Kouvottarien Taeler Deer: ”Me olemme valmiita pudotuspeleihin”

18.2.2019 15:19 Kouvottarien takakentän sensaatio Taeler Deer, 22, on kulkenut kivikkoisen ja sinnikkään tien yliopistosta ammattilaispelaajaksi naisten Korisliigaan. Kova harjoittelu tuotti lopulta tulosta, ja nyt nuori pelintekijä elää unelmaansa todeksi.

Taeler Deer on ihastuttanut pitkin kautta katsojia näyttävillä ja nopeilla ajoillaan. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvottarien pelintekijä Taeler Deer on tullut pitkän matkan rapakon takaa ammattilaiskentälle naisten Korisliigaan. Texas Staten kasvatti pelasi yliopistonsa koripallojoukkueessa (Bobcats) täydet neljä vuotta. Ensimmäisenä kahtena kautena peliaikaa herui vain noin 17 minuutin verran per ottelu, eivätkä tilastot olleet merkillepantavia. Deer jatkoi tästä huolimatta sinnikkäästi harjoittelua ja ansaitsi viimein myös enemmän peliaikaa valmentajien huomattua hänen työmoraalinsa ja nousujohteisen kehityksen.

Käänteentekeväksi hetkeksi muodostui lopulta yliopiston viimeinen vuosi, jolloin nuori pelintekijä todella noteerattiin. Deer rikkoi kaudella ennätyksiä ja ansaitsi muitakin tunnustuksia: syöttömäärällään Taeler oli koko Sun Belt -konferenssin ykkönen ja hänet valittiinkin kauden päätteeksi konferenssinsa vuoden pelaajaksi. Viimeisen kauden syöttömäärä (213) oikeuttaa samalla Texas Staten yliopiston kautta aikain syöttötilaston kärkipaikalle yhden kauden aikana annetuissa syötöissä.

– Alkuni yliopiston parketeilla oli hieman kivikkoinen. Vähitellen kuitenkin minun ja valmentajien välille syntyi luottamus, jonka ansiosta palaset todella loksahtelivat paikoilleen.

– Viimeinen kauteni yliopistossa oli todella huikea. Rikoin ennätyksiä ja minun ja joukkueen välillä vallitsi hyvä yhteys ja energia. Loppuaikana siellä sujui siis erittäin mukavissa merkeissä, päädyimme lopulta nappaamaan myös peräti 20 voittoa kauden aikana.

Deer kertoo pallon kasvaneen hänen käsiinsä jo pienenä tyttönä. Pihapelit kavereiden kanssa vaihtuivat lopulta kilpailuhenkisimpiin otteluihin paikallisessa pienessä liigassa.

– Pienenä minulla oli aina pallo käsissäni. Siskoni pelasi lentopalloa ja isäni aikoinaan jalkapalloa. Isäpuoleni kanssa meillä oli tapana mennä läheisille ulkokoriskentille, minne myös kaikki kaverini tulivat aina pelaamaan. Lopulta aloin pelata sekajoukkueissa pienessä liigassa. Kilpailin pienenä sekä tyttöjä että poikia vastaan.

Pelintekijän tontilla viihtyvä Deer pelaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan Kouvolassa. Seuran tiedotteessa alkukaudesta joukkuejohdon odotukset olivat korkealla nuoren tulokkaan suhteen. Alkukauden pienen kankeuden jälkeen Deer todella lunasti lupaukset. Tammikuun aikana 165-senttinen takuri viimeisteli huimaa jälkeä tyylitellen 26,6 pistettä, 9,2 levypalloa sekä 7,4 syöttöä ottelu kohden. Teholukemaksi kuukaudelta kertyi 31,2, ja kuun päätteeksi Deer nimettiin kuukauden pelaajaksi. 

– Menen aina sinne, minne minut todella halutaan. Agenttini sanoi, että tämä on hyvä paikka ja hyvä startti uralleni. Saan nyt tehdä mitä todella rakastan, olin vain iloinen päästessäni lähtemään tänne.

