Maaliskuun pelaaja Claire Lamunu: ”Toivoisin voivani auttaa lapsia näkemään mahdollisuutensa”

25.3.2019 11:32 Ugandalaissyntyinen Claire Lamunu aloitti koripallon pelaamiseen vasta teini-iässä, mutta on siitä huolimatta ehtinyt kehittymään valtavasti lyhyen ajan sisällä. Laji on vienyt Lamunun kauas pois kotimaasta, mutta 25-vuotias sisäpelaaja on tarttunut ennakkoluulottomasti haasteisiin ja madollisuuksiin. Kouvottarien seuraava pudotuspelien puolivälieräottelu on tänään maanantaina 25.3. Forssan Alkua vastaan Jatke Areenalla. Selostajana ottelussa toimii Kouvojen Korisliigan otteluista tuttu ääni Simo Pyöriä ja kommentaattorina koripallolegenda Auli Nyman.

Claire Lamunu pelaa ammattilaiskentillä toista kauttaan. Kuva: Ville Vuorinen.

Maaliskuun pelaajaksi valittu ugandalaissyntyinen Claire Lamunu esiintyi vakuuttavasti läpi runkosarjan viimeistellen pisteitä 18,1, levypalloja 14,9 ja syöttöjä 1,9 per ottelu. Lamunu päätyi sarjan tilastoykköseksi levypalloissa, toinen sija irtosi tehokkuudessa ja kolmastila kertyi tupla-tuplista. Maaliskuun kolmessa viimeisessä runkosarjaottelussa urheilullinen sisäpelaaja tehtaili pisteitä 22,6 ja levypalloja 16,0 per ottelu. Teholukemaksi Lamunu hurjasteli peräti 34,6.

Lamunun tie koripalloilijaksi ja ammattilaispelaajaksi on ollut melkoista sattuman kauppaa ja täynnä erilaisia onnekkaita käänteitä. Lamunu kertoo aloittaneensa koripallon vasta teini-ikäisenä harmittoman kokeilun seurauksena.

– Aloitin koripallon pelaamisen 15-16-vuotiaana. Olin äitini luona käymässä ja näin lapsia ulkona pelaamassa. Heidän valmentajansa kysyi, haluaisinko liittyä mukaan. Päätin mennä ja huomasin pelaamisen olevan erittäin hauskaa, Lamunu muistelee.

– Kun aloitin koripallon pelaamisen, minulla ei ollut koristossuja tai muuta vastaava. Kehityin kuitenkin nopeasti paljon ja muistan, kuinka silloinen valmentajani antoi minulle kengät ja pelipaidan. Olin siitä hyvin innoissani ja tiesin silloin tämän olevan lajini. Sitä ennen olin pelannut lentopalloa, mutta päästessäni lukion koripallojoukkueeseen olin tehnyt lajivalintani ja lentopallo sai jäädä.

Rakettimainen kehityskaari

Lamunun kehitys lajin parissa on ollut päätä huimaavaa. 185-senttinen sisäpelaaja aloitti pelaamisen Ugandassa Gladiators-nimisessä pienessä seurassa, jonka jälkeen hän siirtyi jo nopeasti isompaan KCCA Leopardsin joukkueeseen tähtipelaajien kaartiin. Pian tämän jälkeen tie vei jo maajoukkueen riveihin, sekä myöhemmin Ugandan pääkaupunkiin Kampalassa sijaitsevaan Makerenen yliopiston koripallojoukkueeseen. 

Hyvin nopeasti ulkopuolisetkin tahot huomasivat ugandalaissyntyisen pelaajan potentiaalin ja vuorossa oli siirtyminen Yhdysvaltoihin Vanguardin yliopistoon, jossa seniorikautenaan 2016-17 Lamunu takoi 34 ottelussa 22,0 pistettä, 12,8 levypalloa ja 2,9 riistoa ottelua kohden. Kauden päätteeksi hänet palittiin NAIA:n vuoden pelaajaksi.

