Naisten Korisliigan finaaliennakko: PeKa puolustaa mestaruutta kotiedun turvin Catzia vastaan

11.4.2019 10:53 Naisten Korisliigan fiinaalisarja vuosimallia 2018-19 käynnistyy huomenna perjantaina 12. huhtikuuta. Vastakkain asettuvat Kotkan Peli-Karhut ja Lappeenrannan Catz, jotka kohtasivat toisensa myös viime vuoden loppuotteluissa. Joukkueiden päävalmentajilla on edessään tuttu vastustaja, jossa pelaajat ja pelityylit ovat hyvin hallussa puolin ja toisin.

Catzin Valencia McFarland ja PeKan Linda-Lotta Lehtoranta pääsevät jälleen ottamaan mittaa toisistaan finaalipeleissä. Kuva: Ville Vuorinen.

Viime vuoden hallitsevalla mestarilla Kotkan Peli-Karhuilla on sauma uusia mestaruus. Kymenlaakson paikallisvälieräsarjavastustaja Kouvottaret taipui lopulta lukemin 3-1 ja joukkue varmisti finaalipaikkansa viime sunnuntain mittelössä selvin luvuin.

– Saimme onneksi välieräsarjan poikki neljästä ottelusta, mikä toi meille hiukan lepopäiviä ja pienistä vaivoista kärsineet pelaajat pääsivät palautumaan, päävalmentaja Roope Mäkelä kommentoi joukkueen välieräurakkaa.

Mäkelän mukaan kauden alussa asetettu finaalisarjan tavoite on nyt saavutettu, mutta vielä ei ole kuitenkaan aika hengähtää joukkueen tähyillessä kohti kirkkainta mitalia:

– Jos finaaliin pääsee, niin voisi sanoa kauden menneen hyvin, tämä on ollut tavoitteemme alusta asti. Hieno suoritus tämä on kaiken kaikkiaan, mutta ei tässä selkää saa suoristaa vielä.

Naisten Korisliigan kausi 2018-2019 on ollut pitkin vuotta ennätystasainen, eikä suuria eroja päässyt syntymään kärkijoukkueiden välille runkosarjan aikana. Mäkelän mukaan Peli-Karhut finaaliin asti siivitti lopulta laaja pelaajamateriaali.

– Meillä on laaja ja laadukas materiaali, joka ei pelaa kolmen pelaajan varassa, vaikka avainpelaajia kuormitetaankin. Meiltä on aina tiukan paikan tullen pystynyt nousemaan pelaajia koviin suorituksiin, välieräotteluista viimeisimpinä esimerkkeinä Ellen Järvinen, Laura Lehtoranta ja Minna Sten. Välierissä Linda-Lotta Lehtoranta oli poissa yhden ottelun, mutta pystyimme nousemaan voittoon silti, mikä kertoo joukkueemme laajuudesta. Kykenemme saamaan onnistumisia isolla rintamalla ja aina jollain on hyvä pelipäivä.

Vastaan finaalissa joukkueelle asettuu viime vuoden tapaan Lappeenrannan Catz. Catzin sarjataival runkosarjassa oli selkeästi ailahtelevampi PeKaan verraten, mutta Mäkelä painottaa, ettei ollut yllättynyt joukkueen tulosta mukaan mestaruusjahtiin.

– En ole yllättynyt Catzin noususta finaaliin, heillä on oma pelitapa, jota he toteuttavat hyvin. Heidän ehdottomana etunaan on kaksi huippuamerikkalaista Aleighsa Welch ja Valencia McFarland, jotka uusivat pelaajasopimuksena tälle kaudelle ja joille joukkueen pelitapa oli entuudestaan tuttu. Viimeinen niitti mestaruusjahtiin oli Elena Reshetkon liittyminen joukkueen riveihin. Reshetko on niin ikää huippupelaaja, joka on tottunut voittamaan ja omaa paljon kokemusta.

Peli-Karhujen luotsin mukaan etenkin Catzin tehokaksikko McFarland ja Welch ovat pelaajia, joita finaalisarjassa tulee ja kannattaa seurata.

– McFarland ja Welch ovat ehdottomasti kovia korintekijöitä, jotka pelaavat paljon palloscreenejä ja hakevat toisiaan. Nämä pelaajat ovat pitkin kautta olleet ympyröitynä varmasti kaikkien valmentajien pelikirjoissa.

Mäkelän mukaan yksi avainasioita finaalisarjassa tulee olemaan puolustuspään työskentely.

– Puolustuspäässä ei parane juuri apuja mennä antamaan heidän vahvistuksilleen, sillä joukkueen kotimaiselta osastolta löytyy puolestaan paljon hyviä heittäjiä, joille ei voi antaa tilaa. Nyt pitää pärjätä yksi vastaan yksi puolustuksessa, mutta onneksi meillä on yksi Suomen parhaista takakentän puolustajista Linda Lehtoranta, Mäkelä kehaisee.

Hallitseva mestari pääsee aloittamaan finaalisarjan makoisasti kotihallista kotiyleisön turvin.

– Tuloksellisemmin olemme pelanneet paremmin vieraissa, mutta hienoahan se on, että päästään näyttämään kotiyleisön edessä ja saadaan kotkalaisten tuki taakse. Hyvä näin päin, Mäkelä päättää. 

