Israel hyödynsi Suomen uinahduksen

26.8.2010 Suomen koripallomaajoukkue pysyi tavoitteessaan kolmen jakson verran EM-karsintaottelussaan Israelia vastaan. Nokia Areenalle pakkautuneiden 11 000 israelilaisfanin riemuksi kotijoukkue kuitenkin hyödynsi vieraidensa nukahduksen kolmannella jaksolla, karkasi ja vei voiton lukemin 85-71 (32-33).

Suomi piti Israelin kolmen jakson ajan nuhteessa, mutta kolmannella jaksolla suomalaisten puolustuspakka levisi hetkeksi.

Synkän jakson lisäksi Suomen harmiksi nousi Israelin hakemat hyökkäyslevypallot. Kuvassa Lior Eliyahu.

Ottelun alussa Suomi paitsi puolusti myös hyökkäysi aggressiivisesti. Kuvassa korin vääntää Suomen Shawn Huff.

Teemu Rannikkoa on karsinnoissa koeteltu. Tällä kertaa Rannikko joutui jättämään pelin kesken saatuaan sormesta silmäänsä. Kuvassa Rannikko ja Montenegron Omar Cook pitelevät päitään yhteentörmäyksen jälkeen.

Rannikon jätettyä kentän Petri Virtanen (kuvassa) vastasi haasteeseen.

Tuukka Kotti sai ylistävät lausunnot viime pelien esityksistään.

Suomi päättää EM-karsinnat kotiotteluun Latviaan vastaan. Kuvassa Suomen Antti Kanervo (oik.) ja Latvian Janis Strelnieks. Kuvat: Tomi Kaminen & Francois Perthuis & Ville Vuorinen.

Suomen tavoitteena on pitää vastustaja alle 20 pisteessä jaksoa kohden. Ensimmäisellä, toisella ja neljännellä jaksolla Suomen susipaidat tekivät työtä käskettyä, mutta kolmannella jaksolla Israel kuritti Suomea 34 pisteen edestä.

- Lopetettiin puolustaminen kolmannella jaksolla. Emme enää hyökänneet puolustuksessa, vaan alettiin peruuttelemaan ja oltiin varovaisia. Kyllä tämän tason vastustajat pistävät pallon sisään, jos vapaita heittoja annetaan. Israel teki kolmannella jaksolla enemmän pisteitä kuin ensimmäisellä ja toisella yhteensä, tiivisti Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann Suomen synkän neljänneksen.

Suomi tuli otteluun upealla sykkeellä ja taistelulla. Täpötäydellä Nokia Areenalla oli monelta mennä virvokkeet mennä väärään kurkkuun, kun Suomi rynnisti 12-2-johtoon reilussa kolmessa minuutissa. Tuukka Kotti oli aimo vireessä pelin alkuhetkiltä upotellen fade-away-hyppyheittoja israelilaispuolustuksen edestä.

Ottelun dramaattisin hetki nähtiin hetkeä myöhemmin, kun Suomen Teemu Rannikko sai sivurajatilanteen jälkeen pallon käsiin saatuaan iskun israelilaissormesta silmäänsä. Rannikko poistui kentältä tuskaisen näköisenä pukuhuoneeseen, eikä palannut tositoimiin. Peli oli ehtinyt vanheta vain kuusi minuuttia.

- Tilanteessa (David) Bluthenthalin 1-2 sormea upposi suoraan silmään. Vahinkohan se oli, mutta olisi siitä voinut virheen viheltää, Rannikko tuhahti ottelun jälkeen silmä vahvasti kiinni teipattuna ja koko nenänvarsi raapaisusta auenneena.

Kolmossade Tel Avivissa

Tähtitakamiehensä menestyksestä huolimatta Suomi pystyi pitämään Israelin ahtaalla toisella jaksolla. Israel siirtyi ottelussa ensimmäisen kerran johtoon vartin pelin jälkeen 11-2-kiskaisun päätteeksi (28-27), mutta loppuhetkien korintekovaikeuksista huolimatta Suomi paineli ensimmäistä kertaa EM-karsintarupeaman aikana puoliajalla johtoasemassa (33-32).

Dettmannin manailema musta jakso sattui kolmannen jakson puoliväliin – hetkiin, jolloin Dettmann joutui ottamaan Kotin pois kentältä tämän neljännen virheen vuoksi. Suomen siirryttyä Tuomas Iisalon korilla 48-47 käynnistyi Israelin huima heittoshow. Israel upotti viidessä peräkkäisessä hyökkäyksessä kolmen pisteen korin. Viimeisessä kolmosessa Yuval Naimya vielä rikottiin heiton jälkeen. Kun Naimy pisti vapaaheittonsakin sisään, oli reilun kahden minuutin pätkä kirjattu Israelille 16-2.

- Saatiin loistava alku pelille. Meillä oli kova puolustus päällä ja paine pallossa. Israel oikeastaan roikkui mukana vain hyökkäyslevypallojen ansiosta, kertasi aggressiivisesti Israelin puolustusta läpi ottelun haastanut Shawn Huff.