Kuva: Ville Vuorinen

Paljon lunta, vähemmän draamaa

Moni ammattilaisuraansa käynnistelevä voisi hätkähtää suurista elämänmuutoksista toisessa maanosassa, puhumattakaan lumesta, jota satoi tammikuun aikana Kouvolassa ennätysmäärä kaikista Suomen kaupungeista mitattuna. Deer suhtautuu asioihin kuitenkin ilmeisen rennolla ja odottavalla elämänasenteella.

– Asun nyt Atlantin toisella puolella, mutta peli täällä on ihan sama kuin muuallakin. Suurimman muutoksen olen kokenut ilmastossa ja lumessa, jota sataa melkein päivittäin. On kuitenkin hienoa kokea jotakin erilaista. Kaiken kaikkiaan asuminen Suomessa on rauhallista, täällä ei ole draamaa, Deer hymähtää.

Deer kehuu useaan otteeseen joukkueen hyvää kemiaa ja henkeä, joka on myös välittynyt kuluneella kaudella katsomoon asti. Hyvän joukkuehengen takaa paljastuu pelaajien keskinäinen puuhastelu vapaa-ajalla:

– Jos meillä on ylimääräistä aikaa, hengaamme Clairen (Lamunu) ja Camillen (Zimmerman) kanssa meidän kotimme lähellä olevassa kahvilassa. Usein myös laitamme terveellistä kotiruokaa iltaisin yhdessä kaikki kolme. He ovat todella tietoisia ravintosisällöistä, mikä on ollut avuksi myös minulle. Me olemme kaikki erilaisia kokkaajia, mutta minun ruoassani on eniten makua, Deer nauraa.

Katseet kohti tulevaa

Kentän laidalta on saatu pitkin kautta todistaa Deerin liukkaita ja räjähtäviä otteita, sekä tyylikkäitä korille ajoja. Deer nimeääkin yhdeksi valttikortikseen nopeat jalkansa.

– Vahvuuksinani pidän nopeuttani, monipuolisuuttani sekä pelillistä hahmotuskykyäni. Kukaan ei tiedä seuraavaa liikettäni, pääsen vastustajan ohi nopeasti.

– Kehityskohteekseni nimeäisin puolustamisen. Voisin ottaa myös levypalloja enemmän ja kommunikoida kentällä vieläkin paremmin. Esikuvani on LeBron James, haluan olla kuten hän. Toivoisin voivani olla kentällä hänen kaltaisensa johtaja, enkä pistäisi pahakseni, jos saisin hänen ponnistusvoimansa, Deer naurahtaa.

Kouvottaret on napannut yhteensä kauden aikana 14 voittoa, ja joukkue kärkkyy runkosarjan kärkisijoja. Parhaimmillaan joukkue on käväissyt sarjataulukon kolmannella sijalla, mutta pitää nyt tonttia neljänsinä, tasapisteissä Espoo Basket Teamin kanssa. Kouvolalaisilla on runkosarjataivaltaan jäljellä vielä kolmen ottelun verran, eikä joukkue halua vielä liikaa keskittyä haaveilemaan tulevasta.

– Emme ole vielä oikeastaan puhuneet playoff-peleistä. Puhumme sitten, kun niiden aika koittaa. Fokuksemme on vielä jäljellä olevissa peleissä, menemme matsi kerrallaan. Koko joukkueemme on innoissaan tulevista koitoksista, mutta nyt vain painamme vielä eteenpäin.

Samaan hengenvetoon Deer vakuuttaa joukkueen olevan valmis tuleviin koitoksiin, ja korostaa palasten loksahtaneen nyt raiteilleen:

– Aloitimme kauden vähän ontuen ja epäyhtenäisesti, mutta nyt olemme saaneet viimein kemiat kohdalleen ja osaamme pelata yhteen. Meillä on nyt hyvä energia, olemme valmiita playoffeihin.

Entä mitä tapahtuu, jos joukkue nappaa seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden naisten liigassa?

– Mestaruus on tietysti tavoitteemme ja sen voittaminen olisi hienoa meille kaikille. Jos me sen nappaamme, koittaa juhlat. Saatan mennä silloin avantouimaan, ken tietää, Deer päättää.

