EBT selätti sarjakärki Hyvinkään Pontevan – Honka ja HBA varmistivat pääsynsä pudotuspeleihin

9.3.2019 20:40 EBT nappasi kovan päänahan vieraskentällä, kun se voitti sarjakärki HyPon lukemin 86-92. Honka puolestaan vei voiton Vimpelin Vedosta ja HBA haki voiton ToPosta, mikä aiheutti Vedon putoamisen pois pudotuspeleistä. Voittoihin ylsivät kierroksella myös Kouvottaret sekä Forssan Alku.

Espoo Basket Team selätti ensi kertaa liigahistoriansa aikana Hyvinkään Pontevan. Kuva: Ville Vuorinen.

Espoo Basket Team järjesti todellisen yllätyksen Martinhallissa voittamalla sarjakärki Hyvinkään Pontevaa lukemin 86-92 (37-56). Helppo ei ollut espoolaisten lähtötilanne otteluun, sillä kahdessa aiemmassa kohtaamisessa HyPo on vienyt sarjapisteet espoolaisten nenän edestä. Helppo ei ole Ponteva myöskään vastustajana kotihallissaan, sillä se on taipunut vierasjoukkueille nyt vain neljästi. Tappion myötä Ponteva ei saanut varmistettua runkosarjan voittoaan.

Ottelun loppupuolella HyPo pääsi hurjalla kirillään hätyyttelemään espoolaisia, mutta todellisuudessa EBT dominoi ottelua kaikilla neljänneksillä ja kävi parhaimmillaan jopa 24 pisteen johdossa. Sarjakärki ei puolestaan johtanut ottelua kertaakaan.

EBT asteli peliin mukaan alusta asti hurjassa pelivireessä käsi kuumana. Jo pelkän avausjakson aikana vierasjoukkue tykitti peräti kahdeksan kolmosta ja säkitti jakson päätteeksi hurjat 37 pistettä, mikä avitti joukkueen jo 15 pisteen karkumatkalle.

Ottelun loppuhetkiä lukuun ottamatta koko kamppailu sujui pitkälti vieraiden tasaisessa komennossa. Kolmannella neljänneksellä Ponteva kykeni kuromaan eron jo kahdeksaan pisteeseen, mutta EBT ei tästä lannistunut, vaan aloitti jälleen hurjat pistetalkoon kaaren takaa.

Vasta päätösneljänneksen puolivälissä kotijoukkue alkoi saada taistelutahtoaan päälle. Lyhyessä ajassa joukkue tikkasi kymmenen pistettä yhtäjaksoisesti ja lopulta ero oli kutistunut enää kahteen pisteeseen, kun pelikellossa oli jäljellä kaksi minuuttia tehokasta peliaikaa. Lopulta ottelun ratkaisi EBT:n hyväksi Kamilah Jacksonin (8/13/10s) onnistunut vapaaheitto sekä Delaney Hodginsin kolmen pisteen heitto (22/10/6s). HyPo sai vielä paikkoja tasoitukseen, mutta ei kyennyt iskemään palloa enää korisukan nyöreistä läpi. Niko Hellmanin mukaan voitto oli joukkueelle tärkeä virstanpylväs:

– Tämä oli ensimmäinen voitto Pontevasta näinä neljänä viime kautena, kun nousumme jälkeen olemme naisten Korisliigassa pelanneet. Ponteva oli myös ainoa joukkue, mitä emme olleet vielä kyenneet voittamaan, joten yksi maali on jälleen saavutettu. Tämä oli ensimmäinen kerta koko kaudella, kun pelasimme paikkapuolustusta ja vielä koko pelin. Täytyy olla kiitollinen että, ensimmäisen puoliajan kolkit menivät koriin ja saimme siitä lisäbuustia tekemiseemme.

– Toisella puoliajalla Ponteva rikkoi paikkamme ja jouduimme jo pohtimaan vaihdammeko mieheen. Muutaman hyökkäysonnistumisen myötä uskalsimme onneksi jatkaa paikalla. HyPon valmennus laittoi pallolliseen kovaa träppiä, jolloin me aloimme liiaksi vain suojella palloa. Meidän onneksemme aika loppui ja saimme kuitenkin ihan ansaitun voiton.

Ponteva viimeisteli tarkemmin korin lähietäisyyksiltä, mutta joukkueen kantapääksi muodostuivat kaukoheitot. HyPo iski kaaren takaa yhdeksän onnistunutta heittoa, mutta kotijoukkue säkitti näitä uskomattomat 16.

EBT:n pistekuningatar oli kuudella onnistuneella kolmosellaan Lotta Eräkangas (27/6). Tarkasti sihtasi jälleen myös Ulriikka Nuolikoski, joka tehtaili yhteensä 16 pistettä.

