Minna Stenin mukaan Naisten Korisliigan taso on noussut huimasti

8.4.2020 12:03 Tällä kaudella Kotkan Peli-Karhujen riveissä Suomen Cupin voittaneen Minna Stenin mukaan Suomen naisten pääsarjan taso on parantunut huimasti hänen uransa alkuajoista.

Minna Stenin mukaan Naisten Korisliigan taso on noussut ja se on loistava sarja nuorille pelaajille. Kuva:Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga

Minna Sten teki debyyttinsä Suomen korkeimmalla sarjatasolla Turun Riennon paidassa kaudella 2003-04. Sarja oli tuolloin hyvin erilainen kuin nykyään. Amerikkalaisvahvistuksia ei joukkueissa saanut olla. Monilla joukkueilla oli yksi EU-statuksella pelaava pelaaja.

- Olen aina sanonut, että kun Ray Ailus nosti minut Riennon SM-joukkueeseen, osasin hädin tuskin juosta. Totta kai koripalloperheessä kasvaneena ja koripalloa harrastaneena oli tiettyjä taitoja mitkä auttoivat. Vuoden 2003 versiolla minusta ei olisi kuitenkaan mitään asiaa nykypäivän Naisten Korisliigaan. Toki silloinkin oli mahtavia pelaajia, joita vastaan pääsi pelaamaan ja jotka edelleen olisivat erittäin hyviä nykysarjassa. Sarjan taso on kuitenkin noussut ihan valtavasti, Sten sanoo

Kolmen Suomessa pelatun kauden jälkeen turkulaiskasvatti suuntasi Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin. Seuraavat kaksi kautta vierähtivät Long Islandin yliopiston paidassa. Se on monelle pelaajalle luontainen reitti myös nykypäivänä. Kaksi kertaa vuoden puolustuspelaajan palkinnon voittanut Sten kuitenkin toivoo, että nuoria pelaajia nähtäisiin enemmän kotimaan pääsarjassa.

- Mielestäni Naisten Korisliiga on nuorten pelaajien kehittämisen kannalta erittäin aliarvostettu sarja. Nykyään Suomen korisliigat naisissa sekä miehissä ovat äärimmäisen laadukkaita ja hyviä paikkoja myös nuorille kehittyä. Minusta tuntuu, että jenkit ovat parempia ja urheilullisempia joka vuosi. Sitä kautta koko liigan taso nousee vuosi vuodelta. Naisten Korisliigassa pelaa paljon pelaajia, jotka ovat ponnistaneet kotimaan sarjasta Euroopan kentille. Totta kai osalle pelaajista myös jenkkiyliopistoura tuo paljon hyviä juttuja, mutta itse pidän Naisten Korisliigaa erittäin hyvänä reittinä Euroopan kentille, Sten pohtii.

Peli-Karhut ehti voittamaan tällä kaudella Suomen Cupin. Kuva: Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga
Peli-Karhut ehti voittamaan tällä kaudella Suomen Cupin. Kuva:Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga

Pitkän uran aikana Turun Riennon kasvatti on ehtinyt pelaamaan myös Euroopassa. Pelejä kertyi Saksan pääsarjassa ja Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Naisten Korisliiga ei tasoltaan ole kaukana näistä sarjoista.

- Mielestäni, Saksan Bundesliigan ja Ranskan kakkosliigan parhaat joukkueet ovat pikkuisen parempia ja ammattimaisempia kuin Suomen parhaat, mutta kuilu ei ole kauhean suuri. Saksassa ei ole rajoituksia ulkomaalaisten määrässä, joten osa joukkueista on todella kovia. Ranskan kakkosliigassa pelaajat ovat todella urheilullisia ja ainakin silloin kun itse pelasin, oli todella isoja pelaajia, Sten kertoo.

Naisten korkeimmalla sarjatasolla toiminta on koko ajan mennyt ammattimaisempaan suuntaan. Liian usein pelaajat joutuvat kuitenkin vaikeiden valintojen eteen, jotka saattavat katkaista peliuran. 

- Toivoisin, että uskallettaisiin maksaa myös suomalaisille pelaajille. Osa seuroista tekee jo näin, mutta toivoisin, että kaikki seurat mahdollistaisivat nuorten pelaajien opiskelun ja pelaamisen korisliigassa. Täysipäiväinen opiskelu ja koripallo ovat niin haastava yhdistelmä, että töiden yhdistäminen siihen erittäin vaikeaa. Liian usein naiskoripalloilijoilta kuulee, että valintoja tehdään muutaman sadan euron takia, Sten sanoo.

Sten ja Peli-Karhut ehti voittamaan tällä kaudella Suomen Cupin. Kuva:Ville Vuorinen/NaistenKorisliiga
Minna Stenin kausi oli onnistunut. Kuva: Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga

Tällä kaudella Peli-Karhujen paidassa esiintyneelle pelaajalle kesken jäänyt kausi oli jo 14. pääsarjassa. Vaikka kautta ei pystytty pelaamaan loppuun ja mestaruus jäi ratkomatta, ehti PeKa kuitenkin voittamaan Suomen Cupin.

- Kaudesta jäi todella hyvät fiilikset. Viime kauteen verrattuna paljon tasapainoisempi kausi. Viime kaudella jouduttiin vaihtamaan amerikkalaisia ja nyt oli melkein alusta asti sama porukka. Pitkän kauden aikana tietenkin on loukkaantumisia ja notkahduksia. Uskon kuitenkin, että olisimme taistelleet mestaruudesta. Henkilökohtaisella tasolla kausi oli parempi, kuin ensimmäinen kauteni PeKa:ssa. Pääsin jälleen pelaamaan loistavien pelaajien kanssa, mikä on mahtava juttu, Sten päättää.

Henkilöt

 
19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

3.4.2024 12:35 Naisten Korisliiga

Kouvottaret hienoon kevätlentoon johdattanut Shaiquel McGruder maaliskuun kuukauden pelaaja

Upeaa kevättä pelaavan Kouvottarien Shaiquel McGruder on valittu naisten Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 09:14 Naisten Korisliiga

ToPo saa vastaansa Kouvottaret – PeKa ja FoA taistelevat toisesta finaalipaikasta

Naisten Korisliigan välierät alkavat tänään Helsingissä ja Kotkassa. Finaalipaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

Näytä lisää vastaavia