Kouvottarien seuraava ottelu ottaa paikkansa Jatke Areenalla perjantaina 1.3. , jolloin joukkue kohtaa HBA:n klo 18.30. Ottelu on katsottavissa Elisa Viihde- palvelusta. 

Henkilöt

 
11.9.2019 12:49 Naisten Korisliiga

Natalie Day palaa Catziin, myös joukkueen valmennus täydentyi

Lappeenrannan Catz kiinnitti kolmannen amerikkalaispelaajan rosteriinsa, kun joukkueessa toissakaudella tehokkaasti esiintynyt 29-vuotias Natalie Day allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen seuran kanssa.

28.8.2019 19:41 Naisten Korisliiga

Amy Griffin palaa Vetoon

Naisten Korisliiga-kauteen 2019-20 valmistautuva Vimpelin Veto saa riveihinsä tutun vahvistuksen, kun viime kaudella joukkueessa tehokkaasti esiintynyt 183-senttinen, 23-vuotias Amy Griffin palaa ryhmään.

12.8.2019 15:55 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan ja divarien otteluohjelmat julkaistu kaudelle 2019-20

Naisten Korisliigan ja naisten sekä miesten I divisioonien otteluohjelmat kaudelle 2019-20 on julkaistu. Naisten Korisliiga käynnistyy 26.9. Divisioonat starttaavat lokakuun ensimmäisellä viikolla.

31.7.2019 09:08 Susiladies

Kaisa Kuisma siirtyy Portugaliin, uusi osoite Vitória SC

Napolin universiadijoukkueen Kaisa Kuisma, 25, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille ammattilaiseksi, kun 180-senttinen Orimattilan Jymyn kasvatti on tehnyt sopimuksen Portugalin pääsarjaa pelaavan Vitória Sporte Cluben kanssa.

18.7.2019 08:57 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan tähtipelaaja Lena Reshetko siirtyy Peli-Karhuihin

Viimeiset 14 kautta naisten Korisliigassa Lappeenrannan Catzia edustanut Lena Reshetko on solminut vuoden mittaisen sopimuksen hallitsevan Suomen mestarin PeKan kanssa.

11.7.2019 12:27 Naisten Korisliiga

Mika Haakana vuoden jatkosopimukseen Catzin kanssa

Catzin päävalmentajana viisi kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin saavuttanut Mika Haakana jatkaa päävalmentajana nyt jo kymmenettä kautta lappeenrantalaisjoukkueessa

8.7.2019 08:12 Naisten Korisliiga

Camille Zimmermanille jatkosopimus Kouvottariin

Kouvottaret sai parin päivän sisään lisää iloisia uutisia maailmalta, kun viime kaudella ammattilaisuransa juuri Kouvolasta aloittanut 23-vuotias Camille Zimmerman palaa tuttuun Kouvottaret-paitaan tulevaksi kaudeksi.

5.7.2019 10:31 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan tehopakkaus Claire Lamunu jatkaa Kouvottarissa

25-vuotias Claire Lamunu jatkaa Kouvottarissa myös tulevalla kaudella. Seura solmi ugandalaisen tehopelaajansa kanssa yhden kauden kattavan jatkosopimuksen.

3.7.2019 12:44 Naisten Korisliiga

Hartonen jatkaa Kouvottarien penkin päässä – tukku runkopelaajia jatkosopimukseen

Kouvot on solminut vuoden mittaisen sopimuksen päävalmentajana jatkavan Mika Hartosen kanssa. Vuoden mittaiset pelaajasopimukset ovat seuran kanssa allekirjoittaneet Kaisa Lind, Roosa Frimodig, Maria Koskinen ja Henriikka Vähäuski.

2.7.2019 08:39 Pääjuttu

Petra Noponen Forssan Alkuun – Vuoden tulokas Ella Salminen jatkaa

Tehokkaana kaukoheittäjänä tunnettu Noponen pelasi viime kaudella SM-hopeaa voittaneessa Catzissa. Vuoden tulokas -palkinnon päättyneellä kaudella voittanut Ella Salminen jatkaa Forssassa.