Sarjakärjen voitonnälkäisin oli Jessica January (20/6/5s/4r). Joukkueen suurimman pistetilin kasasi Randi Brown (27/6/5s), mutta joukkueen levypalloista vastasi Taru Tuukkanen (13/12/6s).

– Ei oltu ihan valmiita EBT:n rynnistykseen. Näissä peleissä ei riitä, että pelaa 20 minuuttia. Tiedettiin, että EBT on kova kolmenpisteen joukkue, mutta silti annoimme heille liikaa helppoja heittoja. Toisella puoliajalla saimme hyvän tsempin päälle, mutta  ei saisi antaa 20 pistettä ensin eteen, Titta-Riina Lepistö ruoti.

Ottelutilastot

Tapiolan Honka pudotti Vimpelin Vedon ulos pudotuspeleistä

Tapiolan Honka oli armoton emäntä vierasjoukkue Vimpelin Vedolle. Honka siirtyi johtoon jo ottelun ensitahdeista lähtien, josta seurauksena oli kotijoukkueen selvä voitto, joka päättyi lukemiin 89-72 (50-31). Samalla Tapiolan Honka varmisti paikkansa kevään pudotuspeleissä. HBA sen sijaan voitti päivän viimeisessä ottelussa ToPon, mikä tarkoitti Vedon jäämistä ulos pudotuspeleistä. Vedolla on jäljellä vielä yksi runkosarjaottelu, mutta sen voitto ei enää auta. HBA johtaa joukkueiden keskinäisiä kamppailuja, joten edes tasatilanne sarjapisteissä ei avita Vetoa pois pälkähästä.

Honka työnsi Vimpelin Vedon jo avausjaksolla käsivarren mitan päähän. Kotijoukkue tehtaili pisteitä koko joukkueen voimin hurjalla tahdilla ja ampaisi turvalliseen 15 pisteen johtoon Vedon jäädessä vielä telineisiin.

Ottelun muilla jaksoilla Veto kasasi rivejään ja tuli paremmin ottelun mukaan, mutta ei riittävän kovaa päästäkseen rinnalle ja ohi. Hongan avausjaksolla hankkima etumatka piti ottelun loppuun saakka, ja parhaimmillaan espoolaiset kävivät jo 25 pisteen johtoasemassa. Kotijoukkue vei nimiinsä viimeistä neljännestä lukuun ottamatta kaikkien neljännesten voitot, eikä voittajasta jäänyt näin ollen epäselvyyttä.

Vimpelin Veto säkitti vapaaheittonsa Honkaa tarkemmin, mutta muissa heitoissa kotijoukkue osui paremmilla prosenteilla. Honka myös pelasi selkeästi paremmin hyökkäyspäädyssä yhteen: vierasjoukkue jakeli 13 koriin johtanutta syöttöä, mutta kotijoukkueen leirissä namupasseja jaettiin 25.

Hongan pistenikkarina hääri Sidney Cook, joka merkautti tilastoihinsa tupla-tuplan (28/15). Tulitukea antoivat myös Alexyz Vaioletama (17/9/5s) sekä Kaisa Kuisma (14/4).

Vimpelin Vedon Alisia Jenkins oli jälleen hurjalla päällä viimeistellen 22 pistettä ja 16 levypalloa. Joukkueen riveistä toiseksi tehokkaimmin esiintyi Amy Griffin (18/7).

HBA raivasi tiensä pudotuspeleihin

Torpan Poikien mollivoittoinen kausi sai jatkoa kotikentällä Munkkiniemessä, kun joukkue koki viidennen peräkkäisen tappion. Tällä kertaa sarjanousijan kaatajana oli HBA Märsky, joka vei pelin voiton selvästi nimiinsä koriluvuin 72-95 (30-57). ToPo pelasi ottelussa enää maineesta ja kunniasta, mutta HBA:lla oli puolestaan panoksensa pudotuspelit, joihin vierasjoukkue myös varmisti pääsynsä maukkaan voiton myötä.

Awak Kuerin ja Sara Bejdin johdolla HBA kirmasi jo ensimmäisellä jaksolla mukavaan 18 pisteen etumatkaan. Joukkue lisäsi vettä myllyyn vielä lisää toisella jaksolla, eikä aikakaan, kun ero oli revennyt jo 27 pisteeseen.

Puoliajan jälkeen ei ToPosta ollut enää pysäyttämään kuumavireisiä vieraitaan, jotka jatkoivat hurjaa pistetehtailuaan kaasu pohjassa kohti voittoa.