– Se oli totta kai unelma päästä Yhdysvaltoihin, mutta ajattelin aluksi olevani jo liian vanha 20-vuotiaana. Olin jo opiskellut kolme vuotta kotimaani yliopistossa ja olin lähes valmistumisen kynnyksellä. Meillä oli kuitenkin näihin aikoihin iso maajoukkueturnaus, joka meni omalta osaltani äärimmäisen onnistuneesti. Minulta kysyttiin tämän jälkeen, haluaisinko lähteä kokeilemaan Yhdysvaltojen yliopistoon. Epäilyksistäni huolimatta asiat järjestyväitkin ja tässä sitä nyt ollaan ammattilaisena, Lamunu naurahtaa.

Vaikka Lamunu tyylitteli Yhdysvaltojen parketilla kasaan vakuuttavat lukemat, hän kertoo joutuneensa ylittämään monia haasteita lähdettyään kotimaastaan.

– Olin aluksi kulttuurishokissa monestakin syystä. Koripallo siellä oli hyvin erilaista kuin mihin olin kotimaassani tottunut. En ollut esimerkiksi aiemmin juossut juuri mitään kuvioita, mutta heillä oli tällainen suuri pelikirja, jonka systeemien opetteluun meni minulta melkein kokonainen vuosi. Minä kuitenkin opin ja olin tehnyt ison elämänmuutoksen, mikä antoi uskoa omaan pärjäämiseen tulevaisuudessakin.

Lamunu tunnetaan kentällä urheilullisesta liikkumisestaan, sekä oivasta pelisilmästä. Kuva: Ville Vuorinen.

Lämpimästä kylmään

Ammattilaisuransa Lamunu aloitti kaudella 2017-18 Portugalista, missä hän edusti Boa Viagemia 25 ottelussa 15,8 pisteen, 13,8 levypallon ja 2,6 riiston keskiarvoin. Hänet valittiin kauden päätteeksi Portugalin liigan vuoden pelaajaksi, vuoden sentteriksi, vuoden ulkomaalaispelaajaksi ja vuoden tulokkaaksi.

– Portugalissa on aika takapelaaja-painotteista pelaamista, johon minulta meni hetki aikaa oppia. Siellä pelaaminen oli kuitenkin hyvä ja opettavainen siirto, joka valmisti minua myös tuleviin ammattilaiskausiin.

Suomeen Laumunun ei pitänyt alun perin päätyä. Syynä tähän on ilmasto, johon Lamunu kertoo suhtautuneensa hyvin epäilevästi. Kohtalo puuttui kuitenkin jälleen peliin ja Lamunu päätti tarttua haasteeseen.   

– Sanoin agentilleni ennen viime kesän alkua, etten halua mennä kylmään tai lumiseen paikkaan, koska minulla ei ole kokemusta mistään sellaisesta. Vaihtoehtoni siinä vaiheessa olivat Espanja tai Portugali, mutta sitten tämä tilaisuus tuli vastaan.

– Agenttini puhui ylistävään sävyyn seurasta ja siitä, miten he hoitavat asiat hyvin ja pitävät pelaajista huolta, mikä on minulle kaikki kaikessa. Päätin silloin, että kokeillaan. Aluksi kylmyys koetteli, mutta nyt rakastan sitä! Olin nähnyt lunta aiemmin maassa, mutten koskaan sateena. Kun ensimmäiset lumisateet tulivat, menin ulos kuvaamaan. Nyt se tuntuu ihan hullulta näin jälkikäteen, koska siitä on tullut niin arkipäiväistä, Lamunu nauraa.

Lamunu kertoo pitävänsä naisten Korisliigan tasoa hyvänä ja kilpailullisena. Hän kertoo nauttivansa päästessään pistämään parastaan jokaisessa pelissä ja kokee kovatasoisen liigan olevan ennen kaikkea hieno mahdollisuus oppia ja kehittyä.

