Korisliigan puolivälierät: Lahti ja KTP kokevat molemmat itsensä rohkeiksi altavastaajiksi, kun vastaan saapuvat Kauhajoki ja Seagulls

2.4.2022 08:24 Miesten Korisliigan puolivälierät pyörähtävät käyntiin sunnuntaina. Ennakkoesittelyssä nyt ensimmäisenä parketille astelevat Kauhajoki ja Lahti Basketball sekä yksi maanantain kolmesta parista, Helsinki Seagulls ja KTP-Basket.

Kauhajoen Rene Rougeau on tälläkin kaudella ollut yksi sarjan parhaimmista pelaajista. Nyt tähtäimessä on kevään playoff-pelit. Kuva: Ville Vuorinen

Uusi jatkosarjajärjestelmä osoittautui miesten Korisliigassa menestykseksi. Viimeisillä kierroksillakin nähtiin kovien panosten pelejä ja suurta draamaa, kun nousijat ja putoajat erottuivat joukosta.

Nyt katseet suuntautuvat playoffeihin, jotka starttaavat sunnuntaina 3. huhtikuuta kello 15 ensimmäisellä puolivälieräottelulla, jossa Kauhajoki isännöi Lahti Basketballia. Ottelu on vapaasti katsottavissa Jimiltä.

Kauhajoki (1) vs. Lahti Basketball (8)

Vaikka viimeiset kierrokset olivatkin monien joukkueiden osalta täynnä draamaa, ei viime vuosien finaalien vakiokasvolla Kauhajoella ollut mitään murehdittavaa. Seura saavutti sarjataulukon paalupaikan jo alkukaudesta ja piti sen reippaalla erolla hallussaan vielä jatkosarjojenkin päättyessä. Voittotilastoiksi merkittiin lopulta parin koronatilanteen aiheuttaman luovutustappion jälkeen 25–7.

– Meillä on varmasti oman porukan kesken luvassa paljon perusasioiden teroittamista, koska on takana hieman rikkinäisiä viikkoja, toteaa Kauhajoen takamies Henri Kantonen.

Karhun väreissä kerran aiemminkin mestaruuden voittanut Kantonen suhtautuu Lahti Basketballin kohtaamiseen rauhallisin mielin mutta kaikkea muuta kuin välinpitämättömästi:

– Sieltä on tulossa vastaan todella aktiivinen kenttää juokseva joukkue, joka ottaa paljon nopeita ratkaisuja riistojen ja levypallojen jälkeen. Heillä on tilillään valtava määrä siirtymähyökkäyksiä, ja viime kohtaamisessa he saivat aikaan useamman yksinläpikorin, joten siinä on asia, joka meidän täytyy huomioida erityisesti.

Hän uskoo myös, että Kauhajoki tulee kohtaamaan paljon sekä vaihtavaa että träppäävää puolustusta – onhan Lahdella käytössään poikkeuksellinen määrä suunnilleen parimetrisiä mutta kuitenkin erittäin liikkuvia pelaajia.

Mutta kun vastustajana on nimenomaan Lahti Basketball, mikään ei ole täydellä varmuudella ennakoitavissa. Nuori, nälkäinen ja atleettinen joukkue työskentelee konkarivalmentaja Pieti Poikolan alaisuudessa ja saattaa usein myös yllättää ratkaisuillaan.

Poikola puolestaan kertoo, että Lahden avain voittoon on niin sanotusti saada stoppeja.

– On valittava kurinalaisesti tärkeimmät asiat, joita haluamme ehdottomasti saada Kauhajoelta pois, ja pysyttävä mahdollisimman ehjänä taktiikkaa toteuttaessa.

Lahti aikoo heittää rohkeasti paljon kolmosia, kuten on tutuksi kauden mittaan käynyt, ja nauttia siitä, että on erittäin vaikean runkosarjan jälkeen päässyt ylipäätään haastamaan muita joukkueita pudotuspeleihin asti. Jos puolivälieristä saadaan pelaajille kokemusta, kehitystä ja kenties joukkueelle yksittäisiä voittoja, niin sen jälkeen Poikola aikoo vasta suunnata katseen korkeampiin tavoitteisiin. Liian pitkälle ei kannata tähdätä heti kättelyssä, sillä nykymuotoisella kokoonpanollakin on pelattu vasta kahdeksan ottelua ja ensimmäinen tavoite on yhtenäisyys.

Sen osalta ei ole siis mitään epäselvää, että Kauhajoki on kohtaamisen ehdoton ennakkosuosikki. Lahden kaltaisen altavastaajan on yksinkertaisesti siedettävä murtumatta se, että kaikkia aseita niin organisoidulta vastustajalta ei yksinkertaisesti saa yhtä aikaa pois, ja Poikolakin sen myöntää.

