EBT harjoittelee tällä hetkellä itsenäisesti - ‘’Itse oivallettu on usein vahvempi kun ulkoapäin taottu’’

17.4.2020 11:19 EBT:ssä lajiharjoittelu on tällä hetkellä hyvin itsenäistä. Päävalmentaja Niko Hellman näkee, että itsenäinen harjoittelu voi opettaa pelaajille asioita, joita ei normaaleissa joukkueharjoituksissa opittaisi.

Niko Hellman näkee nykyisessä harjoitustilanteessa myös hyviä puolia. Kuva: Ville Vuorinen/Naisten Korisliiga

Päättynyt kausi oli EBT:n päävalmentajalle Niko Hellmanille viides joukkueen peräsimessä. Salon Vilppaassa valmennusuransa aloittanut valmentaja pitää naisten korkeinta sarjatasoa loistavana sarjana, jonka parhailla joukkueilla olisi hyvät mahdollisuudet pärjätä kansainvälisellä tasolla.

- Ulkomaalaisvahvistusten taso tuntuu edelleen vain nousevan ja useampi kärkijengi pelaa niin laadukasta koripalloa, että sillä pärjättäisiin hyvin kansainvälisissäkin sarjoissa. Naisten koripallon tulevaisuus näyttää kotimaan sarjan osalta tosi hyvältä, Hellman toteaa.

Kotimaisen koripallokauden keskeytyessä EBT majaili sarjassa kuudennella sijalla ja joukkue oli jo valmistautumassa pudotuspeleihin. Tällä kaudella espoolaisjoukkue onnistui hyvin vahvistuksien hankkimisessa. Pelaajat olivat sellaisia mitä haettiin ja se johti myös suomalaisien pelaajien vastuiden kasvuun. Kauteen kuitenkin mahtui ylä- ja alamäkiä.

- Hyökkäyspelin osalta olimme tilanteessa, jossa kohtasimme aikaisempia kausia enemmän haasteita suhteessa onnistumisiin. Tästä johtuen tuloksellinen pärjääminen oli heikompaa. Tuntui että näiden asioiden takia olimme myös mentaalisesti normaalia enemmän koetuksella. Jotkut viisaammat ovat sanoneet, että välillä täytyy ottaa askel taaksepäin, jotta voi ottaa kaksi eteenpäin. Uskon näin tapahtuvan myös meidän joukkueen kohdalla, sillä haasteet ovat vain apuvälineitä kehitykselle, Hellman sanoo.

Normaalitilanteessa EBT palaisi joukkueharjoituksiin jo todella nopeasti kauden päätyttyä. Poikkeustilasta johtuen joukkueharjoitukset on kuitenkin jouduttu korvaamaan itsenäisellä harjoittelulla. 

- Kauden päättymisestä on nyt hieman yli kuukausi, joten omatoiminen harjoittelu on käynnistynyt. Tällä hetkellä pelaajat tekevät fysiikkaharjoittelua ohjeiden mukaan ja lajia oman mielen mukaan. Kaikki eivät ole vielä koskeneet palloon ollenkaan, osalla se on ollut systemaattista ja suurimmalla osalla satunnaista, Hellman kertoo.

Vaikka lajiharjoitteluun ei EBT:ssä vielä ole annettu ohjeita, on pelaajilla mahdollisuus saada ohjeita, jos kokevat niitä tarvitsevansa. Pari pelaajaa onkin pyytänyt tukea lajiharjoitteluun. Poikkeustilalla voi olla hyviäkin puolia pelaajien kehittymisen kannalta.

- Haluan ajatella ensisijaisesti niitä asioita joita tämän hetkinen tilanne mahdollistaa ohjattuun lajiharjoitteluun verrattuna. Tuntuu että tässä tilanteessa moni pelaaja tulee oppimaan itsestään ja omasta sisäisestä motivaatiostaan lajia kohtaan uusia asioita. Ne jotka harjoittelevat, tulevat miettimään harjoitteita ja tekniikoita itse. Sitä kautta vahvempaan oppimiseen ja ymmärtämiseen on suurempi mahdollisuus. Itse oivallettu on usein vahvempi kun ulkoapäin taottu, Hellman miettii.