– Mietin aina jo etukäteen vastaan tulevaa joukkuetta ja heidän pelaajiaan. Saatan esimerkiksi miettiä, että okei, tänään tämä urheilullinen iso pelaaja tulee minua vastaan tai että nyt on vastassa tämä hidas, mutta erittäin iso pelaaja, Lamunu hykertää. Se on siis melkoista psyykkausta joka peliin. Olen kuitenkin melko kokematon lajin parissa vielä henkisesti, enkä ole kauaa pelannut korkealla tasolla. Tämä on hieno mahdollisuus oppia, Lamunu kertoo vaatimattomana.

Valttikortteinaan Lamunu kertoo pitävänsä urheilullisuuttaan ja pituuttaan, mutta heitossa on hänen mukaansa vielä tekemistä:

– Olen urheilullinen ja pystyn hyödyntämään pituuttani. Kykenen ottamaan esimerkiksi paljon levypalloja, mutta heittotaitoani pitää vielä kehittää. Kuka tahansa pystyy ottamaan heiton, mutta heittouhan pitäisi olla todellinen. Minun pitää pystyä jatkossa heittämään kaikilta etäsiyyksiltä. 

Tulevaisuuden suhteen Lamunulla on pyyteettömät tavoitteet, sillä häntä sydäntä lähellä asia on lasten auttaminen.

– Koripallossa on tapahtunut Ugandassa paljon kehitystä viime vuosina, vaikka toiminta on vielä aika amatöörimaista. Lahjakuutta sieltä löytyy joka tapauksessa paljon. Toivon, että lähivuosina olisi mahdollista bongata varteenotettavat pelaajat ja lähettää heidät muualle, jotta he voisivat kehittyä vielä lisää. Kotimaassani ollessani järjestän koripalloleirejä lapsille, ja se on jotain, mitä haluan tehdä joka vuosi. Oman uran lopettamisen jälkeenkin haluan olla mukana koripallon parissa jakamassa tietoja ja oppejani lapsille ja auttaa heitä näkemään, mitä mahdollisuuksia tulevaisuudella on tarjottavana.

Haastattelun lopuksi Lamunu lähettää terveiset kaikille kannattajille katsomoihin:

– Jokaisessa joukkueessa on paljon lahjakkuutta ja pelit ovat äärimmäisen jännittäviä. Tule siis paikalle, jos haluat nähdä kunnon toimintaa ja viettää todella viihdyttävän maanantai-illan! Tuokaa myös lapset mukaan katsomoon, jotta he saavat inspiraatiota ja innostusta, Lamunu vinkkaa.

Kouvottarien seuraava pudotuspelien puolivälieräottelu on maanantaina 25.3. Forssan Alkua vastaan Jatke Areenalla. Selostajana ottelussa toimii Kouvojen Korisliigan otteluista tuttu ääni Simo Pyöriä ja kommentaattorina koripallolegenda Auli Nyman. Pallo nousee ilmaan klo 18:30 ja peli on katsottavissa Elisa Viihde Sport -kanavalta.

 

Henkilöt

 
27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.

23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

16.3.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvempi Kymenlaakson derbyssä – ToPo:lle ja Hongalle vierasvoitot

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ToPo ja Honka. Runkosarjan viimeinen pelipäivä on edessä ensi viikon keskiviikkona.

15.3.2024 20:50 Naisten Korisliiga

FoA:n johto kesti loppuun asti

Naisten Korisliigan ainoassa ottelussa FoA haki vieraspisteet Helsingistä. HBA-Märsky jäi joukkueen jalkoihin 65-61.

15.3.2024 15:17 Naisten Korisliiga

Helmikuun kuukauden pelaaja Ilmar’I Thomas: ’’ Tavoitteenamme on voittaa mestaruus’’

ToPo:n Ilmar’I Thomas valittiin helmikuussa Naisten Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Valinta oli pelaajalle toinen. Edellinen valinta tuli viime kaudella.

12.3.2024 22:27 Naisten Korisliiga

EBT päätti runkosarjansa voittoon Espoon derbyssä

Naisten Korisliigassa pelattiin yksi ottelu. Siinä EBT tarttui kiinni pudotuspelipaikkaan, kun Honka kaatui vieraskentällä 64-58.

Näytä lisää vastaavia