Samuli Nieminen: ”Mun pelini perustuu atleettisuuden ja heittovoiman varaan”

28.6.2016 Porvoon Tarmon kasvatti ja Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen laituri Samuli Nieminen, 20, sai viime kesänä kutsun Susijengin rinkiin alaraajavammastaan kuntoutuessaan ja pysyi ringissä pitkälle alkusyksyyn. Nieminen kertoo viime kesän olleen silmiä avaava kokemus ja nyt hän odottaa uransa viimeisiä nuorten EM-kisoja kasvavan innostuksen vallassa.

Nieminen sai kevätkesällä 2015 jobinpostia kuullessaan, että sitkeä alaraajavamma pitäisi hänet pois 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoista.

Vaikka Nieminen joutui puremaan hammasta nähdessään ikätoveriensa lähtevän Unkariin pelaamaan B-divisioonan mestaruudesta, hänelle tarjoutui takaportin kautta mahdollisuus ikäluokkansa pelaajalle vielä harvinaisempaan kokemukseen, kun Susijengi-luotsi Henrik Dettmann ehdotti tälle harjoittelua miesten maajoukkueringissä kuntoutumisensa viimeisinä viikkoina.

- Harvoin asiat järjestyy niin, että joutuu jättämään junnumaajoukkueen kisat väliin, mutta päätyykin miesten rinkiin treenaamaan, Nieminen naurahtaa muistellessaan vuoden takaista.

- Henkan (Dettmann) kanssa sovittiin, että katsotaan, miten eka viikko menee ja arvioidaan sen jälkeen, jatkanko ringissä vai miten edetään.

Nieminen teki vaikutuksen – niin joukkuetovereihin kuin valmennusjohtoonkin.


”Nuori mies”, kuten joukkuetoveri Ville Kaunisto Niemistä leirityksen ensimmäisenä viikkoina nimitti, merkittiin ensimmäisen kerran pöytäkirjaan Susijengin jäsenenä 1. elokuuta 2015 maaottelussa Ranskaa vastaan.

Jalka kuntoutui ja pakki piti

Nieminen on ammentanut viime vuodet koripallo-oppia divarin HBA-Märskyssä sekä Suomen juniorimaajoukkueissa. Siirtyminen Susijengin harjoitusintensiteettiin oli kuitenkin oma lukunsa.

- Muistan, kun ensimmäisen kerran jouduin Matti Nuutisen puolustettavaksi ja huomasin, että jahas, täällä ei ole ihan samalla lailla tehdä omia asioitaan hyökkäyksessä kuin vaikkapa junnumaajoukkueen treeneissä, Nieminen naurahtaa.

- Mitä pidemmälle kesä eteni, sitä enemmän jalat alkoivat kuitenkin totella. Loppukesästä tajusin, etten ole enää älyttömän kaukana siitä tasosta, että voisin odottaa peliminuutteja maajoukkueessakin. Vaikka Susijengissä on hävyttömän kovia pelaajia, huomasin lopulta pysyväni pakissa nopeampienkin kaverien perässä.

Susijengi-kokemustensa jälkeen Porvoon Tarmon kasvatti palasi HBA-Märskyn valkovihreään pelipaitaan. Abiturientti pelasi HBA:ssa 21 ottelua 23,0 minuutin, 9,2 pisteen, 4,0 levypallon ja 1,5 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoilla.

- Pysyin kunnossa kauden loppuun asti ja ihan tyytyväinen saa omaan suoritukseensa olla. Joukkueena meille jäi hampaankoloon, ettei selvitty neljän parhaan joukkoon, mutta meillä olikin kaikennäköistä kremppaa pitkin kautta.

Eräs HBA-Märskyn tehtävistä on ollut kouluttaa suomalaisia huippupelaajia kohti ammattilaisuutta mahdollisimman laadukkaassa harjoitteluympäristössä.

Nieminen on jo saanut ensituntumaa maajoukkueympyröistä, ja syksystä alkaen tiedossa on uusi haaste matkalla ammattilaisuuteen, sillä nuorukainen on saanut stipendin USA:n NCAA-liigan Stephen F. Austinin yliopistoon.

- Jonkinlaisen aavistuksen jenkkiyliopistojen koripallosta sain talvella, kun osallistuimme HBA-Märskyn kanssa National Prep School Invitational -turnaukseen. Tulevia high major -tason college-pelaajia vastaan pelatessa ainakin huomasin, että intensiteetissä ja tilanteiden loppuun asti pelaamisessa on vielä petrattavaa jenkkipelaajiin nähden.

Batumin jalanjäljissä

Ennen Ison Veden taakse lähtemistään Niemisellä on kuitenkin edessään ikimuistoinen haaste: Helsingissä pelattavat 20-vuotiaiden miesten A-divisioonan EM-kisat.

Vaikka Nieminen on pikkujuniorina pelannut kourallisen otteluita Porvoon Tarmon Korisliiga-joukkueessa, hän on HBA-Märskyn muiden pelaajien tavoin suurimmaksi osaksi suuremmalle koripalloyleisölle tuntematon. Joten miten Nieminen kuvailisi omaa peliään?
 

- Mun pelini perustuu pitkälti atleettisuuden ja heittovoiman varaan, Nieminen kertoo.

- Viime kaudella HBA:ssa ympärilläni oli niin kovia korintekijöitä, että rooliani muokattiin enemmän slasher-tyyppiseksi: leikkaan lujaa korille ja pyydän palloa, tai sitten juoksen screenien takaa ottamaan pallon kiinni ja heittämään. Korintekovoimaa löytyy, vaikka en pelaisi pallollisena.

Ja koska mikä tahansa esimerkki on tynkä ilman konkretiaa, on myös Niemisen kerrottava tulevalle EM-kisayleisölle etukäteen, millainen pelaaja hän on, jos esikuva on pakko hakea NBA:sta asti.

- Charlotten Nicolas Batumia katsellessa ajattelen usein, että tuolla tavalla tykkään pelata. Batum on joka paikan höylä, tekee kentällä vähän kaikkea. Sille tasolle kun pääsisi joskus.

Lisätietoja: Samuli Nieminen
Hashtag: #FIBAU20Europe
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

5.4.2017 Haastattelu

Espanjan pudotuspelit aloittava Vilma Kesänen: ”Ferrol on herännyt naiskorikseen”

Naarassusien pelintekijä Vilma Kesänen, 28, ja Universitario de Ferrolin pudotuspeliurakka Espanjan pääsarjassa Liga Femeninassa alkaa tänään keskiviikkoiltana, kun Ferrol saa vastaansa isokokoisen Gipuzkoa UPV:n. Seurahistoriansa parasta kautta pelaava Ferrol on saanut hullaannutettua kotikaupunkinsa loistavilla otteillaan.

Näytä lisää vastaavia