HBA:n käpäliin tarttui selvästi enemmän levypalloja, mutta tarkemmin olisi ToPon pitänyt säkittää heittojaan. Vierasjoukkue myös ryöväsi pallon vastustajaltaan yhteensä 12 kertaa. Näistä menetyksistä HBA pääsi kuittaamaan peräti 27 pistettä.

Ottelun suvereeni kuningatar oli Awak Kuier, jonka teholukemaksi kertyi huima 45. Paljosta ei jäänyt myöskään kiinni Kuerin triplatupla, joka jäi vaivaisen kahden torjunnan päähän: 24/16/4s/8t. Kovaa tulosta joukkueelleen tekivät myös Elina Arike (21/9) sekä Sara Bejedi (23/5).

Torpan Poikien selkein ykköstykki oli jälleen Ashli Payne, joka oli päävastuussa joukkueensa levypalloista ja pisteistä (20/16/4r). Sarjanousijan riveistä kunnostautui niin ikää myös Laura Saarinen (19/6).

Kouvottaret Kymenlaakson paikalliskamppailun voittoon

Kouvottaret kykeni nousemaan Kymenlaakson paikallisottelun voittoon ensi kertaa kauden aikana ottelun päättyessä Peli-Karhuja vastaan numeroin 73-86 (45-46). Kouvottaret on testannut voimasuhteitaan Peli-Karhujen kanssa nyt kolmesti, mutta kaksi aiempaa koitosta on päättynyt PeKan selvään voittoon.

Kouvottaret tuli vieraskentällä peliin mukaan heti sähäkästi PeKan vielä hakiessa virettään. Jo avausjakson aikana vieraat käväisivät 11 pisteen johdossa, eikä ihme, sillä Taret nosteli helpon näköisiä lay uppeja ja heitti tarkasti. Roope Mäkelän luotsaama kotijoukkue ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt. PeKa sai kuin saikin shokkialusta huolimatta kupletin juonesta kiinni, eikä aikaakaan kun ero oli jo kurottu kiinni.

Puoliajalle painuttiin pistettä vaille tasatilanteessa. Ottelun todellinen käännekohta koettiin kolmannen jakson aikana. Kotkalaiset onnistuivat pusertamaan tulostaululle vaivaiset yhdeksän pistettä, kun taas Kouvottaret säkitti jakson aikana murskaavat 20 pojoa. Jakson päätteeksi Taret oli hurjastellut jo 12 pisteen etumatkaan.

Päätösneljännes ei tuonut enää helpotusta kotijoukkueen tilanteeseen, vaikkei ero enää radikaalisti kasvanutkaan. Erinomaisessa vireessä ollut Linda-Lotta Lehtoranta (18/7s) piti joukkuetta enää yksin pystyssä hyökkäyspäässä Kouvottarien virittäytyessä hurmoksellisiin voitonjuhliin.

– Ensimmäinen voitto Karhuvuoressa tuntuu tietysti hyvältä. Olimme aktiivisia ja fyysisisä ja tulimme peliin hyvin mukaan. Kolmennella jaksolla tehostimme puolustusta, jonka ansioista saimme PeKan helpot korit pois ja saimme rajoitettua heidän nopeita hyökkäyksiään. Pelasimme hienon pelin joukkueena, Mika Hartonen päätti.

Kouvottarien aloitusviisikko säkitti murskaavat 77 pistettä. Erityisen tehokkaan duon muodostavat Taeler Deer ja Claire Lamunu, joiden yhteispeli kentällä on lähes telepaattista. Erot olivat naapurikaupungin joukkueiden välillä hyvin marginaalisia, mutta hieman vahvemmin vierasjoukkue rankaisi korin läheisyydestä, josta kertyi 56 pisteen pistepotti PeKan 32 vastaan.

Ottelun ylivoimaisesti tehokkain oli Claire Lamunu (27/9), jonka pysäyttäminen korin alla tuotti puolustukselle haasteita. Totutun kovia olivat myös Camille Zimmerman (21/8/4s) sekä syöttöhirmu Taeler Deer (19/5/11s/4r).

Kotijoukkueen tuorehko vahvistus Daniela Wallen (13/11) sai kontolleen mukavan onnistumisen ottelussa, mutta lisää tehoja joukkue olisi kaivannut muiltakin vahvistuksilta. Mukiinmenevän suorituksen aikaan sai kotimaiselta puolelta Noora Järvikangas (10/7).

