Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

14.3.2019 13:52 Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

Anni Pihlström ja Kalle Paasonen Abu Dhabissa. Kuva: Ulla Karlsson / Basket.fi

Maailmankisojen koripalloturnaus otti varaslähdön jo 12.-13.3., jolloin Suomenkin joukkueet ryhmittyivät mittaamaan taitojaan luokittelupelien merkeissä.

Tiedossa oli heti kättelyssä kaste kansainväliseen koripallokulttuuriin, kun naisten joukkue sai vastaansa Pakistanin, Arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabian ja miehet kohtasivat seitsemän pelin ja seitsemän tunnin rutistuksessa Singaporen, Nigerian, Pohjois-Makedonian, Malin, Saudi-Arabian, Belgian sekä Serbian.

- Tähänastinenkin kokemus täällä Abu Dhabissa on ollut unohtumaton. Unified-piireissä ihmiset ovat vilpittömästi ja tunteella mukana, mikä on ihan parasta, hehkuttaa naisten joukkueen partneripelaajana kisoihin lähtenyt Emma Kivistö.

Naisten joukkueessa pelaava Anni Pihlström (PuHu Juniorit) ja miesten joukkueessa pelaava Kalle Paasonen (PuHu Juniorit) eivät peittele innostustaan puhuessaan turnausodotuksistaan ja kokemuksistaan.

- Tiukkoja pelejä ja kunniallisia voittoja. Olisi kiva saada myös onnistumisia. Lisäksi odotan vesipuistovierailua ja uusia tuttavuuksia eri maista, Kalle Paasonen pohtii.

- Pelejä odotan tietysti eniten, mutta lisäksi aurinkoa ja kavereiden kanssa olemista! Anni Pihlström kertoo turnausta koskevista toiveistaan.

Iloa ja onnistumisen kokemuksia

Unified-koripallo on kuluvan vuosikymmenen aikana vahvistanut jalansijaansa niin suomalaisessa kuin kansainvälisessäkin koripalloperheessä.

Kansainvälisessä Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa, kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastajat voivat pelata Unified-koripalloa.

Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät kuitenkaan saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa.

Koripalloliiton Special Olympics Unified -sarjassa pelattiin 2018-19-pelikaudella jo viidessä eri divisioonassa 20 joukkueen voimin. Abu Dhabin turnaus on jälleen yksi osoitus siitä, että Unified-koripallon kaltaiselle toiminnalle on kasvava kysyntä. Tätä alleviivaa omalla tapausesimerkillään miesten joukkueen partneripelaaja Samuli Pajulahti.

- Kävin osana toimintaterapian opintojani tutustumassa erilaisiin erityisliikunnan harrastuksiin ja yksi näistä oli Unified-koripallo. Tutustumiskerralla osallistuin normaalisti harjoituksiin ja koin pitkästä aikaa samaa iloa, jota koripallo oli itselleni nuorempana antanut, Pajulahti kiittelee.

Pajulahden mukaan Unified-koripallo tarjoaa harrastajilleen parhaimmillaan positiivisen kierteen, joka kasvattaa fyysistä kuntoa, tukee itsetuntoa ja kasvua, laajentaa sosiaalisia ympyröitä ja opettaa ryhmädynamiikkaa.

- Innostavinta on nähdä, kuinka pelaajat kehittyvät kentällä ja iloitsevat onnistumisistaan sekä kokemus siitä, että voi omalla toiminnallaan tukea pelaajien kehitystä, Pajulahti hymyilee.

”Kivointa on kun voittaa välillä mitaleita”

Suomen miesten ja naisten joukkueen pelaajille Unified-koripallo on kuulunut säännölliseen päiväjärjestykseen jo vuosien ajan. Anni Pihlströmin ja Kalle Paasosen tapauksessa kipinän leimahtamiseen vaadittiin vain kerta.

- Äiti näki ilmoituksen netissä ja vei minut ensimmäisiin treeneihin ja innostuin heti. Uudet kaverit, paras yhteishenki ja uuden oppiminen ovat olleet Unified-koriksessa kaikkein parasta, Pihlström hymyilee.

- Kivointa on kun voittaa välillä mitaleita. Joukkuekavereista on tullut kavereitani myös lajin ulkopuolella. Yhteistyö ja joukkuehenki, hyvä ilmapiiri ja harjoittelun tavoitteellisuus motivoivat, täydentää Paasonen.

Pihlström ja Paasonen ylistävät myös saumatonta joukkuetoveruutta partneripelaajien kanssa.

- On kiva pelata yhdessä ja viettää aikaa kentän ulkopuolellakin, Paasonen kuvailee.

- Koko kisojenkin ajan ollaan huonekavereita! huomauttaa Pihlström ja viittaa partneripelaajaansa Emma Kivistöön.

Suomen miesten ja naisten Unified-joukkueiden urakkaa Abu Dhabin kisoissa voi seurata Facebookissa Special Olympics Unified koripallo -sivustolla.

 
27.6.2023 09:46 Unified-koripallo

Mestaruuden voittaneessa naisten Unified-joukkueessa tunnelma tapissa: ”Kokonaisuudessaan saavutuksemme ovat olleet todella merkityksellisiä ja tärkeitä”

Sisusudet kaatoi finaalissa Egyptin 26–16 voittaen 2. divisioonan mestaruuden Berliinissä käydyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa. Kisamatkasta muodostui joukkueelle ikimuistoinen.

16.6.2023 12:15 Unified-koripallo

Sisusudet Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä: ”Nämä ovat unohtumattomia elämyksiä meille kaikille”

Suomella on Saksassa maailmankisoissa mukana naisten Unified-koripallojoukkue. Suomesta matkassa on kaikkiaan 65 urheilijan joukkue, Sisujengi. Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma.

26.11.2022 09:46 Unified-koripallo

Special Olympics -korisviikko käyntiin lauantaina

Special Olympics -koripallossa vietetään Euroopan Basketball Weekiä 26.11.–4.12. Koripalloliitto rohkaisee kaikkia toiminnasta kiinnostuneita olemaan yhteydessä Unified-toimintaa järjestäviin seuroihin.

2.12.2021 12:09 Unified-koripallo

Katso upea minidokumentti Unified-koripallosta

Parhaillaan vietetään kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Special Olympics –koripallo on nostanut suosiotaan jatkuvasti Suomessa ja parhaillaan syyskaudella viiden eri seuran joukkueet pelasivat tosiaan vastaan.

26.8.2021 09:15 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa marraskuussa

Olympics-unified-koripalloleiri järjestetään 20.-21.11.2021 Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä Paralympiakomitean kanssa.

27.5.2021 09:18 Unified-koripallo

Unified-koripallo Planet Companyn yhteiskunnallisten vaikuttavien tekojen listalle

Unified-koripallon lisäksi vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukeva We deliver -rahasto on aiemmin valittu Planet Companyn asiantuntijoiden toimesta vaikuttavaksi teoksi.

26.3.2021 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

Aikuisten harrastesarjat, seniorisarjat ja Special Olympics -sarjat pysäytetään

Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen pysäyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan aikuisten alueellisten harrastesarjojen, seniorisarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta kokonaan. 

23.2.2021 17:35 Eteläinen alue

Nuorten valtakunnallisten ja kaikkien alueellisten sarjojen ottelut eteläisellä alueella tauolla maaliskuun loppuun asti, aluefinaalit perutaan

Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.

4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

Näytä lisää vastaavia