Catzin Mika Haakana: ”Vaikeudet ovat yhdistäneet meitä”

Kestomenestyjä Lappeenrannan Catzin 12 vuotta kestänyt mitaliputki saa jatkoa joukkueen edettyä jälleen loppuotteluihin. Kissojen runkosarjasijoitus oli lopulta hieman yllättäen viides, ja joukkue joutui aloittamaan pudotuspeliurakan kaikkia vastustajia vastaan altavastaajana vieraskentältä. Joukkueen kokenut päävalmentaja Mika Haakana sai joukkueen rivit kuitenkin kasattua ja pudotuspelivastustajat jäivät lopulta aseettomiksi.

– Olin itsekin hieman mykistynyt pelaajien esityksistä, enkä olisi lähtökohtaisesti uskonut, että kaadamme runosarjavoittaja Hyvinkään Pontevan välierissä 3-0. Ensin EBT:tä vastaan puolustettiin älyttömän hyvin ja sitten Pontevaa vastaan alettiin jo saada hyökkäyspäässäkin onnistumisia. Yksi kauden parhaista esityksistä oli vierasvoitto välieräsarjan alussa Pontevaa vastaan, Haakana kehuu.

Menestyminen ja voittamisen kulttuuri ovat tuttuja lappeenrantalaisille ja Haakanan mukaan kyse on lopulta aina pitkäjänteisestä työstä ja sitoutumisesta.

– Ei tähän liity mitään taikatemppuja, eivätkä mitkään asiat ole ikinä yksinkertaisia, Haakana naurahtaa. Vaikeudet ovat yhdistäneet meitä pitkin kautta ja sitoutumisen taso on pelaajilla ollut ihan älytön. Kaikki toteuttavat ja tekevät huolellisesti asioita. Aina on myös löytynyt kokoonpanosta paikkaajia hienosti tarvittaessa.

– Itse pyrin olemaan mahdollisimman tietoinen asioista ja vastustajasta katsomalla esimerkiksi paljon pelivideoita. Tärkeää on myös keskustella joukkueen kesken vaikeista asioista. Asiat ovat natsanneet nyt hienosti ja matkassa on paikoin pientä onneakin ollut.

Peli-Karhuista Haakana odottaa taitavaa vastustajaa, joka omaa loistavan takakentän ja laajan materiaalin.

– Heillä on loistava takakenttä, josta pitää nostaa esiin etenkin Brooke McCarty ja Linda-Lotta Lehtoranta. Heidän materiaalinsa on kokonaisuudessaan laaja. Se kertoo jo paljon, että entinen maajoukkuepelaaja Minna Sten tulee usein penkiltä kentälle. PeKa tulee juoksemaan paljon nopeita ja puolinopeita hyökkäyksiä ja käyttämään palloscreenejä. Lisäksi joukkue leikkaa ja ajaa korille hyvin.

Etenkin yhden kaksikon voimasuhteiden mittaamista kokenut valmentaja kertoo odottavansa erityisellä mielenkiinnolla.

– McCarty ja McFarland ovat molemmat ansioituneita ja kovia meriittejä omaavia pelaajia, joiden kohtaamista odotan nyt innolla ja mielenkiinnolla.

Haakanan mukaan finaalisarjassa pitää painottaa erityisesti yhtenäisyyttä joukkueena.

– Meidän pitää pystyä hyödyntämään joukkueen vahvuuksia ja painottaamaan tiettyjä asioita vastustajan mukaan. Pitää olla kollektiivisesti joukkue, jossa avaintekijänä on ennen kaikkea yhtenäisyys. Joitakin asioita meidän pelaamisessa pitää nyt pystyä paikkaamaan, mutta uskon meidän pystyvän siihen.

Lopuksi Haakana kertoo, ettei viime vuoden kalavelkoja ole painettu unholaan ja joukkue lähtee finaalisarjaan tavoitteenaan kirkastaa mitaliaan:

– Meillä on nyt mennyt hienosti ja joukkueella on kova halu voittaa. Viime vuosi on edelleen muistoissa, eikä voittamisen halu lähde koskaan mihinkään, Haakana niputtaa. 

Naisten Korisliigan finaalisarja käynnistyy Kotkan Karhuvuoren urheilutalossa 12.4. klo 18:30. Ottelu on katsottavissa Elisa Viihde Sportin kanavalta. 

 
27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.

23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

16.3.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvempi Kymenlaakson derbyssä – ToPo:lle ja Hongalle vierasvoitot

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ToPo ja Honka. Runkosarjan viimeinen pelipäivä on edessä ensi viikon keskiviikkona.

15.3.2024 20:50 Naisten Korisliiga

FoA:n johto kesti loppuun asti

Naisten Korisliigan ainoassa ottelussa FoA haki vieraspisteet Helsingistä. HBA-Märsky jäi joukkueen jalkoihin 65-61.

15.3.2024 15:17 Naisten Korisliiga

Helmikuun kuukauden pelaaja Ilmar’I Thomas: ’’ Tavoitteenamme on voittaa mestaruus’’

ToPo:n Ilmar’I Thomas valittiin helmikuussa Naisten Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Valinta oli pelaajalle toinen. Edellinen valinta tuli viime kaudella.

12.3.2024 22:27 Naisten Korisliiga

EBT päätti runkosarjansa voittoon Espoon derbyssä

Naisten Korisliigassa pelattiin yksi ottelu. Siinä EBT tarttui kiinni pudotuspelipaikkaan, kun Honka kaatui vieraskentällä 64-58.

Näytä lisää vastaavia