Kuukauden korissydän #4: Pekka Paulomäelle karkkilalainen koripallo on kaikki kaikessa

30.4.2020 17:38 Pekka Paulomäki on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan neljäs persoona. Hän on kiitollinen karkkilalaiselle koripalloyhteisölle, joka nosti hänet takaisin jaloilleen.

Vaikka ikää on vasta 29 vuotta, Pekka Paulomäki on ehtinyt toimia koriksen parissa roolissa jos toisessakin. Kun Paulomäki kerhoikäisenä meni Karkkilan Urheilijoiden kerhon satukorikseen, alkoi laji viedä nuorta poikaa mukanaan. Pian tie vei mikropoikiin ja sitä kautta aika alkoi kulua Karkkilan liikuntahallilla.

- Peruskoulun jälkeen lopetin pelaamisen ja olin muutaman vuoden kokonaan pois koriksen parista. Sitten aloitin valmentamaan yhtä joukkuetta ja myös tuomaroimaan pelejä, Paulomäki kertoo.

Kaupungin ylpeys, Team Componenta pelasi samoihin aikoihin Korisliigassa. Paulomäki järjesti seuralle fanibussitoimintaa vieraspeleihin, joka keräsi vierasottelusta toiseen karkkilaisia korisjännäreitä tien päälle.

- Kouluajoilta hienoimpina muistoina on jäänyt mieleen edesmennyt liigavalmentaja Timo Hakamaa, joka valmensi Karkkilassa ja toimi myös peruskoulussa luokanvalvojanani.

- Hakis saattoi tunnin jälkeen huikata, että jää Pekka välitunniksi katsomaan pelaajia. Silloin Hakamaan koneella pyörivät John Fordin ja Chris Davisin videot, jotka lopulta tulivat Karkkilaan pelaamaan ja jopa dominoimaan Korisliigassa.

On hienoa saada antaa seuralle takaisin ja tässä seurassa on mukava olla.

Koulupäivien jälkeen Paulomäki suuntasi hallille seuraamaan edustusjoukkueen harjoituksia. 

- Karkkila on todella kova koriskaupunki. Hakamaa piti hallin ovet aina auki treenien aikaan ja katsomossa saattoi parhaimmillaan olla toistakin sataa paikkakuntalaista seuraamassa harjoituksia.

- Jos Hakamaalla oli paha päivä, vain tietyt pääsivät sisään. Onneksi olin yksi heistä, Paulomäki naurahtaa.

Nuoresta iästään huolimatta Paulomäen tietopankista löytyy huima määrä tietoa pelaajista. Paulomäki on niin sanotusti korisjätkä henkeen ja vereen.

Pekka Paulomäki on edelliset neljä kautta toiminut KaU:n huoltajana. Kuva: Karkkilan Urheilijat
Pekka Paulomäki on edelliset neljä kautta toiminut KaU:n huoltajana. Kuva: Karkkilan Urheilijat

 

Karkkilalaisen koriksen dna

Karkkila on ollut vuosikymmeniä koriskaupunki. Vaikka edellisen kerran kaupungissa oli Korisliiga-joukkue kaudella 2008-09, se ei ole menoa himmentänyt. Viimeiset vuodet kaupungin ylpeys on pelannut I divisioona B:ssä.

Kaupunkilaiset ovat löytäneet sarjatasosta riippumatta hallin lehtereillä. Peleissä käy yli 300 ihmistä ja junnupelit vetävät katsomoihin kaupunkilaisia.

- Koripallo on ykkösjuttu täällä. Tämä yhteisö on mahtava eikä tästä halua olla poissa. Yksi tärkeimmistä asioista on varmasti se, että kaikista tekijöistä pidetään hyvää huolta ja seuraa halutaan tukea, Paulomäki näkee.

KaU käyttää itse tunnistetta #omatpojat. Se ei ole tuulesta temmattua, vaan joukkue on pitkälti vuodesta toiseen rakennettu kaupungin pojista, oman junioriputken käyneistä pelaajista. Paulomäki nostaa esiin nimet Aatu Kivimäki, Hannes Koskinen, Miikka Luosmaa ja Samuli Mäkelä.

Olen todella kiitollinen, että olen saanut kasvaa koriksen parissa. Se on antanut minulle niin paljon.

- Karkkilalaiset pitävät aina huolen omistaan, vaikka he lähtisivätkin muualle. On ollut hienoa seurata Aatu Kivimäen ja Miikka Luosmaan uria Korisliigassa. Karkkilasta lähtee välillä fanibusseja Saloon katsomaan omia poikia Korisliiga-ympyröissä. Voin valehtelematta sanoa, että Salossa on ottelusta toiseen karkkilalaisia hurraamassa Aatulle.

Paulomäki ei kaipaa liiga-aikoja verisesti, vaan toivoo, että mahdolliset sarjanousut tapahtuvat ilman taloudellisia riskinottoja.

- Karkkilassa toimintaa kehitetään jatkuvasti ammattimaisempaan suuntaan. Meillä on nyt hyvä tilanne, Heinäveden valmentajakaksikko (Kimmo Tolvanen ja Kaisa Kosunen) on hienosti kehittäneet pelaajia.

 

Suuri koripallosydän

Vaikka ikimuistoisin hetki on Paulomäelle on A-poikien SM-pronssi keväältä 2016, on korisyhteisöllä yksittäisiä otteluita suurempikin merkitys.

