Kouvottarien Taeler Deer: ”Me olemme valmiita pudotuspeleihin”

18.2.2019 15:19 Kouvottarien takakentän sensaatio Taeler Deer, 22, on kulkenut kivikkoisen ja sinnikkään tien yliopistosta ammattilaispelaajaksi naisten Korisliigaan. Kova harjoittelu tuotti lopulta tulosta, ja nyt nuori pelintekijä elää unelmaansa todeksi.

Taeler Deer on ihastuttanut pitkin kautta katsojia näyttävillä ja nopeilla ajoillaan. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvottarien pelintekijä Taeler Deer on tullut pitkän matkan rapakon takaa ammattilaiskentälle naisten Korisliigaan. Texas Staten kasvatti pelasi yliopistonsa koripallojoukkueessa (Bobcats) täydet neljä vuotta. Ensimmäisenä kahtena kautena peliaikaa herui vain noin 17 minuutin verran per ottelu, eivätkä tilastot olleet merkillepantavia. Deer jatkoi tästä huolimatta sinnikkäästi harjoittelua ja ansaitsi viimein myös enemmän peliaikaa valmentajien huomattua hänen työmoraalinsa ja nousujohteisen kehityksen.

Käänteentekeväksi hetkeksi muodostui lopulta yliopiston viimeinen vuosi, jolloin nuori pelintekijä todella noteerattiin. Deer rikkoi kaudella ennätyksiä ja ansaitsi muitakin tunnustuksia: syöttömäärällään Taeler oli koko Sun Belt -konferenssin ykkönen ja hänet valittiinkin kauden päätteeksi konferenssinsa vuoden pelaajaksi. Viimeisen kauden syöttömäärä (213) oikeuttaa samalla Texas Staten yliopiston kautta aikain syöttötilaston kärkipaikalle yhden kauden aikana annetuissa syötöissä.

– Alkuni yliopiston parketeilla oli hieman kivikkoinen. Vähitellen kuitenkin minun ja valmentajien välille syntyi luottamus, jonka ansiosta palaset todella loksahtelivat paikoilleen.

– Viimeinen kauteni yliopistossa oli todella huikea. Rikoin ennätyksiä ja minun ja joukkueen välillä vallitsi hyvä yhteys ja energia. Loppuaikana siellä sujui siis erittäin mukavissa merkeissä, päädyimme lopulta nappaamaan myös peräti 20 voittoa kauden aikana.

Deer kertoo pallon kasvaneen hänen käsiinsä jo pienenä tyttönä. Pihapelit kavereiden kanssa vaihtuivat lopulta kilpailuhenkisimpiin otteluihin paikallisessa pienessä liigassa.

– Pienenä minulla oli aina pallo käsissäni. Siskoni pelasi lentopalloa ja isäni aikoinaan jalkapalloa. Isäpuoleni kanssa meillä oli tapana mennä läheisille ulkokoriskentille, minne myös kaikki kaverini tulivat aina pelaamaan. Lopulta aloin pelata sekajoukkueissa pienessä liigassa. Kilpailin pienenä sekä tyttöjä että poikia vastaan.

Pelintekijän tontilla viihtyvä Deer pelaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan Kouvolassa. Seuran tiedotteessa alkukaudesta joukkuejohdon odotukset olivat korkealla nuoren tulokkaan suhteen. Alkukauden pienen kankeuden jälkeen Deer todella lunasti lupaukset. Tammikuun aikana 165-senttinen takuri viimeisteli huimaa jälkeä tyylitellen 26,6 pistettä, 9,2 levypalloa sekä 7,4 syöttöä ottelu kohden. Teholukemaksi kuukaudelta kertyi 31,2, ja kuun päätteeksi Deer nimettiin kuukauden pelaajaksi. 

– Menen aina sinne, minne minut todella halutaan. Agenttini sanoi, että tämä on hyvä paikka ja hyvä startti uralleni. Saan nyt tehdä mitä todella rakastan, olin vain iloinen päästessäni lähtemään tänne.

Kuva: Ville Vuorinen

Paljon lunta, vähemmän draamaa

Moni ammattilaisuraansa käynnistelevä voisi hätkähtää suurista elämänmuutoksista toisessa maanosassa, puhumattakaan lumesta, jota satoi tammikuun aikana Kouvolassa ennätysmäärä kaikista Suomen kaupungeista mitattuna. Deer suhtautuu asioihin kuitenkin ilmeisen rennolla ja odottavalla elämänasenteella.

– Asun nyt Atlantin toisella puolella, mutta peli täällä on ihan sama kuin muuallakin. Suurimman muutoksen olen kokenut ilmastossa ja lumessa, jota sataa melkein päivittäin. On kuitenkin hienoa kokea jotakin erilaista. Kaiken kaikkiaan asuminen Suomessa on rauhallista, täällä ei ole draamaa, Deer hymähtää.

Deer kehuu useaan otteeseen joukkueen hyvää kemiaa ja henkeä, joka on myös välittynyt kuluneella kaudella katsomoon asti. Hyvän joukkuehengen takaa paljastuu pelaajien keskinäinen puuhastelu vapaa-ajalla:

– Jos meillä on ylimääräistä aikaa, hengaamme Clairen (Lamunu) ja Camillen (Zimmerman) kanssa meidän kotimme lähellä olevassa kahvilassa. Usein myös laitamme terveellistä kotiruokaa iltaisin yhdessä kaikki kolme. He ovat todella tietoisia ravintosisällöistä, mikä on ollut avuksi myös minulle. Me olemme kaikki erilaisia kokkaajia, mutta minun ruoassani on eniten makua, Deer nauraa.

Katseet kohti tulevaa

Kentän laidalta on saatu pitkin kautta todistaa Deerin liukkaita ja räjähtäviä otteita, sekä tyylikkäitä korille ajoja. Deer nimeääkin yhdeksi valttikortikseen nopeat jalkansa.

– Vahvuuksinani pidän nopeuttani, monipuolisuuttani sekä pelillistä hahmotuskykyäni. Kukaan ei tiedä seuraavaa liikettäni, pääsen vastustajan ohi nopeasti.

– Kehityskohteekseni nimeäisin puolustamisen. Voisin ottaa myös levypalloja enemmän ja kommunikoida kentällä vieläkin paremmin. Esikuvani on LeBron James, haluan olla kuten hän. Toivoisin voivani olla kentällä hänen kaltaisensa johtaja, enkä pistäisi pahakseni, jos saisin hänen ponnistusvoimansa, Deer naurahtaa.

Kouvottaret on napannut yhteensä kauden aikana 14 voittoa, ja joukkue kärkkyy runkosarjan kärkisijoja. Parhaimmillaan joukkue on käväissyt sarjataulukon kolmannella sijalla, mutta pitää nyt tonttia neljänsinä, tasapisteissä Espoo Basket Teamin kanssa. Kouvolalaisilla on runkosarjataivaltaan jäljellä vielä kolmen ottelun verran, eikä joukkue halua vielä liikaa keskittyä haaveilemaan tulevasta.

– Emme ole vielä oikeastaan puhuneet playoff-peleistä. Puhumme sitten, kun niiden aika koittaa. Fokuksemme on vielä jäljellä olevissa peleissä, menemme matsi kerrallaan. Koko joukkueemme on innoissaan tulevista koitoksista, mutta nyt vain painamme vielä eteenpäin.

Samaan hengenvetoon Deer vakuuttaa joukkueen olevan valmis tuleviin koitoksiin, ja korostaa palasten loksahtaneen nyt raiteilleen:

– Aloitimme kauden vähän ontuen ja epäyhtenäisesti, mutta nyt olemme saaneet viimein kemiat kohdalleen ja osaamme pelata yhteen. Meillä on nyt hyvä energia, olemme valmiita playoffeihin.

Entä mitä tapahtuu, jos joukkue nappaa seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden naisten liigassa?

– Mestaruus on tietysti tavoitteemme ja sen voittaminen olisi hienoa meille kaikille. Jos me sen nappaamme, koittaa juhlat. Saatan mennä silloin avantouimaan, ken tietää, Deer päättää.

Kouvottarien seuraava ottelu ottaa paikkansa Jatke Areenalla perjantaina 1.3. , jolloin joukkue kohtaa HBA:n klo 18.30. Ottelu on katsottavissa Elisa Viihde- palvelusta. 

Henkilöt

 
19.3.2019 22:05 Naisten Korisliiga

Hyvinkään Ponteva piti kotietunsa - Espoo Basket Team ja Kouvottaret taipuivat kotihallissa

Naisten Korisliigan pudotuspelien ensimmäiset puolivälierät polkaistiin käyntiin. Hyvinkään Ponteva rynnisti voittoon HBA:sta käsittämättömän päätösneljänneksen avulla ja Catz puolestaan nappasi voiton EBT:stä hyvän avauksen ansiosta. Kouvottaret joutui taipumaan tasaisessa ottelussa Forssan Alulle.

19.3.2019 16:44 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan pudotuspeliennakko 2/2: Peli-Karhut iskee yhteen Tapiolan Hongan kanssa

Viime vuoden mestarijoukkue Peli-Karhut sijoittui runkosarjan kakkostilalle ja saa vastaansa seitsemänneksi sijoittuneen Tapiolan Hongan.

19.3.2019 09:37 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan maaliskuun pelaaja on Kouvottarien Claire Lamunu

Kouvottarien kokoonpanosta löytyi kuukauden pelaaja toistamiseen kauden aikana.

18.3.2019 17:01 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan pudotuspeliennakko 1/2: HBA kohtaa HyPon, FoA haastaa Kouvottaret, Catz EBT:n kimppuun

Naisten Korisliigan pudotuspelien puolivälierissä vastakkain asettuu tiistaina kolme otteluparia. Piikkipaikan runkosarjassa itselleen varmistanut Hyvinkään Ponteva saa vastaansa HBA:n, joka selvitti viimeisenä joukkueena tiensä pudotuspeleihin. Kouvottaret sijoittui puolestaan kolmanneksi ja saa vastaansa kuudenneksi sijoittuneen Forssan Alun. EBT jäi niukasti neljännelle sijalle ja saa näin ollen vieraakseen viidentenä olevan Catzin.

16.3.2019 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret nappasi komean voiton Hyvinkään Pontevasta – EBT aloittaa pudotuspelit neljänneltä sijalta

Naisten Korisliigan viimeiset runkosarjaottelut varmistivat Kouvottarien ja EBT:n lopulliset sijoitukset. Kouvottaret selätti HyPon, mutta EBT sen sijaan taipui Vimpelin Vedolle. Illan muissa otteluissa Honka venyi trillerivoittoon Forssan Alusta ja HBA nujersi puolestaan Catzin. Torpan Pojat laittoi sen sijaan PeKan ahtaalle, mutta tällä kertaa kotkalaiset vetivät pidemmän korren.

14.3.2019 21:01 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut nappasi runkosarjan toisen sijan – HBA tappion myötä sarjan kahdeksas

HBA:n viimeisessä runkosarjan kotiottelussa nähtiin vauhdikasta ja urheilullista koripalloa Peli-Karhujen vieraillessa Mäkelänrinteellä. Pisteet kotiin vei lopulta PeKa, kun ottelu sinetöitiin lukemiin 87-94 (41-52).

13.3.2019 21:24 Naisten Korisliiga

Hyvinkään Ponteva varmisti murskavoitolla runkosarjan ykkössijan – EBT Espoon paikalliskamppailun voittoon

Hyvinkään Ponteva kaatoi Forssan Alun vieraissa murskalukemilla ja varmisti samalla myös runkosarjan voiton. Espoo Basket Team jatkoi puolestaan hyvää virettään ja selätti paikalliskamppailussa kotikentällään tiukan väännön päätteeksi Tapiolan Hongan.

13.3.2019 10:53 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan helmikuun pelaajaksi valittu Sara Bejedi tähtää huipulle

Sara Bejedin johdolla HBA Märsky kamppailee ensi kertaa kevään pudotuspeleissä. Ensi kaudella luvassa on puolestaan täysin uudenlaisia haasteita, kun määrätietoinen takapelaaja pääsee testaamaan kykyjään yliopiston parketeille.

9.3.2019 20:40 Pääjuttu

EBT selätti sarjakärki Hyvinkään Pontevan – Honka ja HBA varmistivat pääsynsä pudotuspeleihin

EBT nappasi kovan päänahan vieraskentällä, kun se voitti sarjakärki HyPon lukemin 86-92. Honka puolestaan vei voiton Vimpelin Vedosta ja HBA haki voiton ToPosta, mikä aiheutti Vedon putoamisen pois pudotuspeleistä. Voittoihin ylsivät kierroksella myös Kouvottaret sekä Forssan Alku.

4.3.2019 14:03 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan helmikuun pelaaja on HBA:n Sara Bejedi

Helmikuun aikana Susiladies-tähti Sara Bejedi, 18, nosti kovilla suorituksillaan joukkueensa mukaan kamppailemaan pudotuspelipaikasta.

2.3.2019 20:15 Naisten Korisliiga

Vimpelin Veto kärsi kirvelevän tappion Hyvinkään Pontevalle – voittoihin myös EBT sekä PeKa

Vimpelin Veto oli pitkään kiinni voitossa ja sarjapisteissä, mutta ottelun loppuhetkillä sarjakärki Ponteva todisti olevansa niukasti kovempi luvuin 92-87 (42-43). Kovaa taistelu käytiin myös EBT:n sekä Catzin välillä, kun espoolaiset pitivät sarjapisteet kotonaan vain neljän pisteen erolla. PeKa piti puolestaan vieraissa Forssan Alun takanaan monivaiheisen ottelun päättyessä luvuin 96-82 (50-33).

1.3.2019 21:41 Naisten Korisliiga

Torpan Poikien sinnikäs taistelu ei riittänyt – sarjanousija ulkona pudotuspeleistä

Torpan Pojat pelasi selkä seinää vasten Tapiolan Liikuntahallissa, kun panoksena oli pudotuspelipaikka, sekä myös samalla paikka naisten Korisliigassa. Tapiolan Honka osoitti kuitenkin olevansa tällä kertaa kovempi koriluvuin 65-52 (33-24). Kouvolassa puolestaan tärkeät sarjapisteet menetti Kouvottarille HBA Märsky ottelun päättyessä selvällä erolla 83-64 (38-35).

23.2.2019 20:36 Pääjuttu

Peli-Karhut vei selvän voiton EBT:stä: ”Hyökkäyspäämme toimi aivan loistavasti”

Lauantain muissa peleissä Kouvottaret päihitti monivaiheisen ottelun päätteeksi ToPon ja Catz onnistui puolestaan selättämään Vimpelin Vedon vain kolmella pisteellä. Sarjakärki Hyvinkään Ponteva sen sijaan vei suvereenin voiton Hongasta Martinahallissa.

22.2.2019 20:33 Pääjuttu

HBA jatkaa kamppailua pudotuspelipaikasta – Forssan Alku kaatui ensi kertaa kauden aikana

HBA:n toiveet pudotuspelipaikasta pysyvät yhä hengissä, kun kotikentällä kaatui rymisten sarjan kuudentena oleva Forssan Alku.

20.2.2019 20:53 Naisten Korisliiga

Catzin hurja loppukiri oli liikaa – Kouvottaret romahti kahdella viimeisellä jaksolla

Kotijoukkue Kouvottaret oli vielä puoliaikaan asti hyvin kiinni voitonkannassa, mutta vierasjoukkueen loppujaksojen hurja ryöpytys suisti kouvolalaisten pelin raiteiltaan.

20.2.2019 16:39 Susiladies

Susiladiesin huippulupaus Sara Bejedi sitoutunut Arizona Stateen

HBA:n ja Susiladiesin huippulupaus Sara Bejedi, 18, siirtyy tulevaksi kaudeksi Yhdysvaltojen yliopistoparketeille Arizona Staten yliopistoon.

16.2.2019 17:28 Naisten Korisliiga

ToPon haaveet pudotuspeleistä karkaavat – Vimpelin Veto kesti kotihallissaan

Vimpelin Liikuntahallissa käytiin tärkeä kamppailu sarjapisteistä pudotuspelejä silmällä pitäen. Vierasjoukkue Torpan Pojat oli pitkään kiinni voitossa, mutta Vedon viimeisen jakson rynnistys katkaisi sarjanousijan selän sarjapisteiden jäädessä Vimpeliin.

13.2.2019 22:08 Naisten Korisliiga

Forssan Alku katkaisi Kouvottarien voittoputken

Keskiviikon muissa peleissä Espoo Basket Team onnistui selättämään vain täpärästi HBA:n kahden pisteen erolla. Sarjakärjet Hyvinkään Ponteva sekä Peli-Karhut sen sijaan ottivat selkeät voitot omissa otteluissaan.

12.2.2019 21:14 Naisten Korisliiga

Catz taisteli pisteen voiton Hongasta jatkoajan päätteeksi

Tapiolan Hongan ja Lappeenrannan Catzin kauden kolmas kohtaaminen päättyi jatkoajan päätteeksi vierasjoukkueen voitonjuhliin.

9.2.2019 20:37 Naisten Korisliiga

Honka kaatoi PeKan ja nappasi samalla kauden ensimmäisen vierasvoiton: "Tuntuu tässä kohtaa tietysti hyvältä"

Naisten Korisliigan päivän muissa peleissä ToPo katkaisi tappiokirteensä Alkua vastaan ja HyPo puolestaan kasvatti etumatkaansa nappaamalla sarjapisteet Catzia vastaan käydyssä ottelussa. Kouvottaret jatkoi voitokasta matkaansa kaatamalla Espoo Basket Teamin kotiareenallaan.

Näytä lisää vastaavia