EBT päätti sarjan kuudennella sijalla. Kuva: Ville Vuorinen/ Naisten Korisliiga

Naisten joukkueen päävalmentajan tehtävien lisäksi Hellman toimii EBT:ssä valmennuspäällikkönä. Valmennuspäällikön tehtävät pyörivät edelleen ja valmistautuminen poikkeustilan jälkeiseen aikaan on seurassa kovassa vauhdissa.

- Harjoitusten ollessa tauolla, on muilta seuran päätoimisilta valmentajilta vapautunut aikaa. Meillä sitä aikaa hyödynnetään kouluttautumalla yhdessä sekä tekemällä strategia- ja kehitystyötä seuran toiminnan eri osa-alueille. Pidämme videopalavereita tai koulutuksia kolme kertaa viikossa. On ollut seuran ja työntekijöiden näkökulmasta hyödyllistä, että tällaiselle on löytynyt aikaa. Toki olemme viime aikoina miettineet miten järjestämme harjoittelua seuramme pelaajille poikkeustilan aikana nyt kun siirtymäkausi mennyt, Hellman kertoo.

Toistaiseksi isot yleisötapahtumat on peruttu toukokuun loppuun asti. EBT:n päävalmentaja kuitenkin uskoo, että poikkeustilalla ei ole suuria vaikutuksia ensi kauteen.

- Toivon, että kyse on nimenomaan kevään tai alkukesän poikkeustilasta, eikä pitkäkestoisemmasta. Tällä oletuksella, en usko poikkeustilalla olevan isoja vaikutuksia ensi kauden Naisten Korisliigaan. Uskon, että kaikilla tahoilla, seuroilla, pelaajilla, joukkueiden taustoilla, tukijoilla ja katsojilla on vahva halu saada Naisten Korisliiga takaisin meidän kaikkien elämään, Hellman päättää

 
22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

20.5.2020 09:58 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2014: Yhtä tappiota vaille täydellinen Catz

Voitettuaan Naisten Korisliigan mestaruuden jo kahtena edellisenä keväänä Lappeenrannan Catz nytkähti todelliseen dynastiamoodiin, kun joukkue selvitti kauden 2013-14 runkosarjan ja kaksi ensimmäistä pudotuspelikierrosta kokonaan tappioitta. Finaaleissa Peli-Karhut haki Catzista yhden otteluvoiton, mutta kolmas perättäismestaruus matkasi silti Lappeenrantaan.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

13.5.2020 12:29 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2013: Suvereenille Catzille toinen perättäinen

2010-luvun ensimmäisinä vuosina Naisten Korisliigan finaaleissa nähtiin toinen toistaan kutkuttavampia jännitysnäytelmiä, mutta keväällä 2013 nupuillaan ollut Catz-dynastia puhkesi täyteen kukintoonsa. ”Kissalauma” päätti kautensa 24 voiton putkeen ja päihitti finaalissa hegemoniavastustajansa Peli-Karhut suoraan otteluvoitoin 3-0.

6.5.2020 11:11 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2012: Catzille kultaa Huiman hermopaineessa

Lappeenrannan Catz palasi kultakantaan yhden välikauden jälkeen keväällä 2012 pyyhittyään mielestään edelliskevään tappionsa Peli-Karhuille. Vaikka Catzin kausi oli riemumarssia voitosta voittoon, sinnikäs haastaja Äänekosken Huima oli laittaa luun kissojen kurkkuun viisimatsiseksi venyneessä finaalisarjassa.

29.4.2020 11:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2011: PeKa saa revanssinsa

Kevään 2010 Naisten Korisliigan finaalit päättyivät kultajuhliin Lappeenrannassa, kun Catz onnistui neljännellä yrittämällä tuomaan seuralle sen historian ensimmäisen SM-kullan. Hopealle jäänyt Peli-Karhut sisuuntui tappiostaan ja tuli kevään 2011 finaaleihin täynnä tulta ja tappuraa. Mestaruus irtosi Kotkaan lopulta Catzin kotikentällä.

25.4.2020 11:47 Naisten Korisliiga

Alexandra Ailus otti päättyneellä kaudella isoja kehitysaskelia Tapiolan Hongan paidassa

Alexandra Ailukselle kulunut kausi oli läpimurtokausi Naisten Korisliigassa. Pelaajan tavoitteena on jatkaa kehittymistä ja ponnistaa tulevaisuudessa Euroopan kentille.