- Karkkila ja koripallo on isoin asia minulle elämässä. Se on antanut minulle niin paljon ja hienoa, että saan antaa takaisin sille.

Viimeiset neljä kautta Paulomäki on toiminut KaU:n huoltajana. Ensimmäisenä vuonna Paulomäen pesukone kotona pyöri kovaa vauhtia, kun treenien pääteeksi hän pesi pelaajien treenikamat. Nyt kaikki tapahtuu hallilla ja vastuukin huoltajana on kasvanut viime vuosina. Samalla hurjasta korisfanista on tullut merkittävä tekijä seuralle.

- En ajattele tätä millään tasolla työnä. On hienoa saada antaa seuralle takaisin ja tässä seurassa on mukava olla. Meillä on niin hyvä henki seurassa ja on hienoa, että pelaajat luottavat minuun. Haluan olla sellainen henkilö, kenelle kaikkien on helppo puhua.

- Minulla on ollut vaikeampia vuosia taustalla. Korisihmiset nostivat minut ylös sieltä ja antoivat ensimmäisen suunnan uuteen elämään, Paulomäki vakavoituu.

- Hallilla on minulle ollut aina ovet auki ja ihmiset siellä ovat pitäneet minusta huolen. He ovat auttaneet minua puhumalla suoraan ja arvostan sitä suuresti. Rakastan tätä niin paljon ja taustalla on yhteisö, jota ulkopaikkakuntalaiset eivät välttämättä voi ymmärtää.

 

Susijengin matkassa vuosikausia

Paulomäki on viettänyt lukuisia tunteja Karkkilan urheiluhallilla. Olympiacosia ja Vassilis Spanoulisista fanittava Paulomäki on joukkueen sisällä tehnyt selväksi, mikä on hänen suosikkijoukkueensa.

- Päävalmentaja Tolvanen on varmasti yksi suurimmista Celtics-faneista. Hän ei arvostanut sitä, kun kerran läpällä menin Cavaliers-paita päällä treeneihin. Tietty keljuilu pitää mielen virkeänä, Paulomäki naurahtaa.

Paulomäki on tuttu näky Susijengin peleissä. Ensimmäiset maajoukkueen fanimatkat tapahtuivat nuorena poikana jo ennen Susijengin nykyistä buumia. Silti yksi asia kirpaisee syvältä vielä tänäkin päivänä.

Hallilla on minulle ollut aina ovet auki ja ihmiset siellä ovat pitäneet minusta huolen.

- Bilbaon MM-kisojen lentokoneen lähtöön oli muutama tunti, mutta kampylobaktreeni vei pojasta voimat. Bilbao vaihtui neljäksi päiväksi Lohjan sairaalan tiputukseen. Silloin itketti paljon ja en ole vieläkään oikein halunnut puhua asiasta. Onneksi EM-kotikisat fanipäädyssä vähän loivensivat tuskaa.

Parhaillaan Paulomäki valmistuu uuteen ammattiin. Viimeiset näyttötyöt nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ovat takana. Tulevaisuudessa työkuviot tulevat kentän ulkopuolella muuttumaan, mutta koripallo kulkee elämässä silti tärkeimpänä asiana. 

- Olen todella kiitollinen, että olen saanut kasvaa koriksen parissa. Se on antanut minulle niin paljon. Tykkään vahvasti elää mukana peleissä, haluan kannustaa niin fanina kuin antaa kaikkeeni pelaajille huoltajana. 

 

Voit ilmiantaa Kuukauden korissydämeksi henkilöä tämän linkin kautta >

 
31.3.2020 18:24 Seurauutinen

Kuukauden korissydän #3: Tapio Riutta huoltaa pelaajia, mutta myös omaa mieltään koripallon kautta

Tapio ”Tapsa” Riutta on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan kolmas persoona. Kataja Basketin huoltajana vapaa-aikaansa viettävälle Riutalle koripallo on henkireikä, jonka merkitys on hänelle korvaamaton.

9.3.2020 14:11 Haastattelu

Kuukauden korissydän #2: Aulikki Koskinen pitää huolen minipojistaan!

Aulikki Koskinen on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan toinen persoona. Koskinen toimii joukkueenjohtajana Tampereen Pyrinnön minipojissa ja pitää huolen, että pelaajat ovat oikeaan aikaan oikeassa paikassa – ilman, että tavarat olisivat hukassa.

31.1.2020 11:15 Haastattelu

Kuukauden korissydän #1: Harri Vallilalle kuvattu ilo on jaettu ilo

Harri Vallila on Basket.fi:n Kuukauden korissydän -juttusarjan ensimmäinen persoona. Vallila on vuosikymmenen ajan ollut kameransa kanssa vangitsemassa peli-ilmeitä kuvien muodossa sarjatasosta riippumatta.

18.4.2024 09:01 Seurauutinen

Seurauutisia #86: Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa seuroille 3,8 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen

Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

8.4.2024 13:16 Seurauutinen

Seurauutisia #84: Koripalloperheessä uusia Tähtiseura-tunnustuksia

Raholan Pyrkivälle ja Äänekosken Huimalle myönnettiin maaliskuussa lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Tähtimerkin saaneita seuroja on nyt kaikkiaan 16.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

Näytä lisää vastaavia