Roope Ahonen Vilppaaseen kymmenen vuoden jälkeen

5.8.2021 13:34 Korisliigan hallitseva mestarijoukkue, salolainen Vilpas Vikings sai haaviinsa yhden kesän siirtomarkkinoiden kovimmista pelaajista, kun Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen, 31, allekirjoitti seuran kanssa yksivuotisen sopimuksen. Keväällä Espanjan kakkosliigan mestaruutta juhlineen Ahosen sopimuksessa on ulkomaanoptio 15.8. asti.

Roope Ahonen nähdään vuosikymmenen tauon jälkeen Korisliigassa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

- Tuntuu erittäin hyvältä. Olen pitkään miettinyt ajankohtaa palata kotiseudulle ja nyt se tuntui oikealta. Mestarijoukkueeseen on kiva tulla ja täällä on koossa iskukykyinen jengi, Ahonen kommentoi Vilpas Vikingsin tiedotteessa.

- Joukkueessa on useita tuttuja maajoukkueympyröistä ja on hienoa lähteä Mestarien liigan ohella jahtaamaan toista mestaruutta putkeen.

Ahonen kertoo saaneensa CB Breoganin kanssa juhlitun Espanjan kakkosliigan mestaruuden jälkeen sopimustarjoukset kolmelta eri espanjalaisseuralta ja lisäksi muutamia tarjouksia muista maista, mutta Salossa vietetyn kesän jälkeen kotiinpaluu tuntui yhä kutsuvammalta.

- Kun tulimme (avopuoliso) Alexandran kanssa kesäkuussa Suomeen ja Saloon, molempien mieli teki jäädä tänne. Asiat ovat Suomessa hyvin, meillä on oma koti Pajulassa ja päätös oli yhteinen. Sopimus Vilppaan kanssa on yksivuotinen ja katsellaan sitten keväällä, jatkuuko pelit vielä ulkomailla tulevaisuudessa.

Mestarivalmentaja Sami Toiviainen iloitsee Ahosen saapumisesta joukkueeseensa.

- Todella mahtavaa saada Vilppaan oma kasvatti takaisin! Jos koutsi on tästä sopimuksesta iloinen, veikkaan, että myös moni muukin on. Roope tuo meidän takakentälle rutkasti kokemusta ja monipuolisuutta. Hän pystyy pelaamaan molempia takamiehen paikkoja ja tällä saamme varmasti rakennettua monia erilaisia viisikkovaihtoehtoja.

Vilppaalla on sopimukset kaudesta 2021-22 Roope Ahosen, Trey Niemen, Perttu Blomgrenin, Mikko Koiviston, Juho Nenosen, Onni Mäkysen, Brian Fobbsin, Tuukka Juntusen, Niilo Kärkkäisen, Marcus LoVett Jr.:n, Riku Laineen, Jeremiah Woodin, Bryan Griffinin ja Justin Youngin kanssa.

Vilppaan viikinkipaidasta Espanjan konkariksi ja LEB Oron mestariksi

Ahonen edusti kasvattajaseuransa Salon Vilppaan edustusjoukkuetta miesten divarissa kaudella 2006–07 ja debytoi Korisliigassa helsinkiläisen ToPon paidassa syksyllä 2007. Ahonen edusti ToPoa pääsarjassa puolentoista kauden ajan, kunnes palasi Saloon ja loisti avainroolissa Vilppaan noustessa Korisliigaan syksyllä 2009.

Ahonen kehittyi tasaisesti Vilppaan takakentän avainpelaajaksi vuosien 2009–12 aikana. Toistaiseksi viimeisellä ja toistaiseksi tilastojen valossa parhaalla Korisliiga-kaudellaan Salossa (2011–12) Ahonen urakoi 13,0 pistettä, 3,1 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelua kohden ja johdatti joukkueensa puolivälieriin.

Vuosina 2012–14 Ahonen vuoli elantoaan Ruotsissa Solna Vikingsissä ja Borås Basketissa. Boråsissa Ahonen kirjautti siihen asti kovimmat pääsarjatehonsa, 13,6 pistettä ja 4,3 syöttöä ottelua kohden. Kaudeksi 2014–15 Ahonen palasi Suomeen ja Loimaa Bisonsiin, missä hän pelasi Korisliigan lisäksi Venäjän liigan ympärille rakennettua VTB-liigaa ja pokkasi kauden päätteeksi SM-hopeaa.