– Kauhajoki on sarjan paras hyökkäysjoukkue ja täysin suvereenisti sarjan paras puolustusjoukkue. Pelaa kirkkaasti intensiivisintä koripalloa liigassa ja ottaa parhaiten hyökkäyslevypalloja. Loistavasti rakennettu joukkue parhaista mahdollisista yksilöistä, hän luettelee ja naurahtaa päälle.

Helsinki Seagulls (4) vs. KTP-Basket (5)

Huomattavasti tasaisemmista lähtökohdista ja ennakko-olettamuksista käynnistyy maanantain puolella sarjan seuraava puolivälieräpari. Helsinki Seagulls onnistui lunastamaan itselleen kotiedun KTP-Basketia vastaan vasta aivan loppumetreillä, ja joukkueet ovat koko pudotuspeleissä toisiaan kaikkein lähimmin sijoittunut parivaljakko.

Jos ei muuta, niin ainakin Seagullsin veteraanitakamiehellä Petteri Koposella on kokemusta vastaavan kaltaisista kriittisistä kohtaamisista pitkin Eurooppaa. Koponen ennustaa puolivälieristä kovaa vääntöä, sillä runkosarjassa seurojen välisten kohtaamisten voitot ovat jakautuneet 2–2.

– Meidän täytyy toteuttaa omia sovittuja juttujamme hyvin. Playoffit ovat täysin oma maailmansa, ja varmasti kaikki joukkueet yrittävät tehdä pieniä viilauksia strategiaansa kunkin vastustajan mukaisesti. Meillä on laaja materiaali, ja se pitää kääntää eduksemme tässäkin sarjassa, Koponen kertoo.

Seagullsin kokoonpano todella on laaja ja yksilötasolla äärimmäisen vakuuttava. Silti joukkue on kärsinyt kauden mittaan pahoista heilahduksista toteutuksen osalta ja sortunut jopa ikäviin tappioputkiin. Koponen toteaakin, että staattinen seisoskelu on nyt saatava pois päiväjärjestyksestä välittömästi, sillä KTP:n puolustus vaihtaa ahkerasti.

– Lisäksi puolustuspäässä meidän on pidettävä heidät poissa hyökkäyspään levypalloista, joihin he tulevat kovaa. He ovat sillä alueella ehdottomasti yksi sarjan parhaita joukkueita, Koponen lisää.

KTP-Basketin päävalmentaja Roope Mäkelän ajatuksetkin tuntuvat sopivat koko lailla yhteen vastustajan lausuntojen kanssa.

– Onhan meillä tosiaan vastassa nimivahva joukkue, joka on juuri sopivasti saanut rivinsä kuntoon. Ennakkosuosikin paineet ovat kyllä Seagullsin niskassa. Sanoimme ylempään jatkosarjaan lähtiessä, että lähdemme kiusaamaan isompia, ja nyt haasteemme on kiusata yhtä mestarisuosikeista, Mäkelä sanoo.

Valmentaja painottaa kuitenkin samalla, että KTP lähtee aidosti peli kerrallaan hakemaan sarjasta voittoa. Se ei ole millään tavalla mahdoton tavoite. Viimeisessä keskinäisessä runkosarjapelissä joukkueet olivat tasoissa puoleenväliin saakka, ja se osoitti jälleen, että KTP:n ratkaisun avaimet löytyvät puolustuspäästä.

– Jos häviämme yksi–ykköset Seagullsin tasoista joukkuetta vastaan ja joudumme rotaatioon, niin silloin on vaikea tilanne. He ovat vapaan heittopaikan etsimisessä Suomen paras joukkue. Joukkuepuolustuksen konseptia pitää toteuttaa hyvin ja siinä pitää pysyä.

Mäkelä lisää, että erityisesti viime kohtaamisessa Seagullsin hyökkäyksen A ja O oli pelinjohtaja Lassi Nikkarisen syöttökyky, ja se laittoi KTP:n mankeliin. Hyökkäyspäässä kotkalaiset ovat profiloituneet koria kohti meneväksi joukkueeksi ja hyökkäyslevypallojoukkueeksi, ja näitä ominaisuuksia heidän on yhä käytettävä reippaasti hyödykseen. Seagullsia on onnistuttu kauden mittaan horjuttamaan jopa näiden kotikentällä, joten mitään ei ole tähän sarjaan ennalta kirjoitettu.

 
6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

Näytä lisää vastaavia