella laadukas. Koris ei ole niin nopeaa kuin mitä se on Keski-Euroopassa, mutta pelaajat ovat taitavia. Neljä ulkomaalaista nostaa tasoa, mutta myös paikalliset pelaajat ovat myös hyviä. Kaksi EuroCupin joukkuetta ja muutenkin kovia joukkueita, joten kovasta sarjasta kyse, arvioi Mäkitalo sarjaa.

Kreikka tunnetaan urheiluhulluna maana, jossa fanit ovat intohimoisesti omiensa puolella. Samalla vastustajiin suhtaudutaan jopa vihamielisesti. Mäkitalo on saanut huomata kreikkalaisen kannattajakulttuurin, vaikka PAOK:n naisten peleissä ei vielä ole fanaattisinta meininkiä nähtykään.

- Joillakin naisjoukkueilla on iso fanijoukko, mutta täälläkin on rajoituksia päällä ja se on näkynyt yleisömäärissä. Emme ole kohdanneet vielä niitä pahimpia vihollisia. Ne ovat isoja pelejä, ja niihin yleisö yleensä herää. Olen kuitenkin päässyt kokemaan sitä tunnelmaa miesten koris- ja futispeleissä. Kyllä täällä saa tarkkana olla mitä värejä pitää päällä. Ei ole parilla punaisella treenipaidalla ollut paljon käyttöä, Mäkitalo naurahtaa.

Kreikkalaisen urheilun suurseurat Olympiakos ja Panathinaikos ovat kovia myös naisten koripallon puolella. Panathinaikos voitti viime kaudella mestaruuden ja sitä ennen Olympiakos kuittasi viisi edellismestaruutta. Mäkitalo toivoo PAOK:n pystyvän pistämään kapuloita kahden suuren rattaisiin.

- PAOK on ollut kärkikastin joukkueita. Nyt täällä ollaan tekemässä naiskoriksen uutta tulemista. Tänne tuli uusi koutsi, joka valmensi viime kaudella Unkarissa EuroCup-joukkuetta, Kreikan maajoukkueen pointti sekä hyvän profiilin ulkomaalaiset. Täällä yritetään saada vahvempaa asemaa Panathinaikosia ja Olympiakosia vastaan. Kyllä meillä on mitali tavoitteena ja voittaa jompikumpi EuroCup-joukkue, Mäkitalo listaa joukkueen tavoitteita.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

PAOK on aloittanut hyvin ollen sarjassa toisena neljän pelin jälkeen. Mäkitalolle alkukausi on ollut haastava, sillä hän oli hetken loukkaantuneena ja samalla hänen roolinsa on muuttunut. Normaalisti pointtina ja pallon kanssa viihtyvä Mäkitalo on saanut totutella uuteen pelipaikkaan.

- Olen joutunut uudenlaiseen rooliin. Se on uusi tilanne, mutta siihen on sopeuduttava. Joukkueessa on ollut vaihdoksia ja loukkaantumisia, joten pelipaikkani on vaihtunut.  Olen pelannut enemmän laidassa kuin pallollisena. Lisäksi minulla oli pieni loukkaantuminen. Valmennusjohto on kuitenkin ollut tyytyväinen, että olen pystynyt sopeutumaan uudelle paikalle ja puolustuksessa olen ihan joukkueen johtavia pelaajia. Hyökkäyspelaamisessa on kuitenkin vielä parannettavaa.

Mäkitalo ei liikaa päätään vaivaa pelikentän haasteilla.

- Ei sitä auta murehtia, ja se on osa ammattilaiselämää. Joukkueessa on ollut vaihdoksia sekä loukkaantumisia, ja siksi pitää pystyä sopeutumaan. Jos valmentajaa haluaa minun pelaavan jossain roolissa, niin en voi mennä hänelle nurisemaan, etten halua. Sitä täytyy aina täyttää se rooli mihin laitetaan, Mäkitalo muistuttaa ammattilaiselämän arjesta.

Jos Mäkitalo on pystynyt omaksumaan pelikentän puolen muutokset, niin myös pelikentän ulkopuolella sopeutumiskyvystä on ollut hyötyä Thessalonikissa.

- Olen viihtynyt tosi hyvin. Olen aika sopeutuvainen luonne ja tiedän, ettei kaikki ole aina täydellistä. Kaupunki on ihana, täällä on vahva urheilukulttuuri, kreikkalainen ruoka on tietenkin hyvää ja seura on legendaarinen sekä iso, jossa kaikki isot palloilulajit ovat saman katon alla. On hieno olla osana sitä. Onhan sääkin vähän erilainen kuin mitä Suomessa, vaikka Pohjois-Kreikkaa onkin, Mäkitalo kuvailee.

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia