Kouvottarien Taeler Deer: ”Me olemme valmiita pudotuspeleihin”

18.2.2019 15:19 Kouvottarien takakentän sensaatio Taeler Deer, 22, on kulkenut kivikkoisen ja sinnikkään tien yliopistosta ammattilaispelaajaksi naisten Korisliigaan. Kova harjoittelu tuotti lopulta tulosta, ja nyt nuori pelintekijä elää unelmaansa todeksi.

Taeler Deer on ihastuttanut pitkin kautta katsojia näyttävillä ja nopeilla ajoillaan. Kuva: Ville Vuorinen

Kouvottarien pelintekijä Taeler Deer on tullut pitkän matkan rapakon takaa ammattilaiskentälle naisten Korisliigaan. Texas Staten kasvatti pelasi yliopistonsa koripallojoukkueessa (Bobcats) täydet neljä vuotta. Ensimmäisenä kahtena kautena peliaikaa herui vain noin 17 minuutin verran per ottelu, eivätkä tilastot olleet merkillepantavia. Deer jatkoi tästä huolimatta sinnikkäästi harjoittelua ja ansaitsi viimein myös enemmän peliaikaa valmentajien huomattua hänen työmoraalinsa ja nousujohteisen kehityksen.

Käänteentekeväksi hetkeksi muodostui lopulta yliopiston viimeinen vuosi, jolloin nuori pelintekijä todella noteerattiin. Deer rikkoi kaudella ennätyksiä ja ansaitsi muitakin tunnustuksia: syöttömäärällään Taeler oli koko Sun Belt -konferenssin ykkönen ja hänet valittiinkin kauden päätteeksi konferenssinsa vuoden pelaajaksi. Viimeisen kauden syöttömäärä (213) oikeuttaa samalla Texas Staten yliopiston kautta aikain syöttötilaston kärkipaikalle yhden kauden aikana annetuissa syötöissä.

– Alkuni yliopiston parketeilla oli hieman kivikkoinen. Vähitellen kuitenkin minun ja valmentajien välille syntyi luottamus, jonka ansiosta palaset todella loksahtelivat paikoilleen.

– Viimeinen kauteni yliopistossa oli todella huikea. Rikoin ennätyksiä ja minun ja joukkueen välillä vallitsi hyvä yhteys ja energia. Loppuaikana siellä sujui siis erittäin mukavissa merkeissä, päädyimme lopulta nappaamaan myös peräti 20 voittoa kauden aikana.

Deer kertoo pallon kasvaneen hänen käsiinsä jo pienenä tyttönä. Pihapelit kavereiden kanssa vaihtuivat lopulta kilpailuhenkisimpiin otteluihin paikallisessa pienessä liigassa.

– Pienenä minulla oli aina pallo käsissäni. Siskoni pelasi lentopalloa ja isäni aikoinaan jalkapalloa. Isäpuoleni kanssa meillä oli tapana mennä läheisille ulkokoriskentille, minne myös kaikki kaverini tulivat aina pelaamaan. Lopulta aloin pelata sekajoukkueissa pienessä liigassa. Kilpailin pienenä sekä tyttöjä että poikia vastaan.

Pelintekijän tontilla viihtyvä Deer pelaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan Kouvolassa. Seuran tiedotteessa alkukaudesta joukkuejohdon odotukset olivat korkealla nuoren tulokkaan suhteen. Alkukauden pienen kankeuden jälkeen Deer todella lunasti lupaukset. Tammikuun aikana 165-senttinen takuri viimeisteli huimaa jälkeä tyylitellen 26,6 pistettä, 9,2 levypalloa sekä 7,4 syöttöä ottelu kohden. Teholukemaksi kuukaudelta kertyi 31,2, ja kuun päätteeksi Deer nimettiin kuukauden pelaajaksi. 

– Menen aina sinne, minne minut todella halutaan. Agenttini sanoi, että tämä on hyvä paikka ja hyvä startti uralleni. Saan nyt tehdä mitä todella rakastan, olin vain iloinen päästessäni lähtemään tänne.

Kuva: Ville Vuorinen

Paljon lunta, vähemmän draamaa

Moni ammattilaisuraansa käynnistelevä voisi hätkähtää suurista elämänmuutoksista toisessa maanosassa, puhumattakaan lumesta, jota satoi tammikuun aikana Kouvolassa ennätysmäärä kaikista Suomen kaupungeista mitattuna. Deer suhtautuu asioihin kuitenkin ilmeisen rennolla ja odottavalla elämänasenteella.

– Asun nyt Atlantin toisella puolella, mutta peli täällä on ihan sama kuin muuallakin. Suurimman muutoksen olen kokenut ilmastossa ja lumessa, jota sataa melkein päivittäin. On kuitenkin hienoa kokea jotakin erilaista. Kaiken kaikkiaan asuminen Suomessa on rauhallista, täällä ei ole draamaa, Deer hymähtää.

Deer kehuu useaan otteeseen joukkueen hyvää kemiaa ja henkeä, joka on myös välittynyt kuluneella kaudella katsomoon asti. Hyvän joukkuehengen takaa paljastuu pelaajien keskinäinen puuhastelu vapaa-ajalla:

– Jos meillä on ylimääräistä aikaa, hengaamme Clairen (Lamunu) ja Camillen (Zimmerman) kanssa meidän kotimme lähellä olevassa kahvilassa. Usein myös laitamme terveellistä kotiruokaa iltaisin yhdessä kaikki kolme. He ovat todella tietoisia ravintosisällöistä, mikä on ollut avuksi myös minulle. Me olemme kaikki erilaisia kokkaajia, mutta minun ruoassani on eniten makua, Deer nauraa.

Katseet kohti tulevaa

Kentän laidalta on saatu pitkin kautta todistaa Deerin liukkaita ja räjähtäviä otteita, sekä tyylikkäitä korille ajoja. Deer nimeääkin yhdeksi valttikortikseen nopeat jalkansa.

– Vahvuuksinani pidän nopeuttani, monipuolisuuttani sekä pelillistä hahmotuskykyäni. Kukaan ei tiedä seuraavaa liikettäni, pääsen vastustajan ohi nopeasti.

– Kehityskohteekseni nimeäisin puolustamisen. Voisin ottaa myös levypalloja enemmän ja kommunikoida kentällä vieläkin paremmin. Esikuvani on LeBron James, haluan olla kuten hän. Toivoisin voivani olla kentällä hänen kaltaisensa johtaja, enkä pistäisi pahakseni, jos saisin hänen ponnistusvoimansa, Deer naurahtaa.

Kouvottaret on napannut yhteensä kauden aikana 14 voittoa, ja joukkue kärkkyy runkosarjan kärkisijoja. Parhaimmillaan joukkue on käväissyt sarjataulukon kolmannella sijalla, mutta pitää nyt tonttia neljänsinä, tasapisteissä Espoo Basket Teamin kanssa. Kouvolalaisilla on runkosarjataivaltaan jäljellä vielä kolmen ottelun verran, eikä joukkue halua vielä liikaa keskittyä haaveilemaan tulevasta.

– Emme ole vielä oikeastaan puhuneet playoff-peleistä. Puhumme sitten, kun niiden aika koittaa. Fokuksemme on vielä jäljellä olevissa peleissä, menemme matsi kerrallaan. Koko joukkueemme on innoissaan tulevista koitoksista, mutta nyt vain painamme vielä eteenpäin.

Samaan hengenvetoon Deer vakuuttaa joukkueen olevan valmis tuleviin koitoksiin, ja korostaa palasten loksahtaneen nyt raiteilleen:

– Aloitimme kauden vähän ontuen ja epäyhtenäisesti, mutta nyt olemme saaneet viimein kemiat kohdalleen ja osaamme pelata yhteen. Meillä on nyt hyvä energia, olemme valmiita playoffeihin.

Entä mitä tapahtuu, jos joukkue nappaa seuran ensimmäisen Suomen mestaruuden naisten liigassa?

– Mestaruus on tietysti tavoitteemme ja sen voittaminen olisi hienoa meille kaikille. Jos me sen nappaamme, koittaa juhlat. Saatan mennä silloin avantouimaan, ken tietää, Deer päättää.

Kouvottarien seuraava ottelu ottaa paikkansa Jatke Areenalla perjantaina 1.3. , jolloin joukkue kohtaa HBA:n klo 18.30. Ottelu on katsottavissa Elisa Viihde- palvelusta. 

Henkilöt

 
28.3.2024 21:34 Naisten Korisliiga

Pyrintö taisteli välierien kynnykselle

Naisten Korisliigan puolivälierät jatkuivat yhdellä ottelulla. Siinä Pyrintö kaatoi kotikentällään FoA:n 88-82 ja siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.

23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

16.3.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvempi Kymenlaakson derbyssä – ToPo:lle ja Hongalle vierasvoitot

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ToPo ja Honka. Runkosarjan viimeinen pelipäivä on edessä ensi viikon keskiviikkona.

15.3.2024 20:50 Naisten Korisliiga

FoA:n johto kesti loppuun asti

Naisten Korisliigan ainoassa ottelussa FoA haki vieraspisteet Helsingistä. HBA-Märsky jäi joukkueen jalkoihin 65-61.

15.3.2024 15:17 Naisten Korisliiga

Helmikuun kuukauden pelaaja Ilmar’I Thomas: ’’ Tavoitteenamme on voittaa mestaruus’’

ToPo:n Ilmar’I Thomas valittiin helmikuussa Naisten Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Valinta oli pelaajalle toinen. Edellinen valinta tuli viime kaudella.

Näytä lisää vastaavia