Bisonsista Ahosen matka vei Kreikkaan, missä hän edusti rodoslaista Kolossosta kahden kauden ajan (2015-17). Kolossos eteni kummallakin kaudella Kreikan liigan pudotuspeleihin. Jälkimmäisellä Kreikan kaudellaan Ahonen merkitsi 7,3 pistettä ja 2,1 syöttöä ottelua kohden.

Viimeiset neljä kautta Ahonen on urakoinut Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla LEB Orossa. Ensimmäisellä Espanjan kaudellaan 2017-18 Ahonen edusti Ourensea ja toisellaan Oviedoa, kunnes tie vei CB Breoganiin.

Ahonen edusti Breogania kahden kauden ajan. Vaikka Ahosen ensimmäinen Breoganin kausi jäi kesken alaraajavamman vuoksi ja jälkimmäisestä hän ehti pelata vain alle puolet otteluista, hän kuului joukkueen avainpelaajiin mestaruuteen ja liiganousuun päättyneen kevään 2021 aikana. Ahonen pelasi neljän LEB Orossa viettämänsä kauden aikana 101 ottelua 9,3 pisteen, 2,6 syötön ja 1,9 levypallon keskiarvoilla.

Ahonen on pelannut urallaan huimat 96 nuorten maaottelua ja edusti kesällä 2007 Suomea 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa vasta 17 vuoden iässä. Miesten haastajamaajoukkueessa Ahonen on pelannut 18 ottelua ja universiadeissa Ahonen edusti Suomea vuosina 2011 ja 2013.

Susijengi-debyyttinsä Ahonen teki kesällä 2012 ja oli saman vuoden EM-karsintojen neljänneksi tarkin kolmen pisteen heittäjä (53,3%). Tähänastisella Susijengi-urallaan Ahonen on pelannut 55 ottelua 2,7 pisteen ja 1,1 syötön ottelukohtaisella keskiarvolla ja kuulunut Susijengin EM-kisakokoonpanoon 2013 (Koper, Ljubljana) ja 2015 (Montpellier, Lille).

Henkilöt

 
23.9.2023 09:52 Susijengi

Henri Kantonen Liettuaan Daniel Dolencin joukkuetoveriksi

Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.

12.9.2023 08:22 Susijengi

Roope Ahosen koripalloura päätökseen

Kahdesti Susijengiä EM-kisoissa (2013, 2015) edustanut Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 33, on ilmoittanut lopettavansa koripallouransa. 187-senttisen Ahosen ansioluetteloon kuuluvat mm. Espanjan kakkosliigan ja Espanjan kakkoscupin mestaruudet, kahdeksan kautta Korisliigaa ja kahdeksan kautta ammattilaisena ulkomailla.

3.9.2023 04:33 Susijengi

Henri Kantonen jatkaa Karhu Basketissa

Susijengin MM-kisajoukkueeseen kuulunut ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 198 cm ja 26 vuotta, jatkaa uraansa Karhu Basketissa. Viime kaudella Karhun Korisliigan hopealle ja FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon johdattaneen Kantosen ja Karhun sopimuksessa on ulkomaanpykälä, joka on voimassa tammikuuhun asti.

15.8.2023 16:12 Susijengi

Shawn Hopkins vahvistaa Karhu Basketia

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä ja viime keväänä FIBA Europe Cupin neljän parhaan joukkoon edennyt Karhu Basket on jatkanut aktiivisena siirtomarkkinoilla. Tuoreimpana kiinnityksenään kauhajokiset hankkivat riveihinsä viime kauden Romaniassa pelanneen 195-senttisen ja 28-vuotiaan Susijengi-laituri Shawn Hopkinsin.

8.8.2023 09:06 Susijengi

Topias Palmi vahvistaa Karhu Basketia

Erinomaisen kevään Romaniassa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti ja Susijengin vakiokasvo Topias Palmi, 28, on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Korisliigaan ja FIBA Mestareiden Liigan karsintaan valmistautuvan Karhu Basketin kanssa. Lisäksi Karhu Basket on allekirjoittanut kaksivuotisen pelaajasopimuksen 203-senttisen Chris Brandonin kanssa.