22.4.2020 09:40 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit 2010: Catz neljännellä yrittämällä mestariksi

Karahdettuaan perättäisinä finaalikeväinä ensiksi kahdesti Peli-Karhuihin ja sitten Espoo Teamiin käänsi Catz viimein kurssinsa Naisten Korisliigan vuoden 2010 finaaleissa. Lappeenrantalaisjoukkueen historian ensimmäinen Suomen mestaruus lohkesi lopulta ikimuistoisimpaan mahdolliseen tapaan – viidennessä ottelussa.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

16.4.2020 08:06 Susiladies

Elina Arike valitsi yliopistokseen UTEP:n

Suomen laiturilupauksiin kuuluva Elina Arike, 20, on valinnut yliopistokseen Yhdysvaltojen yliopistosarjassa NCAA:ssa University of Texas at El Pason.

14.4.2020 15:27 Naisten Korisliiga

Studio 6: Supertalentti Awak Kuier keskiviikkona vieraana, lähetä kysymyksiä Awakille

Uusi Studio 6 -keskusteluohjelma tuo suomalaisen koripallon huippuvieraat ruudullesi ja antaa sinulle tilaisuuden esittää kysymyksiä koristähdille. Studio 6:ssa vieraana keskiviikkona 15.4. huipputalentti, HBA-Märskystä ammattilaiskentille lähtevä Awak Kuier.

10.4.2020 21:10 Korisliiga

Yleisö äänesti Awak Kuierin ja Henri Kantosen Korisliigojen parhaiksi

Tänä keväänä yleisö sai valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri viidessä eri kategorioissa. HBA:n Kuier ja Vilppaan Kantonen putsasivat palkintopöytää voittamalla kaksi kategoriaa.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

8.4.2020 12:03 Naisten Korisliiga

Minna Stenin mukaan Naisten Korisliigan taso on noussut huimasti

Tällä kaudella Kotkan Peli-Karhujen riveissä Suomen Cupin voittaneen Minna Stenin mukaan Suomen naisten pääsarjan taso on parantunut huimasti hänen uransa alkuajoista.

7.4.2020 14:22 Naisten Korisliiga

Tähtipelaaja Elena Melto ja päävalmentaja Roope Mäkelä jatkavat Peli-Karhuissa

Elena Melto on solminut jatkosopimuksen kotkalaisseuran kanssa. Päävalmentajana jatkaa joukkueen kahteen Suomen mestaruuteen luotsannut Roope Mäkelä. Molempien jatkosopimukset ovat yksivuotiset.

1.4.2020 18:49 Korisliiga

Yleisöäänestys Korisliigojen parhaista käynnistyy nyt

Tänä keväänä yleisö saa valita suosikkinsa naisten ja miesten liigojen parhaiksi eri kategorioissa. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 5.4. asti.

30.3.2020 13:47 Naisten Korisliiga

Etäopiskelu ja -harjoittelu tuonut uusia haasteita liigatulokas Kati Ollilaisen arkeen

Kati Ollilainen pelasi Naisten Korisliigan debyyttikauttaan HBA:ssa, kun kausi keskeytettiin. Samoihin aikoihin opiskeluihin tuli iso muutos, kun lähiopetus pistettiin tauolle.

25.3.2020 09:07 Naisten Korisliiga

Anni Mäkitalo korostaa terveyden tärkeyttä: ”Kauden keskeytys oli ehdottomasti oikea päätös”

Tällä kaudella Naisten Korisliigassa Forssan Alkua edustaneen Anni Mäkitalon mukaan kauden keskeyttämispäätös oli aluksi kova pala purtavaksi, mutta samalla ainut oikea ratkaisu.

19.3.2020 18:32 Korisliiga

Koripallon kilpailukauden lopettamistoimista päätetty

Suomen Koripalloliiton sarjoissa pelataan yli 12.000 ottelua vuosittain ”Stadista Sallaan”. Sarjakaudet päättyivät viime viikolla ennenaikaisesti koronavirusepidemian takia. Suomen Koripalloliiton hallitus on etäkokouksessaan päättänyt sarjakauden päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä.

13.3.2020 17:30 Korisliiga

Myös miesten ja naisten Korisliiga- ja divisioonakaudet päätökseen

Suomen Koripalloliitto on perjantaina 13.3.2020 päättänyt lopettaa myös miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien pelikaudet koronaviruksen (COVID-19) takia.

Näytä lisää vastaavia