- Ehkä alkuun olisi sitten pitänyt saada enemmän eroa, kun sattui taas se musta jakso. Emme ole koko karsintojen aikana pystyneet pelaamaan yhtään ottelua, jossa keskittyminen olisi pysynyt koossa täydet 40 minuuttia, Huff harmitteli.

”Kotti pelaa loistavaa koripalloa”

Ottelun ratkaissutta kolmatta jaksoa lukuun ottamatta Suomen peli oli pääsääntöisesti nautittavaa katsottavaa. Kokeneita Euroliiga-jyriä kunnioittamatta Suomi hyökkäsi aggressiivisesti Huffin, Kotin ja Antti Kanervon johdolla korille ja Petri Virtanen oli elementissään kiskaistuaan neljästä kolmosestaan kolme sisään.

Parasta antiaan Suomi kuitenkin antoi puolustuspäässä. Suomi pakotti pääosin Israelin vaikeisiin ratkaisuihin ja erityisesti Kotin sekä Vesa Mäkäläisen ansiosta Suomen korinalus kesti israelilaishyökkäysten ensimmäisen aallon. Harmittavan usein Israel pääsi hyvän suomalaispuolustuksen jälkeen kiinni irtopalloihin. Israelille kirjattiin ottelussa 20 hyökkäyslevypalloa, joista se teki peräti 24 pistettä.

- Annoimme erinomaiselle koripallojoukkueella hyvän vastuksen. Israel oli vain tänään parempi. Lähtökohtiin nähden ja pelin tapahtumat huomioiden voi tästä esityksestä olla ylpeä. Lähdettiin otteluun ilman kolmea aloitusviisikon pelaajaa ja menetettiin neljäs aikaisessa vaiheessa, Dettmann sanoi viitaten toipilaina oleviin Petteri Koposeen, Hanno Möttölään ja Samuel Haanpäähän sekä loukkaantuneeseen Rannikkoon.

- Ilman Rannikon tai Koposen tasoista pelintekijää tämä peli on aika paljon vaikeampaa, Dettmann lisäsi.

Israelilaismedian pyytäessä Dettmannilta arviota koko karsintaurakasta, löytyi suomalaisvalmentajalta paljon sanottavaa.

- Kaikki tietävät, että lähtökohtamme eivät ole olleet loukkaantumisten vuoksi kovin helpot. Nämä ottelut ovat olleet hieno oppimismahdollisuus matkalla siihen, että jonain päivänä johdonmukaisesti voitamme tämän tason vastustajia.

Erityisen iloinen Dettmann oli esille nousseiden yksilöiden puolesta.

- Tuukka Kotti esimerkiksi pelaa tällä hetkellä loistavaa koripalloa ja on varmasti ollut tämän lohkon paras puolustuspelaaja. Antti Kanervo oli tänään erinomainen ja Sasu Salinin läpimurto maajoukkueeseen on ollut häikäisevä.

Huff teki Suomen korkeimman pistemäärän (16). Virtanen heitti 11 ja Kotti kymmenen pistettä. Antti Nikkilälle (4/3) maaottelulle oli uran sadas.

Israelin parhaat olivat Lior Eliyahu (18/13) sekä Yotam Halperin (13/4/5 syöttöä). NBA-tähti Omri Casspi pysyi Mäkäläisen ja Kimmo Muurisen puolustuspihdeissä jo toistamiseen. Casspi (8/3) onnistui kymmenellä pelitilanneheitollaan vain kahdesti.

Suomi päättää EM-karsintaurakkansa ensi sunnuntaina kotikentällään Vantaan Energia Areenalla, kun se kohtaa klo 20 käynnistyvässä ottelussa Latvian.

- Latviaa vastaan lähdetään hakemaan sitä täydet 40 minuuttia kestävää latausta, päätti Huff.

Israel–Suomi 85–71 (13-22, 19-11, 34-20, 19-18), Tel Aviv 26.8.2010

Israel: Raviv Guy Limonad 0/1, Yogev Ohayon 4/1/4 syöttöä, Yuval Naimy 13/3, David Bluthenthal 8/3, Guy Pnini 5/6, Omri Casspi 8/3, Tal Burstein 11/4, Lior Eliyahu 18/13, Yotam Halperin 13/4/5 syöttöä, Boris Rothbart 0/0, Yaniv Green 5/4, Uri Kukia 0/1.

Suomi: Mikko Koivisto 0/0, Antti Nikkilä 4/5, Kimmo Muurinen 4/4, Shawn Huff 16/8, Gerald Lee Jr 2/3, Tuukka Kotti 10/7, Tuomas Iisalo 3/3, Petri Virtanen 11/0, Teemu Rannikko 3/2, Antti Kanervo 6/1, Vesa Mäkäläinen 7/5, Sasu Salin 5/1.

Yleisöä: 11 000

Lisätiedot: Ottelutilastot

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.