20.7.2023 19:35 Susijengi

Korisliigan MVP Severi Kaukiainen Slovakian mestarin puikkoihin

Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.

4.7.2023 13:55 Korisliiga

Salon Vilpas vahvistuu Luukas Vaaralla

Korisliigan viime vuosien kestomenestyjä Salon Vilpas kaappasi korinsa alle kärkipään suomalaisjärkäleen. Susijengi Rising Stars -kokoonpanossa erinomaisia otteita esittänyt 207-senttinen ja 22-vuotias Lahti Basketball -kasvatti Luukas Vaara siirtyy salolaisjoukkueeseen 1+1-vuotisella sopimuksella.

28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

9.6.2023 10:26 Susijengi

Mestaruus toi lisämotivaatiota Lassi Nikkariselle

ToPo Junioreiden kasvatti Lassi Nikkarinen, 26, sai kunnian tuoda Pantteri-patsaan Helsinkiin neljännesvuosisadan tauon jälkeen, kun Helsinki Seagulls peittosi Karhu Basketin Korisliigan finaaleissa. Tuoreen Suomen mestarin aloittava pelinrakentaja ja Korisliigan kotimaisen kaartin kärkinimi tähyää nyt seuraavaa kehityspaikkaa urallaan Susijengi-kesän merkeissä.

2.6.2023 10:39 Korisliiga

Lassi Nikkarinen jatkaa mestari-Seagullsissa, Gullsin valmennusjohtoon vahvistuksia

Hallitseva Korisliigan mestari Helsinki Seagulls on solminut kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen (2023–25) pelintekijänsä, ToPo Junioreiden kasvatin Lassi Nikkarisen kanssa. Seagullsin mestaruuden takuumiehiin kuulunut 26-vuotias Nikkarinen on edustanut helsinkiläisjoukkuetta kahden kauden ajan.

28.9.2022 22:21 Suomalaiset ulkomailla

Katajan taival FIBA Europe Cupissa katkesi - Hopkinsin ja Palmin Craiova finaaliin

FIBA Europe Cupin karsintaturnaukset pelataan viikolla ja suomalaisedustusta on Joensuun Kataja Basketin sekä Shawn Hopkinsin ja Topias Palmin muodossa. Katajan urakka päättyi, mutta Susijengi-kaksikon jatkuu.

13.7.2022 16:41 Susijengi

Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom vahvistaa Tapiolan Honkaa

Viimeiset viisi vuotta Puolan, Ranskan, Liettuan, Kroatian ja Islannin sarjoissa viihtynyt Susijengin laituriveteraani Carl Lindbom, 30, palaa kotimaan kentille. 206-senttinen Lindbom on solminut tulevan kauden kattavan sopimuksen kasvattajaseuransa Tapiolan Hongan edustusjoukkueen kanssa.

11.7.2022 20:26 Susijengi

Susijengin sähikäinen Jamar Wilson lyö pelitossut naulaan

Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.

14.6.2022 19:36 Susijengi

Hannes Pöllälle jatkosopimus Kouvoihin

Korisliigan vuoden tulokkaaksi keväällä äänestetty Susijengin nuori sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 24, jatkaa Kouvolassa. 211-senttinen ja 123-kiloinen Pöllä takoi Kouvoille viime kaudella 10,4 pistettä ja 6,8 levypalloa ottelua kohden.

14.6.2022 18:57 Korisliiga

Mubashar Ali KTP-Basketin korien alle

Vuosi sitten Susijengissä debytoinut ja viime vuodet yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläisen Warriorsin kasvatti Mubashar Ali, 25, debytoi syksyllä Korisliigassa. 213-senttinen Ali on solminut yksivuotisen sopimuksen perinteikkään kotkalaisjoukkueen KTP-Basketin kanssa.

6.6.2022 15:31 Korisliiga

Okko Järvi Seagullsin takalinjoille kaksivuotisella sopimuksella

Korisliigan kevään 2021 arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) palkittu Tapiolan Hongan kasvatti Okko Järvi, 26, palaa Suomeen. Susijengi-debyyttinsä viime kesänä tehnyt ja päättyneellä kaudella belgialaista Phoenix Brusselsia edustanut 193-senttinen Järvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen Helsinki Seagullsin kanssa.

Näytä lisää vastaavia