Catz menetti option runkosarjan kolmossijaan

Forssan Alku otti niskalenkin Lappeenrannan Catzista vieraissa. Tiukka ottelu päättyi lopulta Alun hyväksi koriluvuin 66-79 (35-40). Molemmat ovat jo varmistaneet paikkansa pudotuspeleissä,  mutta tappio tarkoitti Catzille karvaasti sitä, ettei joukkue voi nousta enää runkosarjan kolmostilalle, sillä Kouvottaret nappasi päivän pelikierroksella voiton omassa ottelussaan.

Forssan Alku tarrasi ensimmäisen kerran voittoon kiinni toisen neljänneksen aikana, jolloin joukkue käväisi jo parhaimmillaan kymmenen pisteen johdossa. Jaksolla esiin astuivat erityisesti Mia Loyd sekä Hanna Vapamaa, jotka molemmat nakuttelivat tärkeitä pisteitä joukkueelle. Yhteensä Alku säkitti jakson aikana peräti neljä kolmosta pohjaan, mikä avitti vieraat viiden pisteen niukkaan etumatkaan puoliajalle lähdettäessä.

Ottelun voittoa ratkottiin vasta viimeisen neljänneksen aikana. Kissalauma kiri eroa vimmaisesti umpeen, mutta kirpaisevat ohiheitot vesittivät etutamatkan kuromista. Forssan Alku sen sijaan sai oman moottorinsa kunnolla käyntiin jakson alkuvaiheessa, jolloin joukkue tehtaili kahdeksan pistettä peräjälkeen eron kasvaessa jo 12 pisteeseen. Tästä ei Catz enää toipunut, ja näin Alku pääsi kaasuttamaan ottelun voittoon. Voiton myötä Alku myös katkaisi kaksi ottelua kestäneen tappioputkensa. Risto-Mattin Rouskun mukaan voitto avautui ehjän pelin tuloksena:

– Meiltä hyvä peli, kauden ehjin nelkytminuuttinen. Voitimme jokaisen erän, ei ollut hätää vaikka Catz tulikin peliin mukaan. Pystyimme ottamaan puolustuksessa ne jutut pois, mitä haluttiin. Olen todella tyytyväinen joukkueen esitykseen tänään.

Forssan Alku käytti materiaaliaan laajasti, josta osoituksena olivat penkiltä tulleet 22 pistettä Catzin kuutta vastaan. Tutut kotikentän koriraudat eivät auttaneet Catzin sihdissä, sillä forssalaiset myös heittivät paremmilla prosenteilla. Mika Haakana ei sanojaan säästellyt hävityn ottelun päätteeksi.

– Jos valmistautuu tällä tavoin, kuin me olemme valmistautuneet viimeisen viikon, tässä on tulos. Ei ollut mitään jakoa tässä pelissä millään osa-alueella. Huolestuttavaa on se, että pleijareihin on yhdeksän päivää ja homma pitää vain saada kasaan. Paljon on tekemistä, olemme aika kaukana siitä tilanteesta missä pitäisi olla viikkoa ennen pleijareita. Ei ole missään nimessä hyvä tilanne.

Mia Loydin tahti ei näytä hiipuvan. Urheilullinen vahvistus täräytti jälleen mehukkaan tupla-tuplan ja oli koko ottelun tehokkain (22/11/6s). Tehoja irti saivat myös Emily Kinneston (18/6), sekä Meriem Eerikinharju (12/5), joka heitti läheltä ja kaukaa erinomaisilla prosenteilla.

Catzin rosterin tehokkain oli pelintekijä Valencia McFarland (19/10/4). Parketille palannut Aleighsa Welch nakutti niin ikää tupla-tuplan (21/12), mutta muut joukkueesta jäivät pisteissä kauas taakse. Joukkueen kokoonpanosta puuttui tuore vahvistus Curtyce Knox.

Naisten Korisliigan pelejä jatketaan ensi keskiviikkona 13.3. kahdella ottelulla, jotka molemmat alkavat klo 18:30. Hyvinkään Ponteva matkustaa Forssan Alun vieraaksi (Elisa Viihde) ja Espoossa käydään puolestaan paikalliskamppailu Espoo Basket Teamin sekä Tapiolan Hongan välillä.

23.4.2024 21:34 Naisten Korisliiga

ToPo on naisten Suomen mestari

Yli tuhatpäinen yleisö pääsi seuraamaan, kun Naisten Korisliigan mestaruus ratkesi Kisahallissa. ToPo vei kolmannen ottelun 92-85 ja pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä naisten mestaruutta.

21.4.2024 20:15 Naisten Korisliiga

ToPo voiton päässä mestaruudesta

ToPo haki vierasvoiton Naisten Korisliigan finaaleissa. Helsinkiläiset kaatoivat PeKa:n 97-77 ja siirtyivät finaalisarjassa 2-0 johtoon.

19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.