19.6.2019 20:58 Pääjuttu

Korisliigojen sarjalisenssit kaudelle 2019-20 myönnetty

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2019-20. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Tavoitetila seurojen määrän suhteen korkeimmilla sarjatasolla täyttyi, kun miesten divisioonissa pelaa 12 joukkuetta ja naisten 10.

19.6.2019 08:47 Susiladies

Roosa Lehtoranta Belgian pääsarjan Antwerp Giantsiin

Naisten Korisliigaa päättyneellä kaudella Tapiolan Hongassa pelannut Roosa Lehtoranta, 22, siirtyy ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaille, kun Peli-Karhut-kasvatti on tehnyt sopimuksen Belgian pääsarjassa pelaavan Antwerp Giantsin kanssa.

6.6.2019 20:26 Naisten Korisliiga

HBA:n Sara Bejedi palkittiin arvokkaimpana pelaajana, Peli-Karhut rohmusi palkintoja

Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit valitsivat 18-vuotiaan huippulupauksen, Sara Bejedin, sarjan parhaimmaksi pelaajaksi. Suomen mestari Peli-Karhujen pelaajia palkittiin kolmessa kategoriassa.

14.5.2019 13:02 Naisten Korisliiga

Mäkelä jatkaa mestarijoukkue Peli-Karhujen päävalmentajana

Kaksi edellistä naisten Suomen mestaruutta voittanut Peli-Karhut jatkaa ensi kaudella tutulla valmennuskaksikolla.

21.4.2019 16:03 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut juhlii naisten Korisliigan mestaruutta toista vuotta peräkkäin

Naisten Korisliigan neljäs finaaliottelu tarjosi pääsiäisen ratoksi laadukasta naiskoripalloa, josta ei tunnelmaa ja jännitystä puuttunut. Catz taisteli viimeiseen asti, mutta lopulta trilleriksi venynyt ottelu kruunasi Peli-Karhut Suomen mestariksi toista kertaa peräkkäin ottelun päättyessä kahden pisteen erolla 71-73 (37-37). Suomen mestaruus on PeKalle viides.

18.4.2019 22:57 Naisten Korisliiga

Catzin Roosa Kosonen: ”Luvassa on todella mielenkiintoinen ottelu”

Catzin oma kasvatti Roosa Kosonen kertoo joukkueen ottavan kaiken irti finaalisarjan välipäivistä, jolloin aika menee pelaajilla pitkälti palautumiseen ja seuraavaan otteluun valmistautumisessa.

16.4.2019 21:46 Naisten Korisliiga

Catz taisteli selkä seinää vasten ja nappasi ensimmäisen voiton finaalisarjassa

Lappenrannan Catz kykeni venymään vaikean paikan edessä finaalisarjan ollessa jo 0-2 kotkalaisille. Ryhdikkäästi ottelun aloittanut Catz oli vähällä jälleen menettää otettaan voitosta päätösjaksolla, mutta lopulta Elena Reshetkon ja Valencia McFarlandin vapaaheitot toivat joukkueelle voiton lukemin 77-83 (29-40).

14.4.2019 20:49 Naisten Korisliiga

Sinnikäs PeKa taisteli itsensä jatkoajan päätteeksi voiton päähän mestaruudesta

Peli-Karhut nappasi tiukan ja monivaiheisen ottelun päätteeksi voiton jatkoajalla lukemin 80-84 (40-35). Finaalisarja on katkolla PeKalle ensi tiistaina Karhuvuoressa ottelusarjan ollessa jo 2-0.

13.4.2019 20:09 Naisten Korisliiga

Hyvinkään Ponteva on naisten Korisliigan pronssimitalisti 2018-19

Hyvinkään Ponteva on naisten Korisliigan pronssimitalisti vuosimallia 2018-19. Hurjassa vireessä ollut Ponteva selätti Kouvottaret murskaavasti kotiyleisön edessä luvuin 104-59 (55-30).

12.4.2019 21:57 Naisten Korisliiga

Peli-Karhujen ehjä joukkuepeli takasi voiton kotiyleisön edessä

Naisten Korisliigan finaalisarja 2018-19 käynnistyi Kotkan Karhuvuoressa, jossa Peli-Karhut nappasi Catzista selvän voiton koriluvuin 76-61.

Näytä lisää vastaavia